Επιθετικότητα προς την "αδελφή" της

cantona

Well-Known Member
23 Αυγούστου 2011
76
13
Ευχαριστώ παιδιά για τις συμβουλές και τις προτάσεις.
crate δεν έχω και δεν ξέρω που θα μπορούσε να βοηθήσει αφού και τα 2 σκυλιά ήταν ήδη μεγάλα όταν τα πήραμε και δεν γνωρίζαμε τι είχαν βιώσει.Η συμβίωση τους ήταν και είναι αρμονική συνεχίζουν να παίζουν μεταξύ τους και το πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν βρίσκονται μέσα στον χώρο τους και βλέπουν άλλα σκυλιά να περνάνε.Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα συμβαίνει όταν λείπουμε,γιατί όταν είμαστε εκεί και συμβεί κάτι ανάλογο μαλώνω την Λούση και χαϊδεύω την Λευκή μπροστά τους,αλλά μέχρι εκεί.
Η ενασχόληση και συμπεριφορά είναι ακριβώς ίδια και στις 2 πάντα,φανταστείτε πως όταν βάζουμε μπεταντίν στην πληγή της Λευκής έρχεται και η Λούση να της "βάλουμε",αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι με την Λούση,το κάνουμε και με την Λευκή.

Συμφωνώ πως έχει να κάνει με συμπεριφορά επιβολής,η Λούση είναι ποιο ατίθαση υπερκινητική και έχει μια εξάρτηση μαζί μου δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλο,ενώ η Λευκή είναι το αντίθετο,ήσυχη χαλαρή και φιλική με οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό.

Το δέσιμο που προτείνει ο φίλος θα ήταν μια λύση νομίζω,αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να εφαρμοστεί αφού φεύγουμε το πρωί για δουλειά και γυρίζουμε το απόγευμα,επίσης και το φίμωτρο πιστεύω πως θα είναι πολλές οι ώρες...

Σε πρώτη φάση από αύριο που θα μείνουν πάλι μόνες τους λέω να κάνω αυτό που ανέφερα ποιο πάνω με την Λευκή στον κήπο μέχρι να μιλήσω και να τις δει κάποιος εκπαιδευτής.

• Like
Reactions: GRDANE

epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
66
Aθήνα
Συμφωνώ πως έχει να κάνει με συμπεριφορά επιβολής,
Aν ήταν κατι τετοιο, θα την άρπαζε και τις λοιπές στιγμές και για διάφορους λόγους και όχι μονο όταν περνούν άλλα σκυλιά έξω, τους γαυγίζει και είναι σε μεγαλη ένταση.
Κι εγώ την ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα θεωρώ ώς το πιθανότερο αίτιο!

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
125
οχι δεν θα την αρπαζε διοτι δεν υπαρχει λογος...στην ανερεθιστη καθημερινοτητα τους οι ρολοι ειναι ξεκαθαροι οποτε δεν τιθεται θεμα επιβολης μια και το ενα ζωο ειναι ξεκαθαρα υποτακτικο συγκριτικα...

σε περιπτωσεις εξωτερικων ερεθισματων τριτων,παντα μα παντα ο αρχηγος της αγελης ειναι αυτος που βγαινει μπροστα και διορθωνει αμεσα οποιο μελος κανει κατι αντιστοιχο...ξεκαθαρισμα ρολων δηλαδη σε καθε περιπτωση...

προσωπικα δεν δεχομαι την ανακατευθυνση επιθετικοτητας ως εννοια στην ανθρωπινη ψυχολογια πολλω δε μαλλον στην αντιστοιχη του ζωου οπου τα ενστικτα ειναι ο κατ εξοχην λειτουργικος παραγοντας ...

οταν εχεις ξεκαθαρο στοχο επιθεσης,οποιοσδηποτε εξωτερικος παραγοντας θεωρειται εμποδιο προς την επιτευξη στοχου,κατα συνεπεια αντιμετωπιζεται αντιστοιχα...

υ.γ.μπορειτε να δοκιμασετε την τεχνικη δεσιματος ενα σαββατοκυριακο που θα βρισκεστε ολο το διαστημα στο σπιτι,η οποτε υπαρχει αντιστοιχη δυνατοτητα...

το να δεθει το επιτιθεμενο απο το πρωι που λειπετε,χωρις να εχει υπαρξει λογος,δεν θα εχει κανενα αποτελεσμα στο συζητουμενο προβλημα...

cantona

Well-Known Member
23 Αυγούστου 2011
76
13
Έχεις δίκιο και διαβάζοντας μόλις κάποια άρθρα για την ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα και τον ακριβή της όρο,διαπιστώνω πως αυτό ακριβώς συμβαίνει.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
*των ερωτησεων . ο τασος φροντισε να μαθει κιολας αν η λουση κανει ρινταιρεκτ και στην ιδιοκτητρια.:p αλλα ας γραφουμε τις σκεψεις μας καθαρά όποτε μπορουμε.
βεβαια τα πραγματα εχουν ηδη μπει στη σωστη σειρα. θα αποφευχθουν νεοι τραυματισμοι και η ιδιοκτητρια ψαχνει ειδικό, οπότε ολα πανε καλα
επειδη εβαλες την φατσουλα απλα θα σου πω οτι ειμαι σιγουρος οτι θα της βουτηξει το χερι εκεινη την στιγμη,καποια στιγμη.
συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις η (ζημια) δεν εχει να κανει με την πληγη της φωτογραφιας.δεν την διορθωσε,δεν την εβαλε κατω,δεν την τρομαζε επειδη την εμποδιζε να φαει τον αλλον εξω αλλα της χωθηκε κανονικα και αυτο δεν το λες και νορμαλ.
τωρα και η λουση εφοσον τρεχει απο πισω να σιγονταρει σιγουρα δεν ειναι και τοσο υποτακτικη οσο πιστευουμε,μαλλον....αλλιως δεν θα τα ηθελε και ο πωπος της...εμενα πχ ενω ο κοντος τα εμαθε να κανουν τετοια κολπα πλεον δεν το σκεφτεται τα πλησιασει στον φραχτη κοντα τους...χμ.
εσυ πιστευεις οτι ολα μπηκαν στον δρομο τους ειπες,εγω γιατι δεν το πιστευω;
γιατι πιστευω οτι ισως βαλουμε ρευματακι,το φτιαξουμε και σε δυο μηνες ξανα μανα τα ιδια;

• Like
Reactions: GRDANE and ioanna a

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.255
3.093
από τις περιγραφες εμενα μου φαινεται οτι μια τουλαχιστον από τις δυο σκυλες αγχωνεται υπερβολικά με την απουσια του αφεντικού. σε συνδυασμό με το αγχος που τις δινουν τα ερεθισματα εξω από την αυλή η σκυλα ''το χανει'' , και την δαγκωνια που θελει να κοψει στους ''εξω'' την κοβει σε ο,τι ειναι κοντα της και κινειται.
δεν βλεπω ιχνος κυριαρχιας- αν ηταν κατι τετοιο το πολύ να ματωνε κανενα αυτί ή κανενα ουλο. δεν θα επεφτε δαγκωνια.
βεβαια Τασο για εσενα ειμαι σιγουρη οτι κατι παραπάνω από εμενα θα ξερεις , αν και μακαρι να κανεις λαθος.:(

Mandy.D.A.S

Well-Known Member
29 Ιουνίου 2015
88
86
57
Εμας παντως τα σκυλια που κανουν κατι αντιστοιχο (χωρις δαγκωμα) δηλ. αγριεμα του αρσενικου προς το θηλυκο οταν περνουν αλλα σκυλια μπροστα απο το σπιτι η και στη βολτα.
ο εκπαιδευτης μας ειπε οτι το κανει για να δειξει οτι αυτος ειναι ο αρχηγος και θα "καθαρισει"
την κατασταση.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Ανακατευθυνση του drive της κανει. Πολλα σκυλια που συμβιωνουν κατα τα αλλα αρμονικα μεταξυ τους εχουν αυτο το "θεμα"οταν βρεθουν μεσα απο φρακτες ή στενους χωρους και περνανε αλλα ζωα απο εξω. Δεν ειναι ξεκαθαρισμενη συνηθως η ιεραρχια οταν γινεται. Δε θα πρεπει να γινεται αποδεκτο ομως, ειδικα οταν μπορει να κανει ζημια ο ενας στον αλλο.
Τους πρωτους μηνες το εκανε μια δυο φορες και η θηλυκια στη βολτα. Διορθωθηκε δυνατα και δε το ξαναεκανε. Στο σπιτι με τον καιρο αρχισε μονη της να αφηνει χωρο τελειως στον Ντιεγκο - ο οποιος δε το κανει ποτε αφου κανει απολυτο φοκους στον "εχθρο" - και η σιγονταρει ή απομακρυνεται εκεινη. Παντως ειναι πραγματικα ενα προβλημα το οποιο εμενα με ειχε αγχωσει στην αρχη γιατι δε χωριζονται και ευκολα 2 ζωα +-50 κιλων.

Συμβουλευτειτε εκπαιδευτη ( εχει στα Μεσογεια αρκετους ) ή χτιστε μαντρα να μην εχουν οπτικη εξω :sneaky:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.865
5.114
patra
grdane.blogspot.com
ανακατευθυνση του ντραιβ...οκ αν και διαφωνω με την ορολογια το ιδιο νοημα υπαρχει..
εμφανιζεται οταν σκυλια που εχουν εκπαιδευτει κατα μονας στη εργασια τους....
αναγκαζονται να εργαστουν μαζι κι ας εχουν ξεκαθαρη ιεραρχια μεταξυ τους...
επισης οταν, ανεκπαιδευτα σκυλια αναλαμβανουν αυθαιρετα "εργασια"
τα σκυλια μπορει να ειναι μια χαρα ιεραρχημενα και πολυ καλα μεταξυ τους στις υπολοιπες δραστηριοτητες τους...
αντιθετα σε σκυλια που εχουν εκπαιδευτει να εργαζονται σε αγελη... ειτε εχουν εκτραφει γι αυτο το σκοπο, δυσκολο να εμφανιστει το συγκεκριμμενο φαινομενο
δεν ειναι παντα η ανακατευθυνση επιβολη του ισχυρου σκυλου στον αδυνατο.... λαθος....
παραδειγμα η ανακατευθυνση στα σκυλια της αμαλιας που εγινε απο χαμηλοτερης ιεραρχιας σκυλο σε ανωτερης
σε αντιθεση με τον ντογκο της που προερχεται απο φυλη που "πρεπει " να εργαζεται σε αγελη και που δεν παρουσιασε ανακατευθυνση..
φυσικα παντα μπορουν να υπαρχουν διαφοροι λογοι που εμφανιζονται προβληματικες συμπεριφορες που αφορουν τα συγκεκριμμενα παντα σκυλια μεταξυ τους και μονο... αρα η αυτοψια επιτοπου και η παρατηρηση των σκυλων που το εμφανιζουν εξαγει ασφαλεστερα συμπερασματα για την καταπολεμηση τους...
αρα....
cantona θα σου προτεινα... απομονωση των σκυλων οσο δεν εισαι παρον ωστε να αποφυγεις αλλα τραυματα και αυτοψια απο εκπαιδευτη....

• Like
Reactions: ioanna a

cantona

Well-Known Member
23 Αυγούστου 2011
76
13
Τις είχα σήμερα που λείπαμε χωρισμένες,κανένα πρόβλημα βέβαια.
Το απόγευμα περιμένω τον εκπαιδευτή...θα σας ενημερώσω.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Κλασική μη ιεραρχία μεταξύ τους την δεδομένη στιγμή!

2 επιλογές έχεις:

Ή τα χωρίζεις

Ή περιμένεις ισχυρότερο πλήγμα για να μπει η ιεραρχία

Υ.Γ.: Πρόσεχε σε περίπτωση που είσαι παρών και όταν πας να διορθώσεις μην γυρίσει και σε διορθώσει εσένα. Έχεις χάσει το παιχνίδι...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
.Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα συμβαίνει όταν λείπουμε,γιατί όταν είμαστε εκεί και συμβεί κάτι ανάλογο μαλώνω την Λούση και χαϊδεύω την Λευκή μπροστά τους,αλλά μέχρι εκεί..
Μονο εγω νομιζω οτι αυτο ειναι το προβλημα;
Η μεταξυ τους ισορροπιες θα πρεπει να μπουν απο τις ιδιες, οχι να τις επιβαλλεις εσυ. Μαλωνωντας την κυλριαρχικη κ επιβραβευοντας την υποτακτικη, ανατρεπεις αυτες τις ισορροπιες.....

• Like
Reactions: vek and aliki_s

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.865
5.114
patra
grdane.blogspot.com
Μονο εγω νομιζω οτι αυτο ειναι το προβλημα;
Η μεταξυ τους ισορροπιες θα πρεπει να μπουν απο τις ιδιες, οχι να τις επιβαλλεις εσυ. Μαλωνωντας την κυλριαρχικη κ επιβραβευοντας την υποτακτικη, ανατρεπεις αυτες τις ισορροπιες.....
αυτό απλα υποδηλωνει ότι εχουν γινει κι αλλα λαθη....
σιγουρα χρειαζεται καθοδηγηση εκπαιδευτη....

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
αυτό απλα υποδηλωνει ότι εχουν γινει κι αλλα λαθη....
σιγουρα χρειαζεται καθοδηγηση εκπαιδευτη....
Τι ακριβως υποδηλωνει "οτι εχουνε γινει κι αλλα λαθη";
Υπαρχει ενας σκυλος με εντονο κυριαρχικο χαρακτηρα κ ενα σχετικα υποτακτικο σκυλι που μπλεκεται στα ποδια του οταν αυτος αναλαμβανει δραση στα εξωτερικα ερεθισματα. Απολυτα φυσιολογικο το βρισκω, αλλα μαλλον μονο εγω.....
Ενας λογος που με οδηγει στο συμπερασμα οτι ΔΕΝ εχουνε γινει λαθη ειναι οτι αυτο δεν γινεται ποτε παρουσια ιδιοκτητη αλλα μονο οταν τα ζωα ειναι μονα τους δλδ οταν το κυριαρχικο σκυλι αναλαμβανει την αρχηγια.
Προσωπικα πιστευω οτι αυτο λυνεται μονο με την μεταξυ τους εδραιωση ιεραρχιας. Κοινως να τα βρουνε μονες τους.

Καλο ειναι να προτεινουμε εκπαιδευτη, αλλα μην φτανουμε να θεωρουμε αυτη την σκυλισια φυσιολογικη συμπεριφορα ως ακραια, λανθασμενη, προβληματικη κλπ.
Στην τελικη δεν ξερω αγελη με κυριαρχικο σκυλο που να μην εχουνε πεσει ψιλες μεχρι να βρουνε μεταξυ τους ισορροπιες......

• Like
Reactions: vek

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
όχι east49 εγώ σου κάνω παρέα, και εγώ μια φυσιολογική συμπεριφορά το βρίσκω και θα σταματήσει μόλις το "δεύτερο σκυλί" θα σταματήσει να μπλέκεται στα πόδια του πρώτου.

• Like
Reactions: east49

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.865
5.114
patra
grdane.blogspot.com
υποδηλωνει απλα ότι το μελος που αναφερει το προβλημα
εχει αρκετες ελλειψεις σχετικα με το σωστο μεγαλωμα σκυλων και δη αγελης....
σιγουρα λοιπον εχει κανει κι αλλα παραπτώματα κι ενας εκπαιδευτης θα μπορεσει να βαλει μια σειρα

αν δεν με καταλαβαίνεις μπορει
να εκφράζομαι λαθος
ειτε να εχουμε στο μυαλο μας διαφορετικα πραγματα
και στις δυο περιπτώσεις μπορεις να με ρωτήσεις παρα να μεταφράζεις όπως θελεις τα λεγομενα μου...

παρεπιτποντως από τη φωτο η πληγη δεν είναι από ψιλοδαγκωματακι...

υ.γ.
μην ταράζεσαι κουβεντα γινεται....

• Like
Reactions: st3li0s

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Εγώ πάλι συμφωνώ με όλους. Και με εαστ 49 - βεκ και με τζιαρντανε.

Η γνώμη που εκφέρω δεν προκύπτει από την "μεγααααάλη" εμπειρία μου, αλλά παρατηρώντας μια αγελη 8 σκύλων που ζει σε μια αυλή που περνάμε συχνά πυκνά στην βόλτα μας.
Όταν περνάμε όλα τα σκυλιά μας γαβγιζουν και κάποια από αυτά είναι πιο πισω, αλλά κάπου στην μέση και ο αρχηγός της αγελης μπροστά στην καγκελοπορτα. Αν κάποιο από τα άλλα σκυλιά κάνει το λάθος να έρθει δίπλα στον αρχηγό ακολουθεί τρελός σκύλο καυγάς. Πότε δεν είδα τραυματισμενο σκυλί και μια χαρά τα βρίσκουν μεταξύ τους. (συμφωνία μου με εαστ, βεκ)

Από την άλλη η πληγή που είδαμε στην φωτογραφία δεν είναι φυσιολογική και επειδή ο ιδιοκτήτης είναι μάλλον άπειρος, και δεν ξέρει πως να χειριστεί την κατάσταση, ίσως ο εκπαιδευτής είναι χρήσιμος (άλλωστε όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές στο φόρουμ, ο εκπαιδευτής εκπαιδευει κυρίως τον ιδιοκτήτη και λιγότερο τα σκυλια). Άρα συμφωνώ και με γκρντανε.

Με όλους συμφωνώ. Πολιτικός θα έπρεπε να γίνω. :D

• Like
Reactions: mareco

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
υποδηλωνει απλα ότι το μελος που αναφερει το προβλημα
εχει αρκετες ελλειψεις σχετικα με το σωστο μεγαλωμα σκυλων και δη αγελης....
σιγουρα λοιπον εχει κανει κι αλλα παραπτώματα κι ενας εκπαιδευτης θα μπορεσει να βαλει μια σειρα

αν δεν με καταλαβαίνεις μπορει
να εκφράζομαι λαθος
ειτε να εχουμε στο μυαλο μας διαφορετικα πραγματα
και στις δυο περιπτώσεις μπορεις να με ρωτήσεις παρα να μεταφράζεις όπως θελεις τα λεγομενα μου...

παρεπιτποντως από τη φωτο η πληγη δεν είναι από ψιλοδαγκωματακι...

υ.γ.
μην ταράζεσαι κουβεντα γινεται....
Ξερω πολυ καλα τι διαβαζω κ δεν εξαγω αυθαιρετα συμπερασματα. Μιλησες για προβληματικες συμπεριφορες. Μεγαλοποιουμε τραγικα μια απολυτα φυσιολογικη κατασταση αναμεσα σε δυο σκυλια.
Δεν ειναι προβληματικη αυτη η συμπεριφορα, φυσιολογικη ειναι.
Οσοι εχουμε περισσοτερα του ενος κ δη κυριαρχικα σιγουρα εχουμε δει να πεφτουνε τετοιες ψιλες "συνετισμου" απο τον εναν σκυλο στον αλλον, μεχρι να βρει ο καθενας που τον παιρνει.

Και ναι αναμεσα σε δυο λυκοσκυλοειδη "ψιλοδαγκωματακι" ειναι γιατι αν ειχε σκοπο η μια να την πεσει στην αλλη θα τις βρισκανε μαλλον κομματακια....

Προταση μου λοιπον ειναι να μην πανικοβαλλουμε εναν ανθρωπο που προφανως δεν ξερει πως να χειριστει το συγκεκριμενο συμβαν κ του το τραγικοποιουμε λες κ ειναι κατι πρωτοφανες!

Υ. Γ. Θα επρεπε να ξερεις οτι δεν ταραζομαι....