Mπορεί να λέω βλακείες αλλά παρατηρώ ότι οι περισσότεροι σκύλοι εναλλάσσουν ρόλους. Άλλοτε επιβάλλονται και άλλοτε ξαπλώνουν και εκθέτουν την κοιλιά τους. Αυτή την συμπεριφορά την επιδεικνύουν και δύο σκύλοι σε μεταξύ τους παιχνίδι εναλλάξ.Κατ' εμέ, αν αναφερόσαστε μεταξύ σκύλων, αυτός που προσπαθεί να επιβληθεί σε άλλους. Η συμπεριφορά δεν δείχνει φιλική και αν απευθύνεται σε υποτακτικό σκύλο δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά αν και ο απέναντι σκύλος δείξει κυριαρχία θα ξεσπάσει καυγάς.
Τώρα θα κολλήσουμε στην θεωρητική ανάλυση περί κυριαρχικότητας και τι μπορεί να σημαίνει άρα κατ' επέκταση να περάσουμε στην κυριαρχική επιθετικότητα, την επιθετικότητα, την ανασφάλεια ( πχ μάλι όπως λένε οι κατέχοντες ) , τους δυναμικούς, ή τους φοβικό-επιθετικούς ;
Επί του πρακτέου. Στο πάρκο βάζεις το σκυλί σου ανάλογα με την συμπεριφορά του απέναντι στα άλλα και ανάλογα με την συμπεριφορά των άλλων. Το πως θα το διαγνώσεις είναι ένα θέμα αλλά αρκετές φορές δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα. πχ ο καυκάσιος που γνωρίζω δεν έχει κανένα θέμα με μικρόσωμα σερνικά αλλά ακόμα και με τα λαμπ γίνεται Τούρκος όπως επίσης ο δικός μου όταν τον δει. Το σερνικό Ridgeback που έφερνε κάποιος δεν δεχόταν κανένα άλλο οπότε μπαινοβγαίνανε εναλλάξ.
Ποιος - που - με ποιον και υπό ποίες συνθήκες παίζει ρόλο. Τρία σερνικά να "διεκδικούν" μια θηλυκιά μου έχει τύχει αλλά και τα τρία έτυχε να μην έχουν μεταξύ τους διενέξεις.
Σκυλιά όπως ο Άργος και ο Ερμής αποφεύγουν, αγνοούν και δεν αντιδρούν σε μικρόσωμα τα οποία τους γρυλίζουν αλλά ένα amstaff δεν θα μείνει πάντα αδιάφορο ( έχω παράδειγμα ). Ο Άργος αν συναντήσει Ακίτα ανεβάζει λίγα γράδα. Δεν είμαι συχνός θαμώνας στα πάρκα αλλά έχουμε βρεθεί από δυο μέχρι δεκαπέντε σκυλιά.
Μπορώ να βγάλω βίντεο με σερνικό κόρσο 2 ετών το οποίο γνωρίζει από κουτάβι τον Άργο και όταν βρισκόμαστε πέφτει κάτω ως υποτακτικός και ο δικός μου τον μυρίζει. Τις προάλλες που έτυχε να τον βάλω σε πάρκο όπου πηγαίνει μια ομάδα τεσσάρων σκύλων μεταξύ και αυτών το προαναφερόμενο κόρσο, τα οποία όλα γνωρίζουμε αλλά δεν έχουν βρεθεί ποτέ με τον δικό μου σε κλειστό χώρο, το κόρσο προσπάθησε να τον καβαλήσει και ο δικός μου αντέδρασε σφόδρα. Η δε ομάδα των σκύλων έδρασε ως "αγέλη" πλησιάζοντας όλη μαζί τον Άργο με αποτέλεσμα να είναι πολύ επιφυλακτικός. Αν είχα διάθεση και είχαμε μείνει λίγα λεπτά θα είχε "ενσωματωθεί" στην ομάδα, εάν δεν επρόκειτο για μικρό μπασκετάκι αλλά για μεγάλο χώρο, αν δεν βαριόταν αμέσως, αν αν αν. Επαναλαμβάνω πως τα ξέρουμε ένα ένα τα σκυλιά και έχουμε συναντηθεί δεκάδες φορές.
Αυτά και άλλα εννοώ πως δεν είναι άσπρο - μαύρο.
Τι άλλο μπορεί να εννοείς με το κυριαρχικός δεν το ξέρω. Τα φώτα σου![]()
Ούτε εγώ είμαι κατά των σκυλόπαρκων από θέση αρχής. Αλλά αναγνωρίζω ότι μέσα σε αυτά αναπτύσσονται πολλές δυναμικές οι οποίες και αλλάζουν γρήγορα μεταξύ σκύλων και αν προσθέσεις σε αυτές τις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ ιδιοκτητών αλλά και μεταξύ ιδιοκτητών και των σκύλων, τότε το όλο θέμα γίνεται περίπλοκο Προσωπικά πηγαίνω μια φορά στις 15 μέρες με τον Ρίπλεϋ νωρίς πριν μαζευτεί πολύς κόσμος και συναντάει συγκεκριμένα σκυλιά. Επειδή τις προηγούμενες 14 μέρες έχουμε κάνει βόλτες παρέα με περπάτημα, παιχνίδι και εντολές, στο σκυλόπαρκο έχω ήδη μια καλή επαφή μαζί του και είναι σχετικά μαζί μου. Γενικά είναι ήρεμος σκύλος, τα μεγαλόσωμα σκυλιά τ αποφεύγει γενικά ή ανταλλάσει μια καλησπέρα μαζί τους, και είτε παίζει μόνος του είτε με γνωστά σκυλιά.. Η μόνη περίπτωση που γίνεται γελοίος, είναι όταν έρθει καμιά θηλυκή, συνήθως πενταπλάσια από τον ίδιο και παθαίνει εμμονή να την καβαλήσει, οπότε η θηλυκιά προχωράει μπροστά αγέρωχη και από πίσω ο Νίκος Ρίζος των σκύλων, χοροπηδώντας στα δύο πίσω πόδια του προσπαθεί να την φτάσει. Δεν την φτάνει ποτέ.