Επιθετική συμπεριφορά στη βόλτα


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Συγνώμη αλλά πώς γίνεται να έχει καταρριφθεί
Έχει καταρριφθεί, ως κάτι που τελικά δε γίνεται, τουλάχιστον από τους αυτούς που αρχικά είπαν ότι έτσι γίνεται. Σε επίπεδο συμπεριφορικό κ κοινωνικής δομής.

Σχετικές άλλες ερμηνείες για αυτά τα περιστατικά που πίστευαν ότι είναι κυριαρχία/αφορούν ιεραρχία στην αγέλη υπάρχουν σε μελέτες.

Όλες οι απόψεις βέβαια ακόμα υπάρχουν κ σχετικές μελέτες ακόμα γίνονται κ θα γίνονται, γιατί είναι δύσκολη η ανεξάρτητη παρατήρηση στο θέμα, αλλά εδώ ας πούμε έχει μια ωραία σούμα που συμπεριλαμβάνει τις παραπομπές στις αντίστοιχες δημοσιεύσεις/επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό ειδικά το θέμα:


Όταν πας να πάρεις πχ κάτι που ο σκύλος σου το δαγκώνει τι είναι ;
Πολλά θα μπορούσε να είναι.

  • Φοβισμένος/έχων κάποιο σχετικό ψυχολογικό τραύμα
  • Στρεσαρισμενος
  • Όντως έχων τάσεις επιβολής ("κυριαρχικός") - δεν είναι κάτι που αποκλείεται, απλά δε θεωρείται πανάκεια ως απάντηση πλέον κ δε θεωρείται ότι η κοινωνική δομή των σκύλων (ή καν των λύκων από όπου προήρθε αυτή η υπόθεση) όντως ακολουθεί αυτό το μοτίβο
  • Αιτιατά (περιβαλλοντικά αιτία, εκτός τραύματος, π.χ. έχοντας μάθει έτσι από άλλο παράδειγμα) ή γενετικά με ισχυρή τάση για resource protection
  • Απειλημμενος, είτε είναι όντως είτε όχι (το νιώθει χωρίς πραγματικά να απειλείται)
  • Έχων γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης σε ένα πρόσωπο ή σε όλα τα πρόσωπα - όχι, αυτό δεν ισούται με το ότι δεν θεωρεί αυτό το πρόσωπο αρχηγό
  • Κ άλλα
Επίσης με πολλούς τρόπους μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Με μία οριζόντια μέθοδο, παρά το από πού προέρχεται η συμπεριφορά, ή με μεθόδους στοχευμένες στο αίτιο που προκαλεί αυτή την αντίδραση, εάν έχει ερμηνευθεί βέβαια σωστά.

Άσχετα από τα σκυλιά, η παραπάνω διαφορετική προσέγγιση (οριζόντια λύση vs. στοχευμένη στη σχέση αιτίου-αιτιατού) εφαρμόζεται σε άπειρες καταστάσεις ατη ζωή μας. Αποδεδειγμένα η στοχευμένη έχει καλύτερα αποτελέσματα (κ όχι δεν θα ψάξω μελέτες κ γι'αυτό, είναι πλέον κάτι που έχει γενικευτεί κ αφορά την κοινή λογική - η οποία ξέρω, δεν είναι συχνά ούτε κοινή ούτε καν λογική).

Τώρα το ποσό αποδοτικοί είμαστε στο αναγνωρίζουμε σωστά το αίτιο είναι όντως ένα άλυτο θέμα. Για άλλη συζήτηση.

Για μένα αυτό είναι φύλαξη πόρων. Απλά αντιδράει γιατί πας να του πάρεις κάτι που τον ευχαριστεί.
Όχι απαραίτητα. Κ αυτό γενίκευση, πιθανόν biased, βάσει προσωπικής εμπειρίας είναι. Κ εξίσου επικίνδυνο με τις άλλες γενικεύσεις.

Π.χ. αν το αίτιο δεν είναι αυτό, αλλά πχ η γενικευμένη αίσθηση απειλής/ έλλειψη εμπιστοσύνης (ή οτιδήποτε άλλο), όχι απαραίτητα συσχετιζομενη με αυτόν τον πόρο ή τους πόρους γενικά, κ το αντιμετωπίσεις με αυτή την παραδοχή, κ πάλι μπορεί να έχεις adverse αποτελέσματα, όπως κ με την περίπτωση της άλλης παρερμηνείας.
 


deku

Active Member
30 Μαϊου 2023
36
47
Δεν διαφωνώ κάπου @Estranged και χαίρομαι που έγραψες τόσο αναλυτικό μήνυμα (όντως υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά). Αν έχεις προσέξει, συμφωνώ ότι το Α και το Ω είναι να σε εμπιστεύεται ο σκύλος σου.
 
  • Like
Reactions: Estranged