Εργασία και pedigree

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Εννοείται πως όχι.

Απλά οι υποψήφιοι αγοραστές είναι καθαρά "εργασιάκηδες" και στην πλειοψηφία τους "ringάδες" που το μόνο που τους νοιάζει είναι το σκυλί να είναι κατάλληλο για το sport.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δηλαδη, για να καταλαβω Κωστα, αν εισαι σοβαρος εργασιάκιας δεν είναι κακο να εισαι byb (σοβαρος του ειδους βεβαια) ή να παρεις σκυλο από μη «καθαροαιμη» γεννα, η οποια φανταζομαι θα πληροι καποιες υψηλες προδιαγραφες.

Δεν κατακρινω κανεναν (πώς θα μπορουσα αλλωστε), αλλά λεω τι προχειρο συμπερασμα βγαινει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, ας μη γενικεύουμε :)

Απλά παραθέτω μια διαφορετική νοοτροπία που υπάρχει στους κύκλους εργασίας που βρίσκονται εκτός της ομπρέλας της FCI

Προσωπικά εμένα, ένα Malinois από την "κοινωνία" του Verbond δε θα με χάλαγε καθόλου σε θεωρητικό επίπεδο, αν και για το επόμενο έχω καταλήξει σε 3 εκτροφεία.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Και πάλι όχι.

Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές/κυναγωγοί, παγκοσμίου επιπέδου που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με σκυλιά (Malinois στη συγκεκριμένη περίπτωση) που έχουν όχι μόνο pedigree, αλλά και test DNA. Το τελευταίο νομίζω είναι υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια στο DMC (Deutche Malinois Club). Αρκεί να δεις τους top στα τελευταία πρωταθλήματα της FCI...

:)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
πέρα απο την όποια σπουδαία ή όχι εργασιακή ικανότητα του mix σκύλου -και αφήνοντας εντελώς στην άκρη την μορφολογία- νομίζω ότι οι ''εργασιακοί'' (sic) :rolleyes:εκτροφείς θα πρέπει να βλέπουν και άλλα πράγματα πέρα απο την ικανότητα του σκύλου στο ring.

Με πιο σημαντικό το να είναι ένας σκύλος ισορροπημένος και με καλό χαρακτήρα -χωρίς φοβίες (υπάρχουν σκυλιά που είναι αστέρια στο IPO αλλά έξω απο τον στίβο έτσι και τους κάνει κάποιος ένα ντού.....κάνουν πίσω με την ουρά στα σκέλια....και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της κοινωνικοποίησης τους,αλλά έχει να κάνει και με γεννετικούς παράγοντες ....)

Και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με αυτά τα ''εργασιακά'' ζευγαρώματα ουσιαστικά παραμελείται -αφήνεται στην τύχη-η επιλογή των χαρακτήρων στις αναγνωρισμένες φυλές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο απαράδεκτος για μένα διαχωρισμός των λεγόμενων ''εργασιακών'' και των ''μορφολογικών'' σκυλιών μιας κατ΄εξοχήν εργασιακής φυλής.

Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές/κυναγωγοί, παγκοσμίου επιπέδου που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με σκυλιά (Malinois στη συγκεκριμένη περίπτωση) που έχουν όχι μόνο pedigree, αλλά και test DNA. Το τελευταίο νομίζω είναι υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια στο DMC (Deutche Malinois Club). Αρκεί να δεις τους top στα τελευταία πρωταθλήματα της FCI...

:)
σημαντικό....

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Tara, φοβικά σκυλιά που να είναι "αστέρια" στο στίβο δεν υπάρχουν.

Από τη στιγμή που μιλάμε για "αστέρια", σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε σε σκυλιά που δουλεύουν μόνο στο club τους (γνωστός χώρος) με οικείο βοηθό επίθεσης, αλλά για αυτά που παίζουν όχι απλά σε εξετάσεις, αλλά σε αγώνες.

Εκεί, οι πιέσεις που δέχεται ο σκύλος είναι πραγματικά τεράστιες, ακόμα και για το ταπεινό ΙΡΟ, και φοβικό σκυλί δε μπορεί καν να περάσει απ' έξω. Για να συμμετέχει ούτε συζήτηση...

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
μιας και επεσε το θεμα του χαρακτηρα στην μεση

ο Ντοννινι μου ειπε οτι το σωστο Μαλινουα εχει πρωτα απο ολα ψυχη και αν η ουρα ειναι στα σκελια εξω απο το ρινγκ ειναι και μεσα , πρεπει να ειναι επιθετικα μονο μεσα απο κυνηγετικο ενστικτο και οχι αμυντικα και μου ανεφερε το χαρακτηριστικο παραδειγμα οταν στο γαλλικο ρινγκ ο σκυλος πρεπει να αφησει τον βοηθο επιθεσης οταν αυτος εχει σταματησει να κινειται και ο σκυλος του γλυφει τα χερια και κουναει την ουρα του

οπως και οτι αν ο σκυλος σε αυτη την διαδικασια κατα την οποια ο βοηθος ειναι σκυμμενος απο πανω του παει να δαγκωσει το προσωπο αποβαλλεται αμεσως γιατι δειχνει νευρα

τα μαλινουα μου ειπε πρεπει να ειναι 100% prey drive πραγμα που σημαινει καθαρο μυαλο , οχι ανασφαλειες και φοβος δηλαδη γερα νευρα

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Δηλαδή θεωρείς ότι o Bendix vom Adlerauge,

[video=youtube;E3bgKi9FBxM]http://www.youtube.com/watch?v=E3bgKi9FBxM[/video]

η Azra vom Adlerauge,

[video=youtube;8EE6Hi96HOE]http://www.youtube.com/watch?v=8EE6Hi96HOE[/video]

o Cayman vom Adlerauge,

[video=youtube;oMDEXoCfbiE]http://www.youtube.com/watch?v=oMDEXoCfbiE[/video]

(η επανάληψη τους συγκεκριμένου εκτροφείου μόνο τυχαία δεν είναι τα τελευταία χρόνια παρεπιπτόντως)

ή ακόμα και ο... μόλις 7ος Vion la Maschera di Ferro,

[video=youtube;cXSM6nOkiF0]http://www.youtube.com/watch?v=cXSM6nOkiF0[/video]

είναι φοβικά σκυλιά;

Εγώ νομίζω ότι μάλλον έχουμε διαφορετικό ορισμό στη λέξη "αστέρι" ;)

ΥΓ: Παρεπιπτόντως, φίλος και μέλος του forum, πήγε πρόσφατα στη Γερμανία για να φέρει κουτάβι και γνώρισε από κοντά την Azra. Η σκύλα απλά δεν πλησιάζεται από ξένους στο χώρο της... Αυτό εμένα δε μου κάνει για "φοβικό"

Last edited by a moderator:

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
(υπάρχουν σκυλιά που είναι αστέρια στο IPO αλλά έξω απο τον στίβο έτσι και τους κάνει κάποιος ένα ντού.....κάνουν πίσω με την ουρά στα σκέλια....και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της κοινωνικοποίησης τους,αλλά έχει να κάνει και με γεννετικούς παράγοντες ....)
λογικα αν ειναι αστερια ειναι και 3αρια ή και παραπανω αρα εχουν ονομα :D για ριξε το στο τραπεζι

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το pedigree έχει να κάνει κυρίως με την επανάληψη ενός ή περισσότερων χαρισμάτων ενός σκύλου στις επόμενες γενιές -απλά

και όχι με τα χαρίσματα ενός σκύλου

ένας ημίαιμος σκύλος παρουσιαζει μειωμένες πιθανότητας να επαναληφθεί στις επόμενες γεννες συγκριτικά με έναν καθαρόαιμο

τώρα ας επιστρέψουμε στην μετατροπή του θέματος σε "σκύλοι-κότες και εργασία" :lol:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ΥΓ: Παρεπιπτόντως, φίλος και μέλος του forum, πήγε πρόσφατα στη Γερμανία για να φέρει κουτάβι και γνώρισε από κοντά την Azra. Η σκύλα απλά δεν πλησιάζεται από ξένους στο χώρο της... Αυτό εμένα δε μου κάνει για "φοβικό"
Και αυτο σημαινει τοοοοσα πολλα Κωστα?
Ουτε η μινι Ζηνα πλησιαζεται στον χωρο της απο κανεναν και δαγκωνει κι απο πανω αν προλαβει. Αν ηταν μεγαλοσωμη, θα ημουν τωρα δις ισοβια.
Αλλά δεν θα ελεγα με τιποτα οτι ειναι γεματη θαρρος γενικως.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εργασιακοτατο παρακαλω! Περα από την πλακα, τα μινιπιν είναι κατεξοχην εργασιακη φυλη. Εχουν πολύ ανεπτυγμενο το territorial ενστικτο, την προστασια των προσωπων της οικογενειας και το κυνηγετικο ενστικτο.

Βεβαια το μεγεθος τους δεν βοηθαει καθολου για σοβαρες δουλειες, αλλά η φυλη ξεκινησε για να κυνηγαει ποντικια. Φοβερη εναλλακτικη για οσους δεν θελουν να παρουν γατα :D

Επισης, επειδη δυσκολα τα μαλωνεις, διορθωνεις, πιεζεις (αφου οι περισσοτεροι τα εχουμε σαν μωρα και τα θεωρουμε γενικως ακινδυνα), τα ενστικτα τους δεν φιμωνονται.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με αυτά τα ''εργασιακά'' ζευγαρώματα ουσιαστικά παραμελείται -αφήνεται στην τύχη-η επιλογή των χαρακτήρων στις αναγνωρισμένες φυλές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο απαράδεκτος για μένα διαχωρισμός των λεγόμενων ''εργασιακών'' και των ''μορφολογικών'' σκυλιών μιας κατ΄εξοχήν εργασιακής φυλής.
Αυτό το σημείο είναι που με έχει προβληματίσει και μένα, όσο καιρό ασχολούμαι. Ο διαχωρισμός των "μορφολογικών" και "εργασιακών" ατόμων, μιάς εργασιακής φυλής.:confused:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εμένα μου φαίνεται αποτέλεσμα μη σωστής εκτροφής....
οι μεν εστιάζουν περισσότερο ταμπεραμέντο και μάλιστα στηριζόμενοι στο ταμπεραμέντο που απαιτεί το συγκεκριμένο κυνάθλημα ή εργασία
και
οι δε εστιάζουν περισσότερο εμφάνιση

το ορθόν θα ήταν να εστίαζαν όλοι σε ένα πολύ καλό ισοζύγιο και των τριών
Υγεία
Χαρακτήρας
Μορφολογία
με αυτήν την σειρά

ορθό βέβαια για την εξέλιξη της φυλής στο διηνεκές του χρόνου
και όχι για το κυνάθλημα ή την εργασία ή οτιδήποτε άλλο (ακόμα και τους τίτλους στις εκθέσεις.....)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Δηλαδή θεωρείς ότι o Bendix vom Adlerauge,

http://www.youtube.com/watch?v=E3bgKi9FBxM

η Azra vom Adlerauge,

http://www.youtube.com/watch?v=8EE6Hi96HOE

o Cayman vom Adlerauge,

http://www.youtube.com/watch?v=oMDEXoCfbiE

(η επανάληψη τους συγκεκριμένου εκτροφείου μόνο τυχαία δεν είναι τα τελευταία χρόνια παρεπιπτόντως)

ή ακόμα και ο... μόλις 7ος Vion la Maschera di Ferro,

http://www.youtube.com/watch?v=cXSM6nOkiF0

είναι φοβικά σκυλιά;

Εγώ νομίζω ότι μάλλον έχουμε διαφορετικό ορισμό στη λέξη "αστέρι" ;)
δεν νομίζω ότι περιμένεις απάντηση....;) τα σκυλιά στο βίντεο δουλεύουν εξαιρετικά αλλά ας μη ξεχνάμε ότι βλέπουμε την μια όψη των πραγμάτων...δηλ. συγκεκριμένα σκυλιά σε συγκεκριμένες συνθήκες.....

όσο και να το θέλουμε σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν κανόνες.....υπάρχουν σκυλιά πολύ σημαντικών κυναγωγών με προβλήματα (δεν τους βγήκαν όπως ήθελαν) και που εν΄τέλη αποσύρθηκαν απο τους στίβους .....

Από τη στιγμή που μιλάμε για "αστέρια", σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε σε σκυλιά που δουλεύουν μόνο στο club τους (γνωστός χώρος) με οικείο βοηθό επίθεσης, αλλά για αυτά που παίζουν όχι απλά σε εξετάσεις, αλλά σε αγώνες.

εξαρχής χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά την λέξη ''αστέρι''.....

δεν αναφέρομαι στα σκυλιά που κάνουν καριέρα στο ring....αυτά κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό απο αυτά που κάνει με το σκυλί του ο μέσος ιδιοκτήτης σε ένα κλαμπ......

για μένα σκύλος που δουλεύει με το ιδιοκτήτη του είναι αστέρι , όταν είναι άψογος στην εργασία, στην μορφολογία, με γερά νεύρα και με ισορροπημένη κοινωνική συμπεριφορά.

Απλά άλλα τα κριτήρια και οι ανάγκες του κάθε ένα......οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...

@ kokoνάθρωπε....πάλι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...:)

Last edited:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
στην εκτροφη σαφως συνδεονται η μορφολογια και η εργασια ,απλα στην επιλογη γεννητορων απο πλευρας εκτροφεων εργασιας επικρατουν οι χαρακτηρες και οχι παραδειγμα οι τελειες γωνιωσεις ή διαφορα αλλα

δεν μπορει ομως εκτροφεας να βαλει ζευγαρωμα σωστα μορφολογικων σκυλων αν αυτοι δεν εχουν και τον αναλογο χαρακτηρα ,γιατι τοτε δεν θα ειναι καταλληλοι γεννητορες βαση προτυπου ,το προτυπο δεν οριζει μονο την μορφολογια αλλα οριζει και το χαρακτηρα ,οταν μιλαμε για εργασιακες φυλες λοιπον ολα παιζουν σημαντικο ρολο στην εκτροφη ,αλλωστε για αυτο οι γεννητορες περνανε ZTP IPO κλπ

τωρα παλι στην επιλογη των κουταβιων ,δεν επιλεγουμε βαση ενδειξεων μορφολογιας για οσους δεν ενδιαφερονται για show αλλα δινουμε περισσοτερο βαση στο χαρακτηρα του κουταβιου για αυτους που θελουν να δουλεψουν εργασια ,οχι ομως οτι το κουταβι show quality στερειται χαρακτηρα