Εντολή "μίλα"

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Λοιπόν καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις...

Όχι την εντολή δεν μας την έμαθε ο εκπαιδευτής, είναι από τις εντολές που μαθαίνουμε μόνες μας, ακριβώς όπως το δώσε το πόδι κ.ο.κ.

Θεωρώ ότι η σαν εντολή έχει χρησιμότητα σε συνδυασμό με την αντίθετη εντολή της, με την οποία ο σκύλος μαθαίνει να σταματάει να γαυγίζει... Δεν είναι ΒΥ προς Θεού, αλλά μια και αναφέρθηκε ο εκπαιδευτής και αυτός μαθαίνει "κόλπα" στα σκυλιά του, πιο πολύ σε μορφή παιχνιδιού.

Κατά τα λοιπά πιστεύω ότι οι εντολές που μπορεί να μάθει ο σκύλος αν και δεν έχουν καμία ίσως πρακτική αξία (όχι όλες, διότι π.χ. το ανέβα - κατέβα δεν είναι στη ΒΥ είναι φυσικά χρήσιμη όμως) όντως δένουν το σκύλο με το αφεντικό, βάζουν το σκύλο στη διαδικασία να σκεφτεί τι μπορεί να θέλεις, διεγείρουν το μυαλό του και φυσικά κατά τη γνώμη μου κάνουν το σκύλο "ανοιχτό" σε νέα πράγματα, π.χ. πιστεύω ότι αργότερα στο agility θα είναι πιο ευκολο για τη μικρή να πιάσει το νόημα εάν έχει μάθει να συνεργάζεται και να σε "διαβάζει".
Τώρα εάν το κάνεις μόνο και μόνο για να κάνει "σόου" το σκυλί στους φίλους σου είναι κάτι αντίστοιχο του να πάρει ένας δήθεν μάγκας ένα πιτ να τοκάνει αγρίμι και να τρομάζει τα λοιπά αγοράκια για να δείξει πόσο μάγκας είναι με το σκύλο του (χμμμ. ίσως όχι και το πιο εύστοχο παράδειγμα αλλά το πιάσατε το νόημα!!).

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Σωστό, απλά επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα του λάθους, καλό είναι να ακούμε και μία δεύτερη γνώμη!!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.781
7.982
Eγώ πιστεύω πως δεν έχει σημασία αν όλες αυτές οι άχρηστες εντολές εντός εισαγωγικών δίνουν τροφή στον εγωισμό μας ή όχι. Για μένα σημασία έχει ότι απολαμβάνουμε και εμείς και πάνω από όλα ο σκυλος μας τις στιγμές που περνάμε μαζί του είτε για να του μάθουμε κάτι χρήσιμο είτε άχρηστο. Επικοινωνεί μαζί μας και χαίρεται απίστευτα όταν καταλάβει τι ζητάμε από αυτόν και ανταποκριθεί, οπότε κερδισμένοι είμαστε και οι δύο :).

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Λοιπόν το συζήτησα με τον εκπαιδευτή μας. Η εντολή "μίλα" ή όπως αλλιώς, δεν είναι καθόλου άχρηστη...!!

Καταρχήν σε γενικό επίπεδο τα περισσότερα σκυλιά εργασίας αγωνιστικού ή πραγματικού επιπέδου μαθαίνουν να γαυγίζουν με εντολή. Το καλύτερο παράδειγμα τα σκυλιά διάσωσης ή ανίχνευσης ναρκωτικών...κ.ο.κ.

Τώρα σε εμάς τους απλούς ιδιοκτήτες που δεν θα πάμε να ξεθάψουμε κανέναν ορειβάτη στον Όλυμπο, είναι εξίσου χρήσιμη διότι με ένα καλό μίλα μπορείς αντίστοιχα να πετύχεις και ένα καλό "σιωπή" ή όπως αλλιώς... Τυπικά δηλαδή επιτυγχάνουμε να "ελέγξουμε" το πότε ο σκύλος μας μιλάει και πότε όχι με εντολή, χωρίς να επηρεάζεται η γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου. Το αποτέλεσμα είναι σε δεδομένες στιγμές που ο σκύλος δεν θέλουμε να γαυγίσει, γιατί είμαστε σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο ή είναι ώρα κοινής ησυχίας και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να τον αφήσουμε να γαυγίσει (δεν είναι δηλ. ο ληστής έξω από τη μπαλκονόπορτα με το κατσαβίδι στο χέρι...) μπορούμε να πετύχουμε άμεσα και εύκολα πλέον για το σκύλο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα με μία κωσικοποιημένη λέξη - εντολή στις μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να αποδειχθεί εξίσου χρήσιμο να "μιλάει" (ο κάθε ένας τρίτος δεν ξέρει το ροττ που βλέπει απλά "μιλάει") όταν το θελήσουμε.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μην γίνεται η άσκηση υπό τις ίδιες πάντα συνθήκες (π.χ. ίδια ώρα στον ίδιο χώρο) γιατί εκεί ναι μεν δεν θα επηρεαστεί η γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου, θα συνδέσει όμως ο σκύλος τις συνθήκες με το γαύγισμα και είναι πιθανόν να το επαναλαμβάνει χωρίς την εντολή!

Οπότε καλά .... γαυγίσματα!!

Last edited:

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Συγνώμη αλλά θα αρχήσω να το χάνω.....
Το "μίλα", το κατ΄εντολή γαύγισμα είναι "παιχνιδιάρικο" και δε χρειάζεται να το μάθει το σκυλί από εκπαιδευτή?:eek:
Είναι τύπου "dancing with our dog"? Και τι έγινε που δεν είναι στη ΒΥ? Αυτό την κατατάσει στα "φρου-φρου)?
Και οι εκπαιδευτές που προετοιμάζουν σκυλιά για IPO τι κάνουν???

Για να μη τα γράφω εγώ ο άσχετος που απλά έχω εκαπιδεύσει 2 σκυλιά σε εκπαιδευτή, ελπίζω οι υπόλοιποι που έχετε διαφορετική άποψη να έχετε μεγαλύτερη εμπειρία.

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
κι εγώ τη θεωρώ λίγο άχρηστη αυτή την εντολή! θέλω να πω, είναι χαριτωμένο ίσως, όπως το "δώσε μου το ποδαράκι σου" αλλά ποια η χρησιμότητα?
Ο εκπαιδευτής κάθεται καιι της μαθαίνει το "μιλα" ??
Ναι, ο εκπαιδευτής κάθετε και μαθαίνει σε σκύλους το "μίλα".

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ρε παιδιά, τι λέμε πια εδωμέσα;

Είναι το ίδιο το μίλα με το "play dead"; :eek:

Είμαι στο δρόμο βράδυ βόλτα με το σκύλο μου και βλέπω κάποιον ο οποίος δε θέλω να με πλησιάσει. Αν μπορώ να έχω ελεγχόμενο γαύγισμα του σκύλου μου, τότε η εντολή αυτή δρα ως ένα πολύ ωραίο και... αναίμακτο αποτρεπτικό.

Pintsie

Well-Known Member
Banned
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Κι εγώ προσπαθώ να του μάθω το "μίλα" για να του μάθω το "μη μιλάς" γιατί τα βράδια τον πιάνει το τραγουδιστικό ένστικτο (μου 'μοιασε το πουλάκι μου) και ρίχνει κάαατι σονέτα!
Είναι καλύτερο να του μάθω (εφόσον του λέω "μίλα") τη φράση "Μη μιλάς" ή να του πω κάτι όπως "Σταμάτα"?
Εννοώ θα μπερδευτεί αν ακούει το "μη μιλάς" ? (επειδή περιέχει το μίλα το λέω)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ο σκύλος δεν έχει αρθρωτό λόγο, ούτε τον καταλαβαίνει

Οπότε το "μη μιλάς" δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το "μίλα"

:)

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Το "μίλα", το κατ΄εντολή γαύγισμα είναι "παιχνιδιάρικο" και δε χρειάζεται να το μάθει το σκυλί από εκπαιδευτή?:eek:
Είναι τύπου "dancing with our dog"? Και τι έγινε που δεν είναι στη ΒΥ? Αυτό την κατατάσει στα "φρου-φρου)?

Για να μη τα γράφω εγώ ο άσχετος που απλά έχω εκαπιδεύσει 2 σκυλιά σε εκπαιδευτή, ελπίζω οι υπόλοιποι που έχετε διαφορετική άποψη να έχετε μεγαλύτερη εμπειρία.
δεν ξέρω τι κάνουν οι εκπαιδευτές που προετοιμάζουν σκυλιά για ΙΡΟ. Μπορεί εκεί να απαραίτητη η εντολή αυτή. Για να το λες θα είναι, οπότε καλά κάνουν και το μαθαίνουν!
Μιλάγαμε όμως για ένα κατοικίδιο γιορκσάιρ και εμένα προσωπικά η ενστασή μου δεν ήταν στη γενικότερη χρησιμότητα της εντολής μίλα ή το αν οι εκπαιδευτές γενικότερα κάθονται και μαθαίνουν την εντολή "μίλα".
Ρώταγα συγκεκριμένα για τη Χρυσούλα και το γιορκι της την Κλαίρη! Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η εντολή μου φαίνεται "χαζό" να διδαχτεί στο σκυλί απο τον εκπαιδευτή.
Φιλικα (επειδή έκανες παράθεση το δικό σου σχόλιο και ήθελα να ξεκαθαρίσω) :)

EDIT: Έκανα παράθεση λάθος σχόλιο :( αυτό ήθελα να παραθέσω
Ναι, ο εκπαιδευτής κάθετε και μαθαίνει σε σκύλους το "μίλα".
Γενικα με κάλυψε η απάντηση της Χρυσούλας για τη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό απο τον kkranis:
Είμαι στο δρόμο βράδυ βόλτα με το σκύλο μου και βλέπω κάποιον ο οποίος δε θέλω να με πλησιάσει. Αν μπορώ να έχω ελεγχόμενο γαύγισμα του σκύλου μου, τότε η εντολή αυτή δρα ως ένα πολύ ωραίο και... αναίμακτο αποτρεπτικό.
γιατί ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτει.

Last edited:

Pintsie

Well-Known Member
Banned
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Ο σκύλος δεν έχει αρθρωτό λόγο, ούτε τον καταλαβαίνει

Οπότε το "μη μιλάς" δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το "μίλα"

:)
α! Ευχαριστώ!!! :D Άρα θα του μάθω αυτό.
Δεν θέλω να του μάθω το σταμάτα γιατί (μακροπρόθεσμα) αν γίνει κάτι και μπει κανείς μες στο σπίτι και αρχίζει να γαβγίζει το "σταμάτα" είναι το πρώτο πιστεύω που θα του πούνε.
Θα μου πεις, δεν θέλω σκυλο-προστασία, αλλά αφού το έχει ενστικτωδώς κάθε φορά που ακούει πόρτα, ας το κάνω κι εγώ καλύτερο! :Ρ

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Παιδιά να ξεκαθαρίσω κάτι.... την εντολή "μίλα" την έμαθα εγώ στη Κλαίρη, αν και θα μπρούσε να μου τη μάθει και ο εκπαιδευτής.

Η Κλαίρη παρουσιάζει πολύ συχνά "ευκαιρίες" εκμάθησης νέων εντολών, σε χρονικές στιγμές που ο εκπαιδευτής δεν είναι παρών... τις οποίες υπό τις οδηγίες του εκπαιδευτή εκμεταλλεύομαι, μιας και με συμβουλεύει στο πως και με ποιο τρόπο και μου κάνει τυχό διορθώσεις και παρατηρήσεις.
Πριν από μερικές μέρες χοροπήδαγε σαν το κατσίκι πάνω από τη τσάντα μου και με τις λιχουδιές ανά χείρας έμαθε το "πήδα" (πόσο εύχομαι να είχα ξεκινήσει με αγγλικές εντολές....), το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για το agility που θα κάνουμε, αλλά και για ένα οποιοδήποτε άλλο σκύλο (π.χ. το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ γιατί είναι φρεσκοπλημένος και θέλουμε να μην πατήσει σε λάσπες - λέω εγώ τώρα).

Θεωρώ πως όλες ανεξαιρέτως οι εντολές είναι χρήσιμες... εδραιώνουν μία σχέση συνεννόησης και μπορούν να φανούν χρήσιμες αργότερα. Σκοπός δεν είναι να κάνουμε τα σκυλιά καραγκιοζάκια για να κάνουμε επίδειξη στους φίλους μας... άλλωστε μια χαρά δίνουν το πόδι τα Γερμανικά στον εκπαιδευτή που έχουν τελειώσει τη Β.Υ. και κάνουν εργασία και δεν μου κάνουν καμία αρνητική εντύπωση...!

Τώρα που έχω ξεκάθαρη άποψη για το μίλα (συζητήσεις + γνώμη εκπαιδευτή) θεωρώ ότι το μίλα είναι μια καλή εντολή, ανεξαρτήτως αν είναι εργασίας ή pet ο σκύλος.
Και πρέπει να πω ότι σίγουρα αν είχα μεγαλόσωμο θα το χρησιμοποιούσα σε καταστάσεις που μπορεί ένα δυο γαβ του σκύλου να έληγαν μια ώρα νωρίτερα!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα

Δεν ξέρω σε ποιο post αναφέρεσαι, αλλά θα απαντήσω για εμένα (επειδή άνοιξα και το θέμα): Δεν είπα ότι δε χρειάζεται εκπαιδευτή, το αντίθετο μάλιστα, απλά επειδή παρουσιάστηκε η ευκαιρία την εκμεταλλεύτηκα και ξεκίνησα να την ενθαρρύνω να γαυγίσει κατ' εντολή πριν μιλήσω με τον εκπαιδευτή και έθεσα τον προβληματισμό μου περί συνεχούς γαυγίσματος... :)

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Διάβασε λίγο πιο προσεκτικά τα posts αυτών που γράφουν στο θέμα που άνοιξες και τη σειρά τους....

Μπράβο που της το έμαθες, καθόλου άχρηστο, καθόλου ανόητο, βεβαίως ασχολούνται και εκπαιδευτές με αυτή την εντολή.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Αααααα...ναι, τις είδα τις κάποιες αντιρρήσεις!! Ο.Κ. νόμιζα πως είχα γράψει κάτι εγώ σχετικό... :rolleyes:
Ευχαριστώ πολύ, τα πιάνει πολύ πιο εύκολα από όσο περίμενα και σε κάνει να θες να ασχολείσαι συνέχεια!!:D

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Αααααα...ναι, τις είδα τις κάποιες αντιρρήσεις!! Ο.Κ. νόμιζα πως είχα γράψει κάτι εγώ σχετικό... :rolleyes:
Ευχαριστώ πολύ, τα πιάνει πολύ πιο εύκολα από όσο περίμενα και σε κάνει να θες να ασχολείσαι συνέχεια!!:D
Ευτυχισμένη σκυλομάνα, ευτυχισμένο παιδόσκυλο:D

Pintsie

Well-Known Member
Banned
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Να σας ρωτήσω.. εμένα δεν το έχει μάθει ακόμα. Είναι σωστό που του λέω μίλα όταν πάει να γαβγίσει; (παίρνει ένα ύφος όταν πάει να γαβγίσει και το καταλαβαίνω) :p