Έχεις απόλυτο δίκιο. Φυσικά και παίζει ρόλο και η "πρώτη ύλη". Πολλά σκυλιά δαγκώνουν πιο εύκολα από άλλα... δεν είπε κανείς το αντίθετο.
Είναι όμως και πολλοί ιδιοκτήτες που είναι "μανούλες" στο να καταφέρουν σχεδόν το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σκύλο να τους δαγκώσει.... μάλιστα κάποιοι πανύβλακες ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ τον σκύλο τους να τους δαγκώνει! Πχ, το πειράζουν μέχρι να το κάνουν έξαλλο "για παιχνίδι" και το αφήνουν στην ησυχία του ΜΟΝΟ αφού τους δαγκώσει!!!!!!!
Δεν μου αρέσει να "κατηγοροποιώ" αλλά δεν έχω δει ΠΟΤΕ γυναίκα να κάνει τέτοιες χαζομάρες....
Έχω δει βέβαια γυναίκες να μαλώνουν τον σκύλο (με ξύλο ή χωρίς) για ΠΟΛΛΗ ώρα (μιλάμε πάνω από 10 λεπτά!) και να μην σταματούν μέχρι ο σκύλος να αγριέψει γιατί δεν άντεχε άλλο μάλωμα ή/και αποφάσισε πως η γκόμενα ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ!!!
Είναι το ΠΛΕΟΝ βασικό οι σκύλοι μας να μας έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Τι είδους συμβίωση μπορεί να υπάρξει όταν ο σκύλος αποφασίσει πως τα έχουμε ΧΑΜΕΝΑ;
Κάποτε μου έφυγε ένα κουτάβι μου (5μηνών) σε άγνωστη περιοχή, και το έψαχνα για 15 λεπτά μέχρι να το βρώ. Σφυρίζω απίστευτα δυνατά και ήξερα πως με άκουγε και με "έγραφε". Έγινα ΕΞΑΛΛΗ! Ήθελα να το σκοτώσω στο ξύλο όταν το βρήκα (δίπλα στο αυτοκίνητό μου με περίμενε μεσ' στη καλή χαρά!).
Επειδή έτρεμα από τα νεύρα μου, δεν το πλησίασα καν και ούτε του μίλησα. Είπα στην μητέρα μου να το βάλει λίγα λεπτά στο αμάξι μέχρι να ηρεμίσω. Εννοείται πως δεν το μάλωσα καθόλου (γιατί; αφού στην ουσία ΕΓΩ έφταιγα που δεν πρόσεξα το κουτάβι σωστά).
Παρ' όλ' αυτά ο σκύλος ΠΟΤΕ δεν με παράκουσε ξανά σε όλη του τη ζωή.
Πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ πως ο "καπνός" που έβγαινε από τ' αυτιά μου σε συνδιασμό με το ότι δεν τον μάλωσα, αλλά απλά τον "σνόμπαρα" για λίγο ήταν μεγάλο μάθημα!
Αντί να χάσει την εμπιστοσύνη του στο αφεντικό του, την ΕΔΡΑΙΩΣΕ εκείνη την ημέρα.
Αυτό ακούγεται "οφ τόπικ" αλλά δεν είναι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι που κάνει τους περισσότερους σκύλους να δαγκώνουν. Ακόμη και στα "κακομαθημένα" που ούτε καν το "ΜΗ!" δεν έχουν ακούσει ποτέ. Γιατί για τον σκύλο, ΜΟΝΟ το δυνατό και ΑΞΙΟ αφεντικό αξίζει εμπιστοσύνη. Αξίζει να υπομένει να του κόβει τα νύχια, γιατί ΞΕΡΕΙ πως ξέρει ΠΑΝΤΑ καλύτερα.
Η εμπιστωσύνη ενός σκύλου ΔΕΝ κερδίζεται μόνο με την έλλειψη βίας ή άδικου μαλώματος. ΔΕΝ φτάνει να μην βαράς τον σκύλο σου.
Κερδίζεται μέσα από σωστή και ΔΙΚΑΙΗ συμπεριφορά του ιδιοκτήτη και ΔΙΚΑΙΟ μάλωμα και ΔΙΚΑΙΗ επιβράβευση. Πρέπει ο σκύλος να ξέρει ΚΑΛΑ ποιός είναι ο αρχηγός και να είναι κι ιδιαίτερα ευτυχισμένος που κάποιος τόσο άξιος έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες.
Διαφορετιά, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος του δαγκώματος.