Εντολή: Μείνε

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Για να μην έχουμε χάος & αλλάξει το θέμα του harry3, πήρα την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα..

με ενδιαφερει και εμενα να κανω πιο δυνατο το μεινε γιατι μεχρι στιγμης στο σπιτι το μεινε δεν ειναι πανω απο μισο λεπτο χωρις ιδιετερα εραιθισματα και εξω ειναι μερικα δευτερολεπτα μεχρι 15 στη καλυτερη!θα μπορουσα να αρχισω να το δουλευω αρχικα απο το σπιτι και μετα εξω!
ερωτηση
ειμαι σπιτι τον βαζω στην εντολη μεινε και μετα πεταω ενα παιχνιδι του και αν παει να το πιασει τον διορθωνω.σωστα η ετσι μπορει να τον μπερδευσω?
Πιστευω ότι όταν οδηγουμε τον σκυλο να κανει λαθος για να του δειξουμε μετα το επιθυμητο, πρεπει ο σκυλος να μην το καταλαβαινει.

Με αυτό που κανεις τον μπερδευεις και το χειροτερο χανεται η εμπιστοσυνη του σε σενα. Σε λιγο θα χαθει και το ενδιαφερον του για το παιχνιδι.

Θα σου πω σε λιγο περισσοτερα για το μεινε.

Last edited:

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
;)
Πρεπει στην αρχη που μαθαινει το μεινε, να το κανεις χωρις πιεση. Πρεπει να τον μαθεις να μεινει κατω, ανταμειβοντας το ότι εμεινε.

Καταρχην το μεινε μαθεινεται πιο ευκολα από την θεση κατω και όχι την θεση κατσε. Επισης ετσι σιγα σιγα εισαγεις το κατω-μεινε (down stay) που είναι πολυτιμο.

Ενας καλος τροπος είναι την ωρα που είναι κατω να του πετάς αναμεσα στα μπροστινα ποδια έναν μεζε για επιβραβευση και να τον ενισχυεις και λεκτικα. Τονιζεις και επαναλαμβανεις την εντολη για να την εμπεδώσει. Πχ «μπραβοοοο, ωραιο μεινε, πολύ ωραιο μεινε».

Όταν θα εισαι σιγουρος ότι εμαθε την σημασία της εντολης, τοτε μονο προχωράς σε διορθωση. Ηδη φοραει λουρι και μολις παει να σηκωθει του λες «μη» ή «όχι» ή οτιδήποτε αποτρεπτικο χρησιμοποιεις.

Αν δεν πιασει, τοτε τον κατεβαζεις παλι κατω με ένα τιναγμα του λουριου προς τα κατω (όχι τραβολογημα προς τα κατω). Αυτο στην περιπτωση που απλά εχει σηκωθει.

Αν προλαβε και απομακρυνθηκε από την θεση του, τοτε τον επαναφερεις στην θεση με το λουρι και διορθωνεις όπως πριν εναλαμβανοντας την εντολη.

Σιγα σιγα απομακρυνεσαι ένα δυο μέτρα και μενεις στην νεα αποσταση για μερικες μερες κ.ο.κ.

Όταν απομακρυνεσαι θα το κανεις αργα, όχι με γρηγορα βηματα, ουτε θα τρεχεις.
Μην επιβραβευεις με τεραστιο ενθουσιασμό γιατι θα σηκωθει. Αναλογα βεβαια με τον σκυλο.

Βοηθαει πολύ όταν απομακρυνεσαι να του κανεις ένα σημα με το χερι όπως οι τροχονομοι για να μεινει εκει που είναι. Σαν μούντζα αλλά με τα δαχτυλα κλειστα.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Για την εντολή μείνε αν όπως λέει ο φίλος μας lastbreath δεν κρατάει πάνω απο λίγα λεπτα τότε δεν πάς απο το Α στο Ω. Δεν μπορείς να μάθεις στο σκυλί το μείνε με αντιπερισπασμούς όταν καλά καλά δεν μπορεί να ΜΕΙΝΕΙ αρκετη ώρα χωρίς αντιπερισπασμούς. Πρώτα πρέπει να τελειωποιηθεί χωρίς αντιπερισπασμούς για να προχωρήσεις με αυτούς. Γενικά πρέπει να στήνεις τις καταστάσεις έτσι ώστε σχεδόν ΠΑΝΤΑ το σκυλί να τα καταφέρνει, γιατί αν πάντα αποτυχάνει θα βαρεθεί και θα τα παρατήσει και θα χάσει και την εμπιστοσύνη του σε σένα στο θέμα εκπαίδευσης και θα νομίζει ότι τον/την πεδεύεις άδικα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.132
4.824
Πολυ ενδιαφερον ...
Και εμενα με ενδιαφερει να μαθω τροπους να "δυναμωσω" το μεινε.. Ειδικα με πολλα ερεθισματα...
Μεσα στο σπιτι το μεινε διαρκει οσο θελουμε αλλα εξω δεν ισχυει παντα αυτο.. Ο εκπαιδευτης μας ειχε πει οτι εαν δε δουλευει παντα το μεινε για οσο χρονο επιθυμουμε ξεκιναμε με ελαχιστα δευτερολεπτα και δεν απομακρυνομαστε πολυ .. σταδιακα τα αυξανουμε... σημασια εχει να μην εχουμε συνεχεις αποτυχιες.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Ok,

μερικές πρώτες βοήθειες πάνω σε αυτα που έγραψε ο harry.

Όταν θα απομακρύνεσαι να το κάνεις αργά με αρκετά μικρές αποστάσεις με οπτικλή επαφή του σκύλου σου. Επίσης, όταν θα απομακρύνεσαι στην αρχή θα είναι με πρόσωπο προς τον σκύλο, για τα πρώτα 1-2-3-4-5-6-7 μέτρα.

Επίσης, ενα καλό κολπάκι είναι να είσαστε σε γωνία. Δηλαδή, είναι σε θέση μείνε στην γωνία και εσύ στρίβεις δίπλα στην γωνία... Έτσι είσαι πάντα δίπλα να τον φέρεςι κει που πρέπει αν σηκωθεί. Εισαι σε αποσταση αναπνοής. Αλλα αυτο καλύτερα όχι στην αρχή...

Επίσης, αν ανταποκρόνεταιστο μείνε στο σπίτι, καλό θα είναι σιγα σιγά να γίνει το μείνε στην αυλή, μπροστά στο σπίτι, γενικά σε ενα χώρο που είανι γνωστός καί ήσυχος. Δεν είναι σωστό να έχουμε θόρυβο, ξένο χώρο και πολλά ερεθίσματα για αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για αρχή τουλάχιστον.

Last edited:

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
καταρχας ευχαριστω για τς απαντησεις σας!
γενικα το μεινε το κανουμε αρκετους μηνες βεβαια δεν το εχουμε εξελιξει ειναι στασιμο στο σημειο που ανεφερα πανω!
σκεφτομαι να το βελτιωσω γιατι ειναι πολυ χρησιμο!δηλαδη μου προτεινεται να κρατησω το μεινε ως εχει με την μονη διαφορα να αυξανω σταδιακα τον χρονο και αργοτερα να ερθουν και τα αιρεθισματα.σωστα?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να μεταφέρω κάποιες αρχικές γνώσεις και εμπειρίες κι εγώ.
Απ' ότι έχω μάθει (και "εκτελούμε", πλέον, καλά), το ισχυρότερο "μείνε" γίνεται στο "κάτω".

Με το "κάτσε" + "μείνε", υποτίθεται ότι απομακρύνεσαι για λίγο χρόνο και για μικρή απόσταση, π.χ. για να μπορέσεις να πας να πάρεις τσιγάρα και να επιστρέψεις, ή να υποδεχτείς τους φίλους σου που ήρθαν σπίτι.

Με το "κάτω" + "μείνε" (λέμε τώρα) υποτίθεται ότι α) θα απομακρυνθείς τόσο, ώστε πιθανόν να μην υπάρχει οπτική επαφή με το σκύλο και β) θα μείνει εκεί για πολλή ώρα, π.χ. όταν πίνεις τον καφέ σου, ή τρως με παρέα κάπου κλπ.
Εμείς δυσκολευτήκαμε πολύ με το "κάτω" (για να παινέψω το σπίτι μου, αστειευόμενος βέβαια, τα bullmastiff είναι τόσο "αρχοντικά" που δυσκολεύονται να πάρουν στάση υποταγής?:)). Το "μείνε" είναι ή εντολή της Μόκας, από τη στιγμή που το έμαθε. Οτι και να γίνεται, πλέον, γύρω της, σταδιακά έμαθε να μη φεύγει με τίποτα. Είτε παίζουν σκυλιά γύρω της, είτε ιδιοκτήτες με σκυλιά, είτε μπουν καλεσμένοι σπίτι και τη φωνάζουν, είτε πηγαίνει ο εκπαιδευτής μας και την ...προκαλεί, εκείνη βράχος:D. Εχουμε φτάσει και στα 20 λεπτά.
Η μόνη περίπτωση που θα σπάσει την εντολή είναι όταν είναι με έναν από εμάς, σε άγνωστο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει άλλος γνωστός τριγύρω και χάσει την οπτική επαφή (βλ. κάποιες φοβίες που έχει? τι να πω).

Τώρα, Αρη, επειδή διάβασα το κείμενο σου για το πως διδάσκουμε το "κάτω" + "μείνε", αν σου περιγράψω τη μεθοδολογία της δικής μας εκπαίδευσης θα με αποκαλέσεις ...βασανιστή ζώων. Θα προσπεράσω το αρχικό στάδιο (διορθώσεις) και θα σου πω ότι η επιβράβευση είναι ένα σύντομο χάδι και ένα χαμηλόφωνο μπράβο. Μεγάλο θέμα αυτό της κάθε μιάς εκπαιδευτικής φιλοσοφίας ...:confused:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη, αν ησουν λιγο πιο παλιος στο φορουμ θα ηξερες ότι ΕΓΩ ειμαι ο βασανιστης ζώων :D:paja1:

Σοβαρα τωρα, στην φαση της εκμαθησης δεν χρησιμοποιω ποτέ πιεση. Σε καμια εντολη και σε κανενα θεμα.

Πίεση εφαρμοζω όταν ειμαι σιγουρος ότι γνωριζει ΚΑΛΑ την σημασία της εντολης ή τι ζηταω και παρολα αυτά αρνειται να εκτελεσει. Εμεις ειμαστε άλλη ιστορια, με μεγαλα θεματα κυριαρχικοτητας και επιθετικοτητας.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γιαννη, αν ησουν λιγο πιο παλιος στο φορουμ θα ηξερες ότι ΕΓΩ ειμαι ο βασανιστης ζώων :D:paja1:

Σοβαρα τωρα, στην φαση της εκμαθησης δεν χρησιμοποιω ποτέ πιεση. Σε καμια εντολη και σε κανενα θεμα.

Πίεση εφαρμοζω όταν ειμαι σιγουρος ότι γνωριζει ΚΑΛΑ την σημασία της εντολης ή τι ζηταω και παρολα αυτά αρνειται να εκτελεσει. Εμεις ειμαστε άλλη ιστορια, με μεγαλα θεματα κυριαρχικοτητας και επιθετικοτητας.
:D:D Εντάξει, λοιπόν, το θέμα του "βασανισμού" των ζώων (κεντρική φιλοσοφία εκπαίδευσης) το έχω ψάξει πολύ και εγώ, έχω βρεθεί στο παρελθόν σε κάποια αδιέξοδα και την τελευταία φορά αποφάσισα να ψάξω πολύ τους επαγγελματίες εκπαιδευτές.

Εκεί που κατέληξα, τελικά, για λόγους που ήδη έχω αναφέρει σε άλλα νήματα, η φιλοσοφία είναι ότι διδάσκεις την εντολή και "πιέζεις" να εφαρμοστεί. Πολλές διαφωνίες με τον εκπαιδευτή μου, πολλά ξενύχτια (είτε από τύψεις, είτε για περισσότερο διάβασμα)... Τελικά, ένα από τα κριτήριά μου (πολύ βασικό) είναι α) το πως νιώθει το σκυλί μαζί του και β) το πόσο πονάει με την διόρθωση. Σταδιακά κατέληξα ότι α) ξετρελλαίνεται μαζί του, τον μελετάει και αρχίζει και περιμένει τα διάφορα κόλπα του, όπως και ξετρελλαίνεται όταν καταλαβαίνει ότι πάμε για "μάθημα", β) πιό πολύ την πονάω εγώ όταν κάνω άκομψη διόρθωση, ή αν θες την "ενοχλώ", παρά ο εκπαιδευτής με τη στιγμιαία διόρθωση - έχω βάλει επανειλημμένα τα δάχτυλά μου μεταξύ αλυσσίδας και λαιμού της Μόκας, σε διορθώσεις του.

Τέλος πάντων, εδώ είμαστε και θα ενημερώνω περισσότερο πάνω στο θέμα, που πραγματικά είναι "σκοτεινό":)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κατι πολυ σημαντικο σε ολες τις εντολες αλλά ειδικα στο «μεινε» είναι η αποδεσμευση / άκυρο (release command).
Συχνα το ξεχναμε και επειδη εμεις με το μυαλό μας τελειωσαμε την ασκηση, νομιζουμε ότι το ξερει και ο σκύλος.
Το αποτελεσμα είναι ο σκυλος να τελειωσει την ασκηση από μονος του = να σπασει την εντολη επειδη ειδε ότι επήλθε χαλαρωση και αυτό μας παει βηματα πισω.

Επισης πολύ σημαντικο, θελει και λιγο κεφι. Μια από τις πιο σοφές συμβουλες που εχω ακουσει είναι η παρακατω:

Θα σκεφτεσαι και με τις επιτυχιες σιγα σιγα θα το αισθανεσαι: «Σημερα ειμαι χαρουμενος γιατι θα κατσω μερικα λεπτά να εκπαιδευσω τον σκυλο μου».

Εμενα όταν τελειωσαμε με την ΒΥ σχεδον με επιασε καταθλιψη και εψαχνα να βρω τι άλλο δημιουργικο να κανω μαζι της εκτος από βολτες και παιχνιδια.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Κατι πολυ σημαντικο σε ολες τις εντολες αλλά ειδικα στο «μεινε» είναι η αποδεσμευση / άκυρο (release command).
Συχνα το ξεχναμε και επειδη εμεις με το μυαλό μας τελειωσαμε την ασκηση, νομιζουμε ότι το ξερει και ο σκύλος.
Το αποτελεσμα είναι ο σκυλος να τελειωσει την ασκηση από μονος του = να σπασει την εντολη επειδη ειδε ότι επήλθε χαλαρωση και αυτό μας παει βηματα πισω.
.
Πολύ σημαντικό αυτο harryf3.Ειναι το βασικο προβλημα που έχω και δεν το είχα συνειδητοποιησει ποσο πισω μπορει να σε γυρίσει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
.... η επιβράβευση είναι ένα σύντομο χάδι και ένα χαμηλόφωνο μπράβο.
Πολλοι το λενε αυτό αλλά ξεχωριζουν τις καταστασεις.
Γιαννη, το κανεις να ακουγεται λιγο γενικο, ενώ μαλλον εννοεις απλά το αρχικο σταδιο του «μεινε».

Η ξερη/χαλαρή επιβραβευση γινεται
-για να δειξουμε στον σκυλο ότι δεν είναι και τοσο σημαντικο αυτό που εκανε, αν και καλώς το εκανε.
-για να μην ξεσηκωθει και σπάσει μια εντολη που ειναι πολύ φρεσκια, δηλαδη για να μην λειτουργησει σαν περισπασμός και σηκωθει για παιχνιδια και πολλα χαδια
-σε κυριαρχικο σκυλο για να μην μας ανεβει στο κεφαλι (και παλι εξαρταται)

Στο «μεινε» τωρα που είναι και το θεμα μας, ενας σκυλος που τωρα το μαθαινει και εχει ανασφαλεια, αισθανεται αμηχανα, αποσπάται ευκολα και θελουμε να τραβηξουμε την προσοχη του κλπ, βοηθαει ένα πιο εντονο και ενθουσιωδες χάδι και ενα καλο μπραβο.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Και πως αντιδρας όταν το "σπαει" μόνη της; Θέλω να πω είναι ένα δικο σου λάθος οποτε και φαντάζομαι ότι δεν της το καταλογίζεις.
Το κακο είναι ότι αν ξεχασεις να δώσεις την εντολη της αποδεσμευσης, πρεπει αν ξεκινησεις παλι απο την αρχη αυξανοντας το χρονο παραμονης στην εντολη σταδιακα. Διαφορετικα οποιαδηποτε τετιου έιδους εντολης "σπάει" μετά απο λίγα δευτρολεπτα ή σε οποιοδηποτε εξωτερικο παραγοντα. Νομίζω είναι το "κλειδι" για την εκτελεση της εντολής.
Η επιβραυευση πιστευεις ότι πρεπει να μοιραζεται στα δύο ή μονο στο τέλος της εντολης της αποδεσμευσης;

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
στην δικη μου περιπτωση νομιζω οτι ο σκυλος καταλαβνει οτι τελειωσε η εντολη λεγοντας του ενα μπραβο με χαρουμενη και χαλαρη φωνη και δινοντας του μια λιχουδια!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αγγελικη

Πώς αντιδράω: Μπορει να είναι δικο μου λαθος, η σκυλα όμως δεν το ξερει. Οπότε η εντολη ισχυει. Αν την δω να σηκωνεται, ξαφνικα θυμαμαι τι εγινε και δινω την εντολη αποτροπης («α! α! α!» ή «ΜΗ») και μετα επαναληψη της εντολης που δουλευαμε. Μετα από λιγη ωρα αποδεσμευω.

Το προβλημα / δίλημμα είναι όταν σπαει λογω της γυναικας μου ή της κορης μου που πανε να την χαϊδεψουν ή να παιξουν επειδη νομιζουν ότι απλά την αραζει. Δεν ενημερώθηκαν δηλαδη ότι γινεται εκπαιδευση ή δεν εδωσαν σημασια ή το ξεχασαν.
Παλι διορθωνω γιατι είναι μια θαυμάσια ευκαιρια εισαγωγης περισπασμών στην ασκηση.

Επιβραβεύω και κατά την διαρκεια, αν αυτή είναι μεγαλη, για να ενισχυσω την εντολη. Παντα κατά τη διαρκεια της εκμαθησης και συχνα στην καθημερινοτητα σε εντολες που ξερει καλα.

Ηταν μια παλια συζητηση αυτό, το αν με την επιβράβευση στη μεση της ασκησης μηδενιζει ο χρονος ή όχι. Θυμαμαι ότι καταληξαμε πως όχι. Σιγουρα όμως είναι λιγο «κλεψιμο» γιατι ενισχυεις την εντολη και δινεις νέο κουραγιο για συνεχιση.

Και το «ακυρο» (release) λειτουργει παντως σαν επιβραβευση: Τα πηγες καλα και δινω ακυρο = δεν ισχυει πλεον η εντολη = ελευθερος

lastbreath
Σύνηθες λαθος.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Αγγελικη

Πώς αντιδράω: Μπορει να είναι δικο μου λαθος, η σκυλα όμως δεν το ξερει.
όντως. Είναι σαν να σε διορθωνει για να τη διορθώσεις.
Εγω ώς σήμερα αν έκανα εγώ το λάθος το χρεονομουν και την άφηνα να φύγει και απότι καταλαβα είναι ένας τροπος αποδυνάμωσης της εντολης της αποδεσμευσης.
Θα ακολουθησω τη δικη σου τακτικη και θα σας πω αν τα καταφερα.