Ερωτήσεις για την απόκτηση γερμανικού ποιμενικού

kdelis81

Member
27 Νοεμβρίου 2024
5
0
43
Καλημέρα σε όλους, ενδιαφέρομαι να αποκτήσω γερμανικό ποιμενικό για δεύτερη φορά.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι εγω θέλω ένα υγιές σκυλί, απαλλαγμένο από κληρονομικές παθήσεις, με ισοροπημένο χαρακτήρα. Δεν με ενδιαφέρει να κατέβω σε εκθέσεις όυτε να ασχοληθώ με κάποιο άθλημα.
Σε φιλοζωικές που έχω κοιτάξει πολύ δύσκολα μπορείς να βρεις όλα τα παραπάνω οπότε η λύση είναι από εκτροφέα.
Οπότε θα ήθελα να ρωτήσω τα εξίς:
1) Τι ακριβώς θα πρέπει να ζητήσω από τον εκτροφέα για την διαβεβαίωση ότι τηρεί τα παραπάνω?
Εννοώ εξετάσεις γονέων? Γιατί το pedigree και να μου το δείξει δεν θα καταλάβω τίποτα.
2) Σε τι τιμή θα πρέπει να είμαι ικανοποιημένος να το βρω?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.788
20.095
Καλώς ήρθες στο φόρουμ @kdelis81

Ας βάλω ένα πρώτο και ελπίζω όχι τελευταίο λιθαράκι, σ' αυτή την συζήτηση που όπως φαίνεται, δεν έχει κανείς μας, την ενέργεια, να ξεκινήσει :LOL:

Καταρχάς, υπάρχουν ήδη πάρα πολλά θέματα, ακριβώς με αυτό το "αντικείμενο". Την απόκτηση γερμανικού ποιμενικού. Κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις πολύ υλικό.

Για να δούμε, τι άλλο μπορώ να σχολιάσω, για αρχή:

Καλημέρα σε όλους, ενδιαφέρομαι να αποκτήσω γερμανικό ποιμενικό για δεύτερη φορά.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι εγω θέλω ένα υγιές σκυλί, απαλλαγμένο από κληρονομικές παθήσεις, με ισοροπημένο χαρακτήρα. Δεν με ενδιαφέρει να κατέβω σε εκθέσεις όυτε να ασχοληθώ με κάποιο άθλημα.
Σε φιλοζωικές που έχω κοιτάξει πολύ δύσκολα μπορείς να βρεις όλα τα παραπάνω οπότε η λύση είναι από εκτροφέα.
Δεν ξέρω τι σκύλο είχες την πρώτη φορά, αλλά αν θέλεις να αποκτήσεις Γερμανικό Ποιμενικό, και να λες και να ξέρεις ότι έχεις γερμανικό ποιμενικό, ο σωστός εκτροφέας, είναι μονόδρομος. Οι φιλοζωικές έχουν ημίαιμους σκύλους που μπορεί να μοιάζουν με...αλλά δεν είναι.

Οι εκθέσεις, που σε αφήνουν αδιάφορο, είναι υποχρεωτικές για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος είναι, για να ξέρεις ότι οι πρόγονοι του σκύλου σου, αλλά και ο σκύλος σου, είναι εντός του προτύπου, που ορίζει η φυλή τους. Είναι ένας λόγος, που πληρώνεις. Και πόσο εντός. Η, πόσο εκτός.

Το πρότυπο του γερμανικού, το γνωρίζεις; Πρέπει, αν θέλεις να αποκτήσεις καθαρόαιμο γπ. Περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες, που οφείλεις να κάνεις κτήμα σου, πριν την απόκτηση.

Με άθλημα δεν είναι υποχρεωτικό να ασχοληθείς. Ο σκύλος βέβαια που σου αρέσει, ανήκει σε εργασιακή φυλή. Εχει δημιουργηθεί, για να μπορεί να κάνει κάτι. Πρέπει η μορφολογία του, ο χαρακτήρας του (οι εκθέσεις που λέγαμε) και φυσικά η υγεία του, να το επιτρέπουν στην λιγότερη.

Οπότε θα ήθελα να ρωτήσω τα εξίς:
1) Τι ακριβώς θα πρέπει να ζητήσω από τον εκτροφέα για την διαβεβαίωση ότι τηρεί τα παραπάνω?
Εννοώ εξετάσεις γονέων? Γιατί το pedigree και να μου το δείξει δεν θα καταλάβω τίποτα.
Κι όμως, το pedigree είναι αυτό, που περιλαμβάνει συνοπτικά, όλες τις σημαντικές πληροφορίες που σου χρειάζονται. Πρέπει σίγουρα να γνωρίζεις, τι κληρονομικές ασθένειες ταλανίζουν τα γπ, για να μπορείς να δεις αν έχουν γίνει τουλάχιστον, οι υποχρεωτικές εξετάσεις. Των γονέων, των παπούδων κλπ

2) Σε τι τιμή θα πρέπει να είμαι ικανοποιημένος να το βρω?
Δεν υπάρχει κανόνας γι' αυτό. Κάθε εκτροφέας, έχει το δικαίωμα να εκτιμήσει όποια τιμή, θεωρεί σωστή, για τα κουτάβια του.

Σ' αυτήν την ομάδα στο fb, θα βρεις λίστα με κάποιους εκτροφείς:
Έλληνες Εκτροφείς Σκύλων / Greek Dog Breeders

Μια συνήθης πρακτική, είναι να τους παρακολουθήσεις, σε κάποιες εκθέσεις που θα λάβουν μέρος. Οι περισσότεροι, συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά, στις εκθέσεις που διοργανώνει ο όμιλος των γπ.

Νομίζω αυτή, είναι η σελίδα τους:
Κυνοφιλικός Όμιλος Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος - ΚΟΓΠΕ

Εκεί μπορείς να αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με εκτροφείς και ιδιοκτήτες, να δεις, να ρωτήσεις, να μάθεις, να αποκτήσεις σχέσεις που θα σου λύσουν απορίες, και θα σου δημιουργήσουν νέες.

Αυτά, σε τίτλους :)

kdelis81

Member
27 Νοεμβρίου 2024
5
0
43
Σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις, γιατί το ξέρω πως έχει ανοίξει πολλές φορές το θέμα. Αλλά όσα topics και να είδα, όσες ώρες και να έφαγα ψάχνοντας, η συζήτηση πάντα ξέφευγε από την ερώτηση που είχε γίνει και κατέληγε σε διαμάχη μεταξύ των συνομιλητών.
Μάλλον δεν έγινα κατανοητός γράφοντας ενδιαφέρομαι να αποκτήσω γερμανικό ποιμενικό για δεύτερη φορά .
Εννοώ ότι είχα γερμανικό ποιμενικό, ήταν εκθεσιακό με pedigree από έλληνα εκτροφέα, δεν τον αγόρασα εγώ οπότε δεν το είχα ψάξει πολύ το θέμα τότε.
Ζήσαμε μαζί για 10 χρόνια μέχρι που αρρώστησε και έπρεπε να το κοιμήσω.
Ήταν ένα υπέροχο σκυλί και έχω λατρέψει αυτή την ράτσα γιαυτό και ψάχνω πάλι γερμανικό ποιμενικό.
Όμως όσο ψάχνω τόσο πρισσότερο μπερδέυομαι, ήρθα σε επαφή με ερασιτέχνη εκτροφέα δηλωμένο στο κοε όπως μου είπε και ζητάει 650€ , ο δευτερος 800 και πριν λίγο είχα επαφή με εκτροφέα εργασιακών γραμμών (που δεν ξέρω αν μπορώ και αν πρέπει να πάρω εργασιακό) αλλά μετά από συζήτηση μου είπε πως έχει ενα κουτάβι που δεν είναι τόσο "έντονο" οπότε προορίζεται για pet και το δίνει 1000€.
Το θέμα για τον εργασιακό δεν το ανοίγω γιατί δεν το έχω ψάξει οπότε δεν γνωρίζω τι ανάγκες πρέπει να καλύψω σε έναν τέτοιο σκύλο.
Τι γνώμη έχεις για τους ερασιτέχνες εκτροφείς?
Επειδή οι περισσότεροι είναι στην επαρχία δεν είναι εύκολο να τους δεις από κοντά, παρά μόνο όταν πάρεις την απόφαση πως τα έχετε βρει όλα από το τηλέφωνο και απόμένει η δια ζώσης συνάντηση.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.893
Aθήνα
Καλησπέρα!

Ο ΓΠ είναι μια εργασιακή φυλή και όπως αναφέρεται και στο πρότυπό της, έχει working trial.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως η εκτροφή τους (πρέπει να) γίνεται με γνώμονα ΚΑΙ την μορφολογία τους ΚΑΙ τις εργασιακές τους ικανότητες.
Άρα ένας σωστός (βάσει προτυπου) ΓΠ θέλουμε να έχει όλο το πακέτο και επιπρόσθετα να είναι και υγιής.

Όλα αυτά μπορείς (θεωρητικά) να τα βρεις σε εκτροφεις που :
1. Συμμετέχουν με τα σκυλιά τους (γεννητορες) σε εξετάσεις εργασίας
2. Συμμετεχουν με τα σκυλιά τους (γεννητορες) σε εκθέσεις μορφολογίας
3. Έχουν κάνει τις απαραίτητες (και ακόμα περισσότερες) εξετάσεις υγείας στα σκυλιά τους (γεννητορες).

Συνεπώς τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Εάν θες έναν σωστό ΓΠ (by the book) ψάχνεις εκτροφεις που να κάνουν τα παραπάνω 3.

Οτιδήποτε άλλο, εξαρτάται από σένα πόσο θες να συμβιβαστείς και ποιους θες να επιβραβεύσεις και να δώσεις τα λεφτά σου.

• Like
  • Haha
Reactions: Dimi_21 and mareco

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.788
20.095
Προσωπικά:

α) Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί εκτροφείς στην Αθήνα. Αν μιλάμε για Αθήνα δηλαδή.

βου) Δεν ξεχωρίζω τους εκτροφείς σε ερασιτέχνες/επαγγελματίες. Συγχρόνως πιστεύω, ότι δεν πρέπει να σε απασχολεί η υποκειμενική γνώμη του καθενός μας, για κάποιον εκτροφέα, αλλά να αποκτήσεις την δική σου.

γου) Γνωρίζω ότι τα γερμανικά όπως σου ξαναέγραψα, είναι μια εργασιακή φυλή, έτσι κι αλλιώς. Το 'χουν στο dna τους, να απασχολούνται με κάτι, έτσι κι αλλιώς.

• Like
Reactions: Yorkaddict

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.628
1.951
Η φυλή είναι χωρισμένοι στα 2 πάμε ολοταχώς για 2025... Κάπου ώπα o_O.

Ότι και να ψάξεις να δεις εξετάσεις δυσπλασίας(επίσημες).DM ( Degenerative Myelopathie ) και OCD & LTV είναι οι "νέες" εξετάσεις που κάνουν πια για να έχουν το "πακέτο". Kατά πάσα πιθανότητα δεν θα τις βρεις :cry: αλλά ας τις γνωρίζεις που ξέρεις...

Πρόσεχε και μην κάνεις εκπτώσεις στις εξετάσεις αν θες την δικιά μου γνώμη. Όποια γραμμή και να ακολουθήσεις.

Όλες οι εξετάσεις να γράφονται στο Pedigree.

• Like
Reactions: saras

kdelis81

Member
27 Νοεμβρίου 2024
5
0
43
Ευχαριστώ πολύ, για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτά ζήτησα και από τους 3 που έχω έρθει μέχρι τώρα σε επαφή και όλοι με διαβεβαίωσαν πως είναι διαθεσιμα, όσον αφορά εξετάσεις γονέων και τυχόν συμμετοχή τους σε έκθεση και αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω από εσάς.
Θα το ψάξω κι άλλο και θα επανέλθω μάλλον με νέες απορίες. Να είστε καλά!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
Η αλήθεια είναι ότι αυτά ζήτησα και από τους 3 που έχω έρθει μέχρι τώρα σε επαφή και όλοι με διαβεβαίωσαν πως είναι διαθεσιμα, όσον αφορά εξετάσεις γονέων και τυχόν συμμετοχή τους σε έκθεση και αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω από εσάς.
Από το "διαθέσιμα" μέχρι το να τα δεις με τα ιδια σου τα μάτια ...απέχει πολλά μίλια. ;)

• Like
Reactions: GRDANE

fg102

Well-Known Member
19 Μαρτίου 2021
93
68
46
Η φυλή είναι χωρισμένοι στα 2 πάμε ολοταχώς για 2025... Κάπου ώπα o_O.

Ότι και να ψάξεις να δεις εξετάσεις δυσπλασίας(επίσημες).DM ( Degenerative Myelopathie ) και OCD & LTV είναι οι "νέες" εξετάσεις που κάνουν πια για να έχουν το "πακέτο". Kατά πάσα πιθανότητα δεν θα τις βρεις :cry: αλλά ας τις γνωρίζεις που ξέρεις...

Πρόσεχε και μην κάνεις εκπτώσεις στις εξετάσεις αν θες την δικιά μου γνώμη. Όποια γραμμή και να ακολουθήσεις.

Όλες οι εξετάσεις να γράφονται στο Pedigree.
καλο θα ηταν να έχουν και γενετική ταυτότητα οι γονείς μαζι με τις άλλες εξετάσεις:cool::cool:

• Like
Reactions: Dimi_21

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.628
1.951
καλο θα ηταν να έχουν και γενετική ταυτότητα οι γονείς μαζι με τις άλλες εξετάσεις:cool::cool:
Σωστά! Το DNA-Profile το είχα μαζί με τις εξετάσεις δυσπλασίας γιατί τα είχα στείλει μαζί και όσους ξέρω αυτό κάνουν. Λάθος που δεν το ανέφερα.

kdelis81

Member
27 Νοεμβρίου 2024
5
0
43
Μπορείς να μας πεις με ποιους μίλησες.
ο ένας ερασιτέχνης εκτροφέας είναι από σελίδα στο facebook και λέγεται Tasos Tsaousidis (Vom Kremo Land Kennel)
και ο εργασιακός είναι ο Alekos Kalogerias (Dog On Guard)
και οι δυο μου φαίνονται σοβαροί σε αυτό που κάνουν, δεν τους έχω γνωρίσει από κοντά για να σου πω κάτι παραπάνω.
Έχεις κάποιο όνομα να μου προτείνεις και εσύ?
Έχεις γερμανικό ποιμενικό?
Επίσης τι ακριβώς δείχνει το DNA-Profile?

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.628
1.951
Καλησπέρα φίλε μου. Τον πρώτο δεν τον ξέρω εκτρέφει μορφολογικά από ότι είδα.
Τον δεύτερο τον έχω ακουστά.
Θα μου προξενούσα τεράστια έκπληξη (ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ) να έχουν τις εξετάσεις που σου έγραψα.
Θα στοιχημάτιζα πώς δεν τις έχουν αλλά δεν έχει και σημασία. Ρώτα τους πάντως.
Έχω να σου προτείνω.., να μην κάνεις εκπτώσεις στις εξετάσεις... Εγώ θα κοίταζα μόνο εξωτερικό και συγκεκριμένους εκτροφείς με συγκεκριμένα αίματα. Αλλά είναι διαφορετικά και τα θέλω μας.
Έχω ναι ! Έχει μεγαλώσει η αλήθεια είναι αλλά έτσι πάνε αυτά :confused:

• Like
Reactions: ioanna a

fg102

Well-Known Member
19 Μαρτίου 2021
93
68
46
ο ένας ερασιτέχνης εκτροφέας είναι από σελίδα στο facebook και λέγεται Tasos Tsaousidis (Vom Kremo Land Kennel)
και ο εργασιακός είναι ο Alekos Kalogerias (Dog On Guard)
και οι δυο μου φαίνονται σοβαροί σε αυτό που κάνουν, δεν τους έχω γνωρίσει από κοντά για να σου πω κάτι παραπάνω.
Έχεις κάποιο όνομα να μου προτείνεις και εσύ?
Έχεις γερμανικό ποιμενικό?
Επίσης τι ακριβώς δείχνει το DNA-Profile?
Με το dna profile χοντρικά γνωρίζεις ότι κουτάβι που θα πάρεις είναι από τους γονείς που σου λένε. Παρτο σαν μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας.

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.628
1.951
Με το dna profile χοντρικά γνωρίζεις ότι κουτάβι που θα πάρεις είναι από τους γονείς που σου λένε. Παρτο σαν μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας.
Στην Ελλάδα πάντως πουλάει το DDR...
Λυπηρό... και όμως ελληνικό.

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.687
4.325
43
www.proudtobegreek.eu
Μάθε για τις εξετάσεις υγείας της φυλής, ζήτα να στις στείλουν ή ακόμη καλύτερα να πάς από κοντά να μιλήσεις με τους εκτροφείς, να δεις τις συνθήκες που ζουν τα ζώα τους και να δεις και τις εξετάσεις υγείας! Σε ενημέρωσαν εδώ ποιες είναι για τη φυλή που σε ενδιαφέρει! Σου εύχομαι να βρείς το κουτάβι που ονειρεύεσαι!

• Like
Reactions: fg102 and kdelis81

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
Ψάξτε για εργασιακό σκύλο,με εργασιακά κριτήρια στην ουσία της εκτροφής.
Το ότι η φυλή είναι «εργασίας»,μέχρι το τι έχει καταλήξει να γίνει,απέχει.
Θέλουμε εργασιακά κριτήρια και σκύλους που όντως συμμετέχουν σε σπορ και όχι απλά μια στάμπα.
Τα σπορ είναι σκληρά και απαιτούν υγεία,συγχρόνως μορφολογία που απέχει από αυτό που κατέληξε να είναι ο γερμανικός.
Προσωπικα ,προτιμώ γεννήτορες με διακρίσεις σε σπορ και όχι σε εκθέσεις.

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.628
1.951
Να ξανά αναφέρω ότι τα εργασιακά είναι ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ και στην μορφολογία. Το αφήνω αυτό εδώ ξανά για να υπάρχει.