Ευφυϊα σκύλων + Border Collie

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Νομίζω μόνο η Noela έχει Border Collie ανάμεσά μας. Θα ήθελα να τη ρωτήσω: Διαπιστώνεις ότι ισχύει αυτό που λέγεται περί "εξυπνότερου σκύλου στον κόσμο"?
Είχα δει ένα topic εδώ στο φόρουμ, με κατάταξη σκυλιών σύμφωνα με την εξυπνάδα του καθενός. Τόσο τα κριτήρια της αξιολόγησης, όσο και η ίδια η λίστα μου φάνηκαν ανεπαρκή. Θα θέλατε να το συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά? Εϊναι όντως σκύλοι όπως το poodle, το border collie και ο γερμανικός ποιμενικός εξυπνότεροι απ' τα πεκινουά, για παράδειγμα ή τα chow chow?
Εγώ έχω poodle και είναι το εξυπνότερο σκυλί που έχω γνωρίσει με εξαίρεση ένα rot γνωστού μου, το οποίο όμως εκπαιδεύτηκε πολύ καλύτερα απ' το δικό μου. Έχω γνωρίσει πανηλίθιο πεκινουά (δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις με τίποτα) και πανέξυπνο chow-chow που είχε μάθει tricks από παιδιά και δεν είχε περάσει ποτέ από εκπαίδευση. Έχω γνωρίσει γερμανικό ποιμενικό που δεν ξεπέρασε ποτέ στην ουσία την κουταβίσια φάση, λαμπραντόρ με βλέμμα βοδιού και ένα αγγλικό μπουλντόγκ αετό!
Πόση αλήθεια, λοιπόν, υπάρχει σε αυτές τις θεωρήσεις περί ευφυϊας σκύλων?
Ειδικότερα, επαναλαμβάνω, με έχει εντυπωσιάσει η εντύπωση που κυριαρχεί για τα border collie (πρόσφατα είδα ένα σε εξώφυλλο του national geografic νομίζω, σε αφιέρωμα με θέμα την εξυπνάδα των ζώων).

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
BC εδώ έχει και ο aballos και νομίζω ακόμα ένας.
Δε ξέρω με τι κριτήρια βαθμολογούν την ευφυία στα σκυλιά. Το bc μου είναι ένα έξυπνο σκυλί όπως και πολλά άλλα όμως. Αυτό που έχω διακρίνει ως διαφορετικό είναι ότι πιάνει μια νέα εντολή πολύ γρήγορα. Όμως έχει αδυναμία να κάνει γενίκευση. Αν δώσεις πχ το σήμα με το άλλο χέρι ή κάνεις κάτι λίιιγο διαφορετικά, δεν... κι εγώ χτυπιέμαι να βρω τι φταίει. Είναι 9 μηνών ακόμα βέβαια και δεν έχω πλήρη άποψη για το πόσο έξυπνο είναι. Πάντως άνοιγε το μάνταλο του crate. Δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και λήψης πρωτοβουλιών δεν έχω διαπίστωσει όμως. Κάτι που κάνει όμως ο ελληνικός ποιμενικός μου που είναι τώρα 12 μηνών. Αυτός πάλι θεωρώ ότι έχει ανώτερη συναισθηματική ευφυία, κρίση και γενικότερα σε διαβάζει κανονικά.
Ένα παράδειγμά σύγκρισης μεταξύ τους είναι ότι ο ελληνικός ποιμενικός θα πάει να πάρει από μόνος του το πατίνι να κάνει (όσο μπορεί) μήπως και τον επιβραβεύσω. Το bc δε θα πάει άμα δεν του δώσω εντολή.
Δε θα έλεγα ότι το bc είναι εξυπνότερο από τον "ταπεινό" ελλ. ποιμενικό. Απλά έχουν διαφορετικές ικανότητες. (επιφυλάσσομαι για το μέλλον)
Προσωπική μου άποψη από μαθητές, προτιμώ τα λυσκοσκυλοειδή για εκπαίδευση. Τα "πιάνουν" γρήγορα κι έχεις την προσοχή τους. Παραδόξως, έχω απογοητευθεί από λαμπραντοροειδές. Η φυλή, σου δίνει μια γενικότερα κατεύθυνση αλλά παντού υπάρχουν εξαιρέσεις και κάθε σκυλί εξαρτάται και από τα ερεθίσματα που έχει δεχτεί και τη δυνατότητα να αναδειχτεί. Όμως η εκπαιδευσιμότητα δεν είναι το μόνο κριτήριο εξυπνάδας. Υπάρχουν πράγματα που τα βλέπεις μόνο ζώντας μαζί τους.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Πολύ κατατοπιστικό Νοέλα.
Πάντως, όσο το σκέφτομαι τόσο μου φαίνεται ότι δεν μπορεί να κριθεί η εξυπνάδα ενός σκυλιού.
Τώρα για παράδειγμα που ο μικρός (τρόπος του λέγειν αφού είναι 10 ετών) έμαθε να "παίζει" πιάνο, του δίνω την εντολή, το κάνει, του το ξαναλέω και το ξανακάνει, αλλά αν του το ξαναζητήσω βαριέται και μου δίνει "χεράκι" που μάλλον το βρίσκει πιο εύκολο. Αυτό εγώ το θεωρώ έξυπνο... (μ' αρέσουν οι μικρο-πρωτοβουλίες, ποτέ δεν ήθελα σκύλο-ρομπότ).
Ωστόσο, πράγματα που κάνουν πάρα πολλά σκυλιά, όπως για παράδειγμα να φέρνει πίσω το μπαλάκι, ο δικός μου δεν τα έχει μάθει. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το μάθει, αλλά ότι πολύ απλά δεν του το έδειξα σωστά.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Chloe said:
Ειδικότερα, επαναλαμβάνω, με έχει εντυπωσιάσει η εντύπωση που κυριαρχεί για τα border collie (πρόσφατα είδα ένα σε εξώφυλλο του national geografic νομίζω, σε αφιέρωμα με θέμα την εξυπνάδα των ζώων).
Ήταν το τεύχος του National Geographic του Μαρτίου και περιείχε τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την νοημοσύνη των ζωών! :wink:

Η επιστημονικές εκθέσεις ανέφεραν πως το Border Collie είναι ο σκύλος ο οποίος κατανοεί τις ανθρώπινες μορφές επικοινωνίας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σκυλο.
Διάβαζα για ένα Border το οποίο μπορούσε να συσχετίσει λέξεις με αντικείμενα, ταχύτερα από πίθηκο, διέθετε λεξιλόγιο εκατοντάδων λέξεων, που συνεχώς διευρύνονταν και είχε την δυνατότητα να συσχετίζει ακόμα και φωτογραφίες με τα αντικείμενα που απεικονίζουν!

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Γενικότερα, τα σκυλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα κατανόησης της ανθρώπινης γλώσσας, και της ομιλούσας και της γλώσσας του σώματος, από τα πρωτεύοντα, παρά τις μεγάλες μας διαφορές ως είδη και τα αντικρουόμενα σήματα που στέλνουμε.

Να προσθέσω και κάτι που θυμήθηκα που θεωρώ αρκετά σημαντικό στα δύο τόσο διαφορετικά σκυλιά μου. Ο Λέων, ο ελληνικός ποιμενικός, ανταποκρίνεται εξίσου σε σήματα και λέξεις. Η Μπλου, το bc, ανταποκρίνεται με ευκολία στα σήματα αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία σε λέξεις-εντολές. Σύμφωνα με αυτό, ο μη αναγνωρισμένος από την FCI ελλ. ποιμενικός έχει ευρύτερη αντίληψη από τα διάσημα bc.