Εργασία και pedigree

Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Κάποια μηνύματα μεταφέρθηκαν από ΕΔΩ.

..........................................................................................................................................................................

Θα συμφωνήσω με τον Promithea, πολύ εύστοχη η παρατήρησή του!

Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα σε θέματα εργασίας και pedigree.

Πόσοι από εσάς πιστεύουν ότι οι εκτροφείς εργασιακών π.χ. Mallinois θα δέχονταν με χαρά την υποχρεωτική πιστοποίηση γεννητόρων των pedigree τους με τεστ dna?

[video=youtube;ZycKvvq8-IQ]http://www.youtube.com/watch?v=ZycKvvq8-IQ[/video]

Για να βοηθήσω να σας πω ότι στο παραπάνω βιντεάκι είναι το Mallinois του Bellon, με FCI pedigree(για να μπορεί να τρέχει και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φαντάζομαι).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σχετικό-άσχετο: Έλληνας κριτής εργασίας και κυναγωγός πριν μερικά χρόνια έφτασε στο ΙΡΟ3 ένα ημίαιμο γερμανικό ποιμενικό. Δε μιλάω για ένα γερμανικό ποιμενικό χωρίς χαρτιά (τυπικά ημίαιμο), αλλά ένα πραγματικό mix!!!
Ειχα ακούσει κατι και εγω, μπορεί να λεμε το ιδιο περιστατικο περίπου το 1996-7, οπου κατεβηκε στην εργασια και τα σάρωσε όλα με "κοπρίτη". Και πριν κατεβει, οταν ειδαν τον "κοπριτη" του πριν, σχεδον ολοι τον χλευαζαν.... Μετά όμως... ???
Αποσπασμα συνεντευξης του Bart Bellon:

Are there any bloodlines you prefer for the work you do? Any breeders that you think produce this kind of dog? No, I look at individual dogs. All breeders sometimes have a good litter, next time not so good. I look for a very strong dog and the breeding is not so important.

Are your dogs registered? No. The Belgians have for a long time mixed many breeds together in the Malinois. To me the Malinois is the working shepherd of Belgium. The dog I won the championships with in 1992, Flip, was a Malinois and German Shepherd mix. He was a very good dog. I think this is the best system for making really good working dogs.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Δεν ξέρω αν θα την δέχονταν με χαρά.
Και γιατί να μην το δεχτούν;

Αλλά το θέμα είναι το "μέλλον" του σκύλου χωρίς χαρτιά.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Πόσοι από εσάς πιστεύουν ότι οι εκτροφείς εργασιακών π.χ. Mallinois θα δέχονταν με χαρά την υποχρεωτική πιστοποίηση γεννητόρων των pedigree τους με τεστ dna?
Ζουμί!

Λόγια πολύ γνωστού ιταλού εκτροφέα του οποίου τα σκυλιά σκίζουν μορφολογικά και εργασιακά:
"Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θέλει για γεννήτορα αυτόν τον συγκεκριμένο σκύλο που έχει σαρώσει παντού! Εγώ όμως ξέρω ότι εκείνος δίνει ελλατωματα! Αν βάλω άλλον σκύλο για γεννήτορα, εγώ θα είμαι ικανοποιημένος αλλά κανένας δεν θα παίρνει κουτάβι! Δηλώνω λοιπόν τον υπερπρωταθλητή μου, σε γέννα που έκανα με τον μέτριο σκύλο ο οποίος όμως δίνει κορυφαία σκυλιά και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!"

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αρχικό μήνυμα απο tattooman Εμφάνιση μηνυμάτων
Χα....πολύ σωστό..!!!!!!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αν θυμάμαι καλά στο DVG επιτρέπετε να συμμετάσχουν ημίαιμα σκυλιά.

Νομίζω αυτή είναι και η ομορφιά των εργασιακών σκυλιών. Το ότι παίζει ρόλο μόνο η υγεία και η ικανότητες του σκύλου με γοητεύει.
Όσο για το θέμα ότι μπορεί να αλλοιώσουν μελλοντικά τα χαρακτηριστικά και μορφολογία μιας φυλής μπορεί να ισχύει, αλλα δεν γίνεται και με τα pedigree-show dogs? Πόσοι απο εμάς βλέπουν ένα καθαρόαιμο με διακρίσεις German Shepherd και νιώθουμε λιγο άβολα έτσι όπως έχει αλλάξει σε σχέση με ένα Γ.Π. πριν 60χρόνια?

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Πάντως σε αρκετές φυλές το εργασιακό σκυλί ,μορφολογικά δεν έχει καμία σχέση με τα Show dogs. Πχ, κόκερ σπάνιελ,Golden και άλλα.
Εξάλλου νομίζω για αυτό υπάρχει και η κατηγορία "εργασίας" στις εκθέσεις.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Προμι

Σωτηρη, εχουμε κατά καιρους διαβασει εδώ στο φορουμ για τετοια «κολπα». Να μην πω το αντιστοιχο (και πολυ χειροτερο) με τις ακτινογραφιες.
Αυτό όμως φυσιολογικα δεν δημιουργει καχυποψια?

Γιατι ο μεν ιταλος ηξερε καλα τι εκανε, αλλά καποιος άλλος θα το κανει για αλλους προφανεις λογους. Και βεβαια ο ιταλος δεν δηλωσε ξενον σκυλο (ώστε να κινδυνευει να πιαστει). Δικο του δηλωσε, ο οποιος απλά δεν ζευγαρωσε πραγματικα.

Και θυμαμαι παλια που λεγαμε για την αδυναμια ελεγχου.

Οπότε παλι καταληγουμε στην εμπιστοσυνη, στο να εισαι μεσα στα πραγματα, στην γνωση (πόσα χρονια να μαζευω γνωση ώστε να μην με κοροϊευουν?) και τα γνωστα που συζηταμε κατά καιρους.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Έχω τη τύχη να ασχολούμαι με φυλή στην οποία δεν υπάρχουν διαφορές στις εργασιακές γραμμές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιες που προδιαθέτουν για το αποτέλεσμα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας. Αναφέρομαι στα μπόξερ.

Όλοι οι σοβαροί εκτροφείς που γνωρίζω, προσέχουν στην αναπαραγωγή και εκτιμούν την εργασία όσο και τη μορφολογία. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν, όπως και διάφορες φήμες κατά καιρούς, όμως κατά την άποψη μου το επίπεδο είναι αρκετά καλό.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
μαλινουα και τερβυρεν παιζει πολυ , ετσι και αλλιως τα μακρυτριχα μαλινουα θεωρουνται τερβυρεν και τα κοντοτριχα που θα προεκυπταν ισως απο μια γεννα μαλινουα

το πεντιγρκι δεν εχει ιδιατερη σημασια στην εργασια , ο σκυλος ως σκυλος μονο

οι εργασιακοι εκτροφεις συχνα κανουν " πειραματα " μεταξυ γραμμων αλλες φορες μεταξυ βελγικων φυλων πιο πολυ τερβιρεν μαλινουα αλλα μπορει κιολας που και που να υπαρχει και γερμανικος πισω

αλλα για να το κρυψουν δεν το κρυβουν

δειτε ενα πεντιγκρι απο τερβυρεν

http://www.working-dog.eu/wurf-details/8144/du-Musher

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
το τι γραφει

ετσι και αλλιως μπορει ενας σκυλος να ανταποκρινεται στο πεντιγκρι του και να δινει κουταβια ή και οχι

ρωτησα σημερα τον Ιταλο και μου ειπε οτι στα μαλινουα δεν βαζουν τιποτα γιατι απλα θα τα ριξουν , αντιθετως σε αλλες φυλες βαζουν μαλινουα για να τις ανεβασουν πχ τα τερβυρεν που προοριζονται για δουλεια αλλα εχουν τοσο μαλινουα μεσα που θα πρεπει να θεωρουνται μαλινουα με μακρυα τριχα

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
μόνο χάρη της συζήτησης να προσθέσω ότι οι 4 ποικιλίες των βέλγων μορφολογικά είναι ουσιαστικά ένας τύπος .

Πάντως σε μελέτες γεννετικής της Priscilla Bocchino αναφέρεται ότι το γονίδιο που δημιουργεί το κοντότριχο τρίχωμα είναι κυρίαρχο έναντι των γονιδίων που δημιουργούν το μακρύ τρίχωμα και γι΄αυτό μου κάνει εντύπωση αυτό...
ρωτησα σημερα τον Ιταλο και μου ειπε οτι στα μαλινουα δεν βαζουν τιποτα γιατι απλα θα τα ριξουν , αντιθετως σε αλλες φυλες βαζουν μαλινουα για να τις ανεβασουν πχ τα τερβυρεν που προοριζονται για δουλεια αλλα εχουν τοσο μαλινουα μεσα που θα πρεπει να θεωρουνται μαλινουα με μακρυα τριχα
και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπονται τα ζευγαρώματα μεταξύ Groenendael χ Laekenois και Μαλινουά χ Groenendaels για να μη καταλήξουμε με κουτάβια με κοντά μαύρο τρίχωμα, μη σύμφωνα πλέων με το πρότυπο του βελγικού ποιημενικού, σε αντίθεση με το Groenendael χ Tervueren που μερικές φορές το ζευγάρωμα τους επιτρέπονται μιας και τα κουτάβια τους είναι μακρύτριχα είτε μαύρα είτε καφέ είτε γκρί.

Και για να καταλήξω.....ενώ είμαι υπέρ του να διευρύνεται η γεννετική βάση και να προστίθεται καινούργιο γεννετικό υλικό στην αναπαραγωγή (ειδικά για τα Λακενουά είναι και ζήτημα επιβίωσης...), - αν ισχύει αυτό που λέει ο Ιταλός - ότι έχουν τα Τερβύρεν την ανάγκη να ''ενισχυθούν'' απο τα μαλινουά για να παραμείνουν σκυλιά εργασίας όπως το πρότυπο της φυλής το αναφέρει μήπως θα έπρεπε να δοθεί προσοχή ώστε να διατηρηθούν τα μορφολογικά στοιχεία που διαφοροποιούν τους 4 τύπους των βέλγικων ποημενικών και οι εκτροφείς να αναζητήσουν στις γραμμές που εκτρέφουν τους χαρακτήρες που θα ζευγαρώνουν έτσι ώστε να είναι και οι χαρακτήρες σύμφωνοι με το πρότυπο της φυλής;

@...και αυτό με τους ''εργασιακούς'' εκτροφείς...αν θέλεις το απάς και το ξαναρίχνεις;

Last edited:

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
Στο Βέλγιο είναι ήδη υποχρεωτική
σε ποιον απο τους 4 κυνολογικους ομιλους του βελγιου ;

Μαργαριτα στο πεντιγκρι του ζευγαρωματος που εβαλα δες του πατερα που μεχρι τους προπαππουδες του ειναι μαλινουα και μετα οι παπουδες γραφονται τερβυρεν , ουσιαστικα ειναι ή τερβυρεν με πολυ μαλινουα ή μαλινουα με μακρυ τριχωμα - για αυτα που δουλευουν λεω και οχι για ολα

εννοεις τα πειραματα που ειπα ;
αν , ναι εννοω αυτο , μου αρεσει αυτος ο γερμανικος και αυτο το τερβυρεν - μαλι κλπ τα βαζω και βλεπω τι μου βγαινει

ολα βεβαια εχουν να κανουν με την τρελα και τα γουστα του καθε ενος που κανει το ζευγαρωμα

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
οταν μιλαμε για εργασια ομως στο βελγιο και ειδικα μαλινουα μιλαμε για τον Verbond που ναι μεν εκει περα γραφουν την FCI στα αποτετοια τους εχουν τα ποιοτικοτερα μαλινουα στον κοσμο δε αντιθετα απο αλλους που τα εχουν κανει πλακακια

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πέρα από το Verbond στην Ευρώπη, παρακολουθήστε λίγο αναγγελίες γεννων στο www.workingdogforum.com

Είναι αμερικάνικο forum και πολλές γέννες είναι (π.χ.) Malinois & German Shepherd Mix (good for Ring sport)

Επίσης, έχω ακούσει ιστορία για επιβήτορα που έδινε πολύ καλά κουτάβια, αλλά ήταν πραγματικά άχρηστος μέσα στο στίβο. Οπότε ο ιδιοκτήτης του επιβήτορα αυτού, είχε και ένα άλλο σκύλο, δυναμίτη μέσα στο ring, ο οποιος ήταν η βιτρίνα.

Ο ένας δούλευε και ο άλλος έκανε επιβάσεις (για να το θέσω ευγενικά) :D:D:D