Εντολές, εκπαίδευση & καθημερινότητα…

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Εντολές εκπαίδευσης… (Προσπάθησα να κάνω αυτό το post δημοσκόπηση, αλλά δεν «βγήκε» όποιος μπορέσει ας το δημιουργήσει σε δημοσκόπηση)..

Αν και το λεξιλόγιο είναι τεράστιο (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, άσχετες λέξεις που δεν υπάρχουν, κλπ) υπάρχουν παρόμοιες ή ίδιες εντολές & συνήθειες εκπαίδευσης προς τον σκύλο μας και την καθημερινότητα...

Ποιες από αυτές χρησιμοποιούμε? Πόσες εντολές εκπαίδευσης έχει μάθει ο σκύλος μας, οι οποίες πλέον δεν έχουν ακριβώς την έννοια της εντολής, αλλά την συμβίωση και την καθημερινότητα?

Για παράδειγμα, εμείς κάνουμε χρήση τα παρακάτω:
.:Φούϊ(ας πούμε ακύρωση…)
.:Μείνε (μένει στην θέση του για αρκετή ώρα, στην θέση που έχει πάρει, συνήθως στο κάτω)
.:Περίμενε(μικρές παύσεις στο περίμενε σε όποια θέση και να είναι-βγήκε αυθόρμητα αυτή η «εντολή»)
.:Κάτω (είναι η θέση η οποία μένει κάτω, παράλληλα με το έδαφος)
.:Κάτσε (κάθεται στα πίσω πόδια)
.:Ξάπλα(ξαπλώνει πλάγια, ανάσκελα ανάλογα πως βολεύει)
.:Το χέρι σου(δίνει-σηκώνει το μπροστινό πόδι, και εναλλάξ)
.:Σήκω(σηκώνεται έπειτα από προσταγή από την θέση κάτω, ξάπλα ή μείνε)
.:Κοντά(περπατάμε δίπλα, δίπλα ήρεμα)
.:Πάμε(τραβάει τον χειριστή με τον ιμάντα)
.:Στη θέση σου(πηγαίνει στην συγκεκριμένη θέση που κάθεται ή κοιμάται)
.:Άστο(αφήνει το αντικείμενο που έχει στο στόμα)
.:Φ’έρτο(φέρνει το αντικείμενο-απορτ)
.:Έλα(έρχεται προς το μέρος μας)
.:Πήδα(πηδάει εμπόδια, συνήθως χαμηλά(0,5-1m) ή ότι βρει μπροστά)
.:Ανέβα(σε τραπέζι, πάγκους, μπαρ, κλπ)
.:Γάτα(…!!)
.:Άντε κατούρα(...τελειώνει γρήγορα το λέρωμα)

Και διάφορα άλλα φωνήεντα και ακαταλαβίστικα για ερεθισμό, κλπ… .

Κάποιες από τις παραπάνω εντολές γίνονται χρήση στην διαδικασία βόλτας με ποδήλατο κλπ… .Επίσης οι παραπάνω εντολές εκτελούνται χωρίς λουρί και από απόσταση.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ΟΚ (ακυρωση εντολης ή ελευθερια να κανει κατι)
Free (πληρης ελευθερια)
Δίπλα
Πάμε (κοντα και ξεκιναμε για καπου)
GO (όρμα)
Κατσε
Ξαπλα (=down stay)
Ελα
Σφυριγμα = ελα σχετικα κοντα
Μεινε
Στοπ
Aus (αστο)
Hop (πηδα)
Ψαξε
Μεσα (κυριως για το αυτοκινητο)
Μη
ΜΗ γμτ $%^##
Α!! (= Μη στον υπερθετικο)
α α α (=Μη μαλακο)
Τσις (κατούρα)

Last edited:

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Ελα
Κατσε
Κατω
Ποδαρακι (για χειραψια)
Μεινε
Στο σπιτι σου (οταν θελω να παει στο κρεβατακι του)
Α α α (οταν θελω να τον αποτρεψω να κανει κατι ή να τον ακινητοποιησω χωρις λουρι)
Μαμ (οταν του βαζω φαγητο)
Βολτα (και αρχιζει το πανηγυρι)
Που ειναι Κιλλερ? (οταν του εχω κρυψει κατι)
Πανε ξυπνα τον/την ....(και παει ρε το σκατο!)
Κανε τσισακια
Αστο

Αυτα νομιζω...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μην γελας καθολου Κωστα. Πολύ χρησιμη εντολη. Δεν μπορει να κατουραει οπου της καπνισει. Επισης, πριν από ταξιδι ή πριν παμε σπιτι για να μην εχει ζόρι.
Λεγεται Urinate on command. Δεν πιανει παντα βεβαια.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Συγνώμη, όλα αυτά τα χρησιμοποιείτε καθημερινά??! Σε λίγο θα αναλύσετε την οικονομική κρίση με το σκύλο....;)

Εμείς καθημερινά χρησιμοποιούμε μόνο Ελα, Μαζί, και Κάτσε. Τίποτε άλλο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συγνώμη, όλα αυτά τα χρησιμοποιείτε καθημερινά??!
Βεβαιως Πηγη. Πού ειναι το παραξενο? Αν εξαιρεσουμε το Go και το ψαξε, ολα τα άλλα καθημερινα και πολλα απο αυτα πολλες φορες.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η Ζηνα βεβαια ξερει μονο το ελα και το απαλό μη. Καταλαβαινει και την λεξη βολτα.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Η Ζηνα βεβαια ξερει μονο το ελα και το απαλό μη. Καταλαβαινει και την λεξη βολτα.
Σωστά.... Η δύναμη της λέξης Βόλτα είναι πραγματικά απίστευτη... χαχαχαχα
Και συμπληρώνω και εγώ το σφύριγμα... Που είναι για να έρχεται ή να με κοιτάει όταν είναι μακριά μου, να έχει τον νού της σε εμένα δηλαδή. Καθώς επίσης και το "κοιμήσου"..χαχαχ..Όπου μπαίνει σε διαδικασία ύπνου... :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι, ρε συ. Σαν τρελλά κανουν μολις ακουσουν για βολτα και σε δουν να ακουμπας το λουρι.

Πιστευω εχει τεραστια σημασια τι φυλης, μεγεθους και χαρακτηρα σκυλο εχεις.
Για την Ηρα πχ οι εντολες που ειπα παραπανω είναι βασικες και δεν τις θεωρω πολλες. Για την Ζηνα 2-3 φτανουν αν και καλο θα ηταν να μαθει τουλαχιστον το μεινε.

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Εμεις εχουμε μεγαλο προβλημα με το "ελα" που ειναι απο τις πιο βασικες και σημαντικες εντολες. Ποτε ερχεται σαν τρελος και ποτε απλα καθεται κ με κοιταει.

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
αρη νομιζω οτι στην εντολη μη γμτ #$@#^# ειναι πλεον αργα

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Εμεις ξερουμε τα εξης και τα κανουμε τελεια οταν μας συμφερει, αλλιως ολο και κατι ξεχναμε!

Παμε
Ελα
Πανω (αν θελω να ανεβουν καπου)
Κατω
Μεσα
Κατσε
Stop
Μεινε
Γυρω γυρω (οταν τα κανω μπανιο για να γυρνανε πλευρα)
Χερι
Αγκαλια
Παρτο
Αστο
Φιλακι (για να μου δινουν φιλακια)
Τσιτσα τσιτσα (καταλαβαινετε τι εννοω)
Νανι (για να πανε στην μαξιλαρα τους για τουφες)
Μη
Εεειιι (οταν κανουν τατανια)

Νομιζω αυτα ειναι ολα δεν ξεχασα κατι!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εμεις εχουμε μεγαλο προβλημα με το "ελα" που ειναι απο τις πιο βασικες και σημαντικες εντολες. Ποτε ερχεται σαν τρελος και ποτε απλα καθεται κ με κοιταει.
Ετσι ειναι τα πινσερακια. Και η δικια μου συχνα ετσι κανει.

αρη νομιζω οτι στην εντολη μη γμτ #$@#^# ειναι πλεον αργα
Ναι, πολυ σωστα! Εχει ηδη αρπαξει την βρωμια απο κατω, εχει ηδη επιτεθει στον απεναντι σκυλο κλπ :mad:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Βεβαιως Πηγη. Πού ειναι το παραξενο? Αν εξαιρεσουμε το Go και το ψαξε, ολα τα άλλα καθημερινα και πολλα απο αυτα πολλες φορες.
Nα σου πω (ετσι για να κάνουμε πλακα, προφανως δεν έχω κανένα ζήτημα με τις εντολές....)

Free (πληρης ελευθερια): Χρειάζεται εντολή γι'αυτο? Δεν είναι το Default state?
Πάμε (κοντα και ξεκιναμε για καπου): Γιατί, αμα της πεις απλώς δίπλα/μαζί δεν ξεκινάει?
GO (όρμα): Αχρειαστο να σας είναι.
Ξαπλα: Ποτέ δεν το κατάλαβα το ξάπλα.... στη δική μου καθημερινότητα δεν έχει χρειαστεί ποτέ.
Σφυριγμα - ελα σχετικά κοντά: Τι διαφορά έχει από το απλο Έλα?
Μεινε - οντως χρήσιμο για τα ψώνια, αλλά εμείς ποτέ δεν το μάθαμε καλά.
Στοπ - Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι χρειάζεται.... (και μη μου πειτε το παράδειγμα του λυτού σκύλου με δρόμο ταχειας κυκλοφορίας αναμεσα μας..... αυτό δεν πρεπει να συμβαίει ποτέ)
Aus (αστο): Το χρησιμοποιείς συχνά?? Εγώ σπανίως (οχι οτι το ξερει δηλαδή..... βάζω τις φωνές και φτύνει οτι πάει να φάει....)
Hop (πηδα): Να υποθέσω οτι για άσκηση τη βάζεις να χοροπηδάει?? Εμένα πηδάει πεζούλια απο χόμπι... δε χρειάζεται εντολή!
Μεσα (κυριως για το αυτοκινητο): Δεν το κάνει αυτόματα? Εμένα οπου δει ανοιχτή πόρτα αυτοκινήτου μπαίνει μέσα.... κι ας μην είναι δικό μας το αυτοκίνητο.....
Μη :) Αυτο και τα τρία παρακάτω δεν πιάνονται! Δεν είναι εντολές! Απλά καταλαβαίνει τον τόνο της φωνής!
ΜΗ γμτ $%^##
α α α (=Μη μαλακο)
Τσις (κατούρα) Ποτέ δεν τον κατάφερα να κατουρήσει κατ'εντολήν.... αλλά στο μαζί δεν κατουράει, οπότε αν δε θέλω να κατουρήσει κάπου απλά προχωράμε.

Μη με παρεξηγήσετε... είναι πολύ ωραίο που έχετε ασχοληθεί να μάθετε το σκύλο σας τόσα πράγματα.... κατα βάθος ζηλεύω.... το σχόλιο μου ήταν απλά επειδή πραγματικά τίποτα πραγματικά δε μου χρειάζεται στην καθημερινότητα μου πέραν του έλα (ούτε καν το κάτσε και το μαζί).

killah1

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2010
142
0
47
Γιάννενα
λοιπον...
αν και ακούει μονο όταν θέλει ή αφού επαναλάβω την εντολή 3-4-5-6 φορές..

εκεί (μένει στην θέση που είναι)
Κάτσε (κάθεται στα πίσω πόδια)
Ξάπλα(ένα με το πάτωμα)
δώσε χέρι (δίνει δεξί μπροστινό πόδι)
το άλλο (δίνει αριστερο μπροστινό πόδι)
όρθια (σηκώνεται όταν είναι ξάπλα)
Ελα
Μαζί (περπατάμε δίπλα-διπλα)
Πάμε
Πήγαινε μέσα (το χρησιμοποιούσαμε με το crate και απο τοτε που πήραμε κρεβάτι, εμεινε η εντολή... αν κ γυρίσαμε στο crate παλι για λίγες μερες οποτε το ίδιο αποτέλεσμα έχει κ το "τι έκανες εκεί???? " ...)
Άστο
Φέρτο
Φιλάκι
όρμα (όταν παιζουμε με κορδόνι - γενικότερα αχρείαστο να είναι)
τραβα
ποιος είναι (όταν θέλω να γαυγίσει)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ Πηγή

Όλα ξεκινανε από τον κυριαρχικο και επιθετικο χαρακτηρα της συγκεκριμενης σκυλας. Δεν θελω να εννοειται τιποτα και να μην κανει τιποτα χωρις αδεια, γιατι συχνα θα κανει κατι κακο ή θα μαθει να κανει του κεφαλιου της και να με αγνοει.
Επισης, θελω οι εντολες να είναι ξεκαθαρες και μονοσημαντες και όχι στο περιπου ή να εχουν παρομοια εννοια μεταξυ τους. Είναι σημαντικο.

Επισης, παιζει ρολο η καθημερινοτητα μας και τα μερη που κινουμαστε, τα οποια ειναι πολλα και στο καθενα υπαρχουν αναλογοι κανονες ή σχεδον καθολου κανονες.

Παμε ένα-ένα (τα μπλε γραμματα δικα σου):

Free (πληρης ελευθερια): Χρειάζεται εντολή γι'αυτο? Δεν είναι το Default state?

Είναι λαθος να είναι Default. Εγω θα κρινω και θα αποφασισω πότε και πού θα αφεθει πληρως ελευθερη.

Πάμε (κοντα και ξεκιναμε για καπου): Γιατί, αμα της πεις απλώς δίπλα/μαζί δεν ξεκινάει?

Παμε και δίπλα εχουν μεν φαινομενικά το ιδιο αποτελεσμα αλλά μπορει να ξεκινουν από διαφορετικη κατασταση. Το σημαντικο είναι ότι το παμε σημαινει ότι ξεκιναμε για καπου ενώ το δίπλα ότι την θελω δίπλα μου εστω και σε σταση.

GO (όρμα): Αχρειαστο να σας είναι.

Παιχνιδι με λουκανικο και καταστασεις που δεν θα ηθελα να επεκταθω.

Ξαπλα: Ποτέ δεν το κατάλαβα το ξάπλα.... στη δική μου καθημερινότητα δεν έχει χρειαστεί ποτέ.

Καθομαι στο παγκακι για ξεκουραση, καθομαστε στο καφέ ή ταβερνα. Είναι θεμα υπακοης να μην παρει μονη της την θεση όταν κουραστει και να μην σηκωνεται όταν της καπνισει.
Επισκεπτες στο σπιτι ή στο κτημα. Παραδειγματα μπορω να πω πολλα.

Σφυριγμα - ελα σχετικά κοντά: Τι διαφορά έχει από το απλο Έλα?

Το ελα σημαινει ερχεσαι σφαιρα ο,τι και να κανεις εκεινη τη στιγμη και μπαστακωνεσαι δίπλα μου.

Το σφυριγμα είναι για να ερθει σχετικα κοντα όταν εχει απομακρυνθει, αλλά όχι αναγκαστικά τρεχοντας και παρατωντας αμεσως αυτό που κανει εκεινη τη στιγμη.

Μεινε - οντως χρήσιμο για τα ψώνια, αλλά εμείς ποτέ δεν το μάθαμε καλά.

Το μεινε σε πολλες καταστασεις το εχω αντικαταστησει με το ξαπλα = down-stay. Επισης είναι χρησιμο όταν θελω να μεινει ακινητη χωρις αναγκαστικα να ξαπλωσει.

Στοπ - Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι χρειάζεται.... (και μη μου πειτε το παράδειγμα του λυτού σκύλου με δρόμο ταχειας κυκλοφορίας αναμεσα μας..... αυτό δεν πρεπει να συμβαίει ποτέ)

Για να σταματησει και να με περιμενει να παω κοντα ή μεχρι να εξελιχθει καποια κατασταση, πχ ειναι ελευθερη και θελω να σταματησει για να περασει καποια παρεα. Συχνα ακολουθει μεινε, αλλιως το ΟΚ (=release command).

Aus (αστο): Το χρησιμοποιείς συχνά?? Εγώ σπανίως (οχι οτι το ξερει δηλαδή..... βάζω τις φωνές και φτύνει οτι πάει να φάει....)

Στο παιχνιδι με μπαλακι και λουκανικο.

Hop (πηδα): Να υποθέσω οτι για άσκηση τη βάζεις να χοροπηδάει?? Εμένα πηδάει πεζούλια απο χόμπι... δε χρειάζεται εντολή!

Ναι, για να πηδαει διαφορα εμποδια για ασκηση.

Μεσα (κυριως για το αυτοκινητο): Δεν το κάνει αυτόματα? Εμένα οπου δει ανοιχτή πόρτα αυτοκινήτου μπαίνει μέσα.... κι ας μην είναι δικό μας το αυτοκίνητο.....

Δεν θελω να μπαινει και να βγαινει όταν θελει αυτή. Ουτε να νομιζει οτι καθε φορα που ανοιγει η πορτα πρεπει να μπει και μεσα.
Συχνα επισης πρεπει να προετοιμασω τον χωρο στρωνοντας κατι, ή να βαλω πρωτα μεσα καποιο πραγμα κλπ.

Μη Αυτο και τα τρία παρακάτω δεν πιάνονται! Δεν είναι εντολές! Απλά καταλαβαίνει τον τόνο της φωνής!

Το ΜΗ δουλευει και πολύ μαλακα ανά περιπτωση. Φυσικα και είναι εντολη.

Τα τρια «α» είναι φανταστικη «εντολη» αποτροπης ή σημαδεματος λαθους, πχ όταν παει να σπασει το μεινε ή όταν ξεχνιεται και προπορευεται στην βολτα.

ΜΗ γμτ $%^##

Το ΜΗ της κολασεως που ελεγε η Ζιβαγκο.

Αμεση αποτροπη με ξαφνιασμα.

Τσις (κατούρα) Ποτέ δεν τον κατάφερα να κατουρήσει κατ'εντολήν.... αλλά στο μαζί δεν κατουράει, οπότε αν δε θέλω να κατουρήσει κάπου απλά προχωράμε.

Μπορει να ειμαστε σε καποιο παρκο αλλά όχι στο «δίπλα». Να μυριζει δηλαδη αλλά δεν είναι ωραιο να κατουρησει σε καποιο μερος. Πρεπει να καταλαβει με καποιο τροπο πού επιτρεπεται το κατουρημα.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εντάξει το έχουμε ξαναπει... εχουμε τελείως διαφορετικές αντιλήψεις και φιλοσοφία για το τι ζητάμε απο ένα σκύλο (και δεν έχει να κάνει μονο με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου), αλλά ας μην το συνεχίσουμε εδώ γιατι θα είμαιστε οφ τοπικ. :)

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
λοιπον εμεις χρησιμοποιουμε τα
ελα
φυγε
κατσε
ξαπλα
μεινε
μαζι(στο περπατημα)
δωσε το χερι σου
το αλλο(δινει το αλλο χερι)
κλεισε την πορτα(τωρα μαθαινουμε να την ανοιγουμε)
αριστερο
δεξι(εχω κροκετα στο χερι κ τρωει απο οπου του πω)
εδω(δειχνω που να κατουρησει)
ασε
πιαστο
φερε
πηδα
σιγα(κανει προσεκτικα κατι που θελω,πχ να παρει ενα σαλαμι απο το στομα μου η να περασει απο καπου σιγα,γενικα δλδ ριχνει ταχυτητα)
μπες κ μεσα του κανουν το ιδιο
βγες κ εξω ,επισης του κανουν το ιδιο
στοπ
παμε
κ καμια φορα οταν δεν ακουει θα του πω....τι σου ειπα να κανεις???κ αμεσως το κανει...οτι ναναι δλδ
ποιος ειναι με χαμηλη φωνη,τον τσιτωνει κ ψαχνεται
το παιχνιδι σου,παει κ φερνει οτι παιχνιδι εχει
μη κ οχι ,το ιδιο για αυτον
κ φυσικα το ονομα του που γυρναει κ με κοιταει.
στο μερος σου

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97