Η εκπαίδευση μπορεί να είναι μόνο ευχάριστες εμπειρίες.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Φίλε Χάρη,

Ξεκινώ αναφερόμενος σε σένα επειδή με ρώτησες δύο φορές. Ελπίζω η δική μου εμπειρία να φανεί χρήσιμη και σε άλλους.

Δεν είμαι εκπαιδευτής, ούτε θα γίνω ποτέ. Το βιοποριστικό μου επάγγελμα δεν έχει σχέση με τα σκυλιά. Αυτή τη στιγμή όμως μπορώ και δουλεύω με τα σκυλιά μου BH, IPO & FH, δύο για ΙΡΟ και ένα για FH. Αν έχω αφομοιώσει σωστά αυτά που μου έδειξαν θα φανεί. Ότι και να γίνει στις εξετάσεις τους, ακόμα και αν δε περάσουν με τη πρώτη, ο σκύλος μου με κοιτάει και τον κοιτάω στα μάτια χωρίς τύψεις και ενοχές. Απολαμβάνει και απολαμβάνω. Δεν ασκώ καμία σωματική διόρθωση μόνο λεκτική. Η μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάστηκε από μένα για να κατορθώσω να αποβάλλω όσα είχα μάθει και εφάρμοζα επί 16 χρόνια και όχι από το σκύλο μου.

Αναφέρομαι σε μπόξερ 27 μηνών κατά την έναρξη της εκπαίδευσης, ήταν μαζί μου από κουτάβι. Τα αδύνατα σημεία ήταν δύο: ένα ανατομικό και ένα χαρακτήρα. Ανατομικά ξεκίνησε με το μειονέκτημα ότι έχει στενά ρουθούνια και είχε μάθει να προτιμά να χρησιμοποιεί την όραση παρά την όσφρηση. Επίσης (δικό μου σφάλμα) συμβίωνε με κυριαρχική θηλυκιά, μεγαλύτερη σε ηλικία που τον "έκοβε". Επίσης, η σωματική διόρθωση (από πλευράς μου) του προκαλούσε άγχος.

Καταλήγοντας σε αυτά τα συμπεράσματα, τον χώρισα από τη θηλυκιά και κάποιες ώρες της ημέρας και από τα υπόλοιπα σκυλιά. Αυτό τον βοήθησε να αναπτύξει πρωτοβουλία και να διαχειρίζεται μόνος τους καταστάσεις. Σταμάτησα να χρησιμοποιώ πνίχτη και ξεκίνησα με κλίκερ και επιβράβευση. Υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά μάλλον αργή. Το καταφύγιο του όταν δεν ήξερε πως να διαχειριστεί μια κατάσταση και αγχωνόταν ήταν να βγάζει κουταβίστικη παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.

Στη συνέχεια πήγα στο Βέλγιο στο εκτροφείο που τον είχα πάρει. Ο εκτροφέας του είναι από τους καλύτερους (για μένα ο καλύτερος) εκπαιδευτές μπόξερ και χρησιμοποιεί αποκλειστικά κλίκερ και επιβράβευση. Ο σκύλος ξεκίνησε ξανά από το 0, όπως κι εγώ. Χωρίστηκαν οι ασκήσεις σε πολύ μικρά κομμάτια και το πρόγραμμα εκπαίδευσης του σε τρία καθημερινά μέρη, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα. Όλα έγιναν ένα παιχνίδι που ο σκύλος το απολάμβανε. Περίμενε ανυπόμονα την ώρα της εκπαίδευσης, απέβαλλε το άγχος και έβγαλε τη διάθεση του να ικανοποιήσει.

Το αγαπημένο του μέρος των ασκήσεων ήταν η υπακοή. Παρότι δεν του άρεσε να μένει κάτω σε βρεγμένο έδαφος, έφτασε να το κάνει αδιαμαρτύρητα. Στη προστασία ανέπτυξε γρήγορα αυτοπεποίθηση και τα δαγκώματα του έγιναν πλήρη και γερά. Στην ιχνηλασία χρειάστηκε πιο πολύ δουλειά, καθημερινά.

Την ημέρα των εξετάσεων πήγε καλά στην υπακοή και την προστασία (84-84) και η έκπληξη μου ήταν η ιχνηλασία. Στα δύο πρώτα σκέλη πήγε εξαιρετικά, χάνοντας ελάχιστους πόντους. Στο 3ο σκέλος, ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει πίσω από τον κριτή, δημιουργώντας μια μεγάλη σκιά και αντανακλάσεις με συνέπεια να επηρεάσει τόσο τον δικό μου όσο και άλλα 4-5 σκυλιά. Εκεί έχασε πόντους και τελείωσε με 80.

Στην καθημερινή ζωή, υπήρξαν αλλαγές. Γυρίζοντας πίσω στο σπίτι μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά, ανέλαβε αμέσως τα ηνία, η κυρίαρχη θηλυκιά δεν τον αμφισβήτησε ξανά, δεν άφησε περιθώρια.

Όλη η εκπαίδευση του σκύλου μαζί με τις εξετάσεις κράτησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Το κόστος της εκπαίδευσης για ΒΗ & ΙΡΟ 1 μου στοίχισε όσο και στην Ελλάδα. Το επιπλέον κόστος που είχα ήταν τα εισιτήρια και τα έξοδα παραμονής μου στο Βέλγιο. Το κέρδος που είχα είναι μια νέα φιλοσοφία και προσέγγιση στη σχέση μου με τα σκυλιά μου. Επένδυσα σε ένα σκύλο και κερδίζουν όλα μου τα σκυλιά. Για μένα δεν υπάρχει περίπτωση να οπισθοδρομήσω.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
Το αγαπημένο του μέρος των ασκήσεων ήταν η υπακοή. Παρότι δεν του άρεσε να μένει κάτω σε βρεγμένο έδαφος, έφτασε να το κάνει αδιαμαρτύρητα. Στη προστασία ανέπτυξε γρήγορα αυτοπεποίθηση και τα δαγκώματα του έγιναν πλήρη και γερά. Στην ιχνηλασία χρειάστηκε πιο πολύ δουλειά, καθημερινά.
και αυτο ειναι το σημαντικοτερο , ο σκυλος που δουλευεται θετικα νοιωθει θετικα

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Συμφωνώ σε όλα, απλά η συμβίωση με ένα σκύλο δεν είναι πάντα μια "ευχάριστη εμπειρία" (και φυσικά δεν φταίει ο σκύλος για αυτό), όπως και "εκπαίδευση" δεν είναι πάντα ένα BH ή μια βασική υπακοή.

Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου συνήθως δεν είναι ένας έμπειρος κυναγωγός που ακόμα κι αν κάνει λάθη ή οι εως τώρα γνώσεις του αποδειχθούν "λανθασμένες", μπορεί να "διορθωθεί".

Οι επιλογές του δεν είναι πάντα οι ιδανικότερες (σκύλος, εκπαιδευτής, τρόπος ζωής, τρόπος εκπαίδευσης, κλπ.) και η ζωή του, πολλές φορές, δεν είναι "φτιαγμένη" για να υποδεχθεί ένα σκύλο (πόσο μάλλον ένα "δύσκολο" σκύλο).

Σε παρόμοιες ή και άλλες περιπτώσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με "προβλήματα" που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με 1 και μοναδικό τρόπο!

Εδώ πρέπει να μπορούμε να "διαβάσουμε" τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τον χαρακτήρα και το περιβάλλον σκύλου και ιδιοκτήτη.Πρέπει η "επέμβαση" μας (είτε σαν "σύμβουλοι", είτε σαν εκπαιδευτές) να είναι "εύστοχη" και εξειδικευμένη.

Στην καθημερινή ζωή και στα "μεγάλα προβλήματα" συμβίωσης μας με ένα σκύλο δεν υπάρχει πάντα η "πολυτέλεια" της "επανεξέτασης" σε περίπτωση αποτυχίας και το τίμημα δεν είναι η χαμηλή βαθμολογία.

Ξέρω (πιστεύω) George K πως δεν απέχουν οι απόψεις μας και δεν θα διαφωνήσεις με τα παραπάνω...Έστω κι αν δεν γνωριζόμαστε πέρα από το φόρουμ...Ο λόγος που τα έγραψα είναι γιατί πιστεύω πως αξίζει να υπάρχουν και αυτές οι παράμετροι διατυπωμένες.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιωργο, μια και το θεμα ξεκινησε με δικη μου παρακληση και παροτρυνση, σε ευχαριστω πολύ για τον χρονο και το κοπο σου.

Είναι τοσο πληρης η περιγραφη σου, που είναι από τις σπανιες φορες που δεν εχω να ρωτησω κατι συγκεκριμενο (όχι ακομη τουλαχιστον).

Ειλικρινα, περιμενα έναν σκυλο, ο οποιος ξεκινησε σωστα και «θετικα» από την πρωτη μερα σαν κουταβι. Οπότε εξεπλαγην αλλά και απογοητευτηκα, επειδη δεν μπορω να κανω ενστασεις :):D

Βεβαια, μου ηρθαν καποιες σκεψεις, σαν αυτές που διατύπωσε ηδη ο dj.
Και κυριως ότι συνηθως ο μεσος ιδιοκτητης δεν εχει την δυνατοτητα να κανει τετοιου ειδους εκπαιδευση, απλά γιατι δεν μπορει να βρει έναν τετοιο εκπαιδευτη που να κανει πραγματικα σοβαρη δουλεια.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Υποθέτω ότι εννοείς τον Ingmar απο το εκτροφείο Van Sapho's Hoeve;
Ποιόν άλλο;;;; :)

Είναι απίστευτος! Μαθαίνεις και μόνο από τη σιωπή του :)

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι όπως ο Frank Vendekerke κ.α. αλλά για μένα ο Ingmar είναι ξεχωριστός.

Last edited:

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Εχω ακούσει πολύ καλά λόγια...

Ξέρεις, έχω μεγάλη αδυναμία στα boxer ;)

Αμα ξαναρθεις Βέλγιο και έχεις κέφι για καφέ στείλε μου πμ

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Άλλα δύο σκυλιά μας πέρασαν εξετάσεις με την ίδια μέθοδο εκπαίδευσης: IPO 1 (88-76-93) & IPO 1 (90-81-88). Το ένα για 1η φορά, το 2ο ήταν επανάληψη.

Επιμένω γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στην εργασία και ταυτόχρονα τα σκυλιά μας να περνάνε ευχάριστα. Η εργασία μπορεί να είναι διασκέδαση για το σκύλο :)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Συγχαρητήρια...!!!:)
η εργασία μπορεί και πρέπει να είναι διασκέδαση για τον σκύλο....στην αντίθετη περίπτωση εμείς κάτι δεν κάνουμε καλά...

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Το δεύτερο παράδειγμα που θα αναφέρω, αφορά σκύλο που εκπαιδεύτηκε με διαφορετικές μεθόδους κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Σαν χαρακτήρας, έχει ισχυρό ταμπεραμέντο, είναι πεισματάρης (όσο δε πάει άλλο), κυριαρχικός και περήφανος (το τελευταίο έπαιξε το δικό του ρόλο στην εκπαίδευση)

Πέρασε για πρώτη φορά εξετάσεις εργασίας σε σχετικά νεαρή ηλικία, περίπου δύο ετών στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις αυτές είναι αντίστοιχες του Schnd A, CAL 3, ελαφρά πιο σύνθετες απο το ΕΕΙΠ, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή ιχνηλασία. Η βαθμολογία του ήταν 80-90. Στη συνέχεια, έξι μήνες αργότερα, πέρασε ΙΡΟ 1 με βαθμολογία 70-80-80.

Όταν ήρθε κοντά μας, είδα ενα σκύλο με εξαιρετική αυτοπεποίθηση, ταμπεραμέντο, που εξιτάρεται πολύ εύκολα (στις εκθέσεις μορφολογίας έπρεπε να τον "ρίχνω"). Εξαιρετικός στα δαγκώματα, η υπακοή δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Αυτό, σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία στη συμπεριφορά του, με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι κατά την προηγούμενη εκπαίδευση του, υπήρξαν έντονες διορθώσεις. Ακόμα και στη συμπεριφορά του με τα υπόλοιπα σκυλιά μας, έβλεπα ισχυρές ενδείξεις ότι είχε πιεστεί.

Αρχίσαμε να δουλεύουμε απο το μηδέν, χωρίς διορθώσεις, απλά με θετική επιβράβευση. Το έκανα απλά για τη διασκέδαση μας, δεν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα για το σκύλο, ήταν ήδη πρωταθλητής χωρών και διεθνής πρωταθλητής. Τα αποτελέσματα ήταν γρήγορα και η πρόοδος θεαματική. Για πρώτη φορά τον έβλεπα να το απολαμβάνει, εβγαινε απο μέσα του. Πέρασε ξανα ΙΡΟ 1 σε ηλικία 6+, άνετα (90-81-88 ) και σε τελείως ξένο περιβάλλον, με άγνωστο ερεθιστή. Τον στίβο και το πεδίο ιχνηλασίας τα έβλεπε για πρώτη φορά. Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο μας τεστ θα είναι το ΑΤΙΒΟΧ ΙΡΟ την άνοιξη του 2012, γεροί να είμαστε :) Αυτός θα είναι 7,5 πια, εγώ 42, ελπίζω να είμαστε αξιοπρεπής παρουσία...

Καλή συνέχεια σε όλους όσους δουλεύουν τα σκυλιά τους και παρακαλώ να θυμάστε ότι σε μια ομάδα ο σεβασμός μεταξύ των μελών και η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του καθενός αποδίδει καλύτερα απο την επιβολή της εξουσίας...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
μακάρι να έχεις και άλλα τέτοια παραδείγματα να διηγηθείς....:)

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
να θυμάστε ότι σε μια ομάδα ο σεβασμός μεταξύ των μελών και η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του καθενός αποδίδει καλύτερα απο την επιβολή της εξουσίας...
αυτό τα λέει όλα δεν υπάρχει τίποτα να συμπληρωθεί σ' αυτό.
Για 'μενα η σωματική διόρθωση είναι παρέμβαση που ακυρώνει τις ανάγκες του σκύλου, αποτελεί ετοιματζίδικο φαϊ για τον εκπαιδευτή αλλά και για το σκύλο, δημιουργεί τρελό άγχος και δεν έχει πάντοτε αποτελέσματα. Αλλά για 'μενα απ' τη στιγμή που δημιουργεί άγχος παύει να είναι παιχνίδι. Και το παιχνίδι για να λειτουργήσει πρέπει να είναι εκπαιδευτικό και για τους δύο ανά πάσα στιγμή μπορεί ο εκπαιδευτής να μάθει πράγματα απ' το σκύλο του, όχι πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο με τα Γκρένενταλ (sorry δεν έχω boxer ούτε τα ξέρω σα χαρακτήρες ώστε να κάνω ένα σωστό παραλληλισμό) αλλά καλύτερο με το δικό του σκύλο γιατί ο σκύλος ''δίνει'' εκείνη τη στιγμή κι εμείς μαθαίνουμε γι' αυτόν, συγκεκριμένα γι' αυτόν και όχι για όλα τα Γκρένενταλ του κόσμου.
Εγώ προσωπικά σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τις εμπειρίες σου και όσα διδάχτηκες από άλλους μαζί μου.

Katiariko

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2013
405
183
35
Αθηνα
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

Συγνώμη αν ειμαι off topic, είμαι στην αναζητηση ενος καλου (και δοκιμασμένου) εκπαiδευτη για το λαμπραντορίνι μου... μενω αθηνα.. αν καποιος γνωριζει κατι, ας μου στειλει πμ.

Και παλι συγνώμη, αλλα ενα θεμα που βρηκα ηταν κλειστο και δεν μπορούσα να γραψω...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!