Επίθεση σκύλου σε παιδί

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα ο σκύλακάς μου μού χάρισε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Ακόμη δεν έχω συνέλθει από το σοκ. Καθόμαστε ήσυχα και ωραία στην παραλία (εγώ σε ένα καρεκλάκι και αυτή δίπλα μου δεμένη στην καρέκλα). Κάποια στιγμή περνάει από μπροστά μας μια μητέρα με το κοριτσάκι της (περίπου 6-7 χρονών) και η δικιά μου αρχίζει να γαβγίζει (το κάνει συνέχεια όταν νιώθει πως κάποιος άγνωστος πάει να εισβάλει στο χώρο της, το κάνει και με τον βενζινά που βάζει το χέρι του στο παράθυρο του αυτοκινήτου για να μου δώσει το κλειδί, το κάνει και κάθε φορά που κάποιος περνάει έξω από το σπίτι ή όταν κάποιος άγνωστος μπαίνει στο σπίτι). Εγώ την κρατάω και την ηρεμώ και η μητέρα με το παιδί φεύγουν. Μετά από λίγη ώρα ξαναγυρνάνε και προτού προλάβω να το καταλάβω, το κοριτσάκι έτρεξε κοντά μας να χαϊδέψει τη δικιά μου και εκείνη την άρπαξε από το μάγουλο. Ευτυχώς, δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, το τραύμα από ότι μας είπε ο γιατρός δεν είναι βαθύ, της το καθάρισε και της έγραψε αντιβίωση. Ευτυχώς οι γονείς ήταν πολύ ψύχραιμοι, καθώς έχουν και αυτοί σκύλο και τους έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντέδρασε έτσι, δεν το έχει ξανακάνει ποτέ και φοβάμαι πολύ μη το ξανακάνει. Τέλος να σημειώσω ότι παρατηρώ πως αντιδρά κάπως παράξενα με τα παιδάκια. Οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη... :sick::(

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Την έχεις διορθώσει ποτέ, σε καμμία από αυτές, τις ανεπιθύμητες [θεωρώ] συμπεριφορές της;

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Την έχεις διορθώσει ποτέ, σε καμμία από αυτές, τις ανεπιθύμητες [θεωρώ] συμπεριφορές της;
Κάθε φορά που σκυλιάζει όταν περνάει κάποιος έξω από το σπίτι την πιάνω από το σβέρκο και την βάζω να κάτσει μέχρι να ηρεμήσει. Στο αμάξι τώρα την κρατάω χαμηλά στα πόδια μου, ώστε να μην έρθει καν σε επαφη με το βενζινοπώλη και αρχίζει να γαβγίζει

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Είσαι πολυ τυχερή που οι γονείς το πήραν "χαλαρά". Μπορούν να σε τρέξουν πολύ άσχημα. Πρεπει να ελέγχεις καλύτερα τον σκύλο σου κ.αι να μην μπορεί να σε εκπλήξει ή αιφνιδιάσει. Εφόσον έχει τέτοιες αντιδράσεις δεν πρέπει να αφαιρείσαι μαζί του. Στα λέω αυτά με αγωνια γιατί έχω έναν σκύλο που κανει τέτοιε μ@λ@κίες. Π΄χ. σήμερα κιολας γαύγισε παιδάκι που έπαιζε με την μπάλα του.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Είσαι πολυ τυχερή που οι γονείς το πήραν "χαλαρά". Μπορούν να σε τρέξουν πολύ άσχημα. Πρεπει να ελέγχεις καλύτερα τον σκύλο σου κ.αι να μην μπορεί να σε εκπλήξει ή αιφνιδιάσει. Εφόσον έχει τέτοιες αντιδράσεις δεν πρέπει να αφαιρείσαι μαζί του. Στα λέω αυτά με αγωνια γιατί έχω έναν σκύλο που κανει τέτοιε μ@λ@κίες. Π΄χ. σήμερα κιολας γαύγισε παιδάκι που έπαιζε με την μπάλα του.
Μπορούν να με τρέξουν από τη στιγμή που εγώ το είχα δεμένο κοντά μου και το παιδάκι όρμησε? Βέβαια, το σημαντικότερο είναι ότι δεν έπαθε το κοριτσάκι τίποτα σοβαρό τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα για μένα. Κάθε φορά που γαβγίζει σε κάποιον την αρπάζω και την βάζω στο "κάτσε" μέχρι να ηρεμήσει. Και πως να αποτρέψω ένα μυξιάρικο που ξαφνικά ορμάει να τη χαϊδέψει??

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Κάθε φορά που σκυλιάζει όταν περνάει κάποιος έξω από το σπίτι την πιάνω από το σβέρκο και την βάζω να κάτσει μέχρι να ηρεμήσει.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η μέθοδος αυτή, προφανώς δεν έχει λειτουργήσει.
Αρα, κάτι άλλο θα πρέπει να κάνεις.
Εγώ πχ, που έχω τα ίδια προβλήματα, έχω α) απαγορεύσει έστω και την ελάχιστη παραμονή στο μπαλκόνι, β) στο αμάξι είναι αυστηρά και πάντα, στο κλουβί του, γ) δεν αφαιρούμαι ποτέ, όταν κυκλοφορούν γύρω μας παιδάκια, σκυλάκια, γατάκια. Και αν δεν θα έχω άλλη επιλογή, απ'το να αφαιρεθώ έστω και για λίγο, ο τυπάκος, μένει στο σπίτι του.

Και πως να αποτρέψω ένα μυξιάρικο που ξαφνικά ορμάει να τη χαϊδέψει??
Με το να έχεις τον σκύλο στο box του, ακόμη και στην παραλία, ή να μην τον έχεις μαζί.

Last edited by a moderator:

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η μέθοδος αυτή, προφανώς δεν έχει λειτουργήσει.
Αρα, κάτι άλλο θα πρέπει να κάνεις.
Εγώ πχ, που έχω τα ίδια προβλήματα, έχω α) απαγορεύσει έστω και την ελάχιστη παραμονή στο μπαλκόνι, β) στο αμάξι είναι αυστηρά και πάντα, στο κλουβί του, γ) δεν αφαιρούμαι ποτέ, όταν κυκλοφορούν γύρω μας παιδάκια, σκυλάκια, γατάκια. Και αν δεν θα έχω άλλη επιλογή, απ'το να αφαιρεθώ έστω και για λίγο, ο τυπάκος, μένει στο σπίτι του.
Δε τη βγάζω στο μπαλκόνι γιατί μένω σε ισόγειο διαμέρισμα. Οπότε γαβγίζει σε αυτούς που περνάνε έξω στο δρόμο. Αυτό που λες με το κλουβί...παρόλο που θα είναι μέσα και πάλι δε θα γαβγίζει?? Και τι κάνεις όταν δει μια γάτα ή κάποιο παιδί και αρχίσει να αφηνιάζει?

Με το να έχεις τον σκύλο στο box του, ακόμη και στην παραλία, ή να μην τον έχεις μαζί.
Και στη βόλτα? Που τα μικρά ξεχύνονται σαν τα μυρμήγκια? Να προσέχω να μη περνάω από δίπλα τους καν?

Last edited by a moderator:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Με τις γάτες αφηνιάζει. Με τα παιδάκια όχι. Απλώς δεν του έχω εμπιστοσύνη.
Καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να τον συγκρατήσω. Αν δεν τα κατάφερνα, θα του φορούσα φίμωτρο. Και εννοείται, αποφεύγω τα σημεία, που είνα ασφυκτικά γεμάτα κόσμο.
Το να γαβγίζει μέσα από το κλουβί, αν εννοείς στο αμάξι, αν μη τι άλλο, δεν είναι επικίνδυνο. Ας γαβγίζει. Αρκεί να μην υπάρχει περίπτωση, να δαγκώσει. Αλλά ακόμη και το γάβγισμα, μπορείς να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Υπάρχουν τρόποι.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Με τις γάτες αφηνιάζει. Με τα παιδάκια όχι. Απλώς δεν του έχω εμπιστοσύνη.
Καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να τον συγκρατήσω. Αν δεν τα κατάφερνα, θα του φορούσα φίμωτρο. Και εννοείται, αποφεύγω τα σημεία, που είνα ασφυκτικά γεμάτα κόσμο.
Το να γαβγίζει μέσα από το κλουβί, αν εννοείς στο αμάξι, αν μη τι άλλο, δεν είναι επικίνδυνο. Ας γαβγίζει. Αρκεί να μην υπάρχει περίπτωση, να δαγκώσει. Αλλά ακόμη και το γάβγισμα, μπορείς να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Υπάρχουν τρόποι.
Έχω ρωτήσει τον κτηνίατρο για φίμωτρο, αλλά για άλλη περίπτωση (επειδή τρώει συνέχεια από κάτω) και μου το απαγόρευσε για το καλοκαίρι, καθώς τα δυσκολεύει πολύ στην αναπνοή και στο να αποβάλουν τα σάλια λόγω ζέστης. Το σημερινό συμβάν με ταρακούνησε πάρα πολύ και από δω και πέρα θα προσέχω πολύ περισσότερο. Παρήγγειλα κι ένα βιβλίο μπας και με βοηθήσει, καθώς για εκπαιδευτή, λίγο δύσκολο. Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι, μιας και δάγκωσε μια φορά υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί η συμπεριφορά αυτή και να μη μένει πλέον στο γαύγισμα, αλλά να ορμάει??

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Μήπως να σκεφτείς να της φοράς φίμωτρο αλλη φορά?

Το είχαμε συζητησει και στο παρελθόν σχετικά με τα σκυλια μέσα από τα κάγκελα, ο ιδιοκτητης σκύλου οφείλει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο επιμέλειας ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε παιδί, τα οποία εκ φύσεως σε "εκπλήσσουν". Οπότε το λουρί σε τετοιες περιπτώσεις δεν επαρκεί.

edit: γράφαμε ταυτόχρονα, αν και δεν κατανοώ ενα φιμωτρο πώς εμποδίζει την αναπνοή. Δεν μιλάμε βεβαια για μεσημεριανές βολτες, ντάλα ήλιο.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Μήπως να σκεφτείς να της φοράς φίμωτρο αλλη φορά?

Το είχαμε συζητησει και στο παρελθόν σχετικά με τα σκυλια μέσα από τα κάγκελα, ο ιδιοκτητης σκύλου οφείλει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο επιμέλειας ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε παιδί, τα οποία εκ φύσεως σε "εκπλήσσουν". Οπότε το λουρί σε τετοιες περιπτώσεις δεν επαρκεί.

edit: γράφαμε ταυτόχρονα, αν και δεν κατανοώ ενα φιμωτρο πώς εμποδίζει την αναπνοή. Δεν μιλάμε βεβαια για μεσημεριανές βολτες, ντάλα ήλιο.
Θα το σκεφτώ σοβαρά.. Τα εμποδίζει να έχουν ανοιχτό το στόμα, από το οποίο, λόγω ζέστης τρέχουν σάλια, αφού δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες για να εκβάλουν τον ιδρώτα. Οπότε δηλαδή σε κάθε περίπτωση την ευθύνη την έχει ο ιδιοκτήτης του σκύλου... Εντάξει τουλάχιστον το πάθημα θα μου γίνει μάθημα..

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Κάθε φορά που σκυλιάζει όταν περνάει κάποιος έξω από το σπίτι την πιάνω από το σβέρκο και την βάζω να κάτσει μέχρι να ηρεμήσει. Στο αμάξι τώρα την κρατάω χαμηλά στα πόδια μου, ώστε να μην έρθει καν σε επαφη με το βενζινοπώλη και αρχίζει να γαβγίζει
Για δοκίμασε το παρακάτω:

Πριν "σκυλιάσει" δως της μία λιχουδιά όσο είναι ακόμα ήρεμη. Μπούκωνέ την με λιχουδιές όσο παραμένει να είναι ήρεμη και δεν εκδηλώνει άσχημη συμπεριφορά. Αν εκδηλώσει άσχημη συμπεριφορά, απομάκρυνέ άμεσα. Μην την αφήσεις να συνεχίσει να γαβγίζει.

Α και βάζε βενζίνη όταν δεν είναι το σκυλί στο αμάξι.

Τα σβερκώματα όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά στρεσάρουν ακόμα περισσότερο το σκυλί, το οποίο συνδυάζει το σβέρκωμα με το ερέθισμα. Πλέον σκυλιάζει για να μην πλησιάσει το ερέθισμα και φάει σβέρκωμα.

Αν το σκυλί είναι φυλάει πόρους (φαΐ, χώρο κλπ) ή είναι φοβικό χρειάζεται δουλειά.
Δυστυχώς έχουν γίνει λάθος χειρισμοί οπότε χρειάζεται διπλή δουλειά.

Προσπάθησε να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Πριν επιτεθεί ένας σκύλος, δίνει σημάδια που σου διέφυγαν. Τι έκανε όταν πλησίασε το κοριτσάκι;

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Α και βάζε βενζίνη όταν δεν είναι το σκυλί στο αμάξι.
το σβηνω το αλλο και κραταω αυτο.
μηπως αν το ρωτησει ποτε θα παει και στην τουαλετα;

το σκυλι μαλλον ειναι φοβικο η στριμενο με τοση θετικοτητα και τοσο μπουκωμα δεν πιστευω να αλλαξουν πολλα.

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Δεν θα μπω στην διαδικασια να αναλυσω γιατι πιθανως να γινω "κακια"...
απλα εχω απορια...οταν αρπαξε το παιδι εσυ τι εκανες? Πως το "διορθωσες"? Ποιες ηταν οι επιπτωσεις?

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλησπέρα κι από μένα.

Πάμε με τα βασικά. Από αυτά που περιγράφεις, εγώ διακρίνω μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα. Έχει δοθεί το σήμα, το φαινόμενο επαναλαμβάνετε και εσύ αιφνιδιάζεσαι. Αυτό δείχνει ότι δεν έχεις πλήρη εικόνα που μπορεί να φτάσει το σκυλί, γιατί θα είχες ειδοποιήσει τους γονείς-παιδί να μην πλησιάσουν, και σε πρακτικό επίπεδο θα είχες κοντό τον οδηγό ώστε να έχεις έλεγχο με το χέρι σου.

Από την γενικότερη συμπεριφορά που περιγράφεις, το σκυλί αντιδρά φοβικά. Για την εκπαίδευση υπάρχουν πιο αρμόδιοι στο forum, αλλά το σβέρκωμα και η ένταση που δημιουργείς σίγουρα δεν βοηθούν.

Πρακτικά, πάντα στο οδηγό και κολλημένο αριστερά σου, σε απόσταση τέτοια ώστε να μπορείς να το ελέγχεις. Όταν είναι ελεύθερο, δεν μπορείς να είσαι ποτέ αφηρημένη. Πρέπει να ελέγχεις για ερεθίσματα πριν από αυτό, και ελεύθερο μόνο αν ανταποκρίνεται απόλυτα στο "μείνε". Αν όχι, πάντα δεμένο. Στο αυτοκίνητο πάντα στο πίσω κάθισμα και δεμένο με τον ειδικό οδηγό που πιάνει στο clip της ζώνης.

Αν τώρα βρεθείς σε χώρο με πολυκοσμία και παιδιά με ένταση (πλοίο) όπου η κατάσταση για σένα είναι εκτός ελέγχου, τότε φίμωτρο.

Ζητώ συγνώμη για το ύφος μου, αλλά αυτό που συνέβη θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη και για το σκυλί και για σένα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
το σβηνω το αλλο και κραταω αυτο.
μηπως αν το ρωτησει ποτε θα παει και στην τουαλετα;
Εγώ αυτό πάντως κάνω πλέον, όποτε μπορώ. Κι έχει ησυχάσει το κεφάλι μου. Και των βενζινάδων.

• Like
Reactions: Alexia

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
το σκυλι μαλλον ειναι φοβικο η στριμενο με τοση θετικοτητα και τοσο μπουκωμα δεν πιστευω να αλλαξουν πολλα.
Τι θα πρότεινες σε τέτοια περίπτωση; Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι το σκυλί είναι φοβικό, τι θα άλλαζε την κατάσταση;

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Εγώ αυτό πάντως κάνω πλέον, όποτε μπορώ. Κι έχει ησυχάσει το κεφάλι μου. Και των βενζινάδων.
ναι βρε μαρεκο αλλα αλλο το να ρωταω τον σκυλο μου και αλλο να προσπαθω να το κανω αυτο οταν δεν εχω τον σκυλο.

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Τι θα πρότεινες σε τέτοια περίπτωση; Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι το σκυλί είναι φοβικό, τι θα άλλαζε την κατάσταση;
παντως οχι να το ρωτησω τι θα θελει να κανω.
εγω αν ηταν δικο μου (υποθετικα χωρις να ξερω τι παιζει) θα το εβγαζα στο δρομο εκει που εχει ολα αυτα που δεν του αρεσουν και θα ετρωγε και λιγο μαμησι και λιγο φαι....αναλογα..