Ερημοποίηση!(πρόβλημα υπεράντλησης του νερού)

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται πως θα έχει η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια λόγω της υπεράντλησης του νερού.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη κλπ.

Ιδιαίτερα στο Θεσσαλικό κάμπο το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο λόγω της υπερεκμετάλλευσης του νερού και την ρύπανση, όπου και έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης των υπογείων υδροφορέων.

Η υφαλμύρωση είναι το φαινόμενο όπου όταν πέσει η στάθμη των γεωλογικών αποθεμάτων νερού,έχουμε αντίστροφη κίνηση του νερού από την θάλασσα προς την στεριά.
(Ουσιαστικά μπαίνει θαλλασινό νερό στον υδροφορέα)

Οι αφορμές για υφαλμύρωση των υπογείων νερών μπορεί να είναι φυσικές (μείωση κατακρυμνησμάτων, ανύψωση στάθμης θάλλασας) αλλά και ανθρωπογενείς (υπεραντλήσεις, αποστραγγιστικά έργα,ελλάτωση κατυσδεισης και διήθησης)

Στη Θεσσαλία το πρόβλημα είναι τεράστιο, η ξηρασία που επικρατεί θα οδηγήσει τον κάμπο σε ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε συνδιασμό με την μείωση των βροχοπτώσεων που αναμένεται στα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς η κατάσταση λέγεται πως είναι μη αναστρέψιμη και πρέπει να παρθούν μέτρα σύντομα για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρησης Υδατικών Πόρων, όπως και να εγκατασταθούν μετρητές παροχής στις υδροληψίες.

Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα είναι απαραίτητος.

Τι μένει τελικά να κάνουμε όλοι εμείς;
Πρέπει να είναι ή όχι ένα από τα βασικά μας μελήματα η προστασία του περιβάλλοντος;

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ενα πραγμα δεν εχουμε καταλαβει:οι περιβαλλοντικες οργανωσεις μας καλουν να συμμορφωθούμε για να διατηρησουμε τη γη στην κατασταση που βρισκεται τωρα.Δεν μπορουμε να τη βελτιωσουμε!Τετοια ζημια εχουμε κανει!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εγώ προσωπικά να σου πω την αλήθεια, δεν προσκαλώ κανένα.
Αλλά υπάρχουν θέματα που δεν γνωρίζουμε, και αν ενημερωθούμε πιθανώς και να κρατήσουμε άλλη στάση.
(Η ελπίδα πεθαινει πάντα τελευταία)

Δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα, εγώ και εσύ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, εκτός από το να πιέσουμε πολιτικά πρόσωπα να ασχοληθούν. Όπως και κάθε πολίτης θα έπρεπε να κάνει (λέμε τώρα)
Η υπερκαταναλώση δεν οφείλεται στα οικιακά δίκτυα, αλλά στην γεωργία και στην βιομηχανία.

Και εκεί είναι που πρέπει να θεσπιστούν νόμοι,και το κράτος να ασχοληθεί περισσότερο,

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Παντα μπορουμε να κανουμε,αλλα δεν ασχολουμαστε!Για το μισθο μας ξερουμε να βγουμε στους δρομους,να φωναξουμε να κλεισουμε τη Βουλη,κτλ.Για το περιβαλλον δεν ξερουμε!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Όταν λέω να κάνουμε εννοώ π.χ. να μην αφήνουμε την βρύση να τρέχει.
Γιατί δυστυχώς τα ποσοστά των απωλειών του νερού οικιακής χρήσης, είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τις ποσότητες του νερού που καταναλώνονται στην γεωργία και βιομηχανία.
:(

Βέβαια έστω και αυτό το λίγο που μπορούμε να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε,
γιατί πλέον δεν μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για το δικό μας,
δεν είναι πολύ μακριά από το τώρα αυτά τα φαινόμενα!

Theo

Well-Known Member
24 Νοεμβρίου 2010
356
1
Αθηναίων Πολιτεία
Η φύση είναι ανώτερη δύναμη από το "δυνατότερο" όν που έχει δημιουργήσει.

Ούτε μόλυνση, ούτε ρύπανση, ούτε τίποτα δεν τη σταματά ΟΤΑΝ και ΑΝ θελήσει να αλλάξει τη ροή της εξέλιξης πλανήτης Γη.

Μην ανησυχείτε. Είμαστε ένα τίποτα. Ένα απολίθωμα και μαρτυρίες στα βάθη των ωκεανών θα γίνουμε μετά τον επόμενο παγετώνα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Είναι φυσικό επακόλουθο!

Αν είναι να αντιδράσει η γη σαν περιβάλλον θα αντιδράσει!Το ανθρώπινο ον δεν είναι τίποτα!

6 δις άνθρωποι είμαστε στον πλανήτη!

Τι είναι υπερβολικό?

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Η υπερκαταναλώση δεν οφείλεται στα οικιακά δίκτυα, αλλά στην γεωργία και στην βιομηχανία.
Λύση σε αυτό μπορεί να προσφέρει η κατασκευή τριτοβάθμιας επεξεργασίας ύδατος σε βιολογικούς σταθμούς,έτσι ώστε να τροφοδοτείται η βιομηχανία αλλά κυρίως η γεωργία με επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για αυτή την χρήση.
Είναι κρίμα να ''ρίχνουν'' γεωτρήσεις για να ποτίζουν 10 στρέμματα ελιές,και να αντλούν τα αποθέματα που υπάρχουν.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Καλε παιδια τι λετε;Καταστρεφουμε οτι καταστρεφουμε και μετα λεμε οτι ειναι να γινει θα γινει απο τη γη;Το αθωο αυτο ανθρωπινο ον εκανε τετοια καταστροφη.Οταν η γη αποφασισει να αντιδρασει σοβαρα δε θα ειναι για να σωσει την κατασταση.Το ακριβως αντιθετο.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ακριβώς Ελένη,θα μας καταστρέψει!Τι το παράλογο βρίσκεις?Γιατί δηλαδή θα ζούμε μέχρι το άπειρο σαν ανθρώπινο ον?Οι δεινόσαυροι που δεν κατέστρεφαν την γη γιατί εξαφανίστηκαν?

Αυτό που μπορείς να κάνεις σαν άτομο το κάνεις,οικονομία σε όλα τα πράγματα κτλ αλλά είναι ξαναλέω φυσικό επακόλουθο!

Είμαστε ζωντανοί οργανισμοί και σίγουρα αφήνουμε πίσω μας καταστροφές!Όπως λοιπόν ανακυκλώνουμε εμείς οι άνθρωποι πράγματα έτσι θα μας ανακυκλώσει και η γη!Διαφωνείς σε κάτι?Είναι μακάβριο το ξέρω αλλά...

Last edited:

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Λύση σε αυτό μπορεί να προσφέρει η κατασκευή τριτοβάθμιας επεξεργασίας ύδατος σε βιολογικούς σταθμούς,έτσι ώστε να τροφοδοτείται η βιομηχανία αλλά κυρίως η γεωργία με επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για αυτή την χρήση.
Είναι κρίμα να ''ρίχνουν'' γεωτρήσεις για να ποτίζουν 10 στρέμματα ελιές,και να αντλούν τα αποθέματα που υπάρχουν.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για όλες τις περιοχές.
Συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, όπου και ήταν η αφορμή για να γράψω το κείμενο, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη λένε οι μελέτες, σε συνδιασμό με την μείωση των βροχοπτώσεων που υπολογίζεται στη μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.
Ήδη χτυπάνε και βρίσκουν υφάλμυρο νερό, στον κάμπο όπου η θάλασσα είναι 40 χιλιόμετρα μακριά..
Μιλάμε δηλαδή για καταστροφές σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτά που λέμε!

Το μεγάλο πρόβλημα που βλέπω εγώ, είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες στη Θεσσαλία ποτίζουν ακόμα με μπεκ, που περίπου το 80% του νερού χάνεται..Είναι μεγάλο θέμα..

@Στέλιο ο άνθρωπος παρασιτεί στη γη αν το δεις τελείως κυνικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για τα επακόλουθα, είμαστε ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ@λος μας.

Last edited:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
mom please flush it all away!!!!!
learn to swim
see you down in Θεσσαλία bay....

να επισημάνω όμως ότι ΕΜΕΙΣ οι απλοί άνθρωποι κρατάμε την κατάσταση στα χέρια μας....όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε μερικούς
όντως δεν καταναλώνουμε εμείς το νερό-αλλά άλλοι-όμως αυτοί οι άλλοι το καταναλώνουν για εμάς "τους καταναλωτές"
άρα δεν ψωνίζουμε τα προιόντα τους και αυτοί αλλάζουν αναγκαστικά

επίσης εμείς οι πολλοί ψηφίζουμε και αν φανεί ότι όλοι εμείς οι πολλοί τείνουμε προς οικολογικότερες πρακτικές και οι πολιτικοί αντίστοιχα προκειμένου να εκλέγονται θα φορέσουν ένα οικολογικότερο προσωπείο

επίσης εμείς οι πολλοί μπορούμε να συζητάμε παρόμοια θέματα ενημερώνοντας όλο και περισσότερους (αρκετά πιά ενημερώσαμε τους πάντες για την ομαδάρα μας ή το καινούργιο μας μοτοσακό....)

γενικά γενικά
το παραδέχομαι ότι αυτά είναι αργές διαδικασίες και πρέπει να είσαι πολύ αισιόδοξος για να πιστέψεις ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τέτοιες λύσεις
αλλά ... όχι ότι είμαστε και παντελώς ανίκανοι να προσφέρουμε "κάτι" σε αυτό το πρόβλημα
είμαστε υποχρεωμένοι ,σχεδόν, να προσπαθήσουμε .... όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα

πιστεύω.......

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Σοφούλι αν δεν είχες την λογική σαν ον που δεν την διαθέτουν τα υπόλοιπα όντα πάνω στην γη τότε θα παρασιτουσες και ναι δεν θα σ'ενδιέφερε τίποτα!Όπως έκαναν οι καημένοι οι δεινόσαυροι και αφανίστηκαν!Εχω λάθος?

Κοκονι παρτο σαν φαινόμενο και όχι σαν βιομηχανία κτλ κτλ!Εφόσον ζούμε και καταναλώνουμε τελειώνουν τα αποθέματα!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
H λογική δυστυχώς δεν μας οδηγεί προς ένα δρόμο καλό ή κακό, είναι απλά ενα εφόδιο για την ζωή μας.
Οι στόχοι μας είναι διαφορετικοί και ο καθένας χρησιμοποιεί την λογική για να φτάσει εκεί που θέλει..

Η άποψη μου είναι πως ο άνθρωπος παρασιτεί την γη και αρμέγει όλους του φυσικούς πόρους, όπως τα τσιμπούρια στα σκυλιά μας.

Παράγουμε ρεύμα από τα κοιτάσματα λιγνίτη που έχουμε τα οποία τελειώνουν.
Αυτό το ξέρουμε εδώ και χρόνια.
Όμως εγώ μόνο τα τελευταία 4-5 χρόνια βλέπω κινήσεις στην χώρα μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι και λίγες.
Είμαστε πολύ αργοί και κάπου νομίζω ότι τα γεγονότα θα μας προλλάβουν.

Πεθαίνουν άνθρωποι καθημερινά εδώ που είμαι για να έχει ρεύμα η Ελλάδα.
Έχετε δει πολλά αιολικά πάρκα;

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως η παρακμή είναι δεδομένη είτε τώρα, είτε σε 5.000 χρόνια.
Όμως εμείς αδιαφορούμε παντελώς και αυτό είναι που μας κάνει να βουλιάζουμε όλο και πιο πολύ.

Δεν το παίζω ηθική και εγώ τα ίδια κάνω, απλά το θέτω ως προς συζήτηση :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν κάνω τα ίδια με τίποτα.....εμένα ο Κύριος θα με αφήσει να επιζήσω :lol:
θα είμαι ο γεννήτορας του επόμενου κύματος παράσιτων επι της Γής......

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για όλες τις περιοχές.
Συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, όπου και ήταν η αφορμή για να γράψω το κείμενο, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη λένε οι μελέτες, σε συνδιασμό με την μείωση των βροχοπτώσεων που υπολογίζεται στη μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.
Ήδη χτυπάνε και βρίσκουν υφάλμυρο νερό, στον κάμπο όπου η θάλασσα είναι 40 χιλιόμετρα μακριά..
Μιλάμε δηλαδή για καταστροφές σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτά που λέμε!

Το μεγάλο πρόβλημα που βλέπω εγώ, είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες στη Θεσσαλία ποτίζουν ακόμα με μπεκ, που περίπου το 80% του νερού χάνεται..Είναι μεγάλο θέμα..

@Στέλιο ο άνθρωπος παρασιτεί στη γη αν το δεις τελείως κυνικά, αλλά το χειρότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για τα επακόλουθα, είμαστε ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ@λος μας.
Mα αυτό που περιγράφω είναι όντως λύση,δεν είναι δικιά μου ιδέα (αν και θα μπορούσε:D:p) αλλά για σκέψου τα νερά-λύματα των πόλεων να μην κατέληγαν στην θάλασσα,αλλά με κατάλληλη επεξεργασία να ήταν επαναχρησιμοποιήσιμα.Σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι μελέτες (καλά κρασιά).
Και η κατασκευή τριτοβάθμιας επεξεργασίας σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού δεν είναι δα και κανα μεγάλο κόστος.Έτσι και αλλιώς με επιδοτήσεις είναι αυτά;)

Όσο για τον λυγνίτη υπάρχει μέλλον ακόμα.Τα υπάρχοντα αποθέματα υπολογίζονται στα 40-50 χρόνια,και είδη έχουν αρχίσει να εκκενώνουν χωριά εκεί στα μέρη σου για την ανέυρεση εχτρα αποθεμάτων.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μα συμφωνώ πως είναι λύση, και πολύ καλή μάλιστα,λύσεις υπάρχουν,
αλλά επείγει το θέμα και αφού μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη κίνηση, θα μας προλάβουν τα γεγονότα.
Ήδη οι αλλαγές είναι αισθητές.
Αυτό εννοούσα :)

Όσο για τον λιγνίτη, δεν είναι ετσι τα πράγματα απόσο γνωρίζω, ότι υπάρχουν κοιτάσματα δεν σημαίνει πως είναι και εκμεταλέυσιμα,
αλλά και αυτά που είναι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες για τόσα χρόνια.
Ούτως η άλλως και τώρα τους ζεστούς μήνες αγοράζουμε ρεύμα από γερμανία. ;)

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση εκ μέρους του λιγνιτικού lobby,
αυτό έχω καταλάβει, εδώ που είμαι :)
Εδώ προσπαθούν να μας πείσουν πως η ΔΕΗ δεν προκαλεί ρύπανση:eek::eek::eek:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
η ΔΕΗ εμπλουτίζει τον αέρα με ορυκτά - τα οποία υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στην φύση- το ίδιο και τα τσιμεντάδικα.....
μιλάμε για ολιστική οικολογία.....αέρας με ορυκτά-αναπνέεις και τρώς με μία κίνηση.....

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
xaxa Ακριβώς όπως τα λέει το κοκονι.
Αν πας στα εργοστάσια παραγωγής,sofouli φαντάζομαι θα έχεις πάει και εσύ,στην καλύτερη περίπτωση θα βρεις 5 πόντους τέφρα πάνω στις επιφάνειες.Τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν πάρτυ σε μεγαααλες αποστάσεις.
Το θέμα παραγωγής ενέργειας είναι είναι μεγάλη συζήτηση και θα πάρει ώρες κουβέντας.
όσο για την ΔΕΗ άσε..εδώ αμαν και πως έκαναν για να βάλουν φίλτρα και αυτά τα λειτουργουν όποτε θέλουν,άσχετα τι λένε.

sofouli κάνε γρηγορα και φύγε από εκει γιατί δεν σε βλέπω καλά;)