Ερμηνεία συμπεριφοράς

Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Ο Ρίπλευ είναι πλέον 7 μηνών. Σε γενικές γραμμές είναι ένας ήρεμος τύπος, τρυφερός, παιχνιδιάρης, σχετικά υπάκουος και ενίοτε λίιιγο κακομαθημένος. Είναι φιλικός με τ' άλλα σκυλιά και με όσους ανθρώπους γνωρίζει. Δεν γαυγίζει σχεδόν ποτέ παρά μόνο πάνω στον ενθουσιασμό του παιχνιδιού ή καμιά φορά το βράδυ, σπανίως, αν ακούσει κανένα, κατ’ εκείνον, περίεργο θόρυβο, εμείς δεν ακούμε τίποτε. Αυτό το τελευταίο, last year.

This year, ξεκίνησε η εξής συμπεριφορά που προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω. Ένα βράδυ ενώ κοιμόταν ήσυχος ήσυχος, για πρώτη φορά, λόγω χειμώνα, έβηξα. Ο Ρίπλευ, πετάχτηκε πάνω αλλόφρων και άρχισε να τρέχει σαν τρελός πάνω κάτω στο σπίτι μυρίζοντας το πάτωμα και την επόμενη στιγμή σήκωνε το κεφάλι του προς το ταβάνι και γαύγιζε διαρκώς. Μετά πήγαινε στεκόταν στην πόρτα και συνέχιζε να γαυγίζει και να κλαψουρίζει ανυπόμονα. Την πρώτη φορά όπως ήταν φυσικό, δεν συνδύασα τον βήχα με αυτή την συμπεριφορά. Άνοιξα την πόρτα και πετάχτηκε στην αυλή και συνέχισε για κανένα δεκάλεπτο την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Να τρέχει γύρω γύρω στην αυλή, με το κεφάλι κάτω και να μυρίζει και να σηκώνει το κεφάλι του στον ουρανό και να γαυγίζει και ξανά μανά μέχρι να ηρεμήσει. Unstoppable. Όταν ξανασυνέβηκε το ίδιο λίγες μέρες αργότερα άρχισα να συνδυάζω τον ήχο από τον βήχα μου με αυτή την συμπεριφορά. Το περίεργο είναι ότι ο σκύλος δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι ο ήχος προέρχεται από εμένα. Απλά, ό,τι και να κάνει, αν βήξω, πετάγεται όρθιος γαυγίζοντας και ξεκινάει ακάθεκτος. Δεν ακούει τίποτε, δεν τον σταματάει τίποτε. Αρχικά τού άνοιγα να βγαίνει στην αυλή, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό δεν βοηθάει απλά εντείνει το τσίτωμα του, αφού δεν υπακούει σε τίποτε λες και έχει πέσει σε trance και δεν μπορώ να τον ελέγξω στο παραμικρό. Τώρα τον κρατάω μέσα στο σπίτι και προσπαθώ να τον ελέγξω είτε αποσπώντας τον με παιχνίδια από αυτή την συμπεριφορά, είτε περιορίζοντάς τον ώσπου να ηρεμήσει και άλλοτε τον κρατάω πάνω μου και βήχω για να συνδυάσει τον ήχο με εμένα.

Δεν μπορώ να καταλάβω, αυτή η συμπεριφορά τί δείχνει. Τί δηλαδή πυροδοτεί ο ήχος του βήχα μου. Αν είναι φόβος, αν είναι ενθουσιασμός, αν νιώθει ότι απειλείται από κάτι έξω και τί πρέπει να κάνω γιατί έτσι πού πάει δεν τολμώ να αρρωστήσω.

Αν κάποιος μπορεί να με διαφωτίσει....

20200130_191953.jpg

Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
ΠΙθανόν. Η συμπεριφορά του προδίδει αναστάτωση αλλά δεν ξέρω αν δείχνει φόβο. Ούτε μαζεύεται, ούτε τρεχει να κρυφτεί αλλά ούτε γαυγίζει επιθετικά- αγριεμένα. Ξεκινάει ένα τρελό τρέξιμο με το κεφάλι κάτω να μυρίζει, μετά τριποδίζει με το κεφάλι ψηλά προς τον ουρανό και γαυγίζει στον σύμπαν... Τί να πώ. Άγνωσται αι βουλαί του Ρίπλευ...

• Like
Reactions: paliotspos

ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Δοκίμασε το σε εξωτερικό χώρο να δεις αν έχει την ίδια συμπεριφορά. Μήπως κάποια στιγμή σε άκουσε να βήχεις πρίν βγείτε βόλτα και το συνδιάζει με έξοδο ;

Για παράδειγμα θα αναφέρω πως ο δικός μου κάτι παθαίνει όταν ακούει ήχους από μεγάφωνα όπως κάποιον περιφερόμενο γιουφτο. Μια άλλη φορά άκουσε ομιλία από ασύρματο αστυνομίας και γαύγιζε.

Μπορεί να λέω "χαζομάρες" αλλά κολλάνε με απίθανα πράγματα.

• Like
Reactions: paliotspos

paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Πάντως δες να χεις λίγο πιο ουδέτερη συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή .. να τον κρατας πάνω σου η να τον περιορίζεις μου φαίνεται οτί θα λειτουργήσει αντίστροφα και θα μεγαλοποιηθεί στο κεφάλι του ρίπλεϊ το όλο γεγονος...αν έχεις την συνήθη συμπεριφορά σου και μη σου πω δεν του δίνεις σημασία θα τον κάνει να δει ότι δεν τρέχει κάτι..όλα φυσιολογικά..

aura

Member
14 Ιανουαρίου 2018
11
6
57
Καλήμέρα. Νομίζω πως αν έκανες μια προσπάθεια επικοινωνίας με τον Δημήτρη τον εκτροφέα του, ίσως μπορούσε να σε βοηθήσει.
Παρεμπιπτόντως είναι απίστευτος κούκλος...!!!

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Μονο ο ιδιος ξερει τι σκεφτεται αυτο το μυαλουδακι...δεν εχει ομως καμια σημασια γιατι δεν χρειαζεται να ξερουμε! Εκτος αν θες να "αποκωδικοποιησεις" αυτη την συμπεριφορα απλα ετσι, ας πουμε απο ενδιαφερον.
Εσυ θελεις μονο να σταματησει να το κανει, αυτο καταλαβαινω.
Σε αυτη την περιπτωση πρεπει να κανεις απευαισθητοποιηση. Σε πρωτη φαση ξεκινα κανοντας αυτο που τον "διεγειρει"(ο βηχας στην προκειμενη) αρκετες φορες την ημερα, σε ακυρες φασεις, χωρις ομως να υπαρχει η παραμικρη αντιδραση απο εσενα! Μην του δινεις σημασια, μην του μιλας, μην σηκωνεσαι απο την θεση σου(να δεις που παει και τι κανει), μην τον κοιτας! Α και οσο αυτος θα ψαχνει να βρει τους φανταστικους εχθρους(ή οτι αλλο) συνεχισε να ριχνεις κανενα βηχα που και που. Το πιο σημαντικο ειναι οταν εξιταρεται η δικη σου αντιδραση να ειναι μηδενικη!

Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Δοκίμασε το σε εξωτερικό χώρο να δεις αν έχει την ίδια συμπεριφορά. Μήπως κάποια στιγμή σε άκουσε να βήχεις πρίν βγείτε βόλτα και το συνδιάζει με έξοδο ;

Για παράδειγμα θα αναφέρω πως ο δικός μου κάτι παθαίνει όταν ακούει ήχους από μεγάφωνα όπως κάποιον περιφερόμενο γιουφτο. Μια άλλη φορά άκουσε ομιλία από ασύρματο αστυνομίας και γαύγιζε.

Μπορεί να λέω "χαζομάρες" αλλά κολλάνε με απίθανα πράγματα.
Ξεκίνησα, να δώ πώς αντιδρά όταν βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από την ηρεμία. Πράγματι, ούτε στην βόλτα, ούτε στο παιχνίδι μας στην αυλή αντιδρά στον βήχα. Η προσοχή του είναι ειναι στραμμένη αλλού και ο βηας περνάει απαρατήρητος.

Καλήμέρα. Νομίζω πως αν έκανες μια προσπάθεια επικοινωνίας με τον Δημήτρη τον εκτροφέα του, ίσως μπορούσε να σε βοηθήσει.
Παρεμπιπτόντως είναι απίστευτος κούκλος...!!!
Το σκέφτομαι αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει στο συγκεκριμένο. Με έχει βοηθήσει σε πιο πρακτικά πράγματα, πχ θέματα φροντίδας, αναφορικά με το σκύλο, να ναι καλά, δεν ξέρω αν σε θέματα συμπεριφοράς μπορώ να απευθυνθώ σε αυτόν.
Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια! :)

Πάντως δες να χεις λίγο πιο ουδέτερη συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή .. να τον κρατας πάνω σου η να τον περιορίζεις μου φαίνεται οτί θα λειτουργήσει αντίστροφα και θα μεγαλοποιηθεί στο κεφάλι του ρίπλεϊ το όλο γεγονος...αν έχεις την συνήθη συμπεριφορά σου και μη σου πω δεν του δίνεις σημασία θα τον κάνει να δει ότι δεν τρέχει κάτι..όλα φυσιολογικά..
Μονο ο ιδιος ξερει τι σκεφτεται αυτο το μυαλουδακι...δεν εχει ομως καμια σημασια γιατι δεν χρειαζεται να ξερουμε! Εκτος αν θες να "αποκωδικοποιησεις" αυτη την συμπεριφορα απλα ετσι, ας πουμε απο ενδιαφερον.
Εσυ θελεις μονο να σταματησει να το κανει, αυτο καταλαβαινω.
Σε αυτη την περιπτωση πρεπει να κανεις απευαισθητοποιηση. Σε πρωτη φαση ξεκινα κανοντας αυτο που τον "διεγειρει"(ο βηχας στην προκειμενη) αρκετες φορες την ημερα, σε ακυρες φασεις, χωρις ομως να υπαρχει η παραμικρη αντιδραση απο εσενα! Μην του δινεις σημασια, μην του μιλας, μην σηκωνεσαι απο την θεση σου(να δεις που παει και τι κανει), μην τον κοιτας! Α και οσο αυτος θα ψαχνει να βρει τους φανταστικους εχθρους(ή οτι αλλο) συνεχισε να ριχνεις κανενα βηχα που και που. Το πιο σημαντικο ειναι οταν εξιταρεται η δικη σου αντιδραση να ειναι μηδενικη!
Αυτό που θα ήθελα αρχικά, είναι να καταλάβω την γλώσσα του σώματός του. Τϊ εννοεί δηλαδή ένας σκύλος όταν αρχίζει να τρέχει μυρίζοντας διαρκώς κάτω και μετά σηκώνει το κεφάλι προς τα πάνω και γαυγίζει. Και αυτό γιατί υποθέτω, δεν ξέρω αν έχω δίκιο, ότι ανάλογα με το τί δηλώνει με αυτή την στάση πιθανόν αλλιώς πρέπει να δράσει ο άνθρωπός του. Άλλο αν δείχνει ότι απειλείται, άλλο αν δείχνει μεγάλη χαρά ή ότι πάμε να πάρουμε την Πόλη. Μου κάνει δε εντύπωση πώς δεν καταλαβαίνει ότι ο ήχος έρχεται από εμένα, ώστε να με κοιτάξει τουλάχιστον.

Προς το παρόν έχω αρχίσει να βήχω σε άσχετες στιγμές μέσα στο σπίτι και τον αφήνω να αφιονίζεται, αδιαφορώντας αλλά δεν τον αφήνω να βγει στην αυλή. Τυχαίνει να ζω σε μια γειτονιά που κυρίαρχο είδος είναι ο σκύλος. Οι άνθρωποι απλώς διαμένουν εκεί. Και όταν βγαίνει στην αυλή εξιταρισμένος και γαυγίζει σαν να μην υπάρχει αύριο, μετά από λίγο αρχίζουν και οι δίπλα σκύλοι και οι παραδίπλα και νιώθω άβολα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Μπορεί να κάνει ηχώ μέσα στο σπίτι και να ακολουθεί τα ηχητικά κύματα. Τρελό, αλλά διόλου απίθανο.
Ενδέχεται επίσης να έχει συνδέσει τον βήχα με κάτι άλλο άσχετο που έγινε συμπτωματικά και τυχαία την πρώτη φορά που έβηξες. Στην θέση σου θα προσπαθούσα να τον κάνω να καταλάβει πως αυτός ο ήχος προέρχεται από μένα και δεν τρέχει τίποτα, όταν όμως έχει την προσοχή του στραμμένη σε μένα.

• Like
Reactions: GRDANE and Εriana

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Μπορεί να κάνει ηχώ μέσα στο σπίτι και να ακολουθεί τα ηχητικά κύματα. Τρελό, αλλά διόλου απίθανο.
Ενδέχεται επίσης να έχει συνδέσει τον βήχα με κάτι άλλο άσχετο που έγινε συμπτωματικά και τυχαία την πρώτη φορά που έβηξες. Στην θέση σου θα προσπαθούσα να τον κάνω να καταλάβει πως αυτός ο ήχος προέρχεται από μένα και δεν τρέχει τίποτα, όταν όμως έχει την προσοχή του στραμμένη σε μένα.
Χθες ειχα μια κουβεντα και μου ειπαν ενα περιστατικο. Μια γνωστη μου ελεγε οτι μια μερα ειχε ερθει μια θεια στο σπιτι και το σκυλι καθοταν στα ποδια της οταν εγινε ενας μεγαλος σεισμος και το σκυλι απο τοτε συνεδεσε τη θεια με το σεισμο και ετρεμε οποτε την εβλεπε.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Προχθές άκουσα περιστατικό όπου ένας σκύλος παρουσιάζε για άγνωστο λόγο ψυχοσωματικά συμπτώματα μεταξύ αυτών ΚΑΙ δερματίτιδα.
Μετά από καιρό ανακάλυψαν πως αυτό που τον "ενοχλούσε" ήταν η σκιά που σχημάτιζε ένας φοίνικας στην αυλή του σπιτιού που έμενε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
Είναι απίστευτο το τί μπορεί να συνδυάσει το μυαλό τους.

zerom0

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2015
490
728
Αθήνα
Εμένα πάλι γιατί μου κάνει λες και το παίρνει σα γάβγισμα από τον αρχηγό της αγέλης και τελεί καθήκοντα φύλαξης απέναντι στον αόρατο εχθρό;
Γαβγίζεις εσύ; Γαβγίζω κι εγώ, ορίστε, κοίτα τι ωραία μετέχω άσχετα αν η όσφρησή μου δε λαμβάνει καινούρια ντάτα...:p

• Like
Reactions: GRDANE and Εriana

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
υπάρχει εκτροφέας..
αναφέρθηκε κάπου η φυλή του σκύλου?
μένεις μόνη? φοιτήτρια με σπίτι όχι γεμάτο σε έπιπλα?
τείνω σε αυτό που ειπώθηκε από τον @Yorkaddict
την πρώτη φορά υπήρξε αντήχηση που τον έκανε να πεταχτεί...
αν ναι..... σωστά όταν σε προσέχει... βήχεις να καταλάβει ότι εσύ το δημιουργείς... κι αστον αυτόν εσύ δείξε ότι δεν τρέχει τίποτε..

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Οταν βήχω ή φταρνιστω ο ενας γατος μου "μιλαει". Μονος του ξεκινησε να το κανει και αν τον αποκωδικοποιω σωστα ειναι σα γκρινια αυτο που κανει. Σα να τον ενοχλει που εβηξα και μου τη λεει. Συνηθως δε του δινω σημασια αν και μερικες φορες "του πιανω συζητηση":rolleyes:

Παντως με την περιγραφη σου μου θυμισες οτι κατα την περιοδο της εκπαιδευσης του Ντιεγκο ( και της Ηρας) και μετα απο επιθυμια μας τα σκυλια να βγαζουν αμυνα με εντολη δικη μας σε στιγμη ηρεμιας , τους λεγαμε μια λεξη. Λεγοντας αυτη τη λεξη, εμπαινα σε mood "προστασιας", εψαχναν την απειλη κοιτωντας γυρω και γρυλιζαν- γαυγιζαν. Ισως ο βηχας στην περιπτωση σου να ειναι αυτο...
Πιθανον , καποια μερα που ελειπες να ηταν καποιος εξω απο την πορτα σου και να εβηξε. Αυτος γαυγισε για να "προστατεψει" το χωρο του. Και τωρα λειτουργει σαν ερεθισμα.
Ειναι πολυ ομορφος, παρεπιπτοντως. :love:

• Like
Reactions: Εriana

Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
υπάρχει εκτροφέας..
αναφέρθηκε κάπου η φυλή του σκύλου?
μένεις μόνη? φοιτήτρια με σπίτι όχι γεμάτο σε έπιπλα?
τείνω σε αυτό που ειπώθηκε από τον @Yorkaddict
την πρώτη φορά υπήρξε αντήχηση που τον έκανε να πεταχτεί...
αν ναι..... σωστά όταν σε προσέχει... βήχεις να καταλάβει ότι εσύ το δημιουργείς... κι αστον αυτόν εσύ δείξε ότι δεν τρέχει τίποτε..
Υπάρχει εκτροφέας, ο Ripley είναι bichon frise. Φοιτήτρια δεν θα με έλεγα, στην ηλικία μου μάλλον θα δίδασκα φοιτητές, αν είχα επιλέξει την ακαδημαΪκή καριέρα. :) Το σπίτι πάντως είναι πολύ ψηλοτάβανο, οπότε έχει λογική και νόημα αυτό που γράφεις και λέει ο @Yorkaddict για τον ήχο ως κύμα.

Τώρα που έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει την προέλευση τιυ ήχου, ακολουθώντας την τακτική όταν έχει στραμμένη την προσοχή πάνω μου, να βήχω, προς το παρόν πέφτει σε σύγχιση, αρχίζει να κλαψουρίζει, έτοιμος να τρέξει σαν τρελλός αλλά συνεχίζει να με κοιτάει, χωρίς να ξέρει τί να κάνει. Προς το πσρόν, στο τέλος, επιλέγει να πηγαίνει ανυπόμονα στην πόρτα. Η όλη του συμπεριφορά δεν αποπνέει φόβο αλλά διέγερση. Πιθανότατα να προσπαθεί να φυλάξει τον χώρο ή κάτι τέτοιο, όπως λένε και οι υπόλοιποι.

• Like
Reactions: GRDANE

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog