Επιθετικότητα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σε τρια τουλαχιστον προσφατα θεματα αναφερεται η επιθετικοτητα των σκυλων, κυριως προς αλλους σκυλους.

Θα ηθελα να ρωτησω ποιες ειναι οι συνηθεις μορφες επιθετικοτητας, πού μπορει να οφειλονται, αν η επιθετικοτητα είναι έμφυτη ή επίκτητη, αν μπορει να αρθεί ή μονο να ελεγχθεί και με ποιον τροπο, ποια είναι δηλαδη η αντιμετωπιση του προβληματος.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κοίτα, πως το έχω εγώ στο μυαλό μου( αν και σίγουρα άλλοι σε ζητήματα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς είναι πολυ, πάρα πολύ πιο ειδικοί από μένα)
Την επιθετικοτητα μπορούμε να την χορήσουμε καταρχήν σε κατηγορίες ανάλογα με το αν είναι επιθημητή ή όχι.Δηλαδή η επιθετικότητα ενός τσοπανόσκυλου προς τον εισβολέα είναι επιθυμητή, ενος κατοικίδιου προς το γιο του ιδιοκτήτη όχι.
Από κει καιπέρα μπορουμε να διαχωρίσουμε ως προς το που κατεθύνεται...
Επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους κι απέναντι σεάλλα ζώα.
Παραπέρα η πρώτη κατηγορία χωρίζεται επιθετικότητα απέναντι σε ξένους κι απέναντι στον χειριστή,ανάλογα με την ηλικία που έχει ο στόχος μπορεί δηλαδή κάποια σκυλιά να εμφανίζουν επιθετιότητα απέναντι σε μικρά παιδιά.
Η δεύτερη κατηγορία χωρίζεται αν είναι επιθετικότητα απέναντι σε σκύλους και σε ζώα άλλου είδους, κι στην πρώτη περίπτωση μπορεί να πάει ανάλογα με το φύλο , δηλαδή αν η επιθετικότητα είναι προς σκυλιά ίδιου φύλου ή διαφορετικού και στη δεύτερη ανάλογα με το είδος, πχ επιθετικότητα ενός ποιμενικού προς τον εισβολέα ή προς τα ζώα του κοπαδιού!

Ένας άλλος διαχωρισμός, για εμένα πάντα, είναι τα αίτια της επιθετικότητας!
Αυτά μπορεί να είναι γενετικά, δηλαδή είτε να είναι φοβικό και με αδύναμα νεύρα και να προέρχεται από φοβικούς γεννήτορες ή και φυσιολογικούς, είτε να ανήκει σε μια κυριαρχική φυλή που λογικά θα δείχνει επιθετικότητα απέναντι σε άλλους σκύλους συνήθως του φύλου του!
Αν η επιθετικοτητα είναι επίκτητη μπορεί να οφείλεται σε νωρίτερη απομάκρυνση απο τη μητέρα του οπότε δεν έμαθε τα βασικά, είτε σε ελλειπή είτε κακή κοινωνικοποιηση είτε σε κάποιο συμβάν που το δημιούργησε κάποιες φοβίες,επίκτητες αυτή τη φορά.

Κάπως έτσι το βλέπω εγώ!
Από κει και έρα πιστεύω ότι η σωστή κοινωνικοποιηση με σκύλυος ανθρώπους και καταστάσεις σίγουρα βοθάει να ελεγχθούν και να καταπιεστουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Αν όμως εμφανιστεί οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης επιθετικότητας η παρουσία και καθοδήγηση απο έναν έμπειρο εκπαιδευτή ειναι απαραίτητη...

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Θέλω να εστιάσω κυρίως στην επιθετικότητα προς άλλα ζώα γιατί με τους ανθρώπους δεν έχουμε πρόβλημα
1) Με αδέσποτα, ψυχραιμία μέχρι να πλησιάσουν και να μυριστούν, στο σημείο αυτό τις περισσότερες φορές το αδέσποτο φεύγει χωρίς να δώσει περαιτέρω σημασία (εκτός αν έχετε θηλυκό με οίστρο).
2) Με δεσποζόμενα, εκεί πράγματι υπάρχει πρόβλημα και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει, ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου. ο σκύλος του, ο σκύλος μου, εγώ ή τα λουριά που παρεμβάλονται την στιγμή της γνωριμίας;
3) Γάτες, εκεί δεν το συζητάμε:(

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τα παραπανω αισθανομαι σαν να τα εγραψα εγω.

Να προσθεσω και ένα 4ο.

Επιθετικοτητα σε συγκεκριμενους ανθρωπους με ακατανόητο κριτηριο όταν είναι μονη της στον κηπο και αναλαμβανει καθηκοντα φυλαξης.

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Τα παραπανω αισθανομαι σαν να τα εγραψα εγω.

Να προσθεσω και ένα 4ο.

Επιθετικοτητα σε συγκεκριμενους ανθρωπους με ακατανόητο κριτηριο όταν είναι μονη της στον κηπο και αναλαμβανει καθηκοντα φυλαξης.
Αφού αναλαμβάνει και καθήκοντα φύλαξης πάλι καλά:). Περιμένω να δώ η δικιά μου η ''μουλάρα'' αν ποτέ αναπτύξει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν είναι να αναπτυξει καθηκοντα σαν την δικια μου, δεν ξερω αν θα πρεπει να το ευχεσαι. Δεν είναι παντα επιθυμητη η «φυλαξη».
Αν το βούλωνε και φύλαγε, θα ηταν καλυτερα καποιες φορες.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη ο σκυλος σου εχει εμφυτο το γαυγισμα...

δεν σημαινει οτι δεν ειναι σωστος φυλακας...

ο δικος μου σκυλος δεν γαβγιζει...σχεδον ποτε...σπανια θα τον ακουσεις και ΠΟΤΕ οταν φυλαει...

με βαση το να ειναι αθορυβος δημιουργηθηκε και εκτραφηκε.

το ποιο ειδος φυλαξης ειναι προτιμοτερο,το συζηταμε αν θες σε αλλο θεμα...ομως και τα δυο σκυλια ειναι φυλακες.

τωρα οσον αφορα το θεμα επιθετικοτητα...

η επιθετικοτητα εχει παρα πολλες μορφες και αιτιες...

επιθετικοτητα απο φοβο: το σκυλι φοβαται ή ακομα ξαφνιαζεται και του εμφανιζεται στιγμιαια ο φοβος και αντιδρα αναλογως.

επιθετικοτητα απο λαθος κοινωνικοποιηση ή ελλειψη κοινωνικοποιησης:ο σκυλος αντιδρα ασχημα τοσο απο φοβο αλλα και απο πρωτοφανη (γι'αυτον) γεγονοτα που του εμφανιζονται...ενα σκυλι ειναι εντελως ηρεμο με τον πιτσαδορο ή σουβλακοφερτη (οπως θελει ο καθενας),ενα αλλο τον ξεσχιζει με το που μπει στο σπιτι...

επιθετικοτητα απο νοσηρες συμπεριφορες του ιδιοκτητη: ενας σκυλος δεμενος μια ζωη σε αλυσιδα,κλεισμενος σε αποθηκη χωρις φως και χωρις φαι για μερες,πολυ ξυλο κλπ κλπ.

επιθετικοτητα απο ψυχολογικα τραυματα: κακοποιημενο κουταβι,κουταβι που δαγκωθηκε καποτε,σκυλος ενηλικος που επισης δαγκωθηκε και του βγηκε επιθετιτκοτητα απο φοβο,τραυματικες εμπειριες με ανθρωπους που δεν ηξεραν να μεγαλωσουν να κουταβι γενικοτερα.

επιθετικοτητα (ισως) απο κληρονομικοτητα: μη ελεγχομενη αναπαραγωγη,puppy mills,ΒYB και γονεις-προγονοι με στοιχεια επιθετικοτητας.

επιθετικοτητα απο λαθος εκαιδευση: ενας σκυλος εκπαιδευεται λαθος στη φυλαξη ή την σωματοφυλακη,ενας σκυλος ακαταλληλος κρινεται ως καταλληλος -λογο οικονομικων συμφεροντων- και παρ'ολα αυτα εκπαιδευεται και εξελισσεται σε σκυλο-δολοφονο.

πρεπει επισης να εξετασουμε τι ειναι βια,επιθετικοτητα,σωστη φυλαξη,αρνητικη φυλαξη,ψυχολογικες παθησεις ιδιοκτητη-σκυλου,αλλα και ποιες οι δυνατοτητες και τα γνωρισματα της φυλης που εχει ο καθεις απο εμας στα χερια του.

ενα bullmastiff ειναι κυριαρχικο σκυλι,πολυ μεγαλης δυναμης,αξιοσεβαστου ογκου και πολυ μεγαλου εκτοπισματος.ειναι επισης ενα ευγενης,Μη νευρωτικος σκυλος που δεν πασχει απο κρισεις επιθετικοτητας -ποσο μαλλον αδικαιολογητης.Πως συνδιαζονται ολα τα παραπανω?Ολα τα παραπανω οφειλει ο Χ ιδιοκτητης να τα γνωριζει και τα εχει σε μια ισορροπια...να ξερει τα δικα του ορια και του σκυλου του...να γνωριζει καλα τον εαυτο του,αλλα και "τι" σκυλο εχει στα χερια του...ποιος ο σκοπος του,οι δυνατοτητες του και οι ιδιαιτερες απαιτησεις του.

αν λοιπον το bullmastiff μου -ενας απο τους καλυτερους σκυλους φυλακες στον κοσμο και δεν το λεω εγω αυτο...- εξελιχθει σ'ενα ανεξελεγκτο μουλαρι που ξεσχιζει οποιον βρει τοτε ισως να φταιει και η εκτροφη του,αλλα σιγουρα την μεγαλυτερη ευθυνη την φερω ΕΓΩ και μονο!

δεν ειχα σε ισορροπια τα γνωρισματα του,δεν του ανεδειξα τα θετικα και δεν προσπαθησα να του μειωσω-βαλω σε ληθαργο τα αρνητικα...

δεν τον χρησιμοποιησα ως σωστο σκυλι φυλακα -και οχι σαν δολοφονο-,αλλα τα ηδη ανεπτυγμενα ενστικτα φυλαξης που διαθετει εγω τα εκτοξευσα προς μια λαθος κατασταση που βλαπτει Πρωτα τον ιδιο τον σκυλο και υστερα ολους τους υπολοπους (εμενα,το περιβαλλον μου,τον κοινωνικο περιγυρο,τα αλλα σκυλια και παει λεγοντας..)

θα επανελθω.:)

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γαλαζια,
Εχω υποψη μου το κτημα, οπου οταν αρχισουν να κατεβαινουν αλεπουδες, αδεσποτα σκυλια κλπ το βραδυ, γαυγιζουν μακρινά τσομπανοσκυλα και παρασερνουν όλα τα σκυλια της περιοχης, γινεται ενας χαμός.

Το να γαυγιζει είναι καλο βεβαια σε καποιες περιπτωσεις.
Προειδοποιει εμενα.
Προειδοποιει τον ανθρωπο με την παρουσια της κι αυτος παιρνει τα μετρα του.
Το κυριοτερο. Φεύγουν οι περιεργοι κατοικοι του χωριου, παλιοι αιωνόβιοι γνωστοι του παππου ή του πατερα μου και δεν κοντοστέκονται στην αυλόπορτα.

Θοδωρη (θυμησου να επανελθεις όπως ειπες), πολύ καλη η αναλυση σου, όπως και του Φοίβου.

Σχετικα με την «φυλαξη», θα ηθελα να μεταφερω μια απαντηση του Frawley σε καποιον με ποιμενικο λιγο μικροτερο από την Ηρα.
«Εάν νομιζεις ότι σε αυτή την ηλικια το σκυλι σου εκτελει φυλαξη, απλά κοροϊδευεις τον εαυτο σου».

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
επιθετικοτητα απο φοβο: το σκυλι φοβαται ή ακομα ξαφνιαζεται και του εμφανιζεται στιγμιαια ο φοβος και αντιδρα αναλογως.
Διάβασα με προσοχή το post και θα έλεγα ότι αποκλείω όλους τους λόγους που ανέφερες ,πλήν του παραπάνω, για την περίπτωση της δικιά μου. Το ερώτημα είναι όμως γιατί, και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί, αν διορθώνεται, σε αυτή την ηλικία

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μόλις θυμήθηκα κι άλλο ένα λόγο επιθετικότηττας!
Κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως ας πούμε χωροκατακτητικές εξεργασίες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή συμπεριφοράς κι επιθετικότητα!

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Σύμφωνα με το βιβλίο The dog's mind ο συγγραφέας Bruce Fogle παραθέτει τις εξής μορφές επιθετικότητας:

1.Dominance aggression

2.Possessive aggression(including competitive aggression and sibling rivalry)
Αναφέρεται στην επιθετικότητα μεταξύ 2 ή παραπάνω σκύλων που ζουν στην ίδια αγέλη και εκδηλώνουν επιθετικότητα΄γιατί η ιεραρχία δεν είναι ξεκάθαρρη μεταξύ τους.

3.Fear aggression (including pain induced aggression)

4.Protective aggression(including territorial and maternal aggression)

5.Inter-male aggression

6.Predatory aggression
Αναφέρεται στην επιθετικότητα ενάντια σε άλλα ζώα-θηράματα.

7.Idiopathic aggression
Επιθετικότητα που εκδηλώνεται για ανεξήγητους λόγους που δεν μπορούμε να δούμε.

8.Learned aggression

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ωραίο θέμα! :)
Υπάρχουν μορφές επιθετικότητας που είναι έμφυτες όπως για παράδειγμα η επιθετικότητα λόγω εντόνου prey drive ή επιθετικότητα για την προστασία του ζωτικού χώρου, της τροφής κτλ και μορφές επιθετικότητας οι οποίες εκδηλώνονται ως συνεπεία ελλιπούς κοινωνικοποίησης, φόβου ή ακόμα και πόνου.

Πολυ ωραιες δημοσιευσεις μεχρι στιγμης! Ας συμπληρώσω και εγώ τη λίστα! :)

Αίτιες και μορφές επιθετικότητας:

- Επιθετικότητα σε ανθρώπους λόγω φόβου
Αιτία: Αποτέλεσμα ελλιπούς/ανεπαρκούς κοινωνικοποίησης ή κακοποίησης

- Επιθετικότητα κυριαρχίας σε ανθρώπους (συνήθως στους ιδιοκτήτες)
Αιτία: Κυριαρχικοί σκύλοι που ηγούνται της ανθρωζωοαγελης τους

- Επιθετικότητα για την προστασία χώρου, τροφής, παιχνιδιού κτλ.
Αιτία: Φυσιολογική συμπεριφορά (ο σκύλος από ένστικτο προστατεύει τον ζωτικό του χώρο/σπίτι μας, την τροφή του, τα παιχνίδια του ή οτιδήποτε θεωρεί ότι του ανήκει) που στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ανεπιθύμητη.

- Επιθετικότητα λόγω πόνου
Αιτία: Φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου που προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του.

- Επιθετικότητα λόγω εντόνου prey drive
Αιτία: Φυσιολογική συμπεριφορά (τα σκυλιά έχουν την τάση να καταδιώκουν οτιδήποτε θεωρούν θήραμα) η οποία είναι συναντάται συχνότερα σε ποιμενικές και κυνηγετικές φυλές.

- Επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά λόγω φόβου
Αιτία: Ελλιπής κοινωνικοποίηση και δυσάρεστες εμπειρίες με άλλους σκύλους.

- Επιθετικότητα κυριαρχίας σε άλλους σκύλους
Αιτία: Πρόωρη απομάκρυνση από την τοκετοομαδα που έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζει το κουτάβι τα όρια του, την πειθαρχία και την σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος των σκύλων.

- Επιθετικότητα κυριαρχίας σε σκυλιά του ίδιου φύλου
Αιτία: Φυσιολογική συμπεριφορά ενήλικων σκύλων που έχουν φτάσει στην γενετήσια ωριμότητα τους.

:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως ας πούμε χωροκατακτητικές εξεργασίες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή συμπεριφοράς κι επιθετικότητα!
το διαβασα 3 φορες για να το καταλαβω...λεω στην αρχη "τι θελει να πει εδω ο ποιητης?"...:D

ομως τελικα το καταλαβα και ειναι ενας παραγοντας επιθετικοτητος.

το θεμα -οπως ειπε και η Κατερινα- ειναι οντως πολυ καλο και μεχρι τωρα "πηγαινει" και πολυ καλα!!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
το διαβασα 3 φορες για να το καταλαβω...λεω στην αρχη "τι θελει να πει εδω ο ποιητης?"...:D

ομως τελικα το καταλαβα και ειναι ενας παραγοντας επιθετικοτητος.

το θεμα -οπως ειπε και η Κατερινα- ειναι οντως πολυ καλο και μεχρι τωρα "πηγαινει" και πολυ καλα!!
Δίκιο έχεις!Καμιά φορά μου βγαίνουν αυθόρμητα....έννοώ λοιπόν κάποιον ογκο ή κάτι που μπορεί να πιέζει τον εγκέφαλο!

Last edited:

zafcon_romel

Well-Known Member
25 Μαϊου 2009
112
1
Αγ. Σύλλας, Ηράκλειο
Σε σχέση με αυτό έχω μια προσωπική εμπειρία να καταθέσω. Σε περίπτωση επίκτιτης κόφωσης ή τύφλωσης (ολικής ή μερικής) λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ας έχουμε υπ' όψιν ότι το σκυλί ξαφνιάζεται πολύ πιο εύκολα και συχνά και στην ουσία αμύνεται "επιτιθέμενο".
Ευτυχώς με λίγη προσοχή στην προσέγγιση αυτό αποφεύγεται εύκολα.

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Επιπλοκές στον θυροειδή αδένα μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιθετικές συμπεριφορές!
Ωπα, νάτο το φουντούκι βγήκε, λέτε;
Σε εξετάσεις αίματος το σκυλί παρουσίασε πολύ υψηλή χολοστερόλη (περίπου 505mg/dl). Ο κτηνίατρος μου είπε ότι συνήθως τα σκυλιά εμφανίζουν υπερβολική χολοστερόλη από υποθυρεοειδισμό. Κάναμε πράγματι ένα simulation test και όντως απεδείχθη ότι ο θυρεοειδής του σκύλου υπολειτουργεί. Ξεκινήσαμε την φαρμακευτική αγωγή με Thyrohormone και σε τρείς μήνες θα ξανακάνουμε εξετάσεις αίματος.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul