Ελλείψει εκτροφέα...


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Από αυτά που λες, άνετα φτιαχνονται μερικα νεα threads.

Τι εμπειριες μπορει να προσφερει το εκτροφειο τις πρωτες εβδομαδες του κουταβιου πριν παραχωρηθει στον νέο ιδιοκτητη?
Εγω το φανταζομαι σε ένα ωραιο καθαρο ασφαλες κλουβι παρεα με τη μαμα και τα αδερφακια.
Καπου καπου βλεπει και τον εκτροφεα και κανεναν άλλο ανθρωπο.
Ή γινεται και καποια υποτυπώδης βρεφικη εκπαιδευση και κοινωνικοποιηση?


Πώς μπορω να καταστρέψω ένα καλο σκυλι αφου εχω καλες προθεσεις?
Αφου εχω την ορεξη να μαθω, να προσπαθησω και αγαπω το σκυλι.
Ποσο τραγικα λαθη πια μπορω να κανω?

Ποια είναι τα τυπικα προβλήματα σ'ενα σκύλο καταφυγίου?
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Το σημερινό σεμινάριο αξιολόγησης σκυλιών καταφυγίων Ι

Λοιπόν μόλις γύρισα σπίτι από το Σικάγο με ένα Μουφ αγγελούδι στο πίσω κάθισμα! Όχι μόνον δεν γκρίνιαξε, αλλά είχε όντως πάρει και αγγελικό-γλυκούλικο ύφος, αναμφισβήτητα διότι έχει πανούργα σχέδια! ☺ Σπεύδω όμως να μεταφέρω τις σημειώσεις μου από το σημερινό τετράωρο σεμινάριο που είχε θέμα του την αξιολόγηση των σκύλων που αναλαμβάνουν οι σωστικοί όμιλοι. Δυστυχώς δεν είχε φυλλάδια, η ομιλήτρια όμως και η βοηθός της έχουνε ιστοσελίδα που σας τη δίνω: http://www.foryourk9.com/

Θα προσθέσω επίσης και φωτογραφίες στο άλμπουμ του Μουφ.

Το κέντρο στο οποίο ήμαστε σήμερα ήτανε κέντρο εκπαίδευσης που εξειδικεύεται σε «δύσκολες περιπτώσεις». Η σελίδα τους είναι εδώ: http://www.k-9playtimeinc.com/ Όταν λέω δύσκολες περιπτώσεις δεν εννοώ υπερβολικά προβληματικές. Οι ιδιοκτήτες του είναι συμβεβλημένοι με το σωστικό όμιλο των Αυστραλέζων Ποιμενικών και λειτουργεί εν μέρει ως καταφύγιο και εν τέλει κέντρο διακίνησης Αυστραλέζων προς νέους ιδιοκτήτες. Επίσης συνεργάζονται με εκτροφείς όλων των φυλών διότι εκδίδουν ανακοινώσεις σχετικά με την ιδιοσυγκρασία σκύλων που προορίζονται για εκθέσεις ή/και για ζευγάρωμα. Και φυσικά εκεί πάνε και κανονικοί ιδιοκτήτες με τους σκύλους τους ακόμα κι αν δεν έχουν προβλήματα. Σήμερα σκεφτόμουνα ότι θα ήταν καλή ιδέα όσοι ιδιώτες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν να διασώζουν αδέσποτα, να κοίταζαν να φτιάξουν και επιχείρηση για την εκπαίδευσή σκύλων, ίσως και πανσιόν, συνεργαζόμενοι με εκπαιδευτές διότι έτσι θα βγάζουνε και κάτι αφού σκέτη η διάσωση έχει μόνο έξοδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν έχουνε τόσες φορολογικές απαλλαγές, ενώ δε νομίζω ότι συνδυάζονται εύκολα κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με τα όντως μη κερδοσκοπικά παρακλάδια τους. Φυσικά γι’ αυτό φταίει η φοροδιαφυγή που έχει οδηγήσει σε άτεγκτη φορολογική νομοθεσία, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο.

Η ομιλήτρια Nancy Reyes μας έδειξε ένα powerpoint με τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας των σκύλων που είχε ταξινομήσει σε αυτά που είναι δυνατό να αλλάξουν και αυτά που είναι αδύνατο. Τελευταία ασχολήθηκε πολύ με τη σύσταση τεστ που αξιολογεί τα σκυλιά που καταλήγουν από τα καταφύγια στους σωστικούς ομίλους εάν κριθούν ότι είναι δυνατό να υιοθετηθούν. Το μεγάλο πρόβλημα της Αμερικής, όπως και στην Ελλάδα, είναι ότι τα καταφύγια είναι γεμάτα και ότι τα σκυλιά που καταλήγουν εκεί έχουν κατά μεγάλη πλειοψηφία προβλήματα, μερικά πολύ σοβαρά. Το στάνταρ τεστ θα βοηθήσει όχι μόνο στην ομαλή ταξινόμησή τους, αλλά θα συντείνει σε μια γρηγορότερη αξιολόγηση, αφού ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το ποια σκυλιά θα προωθηθούν προς υιοθεσία και κυρίως, αν είναι τυχερά, στους μεγάλους σωστικούς ομίλους και ποια όχι, ενδεχομένως δε σε ποια θα γίνει ευθανασία. Είπε ότι η απόφαση δεν παύει να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά και φυσικά γίνονται και λάθη. Ένα άλλο πράγμα που προσπαθούν να κάνουν είναι να αξιολογήσουν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται μεν προετοιμασμένοι για τη συνέντευξη και λένε όσα πρέπει, πλην όμως τελικά είναι ακατάλληλοι.

Μια από τις ευρέως διαδεδομένες ιδέες, ακόμα και ανάμεσα στους εθελοντές που έχουν πείρα σκυλιών, είναι ότι όσο φοβικός ή προβληματικός είναι ένας σκύλος, με αγάπη και προσοχή θα ξεπεράσει άνετα τα προβλήματά του. Φυσικά τα πράγματα κάθε άλλο παρά είναι έτσι αφού υπάρχουν συμπεριφορές που δεν αλλάζουν. Αν και η ομιλία επικεντρώθηκε στα αδέσποτα που μάζεψαν καταφύγια, έγιναν εκτεταμένες αναφορές και σε σκυλιά εκτροφέων που όχι μόνον αποτελούν συγκριτική ομάδα, αλλά συχνά γίνονται κι αυτά προβληματικά λόγω κακής εκτροφής.

Τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας των σκύλων χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: φύση και ανάπτυξη/μεγάλωμα (nature versus nurture).


Α) Ανάπτυξη/Μεγάλωμα

1) Το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει ένας σκύλος παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς λειτουργούν οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του σκύλου.

2) Οι επιδράσεις του περιβάλλοντος ορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εξελίσσεται η ανθρώπινη προσωπικότητα.

3) Οι ίδιες επιδράσεις δίνουν μορφή σε μεγάλη γκάμα ικανοτήτων, αξιών, διαθέσεων και ταυτότητας.

4) Τέλος δίνουν μορφή στο πώς εκφράζουμε τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς μας.


Το ίδιο συμβαίνει και με την προσωπικότητα του σκύλου που εξελίσσεται συνεχώς από τότε που γεννήθηκε και από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη, όσο και από περιβάλλον σε περιβάλλον.



Β) Φύση

Η κληρονομικότητα παίζει τεράστιο ρόλο στην προσωπικότητα του σκύλου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ναι μεν φοβικοί σκύλοι μπορεί να φοβούνται θορύβους λόγω των περιστάσεων στις οποίες μεγάλωσαν, όμως είναι δυνατόν ο φόβος τους να είναι ΚΑΙ ζήτημα κληρονομικότητας. Π.χ. μας έδειξαν βίντεο με την αξιολόγηση κουταβιού από εκτροφέα, του οποίου τους γονείς κακώς ζευγάρωσε διότι η μητέρα (που η ομιλήτρια είχε δει), είχε υπέρ το δέον ευαισθησία στους θορύβους, κάτι που κληρονόμησε τουλάχιστον ένα από τα κουτάβια της. Εννοείται ότι και σκυλιά από puppy mills γίνονται φοβικά λόγω των περιστάσεων, αλλά ακόμα και κανονικοί εκτροφείς που δεν επέλεξαν τους γονείς σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε γέννες κουταβιών με τέτοιες ευαισθησίες. Εδώ δηλαδή έχουμε ένα χαρακτηριστικό που να μπορεί να οφείλεται ΚΑΙ στη φύση Η/ΚΑΙ στην ανατροφή.

Σχετικά με τα προβληματικά σκυλιά σαν τα παραπάνω, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτά και εφόσον μπορεί να τα (επαν)εκπαιδεύσει χωρίς υπερβολικά εξειδικευμένο τρόπο (όπως π.χ. τα σκυλιά του Michael Vick), είναι να τους παρέχει τα εργαλεία και τις λύσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους (π.χ. φόβο σε θορύβους), αλλά δεν πρόκειται να «θεραπευτούν» από αυτά.


Ιδιοσυγκρασία

1) Η ιδιοσυγκρασία θεωρείται κληρονομική και ορισμένες φυλές έχουνε π.χ. έφεση σε κάτι συγκεκριμένο: τα Ντόμπερμαν είναι φύλακες, οι Αυστραλέζοι βοσκοί, τα Beagle ιχνηλάτες, κλπ.

2) Όπως και στους ανθρώπους φυσικά, τα γονίδια αποτελούν σκαρίφημα των τάσεων συμπεριφοράς.

3) Η σημαντικότερη πρόσφατη μελέτη πάνω στην ιδιοσυγκρασία έγινε από τη Seymour Kety και αφορά δίδυμα.


Εν ολίγοις, η ιδιοσυγκρασία είναι δεδομένη, αυτό που θα λέγαμε «αν σ’ αρέσει, αλλιώς πάπαλα» («take it or leave it kind of deal”).


Τι είναι όμως ιδιοσυγκρασία? Σύμφωνα με το λεξικολογικό ορισμό της, πρόκειται για τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, ή αντίδρασης που είναι χαρακτηριστικός σε συγκεκριμένο άτομο. Διαμορφώνεται δε τόσο από τα γονίδια, όσο και από το περιβάλλον, παράγοντες που συνδυάζονται κατά πολύπλοκο τρόπο.



Το τεστ

1) Το καινούριο τεστ στηρίζεται σε νέο σύστημα κατάταξης που ταξινομεί τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς σε πολλαπλά επίπεδα. Εδώ έφερε παραδείγματα για το πώς σκυλιά εκτροφέων διαφέρουν από «τυχαία» και άσχετα ζευγαρώματα.

2) Τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας (CARAT) που αναφέρθηκαν αποτελούν τον πυρήνα του ταμπεραμέντου του σκύλου και βασίζονται στις λειτουργίες που παρατηρούνται, καθώς και στο χρονικό διάστημα που ένας σκύλος χρειάζεται για να προσαρμοστεί σε ερεθίσματα που του παρουσιάζονται.

Το τεστ αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται σε κουτάβια δηλωμένης γέννας εκτροφέα, γύρω στις 8 βδομάδες (να γιατί όλοι εδώ μέσα φωνάζουν ότι το σκυλάκι θέλει τη μαμά του και τη διάγνωση της ιδιοσυγκρασίας του τουλάχιστον κατά τους πρώτους δυο μήνες και όσο και να το αγαπάς το γλυκούλι δεν πρόκειται να αντικαταστήσεις τη φύση!). Δυστυχώς το ίδιο είναι δύσκολο αν και όχι αδύνατο να γίνεται στα αδέσποτα των καταφυγίων αφού δεν υπάρχουν ανέσεις στις οποίες θα παρατηρήσει κανείς το σκύλο, δεν υπαρχει χώρος και δεν υπάρχει χρόνος. Συνήθως η κοινωνικότητα ενός σκυλιού (ή η έλλειψή της) παρατηρείται με το πόσο πρόθυμα έρχεται το ζώο προς τον άνθρωπο που στέκεται μπροστά στο κλουβί και πόσο περίεργο είναι γενικά να τον γνωρίσει. Η καλύτερη μάλιστα τακτική είναι να πλησιάζει κανείς το ζώο διακριτικά και να γυρνάει στο πλάι αντί να φωνάζει χαζοχαρούμενα «γούτσου-γούτσου το σκυλάκι» ή άλλα ανάλογα χαζά. Αν το σκυλί πλησιάσει τελικά, υπάρχει ελπίδα να κοινωνικοποιηθεί, υπάρχουν όμως δυστυχώς πολλά σκυλιά που δεν πλησιάζουν ακόμα και μετά από χρόνια. Επίσης αδύνατη είναι η προσαρμογή σκυλιών που ναι μεν θα έρθουν άμα τα ταΐσεις, μετά όμως θα απομακρυνθούν χωρίς να επιθυμήσουν να δεθούν μαζί σου.

(Συνεχίζεται)
 
Last edited:


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Σεμινάριο αξιολόγησης σκυλιών καταφυγίων ΙΙ

1) Πάμε τώρα στα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας ενός σκύλου που είναι δυνατόν να αλλάξουνε. Εδώ ενδεχομένως να έχω δυσκολίες στη μετάφραση, οπότε θα δίνω και τον αγγλικό όρο και περιφραστική εξήγησή του όπως μας τη δώσανε. Εννοείται ότι καλωσορίζω προτάσεις για επαναδιατύπωση στα ελληνικά καθώς και σχόλια.

α) Biddability: Δυνατότητα εκτέλεσης βασικών εντολών και επιθυμιών χωρίς διαμαρτυρίες. Εννοούμε εδώ πολύ βασικές εντολές, όχι όταν φωνάζω το Μουφ και με γράφει εκεί που δεν πιάνει η μελάνη διότι αυτό έχει να κάνει με εκπαίδευση, όχι ιδιοσυγκρασία.

β) Ανέχεια στους ανθρώπους: πόσο ανεκτικό είναι ένα σκυλί και πόσο συγχωρεί και αντιπαρέρχεται τη συμπεριφορά του ανθρώπου αν το προκαλέσει. Και πάλι δεν εννοούμε να πιάσει κανείς το σκυλί και να το δείρει, αλλά πράγματα που θεωρεί ο σκύλος αγενή.

γ) Αντίδραση σε ερεθίσματα, πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο.

δ) Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.


Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το πόσο πρόθυμο είναι το σκυλί να σε εξυπηρετήσει. Εδώ μας έδειξε ένα βίντεο με την αξιολόγηση κουταβιού 8 εβδομάδων που δεν ενδιαφερόταν καν να έρθει σε περαιτέρω επαφή με άνθρωπο, ακόμα κι αν του δίνανε λιχουδιές.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίον πρέπει να διαπιστωθούν τα παραπάνω είναι το ότι τα σκυλιά έχουνε επιλογές και πρέπει να δούμε εάν θα επιλέξουν τη σωστή αντίδραση. Π.χ. αν ένα σκυλί δαγκώσει, τότε εγκαταλείπεται συνήθως η αξιολόγηση διότι δεν πρέπει ποτέ να δαγκώσει και δεν είναι δυνατόν, όσο και να το εκπαιδεύσει κανείς, να το δώσει σε οικογένεια, αφού ακόμα και ο πιο προσεκτικός γονιός δε θα μπορεί να επιτηρεί τα παιδιά του πάντα και φυσικά τα παιδιά παίζοντας με το σκύλο μπορεί να τον πατήσουν καταλάθος, ή να τον καβαλήσουν ή να του πάρουν το κόκκαλο. Το σχόλιο της ομιλήτριας ήταν ότι αν υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες και δεδομένης της νομοθεσίας, θα πρέπει να προτιμηθεί άλλος σκύλος για προώθηση προς υιοθεσία από το καταφύγιο.

Το δεύτερο σημείο παραπάνω, δηλαδή η ανέχεια προς τους ανθρώπους διαπιστώνεται ως ακολούθως:

Ο εκπαιδευτής αγγίζει το σκύλο με λάθος τρόπο (inappropriately). Υπάρχουν τρεις πιθανότητες:

Α) Ο σκύλος απομακρύνεται και δε γυρνάει πίσω: σ’ αυτή την περίπτωση η εκπαίδευση θα βοηθήσει αλλά θα είναι δύσκολη.

Β) Ο σκύλος εκπλήσσεται, ίσως απομακρύνεται, αλλά έρχεται πίσω άμα τον φωνάξουν (εξαρτάται βέβαια πόσο γρήγορα) και είναι ΟΚ.

Γ) Αν τα πάρει στο κρανίο, τότε κρίνεται ότι είναι αδύνατο να υιοθετηθεί. Βέβαια δε μίλησε για πειραματικές περιπτώσεις όπως τα σκυλιά του Michael Vick και ξέχασα να ρωτήσω, αλλά το δικαστήριο σε κείνη την περίπτωση έκρινε ποια σκυλιά είναι ενδεχομένως επιδεκτικά επανεκπαίδευσης, ποια λίγοτερο και ποια καθόλου.


Περί φοβικών σκύλων: είναι πολύ δύσκολα για τους χειριστές τους και δύσκολα στην επαφή τους με άλλους σκύλους, π.χ. σε μαθήματα agility που έχουν μελετήσει, το οποίο με τσάντισε τα μάλα διότι η φόλα του ομίλου στην πόλη μου που αποφάσισα να την κυνηγήσω, δέχτηκε σκυλί με φοβερά τέτοια προβλήματα. Τώρα που το σκέφτομαι, θα την πάρει ακόμα περισσότερο ο διάολος και θα ζητήσω επιστημονικά άρθα από την κτηνίατρο φιλενάδα μου που δουλεύει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να δημοσιεύσω κάτι ρεζιλευτικό στην εφημερίδα (όπως έχω πει, για λόγους που δε θέλω να πω, έχω πρόσβαση). Μια φορά το προβληματικό φοβικό σκυλί επιτέθηκε στο Μουφ που καθότανε αμέριμνο και η κάργια που το είχε αποκάλεσε το Μουφ “that damned Aussie”! Κακώς την αγριοκίταξα απλώς τότε κι ας ζήτησε συγγνώμη, έπρεπε να της πω να πλένει το στόμα της με σαπούνι, νερό και αντισηπτικό όταν πιάνει το Μουφ-Μουφ στο στόμα της, αφού μάλιστα φέρει ατταλιδικό όνομα!*($(%($*%($()()()$^()$*$&%*&($*# ΚΟΤΑ!

Σόρρυ για το παραπάνω. Πίσω στο σεμινάριο. Η ομιλήτρια λοιπόν συμβούλεψε για τα φοβικά σκυλιά να μην τα υιοθετούν οικογένειες ή να συχνάζουν χωρίς εκπαίδευση όπου έχει πολύ κόσμο, παιδιά και γενικά δραστηριότητα.



Η γενική παρατήρηση της ομιλήτριας ήτανε ότι τα σκυλιά των σωστικών ομίλων και των καταφυγίων συνήθως έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση αν και μπορεί κανείς να την ενισχύσει (αλλά όχι αποκαταστήσει πλήρως). Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, διαβάστε παρακάτω την αξιολόγηση που έκανε στο Μουφ-Μουφ ως ζωντανό παράδειγμα να μη σας μείνει άντερο απ’ τα γέλια (τουλάχιστον δεν έμεινε άντερο στο σεμινάριο).

Τέλος, όταν τα σκυλιά έχουν συγκεκριμένα προβλήματα και αντιδρούν με φόβο, πρέπει να εκπαιδευτούν λαμβάνοντας εναλλακτική αντίδραση. Εδώ έδειξε και σκυλί που αντιδρούσε στο λουρί για βόλτα και που ο χειριστής του ήτανε τελείως για τα μπάα, οπότε συμβούλεψε αξιολόγηση και εκπαίδευση χωρίς λουρί.



2) Χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας που δεν αλλάζουν που να χτυπήσουμε όλοι τον απαυτό μας κάτω!

Α) Κοινωνικότητα (sociability) και που αφορά τη σχετική τάση ή έφεση ενός σκύλου να είναι κοινωνικό και να έρχεται σε επαφή με άλλους, κυρίως δε το πόσο πρόθυμο είναι να είναι φιλικό και να παρέχει προς τον άνθρωπο. Εδώ πρέπει κανείς να προσέξει να μην μπερδέψει το κοινωνικό σκυλί με ένα ακοινώνητο σκυλί που απλώς έρχεται να πάρει λιχουδιές και μετά φεύγει χωρίς να δείχνει διάθεση να δεθεί μαζί σου ή έστω περιέργεια να σε γνωρίσει.

Όπως ξέρουμε, η κοινωνικοποίηση των σκύλων αρχίζει από τότε που είναι κουταβίδια και νεογέννητα και είναι σημαντικότατη. Παίζει όμως ΚΑΙ η κληρονομικότητα ρόλο αν και δεν είναι δυνατόν η έφεση προς κοινωνικότητα να αντικαταστήσει την κοινωνικοποίηση του κυταβιού μετά τη γέννα. Εδώ αναφέρθηκε περίπτωση ενός σκυλιού που το παράτησαν σε μια αυλή δεμένο (μας θυμίζει κάτι αυτό?) και το κακοποίησαν, ενώ το άφησαν νηστικό και έφτασε να είναι 8 κιλά! Δε θυμάμαι τη φυλή του τώρα, νομίζω όμως ήτανε Ντόμπερμαν, είχε όμως έφεση από τη φύση του να είναι κοινωνικό και τελικά το κράτησε μάλιστα η ομιλήτρια και το εκπαίδευσε. Αν και δεν πρόκειται να είναι 100% θεραπευμένο, είναι καλά προσαρμοσμένο και δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα, η δε κοινωνικοποίησή του προχώρησε λόγω των γονιδίων του.

Β) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Διέγερση (arousal), δηλαδή η κατάσταση αυξημένης φυσιολογικής δραστηριότητας και πόσο στην πρίζα μοιάζουν να είναι όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με πολλούς ανθρώπους και σκυλιά. Εδώ κάνουν πολλοί το λάθος να μπερδεύουν τη διέγερση με την ενέργεια (που θα δούμε παρακάτω στο σημείο Δ και που αφορά τις συνήθειες κινητικότητας του σκύλου, δηλαδή πόσο τρέχει συνέχεια και γρήγορα). Η κανονική διέγερση είναι αυτή που παρατηρείται από όλους τους Αυστραλέζους (συμπεριλαμβανομένου και του Μουφ) στο πισίνα-πάρτυ που πήρα σε βίντεο [ame="http://www.youtube.com/watch?v=WKqXN4FheIc"]YouTube - Aussie party[/ame] και όπου κανένα σκυλί δεν κάνει σα δαιμονισμένο. Η υπερβολική διέγερση δείχνει καμιά φορά σκυλί που μάλλον θα ήταν καλύτερα να ζει σε φάρμα, αν δηλαδή δεν έχει άλλα προβλήματα. Μιλάμε πάντα για διέγερση που περιγράφεται ως abnormally high, off the charts and never coming down.

Μας έδειξε εδώ ένα σκυλί που διέσωσε καταφύγιο και θέλανε να δούνε αν θα ήταν δυνατό να υιοθετηθεί. Κάποιοι εθελοντές πίστευαν ότι είναι φιλικότατο διότι ήταν σε διέγερση. Όμως αυτό που εξέλαβαν ως προθυμία για επαφή με τον άνθρωπο, ήταν στην πραγματικότητα προσπάθεια του σκύλου να αυτοσυγκρατηθεί διότι δεν μπορούσε. Ο σκύλος αυτός απέτυχε όλα τα άλλα τεστ και τελικά δάγκωσε και έναν από τους αξιολογητές! Επομένως δεν ήταν δυνατό να προωθηθεί προς υιοθεσία διότι η υπερβολική του διέγερση ήταν σημάδι έλλειψης κοινωνικής ανοχής, κυρίως αν κανείς το έπιανε από το γιακά.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία υπερβολικής διέγερσης, η οποία όμως μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες (περιστάσεις π.χ. όπως καινούριο περιβάλλον), τότε δίνουνε στο σκυλί μια βδομάδα διορία να προσαρμοστεί και μετά επαναλαμβάνουν το τεστ. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν κάνουνε το τεστ στο καταφύγιο διότι οι ανάδοχες οικογένειες θεωρούνται καλύτερο περιβάλλον από άποψη ελέγχου ασθενειών (αυτό είναι αλήθεια διότι συζήτησα μαζί τους ένα καταφύγιο).

Ίσως θυμάστε ότι τις προάλλες έστειλα μια αγγελία Αυστραλέζου που είχε υποτίθεται εκπαιδευτεί από το στρατό. Η Dr.Zhivago είχε πει ότι αποκλείεται και τώρα καταλαβαίνω απόλυτα γιατί είχε δίκιο. Οι εθελοντές στο Όρεγκον (αν θυμάμαι καλά) είχαν προτείνει να επανεκπαιδευτεί ο σκύλος από αστυνομικούς, αλλά περιπτώσεις τέτοιες συζητήθηκαν από τη σημερινή ομιλήτρια που είπε ότι πρόκειται για υπερβολική διέγερση που είναι επικίνδυνη και δεν κάνει με τίποτα ούτε για αστυνομία, ούτε για στρατό, ούτε φυσικά για οικογένεια διότι πρόκειται για προβληματική ιδιοσυγκρασία. Συνήθως μάλιστα καταλαβαίνουν ενστικτωδώς ότι το σκυλί είναι ανεπίδεκτο εάν ακόμα και έμπειροι χειριστές (δεν εννοώ τους εθελοντές αλλά τους επαγγελματίες) αισθάνονται συναισθηματικά άβολα με το ζώο.

Γ) Επάνοδος/επαναφορά (Bounce-back): Πόσο γρήγορα συνέρχεται ένα σκυλί. Αν τα σκυλιά δεν αλλάξουν τακτική εφόσον απομακρυνθούν από τους ανθρώπους λόγω αναπάντεχου συμβάντος (θόρυβος ή περίεργο άγγιγμα που δεν περιμένουν), τότε δεν πρόκειται ποτέ να το μάθουν. Το μάξιμουμ ώρας που δίνουν για να επανέλθει το σκυλί είναι 10-15 λεπτά. Αν είναι παραπάνω, τότε πρόκειται για προβληματικό σκυλί και δείξανε μάλιστα στο βίντεο ένα κουτάβι από 8 βδομάδες μέχρι 1,5 χρονών που ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει μετά από ορισμένους ερεθισμούς.

Δ) Ενέργεια: η φυσική ενέργεια ενός σκύλου, δηλαδή η ταχύτητα της κινητικής δραστηριότητάς του (motor activity).


(Συνεχίζεται)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Σεμινάριο αξιολόγησης αδέσποτων καταφυγίων ΙΙΙ

Επομένως, όταν πάει κανείς στο καταφύγιο και αξιολογεί κάθε σκυλί, έχει μεγάλη σημασία το αν το σκυλί έρχεται στον άνθρωπο ή παραμένει στη γωνιά του. Η στάση του ανθρώπου (physical posture) παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Ουσιαστικά πρέπει να πλησιάσει κανείς το σκυλί, να κάνει ένα βήμα πίσω, μετά να γυρίσει προς τα πλάγια και να αφήσει το σκυλί να έρθει σ’ αυτόν δίνοντάς του την επιλογή ώστε να το παρατηρήσει. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πλησιάσουμε πολύ κοντά το κλουβί διότι έτσι δεν του δίνουμε την επιλογή να εκφράσει την αντίδρασή του στην παρουσία μας. Αν το σκυλί γαυγίσει, είναι φυσιολογικό και δε σημαίνει ότι είναι επιθετικό. Η στάση μας πλαγίως αφαιρεί την πίεση προς το σκυλί να έρθει σε επαφή μαζί μας και επομένως του επιτρέπει να επιλέξει ελεύθερα τι θέλει. Κι εμείς φυσικά το παρατηρούμε.



Τι κάνουνε τώρα με τις δυσκολότερες περιπτώσεις. Μερικοί τις θέλουνε, τότε όμως πρόκειται για project dogs, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να είναι φυσιολογικά και θα πρέπει να φροντίζει κανείς την αποκατάστασή τους μια ζωή. Όταν όμως σωστικά συνεργεία και όμιλοι πρέπει να επιλέξουν τα σκυλιά που μπορούν να πάρουν μαζί τους, τότε παίρνουνε μόνο όσα αξιολογηθούν ως δυνητικά υιοθετήσιμα. Και ο γρήγορος τρόπος (quick and dirty way) να το κάνει κανείς αυτό λόγω των περιστάσεων είναι να ελέγξει την κοινωνικότητα του σκύλου. Ο λόγος που ο κοινωνικός σκύλος έχει περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί είναι κυρίως ψυχολογικός: οι άνθρωποι απο την ψυχολογία τους θα θελήσουν να έχουν σκυλιά που τους δίνουν/παρέχουν αγάπη που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό άλλωστε κυρίως ο άνθρωπος εξημέρωσε το σκύλο, άντε και για τη δουλειά, αλλά ας το παραδεχτούμε, ο σκύλος είναι γενικά ανιδιοτελές ζώο.




Κάτι άλλο που συζητήθηκε ήτανε οι εκτροφείς. Κατά την ομιλήτρια πάρα πολλοί εκτροφείς που έρχονται για αξιολόγηση των κουταβιών τους κάνουν το λάθος να ασχολούνται περισσότερο με το πόσο τέλειο μορφολογικά είναι το σκυλί ώστε να το κατεβάσουν στις εκθέσεις και δε λαμβάνουν υπόψη τους το χαρακτήρα των γονέων πριν τους ζευγαρώσουν. Μας ανέφερε ενδεικτικά μια περίπτωση κουταβιού ντόμπερμαν που είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα επαναφοράς και διέγερσης το οποίο κληρονόμησε από τη μητέρα του που επίσης είδε η εκπαιδεύτρια. Εκεί που κόντεψε να πέσει κάτω όμως ήταν όταν ο εκτροφέας της ζήτησε να επανεκπαιδεύσει το κουτάβι διότι φοβόταν ότι θα δάγκωνε τον κριτή της έκθεσης και έτσι δε θα γινόταν πρωταθλητής!! Ο εκτροφέας επίσης λογάριαζε να ζευγαρώσει το εν λόγω κουτάβι, ευτυχώς όμως άκουσε την εκπαιδεύτρια που του είπε ότι δεν πρέπει να κάνει κανένα από αυτά. Από τα 10 κουτάβια που γεννιούνται, ίσως δυο μπορούν να πάνε σε εκθέσεις.

Τέλος τόνισε δυο πράγματα πάλι: ότι μπορεί κανείς να ζήσει με σκύλο που δεν τα πάει καλά με άλλους σκύλους, όχι όμως με ζώο που μπορεί να δαγκώσει άνθρωπο διότι υπάρχει πολύ σοβαρό liability. Επίσης στην περίπτωση φοβικών σκυλιών, πάντοτε ο άνθρωπος πρέπει να κάνει ένα βήμα αλλά να αφήνει το σκυλί να “γεφυρώσει το κενό” διότι εκτός των άλλων η επιλογή αυτή οικοδομεί την αυτοπεποίθησή του.



Μετά το τέλος της παρουσίασης, η ομιλήτρια και η βοηθός της προχώρησαν στην αξιολόγηση Αυστραλέζων του σωστικού ομίλου και κυριώς αυτών που προωθούνται αυτή την εποχή προς υιοθεσία. Επειδή όμως το Μουφ προέρχεται από το συγκεκριμένο όμιλο, αξιολόγησε και αυτόν, όπου έγινε το έλα να δεις! Καταρχήν όλα τα άλλα αυστραλεζίδια όλο και κάποιο πρόβλημα είχαν τελικά. Δεν ήταν φοβικά, αλλά είτε υπήρχε πρόβλημα κοινωνικοποίησης που δε διακρινόταν και καλυπτόταν από άλλες συμπεριφορές, είτε υπήρχαν άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών περιπετειών υγείας. Εκεί μας σχολίασε ότι δυστυχώς τα σκυλιά καταφυγίων (με τα οποία δουλεύει κυρίως και όλα τα δικά της είναι από σωστικούς ομίλους-προτιμά δε τους Αυστραλέζους και τα ντόμπερμαν), έχουνε πάντα κάποιο πρόβλημα.

Μέχρι που ήρθε η σειρά του Μουφ! Είχανε λοιπόν μια κλειστή περιοχή όπου καθότανε η τύπισσα με τη βοηθό της σε διαφορετικά σημεία για να βλέπουνε εάν τα σκυλιά έχουν περιέργεια να γνωρίσουν και τις δυο. Μπήκε λοιπόν ο κύριος με το συνηθισμένο ύφος του, πήγε προς το μέρος τους, τους έγνεψε με κλίση της κεφαλής αναγνωρίζοντας την παρουσία τους (εκεί πέσανε ξερές), μετά μούφιασε ένα γύρω το ριγκ μπας και του ξέφυγε καμιά μυρωδιά ή κανενός κανένα φαΐ και κατόπιν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκπαιδεύτρια διαθέτει μάσες. Πήγε και της στήθηκε με στυλ, τη μύρισε να της δείξει ότι γνωρίζει σε ποια τσέπη είναι οι λιχουδιές, κάθισε μεγαλοπρεπώς και ανοιγόκλεινε το άθλιο το στόμα του να τον ταΐσει!!!!! Και φυσικά τον τάισε. Δεν ίδρωσε το αυτί του που του βούτηξε σε μια στιγμή τη μούρη ενώ την ακολουθούσε κατά πόδας (για να δει πώς πάει από επαναφορά) και γενικώς είχε λυθεί το σύμπαν από τα γέλια με τους μαννιερισμούς του Μουφ!! Το συμπέρασμά της (χωρίς να της έχω πει τίποτα εγώ προηγουμένως) ήταν ότι το Μουφ:

1) είναι ιδιαιτέρως επίμονο σχετικά με το φαΐ. (σώωωωωωωωωπαααααα!!!!!) Διαφωνεί ότι αυτό δείχνει απαραίτητα στέρηση διότι νομίζει ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του, δηλαδή να χλαπακιάζει.

2) έχει ιδιαιτέρως μεγάλη αυτοπεποίθηση.

3) από κοινωνικοποίηση σκίζει

4) είναι ιδιαιτέρως φορτικός (pushy) και “more in your face” (κοινώς «στα μούτρα σου»)

5) πιστεύει ότι σ’ αυτή τη ζωή πρέπει να υπάρχουν κανόνες και δομή και θεωρεί ότι είναι άριστος γνώστης του τι πρέπει να γίνεται στο σπίτι και γενικώς στον πλανήτη. Δηλαδή το Μουφ διαθέτει άποψη, ηγετικές ικανότητες και θεωρεί εαυτόν “competent decision-maker”!!!!!


Ε, εκείνη τη στιγμή είπα να τους δείξω τι τραβάω και είχα τις φωτογραφίες με τα μπιφτέκια στο φούρνο και το Μουφ να μαγειρεύει. Πάθανε οι άνθρωποι, κυρίως με τη φάση με το μπωλ αγκαλιά ή μπροστά στο φούρνο και το ύφος του γενικώς. Ρώτησα εάν φταίω εγώ για τα παραπάνω, αλλά μου είπε ότι όχι, δε φταίω διότι το Μουφ είναι.....well…..το Μουφ!!!!! Σε μένα όμως επαφίεται το να του παρέχω δομή (lots of structure κι εκεί για διάφορους λόγους χωλαίνω αγρίως), καθώς και κατευθυντήριες γραμμές και κανόνες διότι αλλέως το Μουφ θα φτιάξει αμέσως τους δικούς του κανόνες, θα μου τους επιβάλει και δε θα μου αρέσουν καθόλου οι Μουφίσιοι κανόνες!!!!!




Γενικώς το σεμινάριο ήταν χρησιμότατο, τουλάχιστον για μένα, διότι κατάλαβα πολλά πράγματα και ανακάλυψα, ευτυχώς νομίζω εγκαίρως, ότι έχω πάλι την κακή τάση να πιστεύω ότι μπορώ να ελέγχω (και οποιοσδήποτε άνθρωπος) πράγματα και καταστάσεις που είναι αδύνατον. Έτσι την πάτησα προ ετών με φοιτητή μου που μόνο εγώ πίστευα ότι μπορούσε να έρθει στα συγκαλά του (που δεν ήτανε) και τον άφησα βλακωδώς να δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κι εκεί πέσανε διάφοροι, τ’ αφεντικό του αφεντικού, ο φίλος μου ο μπάτσος (που μου έφτιαξε και κανόνες αντιμετώπισης προβληματικών φοιτητών κι ας κάνω ότι δεν τους ακολουθώ) και δε συμμαζεύεται. Όντως υπάρχουν σκύλοι που είναι αδύνατο να τους «φτιάξεις» και ορισμένα προβλήματα δε λύνονται (τώρα που το σκέφτομαι, τα ίδια πίστευα και για το ναρκισσιστικό σύνδρομο του γκόμενου μιας φίλης μου ενώ άλλη ψυχίατρος φίλη μου έλεγε ότι λέω μαλακίες). Επομένως έχει μεν δίκιο ο Cesar Millan ότι οι σκύλοι μπορούν να μας διδάξουν πολλά και για τους ανθρώπους, αλλά έχει άδικο ότι μπορεί να διορθώσει όλους τους προβληματικούς σκύλους. Πολύ χρήσιμη ήταν η συζήτηση περί καταφυγίων όπου έμαθα να διαβάζω σωστά αγγελίες στο Petfinder. Π.χ. αν θέλω όντως να πάρω τον άλλον Αυστραλέζο που έγραφα τις προάλλες, θα πρέπει να ρωτήσω αρκετά περισσότερα πράγματα, όπως εάν του κάνανε heartworm test, διότι σήμερα έμαθα ότι ο Αυστραλέζικος σωστικός όμιλος μεν κάνει (και μου το είχανε πει και δώσει βιβλιάριο υγείας του Μουφ) και αν υπάρχουν κάνουνε και θεραπεία, αλλά τα περισσότερα καταφύγια δεν κάνουνε. Και πρέπει να δω και για δυσπλασία πολύ περισσότερα διότι κάποιος μας είπε ότι πήρε Αυστραλέζο με δυσπλασία και τώρα τον αγαπάει και θα ξοδέψει 5000 δολλάρια για εγχείριση για να τον φτιάξει, χώρια η φυσιοθεραπεία και τα άλλα προβλήματα. Επίσης θα μπορώ να είμαι καλύτερη στο να βλέπω εάν ο άλλος Αυστραλέζος είναι καλός για μένα και κυρίως για το Μουφ. Και σκέφτηκα ότι θα πάρω μαζί μου και μια του σωστικού ομίλου αν είναι να πάω να τον δω διότι ανήκει σε καταφύγιο Shelties που έτυχε και τον βρήκανε. Γενικά έμαθα αρκετά σήμερα, είμαι σίγουρη όμως ότι I only scratched the tip of the iceberg.


Για ένα όμως είμαι απολύτως σίγουρη: ήμουν ΠΟΛΥ τυχερή που βρήκα το Μουφ και που είναι όπως είναι. Ίσως τελικά και να ήταν γραφτό μας να βρούμε ο ένας τον άλλον διότι τον βρήκανε πεταμένο στο Μίσιγκαν την ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής και τον υιοθέτησα ακριβώς τέσσερεις μήνες μετά και μια μέρα μετά από μια αποφράδα επέτειο της ζωής όταν άλλαζα σελίδα. Και έχω δει πολλά καλά απ’ αυτό με πρώτο και καλύτερο το ότι με κάνει να γελάω πολύ.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Στο άλμπουμ πρόσθεσα φωτογραφίες, καθώς και ένα βίντεο (που ξεκινά με το στειρωμένο Μουφ σε ερωτικές περιπέτειες, κοινώς τσόντα) από τη χτεσινή μέρα εδώ:

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=cLBE7OsVXjY"]YouTube - Aussie Party II[/ame]

Πλάκα έχει που μου κάνει και νεύμα πού και πού ενώ τραβάω το βίντεο!:D:D
 


galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Διαφωνώ κάθετα, Γαλαζιο. Υπάρχουν υπέροχα σκυλιά στα καταφύγια και στους δρόμους, που έχουν πολλά να δωσουν και με πολύ ισορροπημένους χαρακτήρες. Πολλά απ'αυτα εγκλιματίζονται αμέσως στο καινουριο τους σπίτι μόλις υιοθετηθουν.

Εγώ πάλι θα έπαιρνα καθαρόαιμο μόνο αν ήθελα να κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο με το σκύλο (πχ φύλαξη, σκύλος οδηγός, κτλ).
το θεωρω φυσικο να διαφωνεις καθετα, διοτι εσυ εχεις σκυλο καταφυγιου, σκεψου ομως οτι εγω εχω σκυλους και εκτροφειου και πρωην αδεσποτο και καταφυγιου ειχα και πετ σοπ ειχα κι απο ολα ειχε ο μπαξες 23 (αγκρρρ ροττι πλησιαζουμε χαχα:p) χρονια.
εχω δηλαδη μια πιο σφαιρικη αποψη..ας την αφησουμε ομως απ εξω, διοτι και παλι, προσωπικη εμπειρια ειναι, οπως ειναι και η δικη σου κι ετσι δεν ακουγονται σαν αντικειμενικες..
διαφωνοντας ομως καθετα με αυτο που λεω, αναιρεις αυτοματα τις θετικες-σωστες εμπειριες που πρεπει να εχει ενας σκυλος απο μωρο, αυτες που χτιζουν τον μετεπειτα χαρακτηρα του.
ειναι σαν να μου λες λοιπον, οτι ενα σκυλι με καλα "γονιδια" και σωστο ιδιοκτητη, δεν εχει καμια σημασια που γεννηθηκε, πως μεγαλωσε, ποσα σπιτια αλλαξε και ποσες κλωτσιες εφαγε στον δρομο η ποσα χρονια εμεινε δεμενο με αλυσιδα μεχρι να βαρεθουν να το ταιζουν και να το ξαποστηλουν,δεν εχει σημασια τιποτα απ οσα προσφερει η σωστη εκτροφη, πριν την γονιμοποιηση, μεχρι και τον δευτερο τριτο μηνα..
αρκει ο σκυλος να το εχει μεσα του και να βρεθει και με σωστο ιδιοκτητη καποτε...
και ξερεις, οι φυλες δεν δημιουργηθηκαν μονο για εργασια, αλλα και για συντροφια , κι εγω εαν ηθελα εναν σκυλο για παρεουλα, να μην κανει καποια συγκεκριμενη εργασια δηλαδη, παλι σε εκτροφεα θα εψαχνα..
διοτι θα ηθελα οσο μεγαλυτερες εγγυησεις μπορουσα να εχω , για τον χαρακτηρα του.
δεν εχω κεφι για ταλαιπωριες και προσπαθω να τις μειωνω οσο μπορω κι ευτυχως η εκτροφη μου δινει αυτην την ευκαιρια.
ουτως η αλλως, δεν ειμαι υπερ της αποψης του να υπαρχουν καταφυγια ευκαιρα..καλυτερα μιας ωρας ελευθερη ζωη παρα ολη την ζωη, σκλαβια και φυλακη.(και ασφυξια , εαν ο αγαπουλης αποφασισει να μας στειλει γερμανια)
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
οτι ενα σκυλι με καλα "γονιδια" και σωστο ιδιοκτητη, δεν εχει καμια σημασια που γεννηθηκε, πως μεγαλωσε, ποσα σπιτια αλλαξε και ποσες κλωτσιες εφαγε στον δρομο η ποσα χρονια εμεινε δεμενο με αλυσιδα μεχρι να βαρεθουν να το ταιζουν και να το ξαποστηλουν,δεν εχει σημασια τιποτα απ οσα προσφερει η σωστη εκτροφη, πριν την γονιμοποιηση, μεχρι και τον δευτερο τριτο μηνα..
Πουθενά δεν είπα τετοιο πράγμα. Ισα ίσα, αν δεις παραπάνω, λεω οτι προσωπικά πιστεύω οτι το 90% των προβλημάτων ενος σκύλου είναι απο τις εμπειρίες του και μόνο το 10% τα γονίδια.

αρκει ο σκυλος να το εχει μεσα του και να βρεθει και με σωστο ιδιοκτητη καποτε...
Καταρχήν ας μη γενικέυουμε.... κάποια σκυλιά πολύ προβληματικά, δεν έχουν δυναντότητα βελτίωσης, ακόμα και με τον πιο έμπειρο ιδιοκτήτη. Αυτό που είπα όμως αναφερόταν στο ότι δε θα έπαιρνες ποτέ σκύλο του δρόμου παρα μόνο για να "σωσεις" κάποιο ανάπηρο. Είπα απλώς ότι υπάρχουν πολλά ισορροπημένα σκυλιά ή προβλημάτικά αλλά σε μικρό βαθμό (που παίρνουν δηλαδή βελτίωση) και τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν ζώα συντροφιάς (συμβαίνει καθημερινά). Δικαίωμα σου να επιλέγεις ότι θέλεις εσύ (προφανώς δε διαφώνησα με αυτό) αλλά μην βάζεις όλα τα ζώα καταφυγίου στο ίδιο τσουβάλι.... το βρίσκω άδικο. (και δεν τα λέω αυτά επειδή έχω σκύλο καταφυγίου όπως νομίζεις..... και πριν τον πάρω τα ίδια έλεγα με βαση τις εμπειρίες μου απο σκυλιά που έχουν μαζευτει απο το δρόμο).

και ξερεις, οι φυλες δεν δημιουργηθηκαν μονο για εργασια, αλλα και για συντροφια , κι εγω εαν ηθελα εναν σκυλο για παρεουλα, να μην κανει καποια συγκεκριμενη εργασια δηλαδη, παλι σε εκτροφεα θα εψαχνα..
διοτι θα ηθελα οσο μεγαλυτερες εγγυησεις μπορουσα να εχω , για τον χαρακτηρα του.
Δικαίωμά σου και καλά θα έκανες. Αλλά γιατί αποκλείεις οτι κάποις μπορεί να βρει αυτό που θέλει και σ'ενα καταφύγιο?
ουτως η αλλως, δεν ειμαι υπερ της αποψης του να υπαρχουν καταφυγια ευκαιρα..καλυτερα μιας ωρας ελευθερη ζωη παρα ολη την ζωη, σκλαβια και φυλακη.(και ασφυξια , εαν ο αγαπουλης αποφασισει να μας στειλει γερμανια)
Γενικά συμφωνώ ως ένα σημείο, με την εξαίρεση άρρωστων ζωων που υποφέρουν στο δρόμο. :)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Παίδες, το ξέρω ότι έστειλα τρία τεράστια κατεβατά, αλλά πήγα σε κοτζαμάμ σεμινάριο περί αυτών που διαφωνείτε και μας εξήγησαν και περί ιδιοσυγκρασίας και περί τεστ και περί του ποιος διαμορφώνει το χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του ζώου. Δεν πρόκειται για 90% ο τάδε παράγοντας και 10% ο δείνα. Η κληρονομικότητα και ο ιδιοκτήτης (ή οι ιδιοκτήτες) είναι πολύ στενά συνδεμένα μεταξύ τους και δύσκολο να ξεχωριστούν. Επιπλέον υπάρχουν εκτροφείς που δεν κάνουν την καλύτερη δουλειά στο θέμα της ιδιοσυγκρασίας και ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μορφολογία, ενώ άλλα σκυλιά των BYB/καταφυγίων/αδέσποτα μπορεί να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα και χωρίς προβλήματα. Το οποίο δε σημαίνει προφανώς ότι πρέπει να μην υπάρχουν εκτροφείς, αλλά και πάλι το καταφύγιο δεν παρέχει μόνο προβληματικές περιπτώσεις, βλέπε π.χ. Μουφ που είναι ένα από πάρα πολλά παραδείγματα και τώρα έχω τη διαπίστωση αυτή και επισήμως από ειδικό. Ως μορφολογία έχει ιδιοτυπίες αλλά έχει καλή ιδιοσυγκρασία. Αυτό που μας τόνισαν είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά αδέσποτα και πολλοί ασυνείδητοι, ενώ από τους εκτροφείς είναι λίγοι (όχι όμως ελάχιστοι) όσοι πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά γιατί προσέχουν και τα δυο. Όταν μιλάω για μορφολογία εδώ εξαιρώ τα ζητήματα των ασθενειών ή σχετικών προβλημάτων που είναι άλλο (σημαντικό) καπέλο.

Και έχει δίκιο η Πηγή: μέχρι χτες πίστευα κι εγώ ότι ο κατάλληλος ιδιοκτήτης (που θα βρει επίσης και τον κατάλληλο εκπαιδευτή) θα μπορέσει να φτιάξει μια προβληματική περίπτωση. Τώρα όμως γνωρίζω, αφού το είπε ειδικός και ανέφερε και επιστημονικές μελέτες πάνω σ' αυτό, ότι μερικές προβληματικές περιπτώσεις δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθούν.
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δεν πρόκειται για 90% ο τάδε παράγοντας και 10% ο δείνα.
Τρόπος του λέγειν ήταν αυτό που είπα για το 90-10 ιδιοκτήτης - χαρακτήρας. Εννοούσα ότι εμείς είμαστε που τα χαλάμε και τα κάνουμε προβληματικά, δεν είναι ανισσόροπα από γεννησιμιού τους.

Κατα τ'αλλα συμφωνώ απολύτως με τη Σαρα.

Α και όσο για τους εκτροφείς, όταν μίλησα για τον πρώτο καιρό, δεν εννοούσα μόνο την εκτροφή και με βάση το χαρακτήρα, αλλά την εισαγωγή των σωστών ερεθισμάτων στο σωστό χρόνο ωστε ο σκύλος να μη βγει φοβικός..... (οι εκτροφείς του φόρουμ μπορούν να αναπτύξουν, αν και το έχουν κάνει και σε άλλα νήματα)
 
Last edited:


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Μμμμμ, δεν ξέρω, μας δείξανε το φοβικό σκυλί του εκτροφέα σε βίντεο που είχε φοβική μαμά. Και το άλλο του άλλου εκτροφέα που ήτανε κουτάβι και που σίγουρα θα δάγκωνε μια μέρα και ο εκτροφέας φοβότανε ότι θα δαγκώσει τον κριτή στην έκθεση και ήθελε να του το "φτιάξουνε" να μην το κάνει!!

BTW, ορίστε και η διαφορά μεταξύ καταφυγίου και σωστικού ομίλου στην περίπτωση του Αυστραλέζου που ανακάλυψα και που μ' αρέσει πολύ για ενδεχομένως δεύτερο σκυλί:

http://www.petfinder.com/petnote/displaypet.cgi?petid=13822472
(η βιογραφία που έστειλε το καταφύγιο στο Petfinder)

http://www.protegerescue.org/availableDogs.html
(η σελίδα του σωστικού ομίλου στον οποίον τον στείλανε τελικά ως καθαρόμαιμο στην Iowa -έτσι τη γλύτωσε πέρσυ από τον μπόγια και το Μουφ στο Μίσιγκαν- διότι βρέθηκε κοντά στα σύνορα Illinois-Iowa και ο πλησιέστερος αυστραλέζικος όμιλος ήτανε ο Protege που συνεργάζεται με τον ARPH. Ο σκύλος είναι ο πρώτος που του κάνανε γενικές εξετάσεις, περιγράψανε την ιδιοσυγκρασία του εκτενώς, του πήρανε φωτογραφίες και βίντεο και του δώσανε το όνομα Phoenix αντί για Aussie που τον είπε το καταφύγιο των Shelties αναφερόμενο μόνο στη φυλή του)
 
Last edited:


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μα δεν είπε κανείς ότι δε θα βγει ποτέ φοβικό κουτάβι απο εκτροφέα! Αλίμονο.... φυσικά και θα βγούν. Αλλά το ίδιο κουτάβι αν γεννηθεί σε καλό εκτροφείο, εχει περισσότερες πιθανότητες εκτεθεί στα σωστά ερεθίσματα το σωστό χρόνο ωστε να μην προκύψουν προβλήματα αργότερα.

Αλλά ο φοβικός σκύλος κάνει μπαμ από μακριά! Αν δεν τον θέλεις, δεν τον παίρνεις.... δεν είναι οτι παίρνεις γουρούνι στο σακί.

Και μιας και ρώτησε ο Αρης παραπάνω, απ'οσο ξέρω αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των σκύλων του δρόμου. Είτε γιατι δεν κοινωνικοποιήθηκαν σωστά, είτε γιατι κάτι έγινε (κάποιος τα κακομεταχειρίστηκε) αργότερα. Ο φόβος στα σκυλιά μπορεί να εκφραστεί είτε με επιθετικότητα, είτε με... τρέξιμο (fight or flight)!:) Kι αυτό είναι κάτι που κάνει μπαμ από μακρυά.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Σωστά. Το κουτάβι του εκτροφέα όμως που δείξανε χτες δεν ήταν φοβικό λόγω έλλειψης σωστών ερεθισμάτων αλλά λόγω συγκεκριμένης κληρονομικότητας. Επίσης κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των Αυστραλέζων του ομίλου (διότι υπήρξε και συνάντηση με ενδιαφερόμενους πιθανούς ιδιοκτήτες), βρήκανε σκυλιά με κάποιες (όχι τρομερά σοβαρές αλλά υπαρκτές) φοβίες που δεν είχαν αρχικά διαπιστωθεί. Επίσης προβλήματα κοινωνικοποίησης σε σκυλιά που θεωρούνταν ιδιαιτέρως καλά κοινωνικοποιημένα. Σ' αυτό το σημείο ήταν που άρχισα να φοβάμαι ότι θα βρουν τίποτα και στο Μουφ που απλώς μας ξέφυγε, αλλά ευτυχώς δε βρήκαν τίποτα. :)
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Το κουτάβι του εκτροφέα όμως που δείξανε χτες δεν ήταν φοβικό λόγω έλλειψης σωστών ερεθισμάτων αλλά λόγω συγκεκριμένης κληρονομικότητας.
Πού ξερουν ότι είναι θέμα γονιδιακό και όχι περιβαλλοντικό (δηλαδή το κουτάβι αντιλαμβάνεται το φόβο της μάνας και συμπεριφέρεται ανάλογα)?
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Διότι, λέει, έτσι λένε οι μελέτες (που εγώ ομολογουμένως δεν έχω διαβάσει). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εκτροφέας είχε πείρα ετών και τα μόνα φοβικά σκυλιά που είχε βγάλει ήταν τα συγκεκριμένα. Αυτό το ήξερε η εκπαιδεύτρια διότι συνεργαζόταν μαζί του χρόνια. Ακόμα και στους ανθρώπους η συστολή μπορεί να είναι, εκτός από επίκτητη, και από τη φύση τους.

Δεν έχω ιδέα δε για το πώς είναι τα άλλα κουτάβια της ίδιας γέννας, αλλά η εκπαιδεύτρια δεν ανέφερε να της τα έχουνε κουβαλήσει για εκπαίδευση ή ότι είχαν πρόβλημα.

Γενικά πάντως πιστεύω ότι ένας καλός εκτροφέας θα πρέπει να κάνει μέχρι και DNA test για να εξακριβώσει γονιδιακές μεταλλάξεις πριν ζευγαρώσει, σίγουρα με σκυλιά όπως οι Αυστραλέζοι που έχουν το MDR1 ή γονίδια που προκαλούν τύφλωση ή δυσπλασία. Και βέβαια θα φάει αρκετά λεφτά έτσι, π.χ. το MDR1 μόνο του κοστίζει 70 δολλάρια για το κάθε σκυλί! Δεν είμαι σίγουρη αν το κάνουνε όλοι, ή έστω μερικοί, πριν ζευγαρώσουν.
 
Last edited:


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εκτροφέας είχε πείρα ετών και τα μόνα φοβικά σκυλιά που είχε βγάλει ήταν τα συγκεκριμένα.
ΟΚ, οφείλεται στη μάνα. Αλλά αν οφείλεται στα γονίδια της μάνας ή στη συμπεριφορά της μάνας, νομίζω ότι είναι αδύνατον να αποδειχτεί. (εκτός αν κάνει κανείς πειράματα του τύπου μεταφέρω τα μισά κουτάβια σε άλλη μάνα και βλέπω αν θα βγουν λιγότερο φοβικά σε σχέση με τα αδερφάκια τους..... το έχει κάνει κανείς?

Γενικά πάντως πιστεύω ότι ένας καλός εκτροφέας θα πρέπει να κάνει μέχρι και DNA test για να εξακριβώσει γονιδιακές μεταλλάξεις πριν ζευγαρώσει,
Πολύ λίγες αρρώστιες είναι μονογονιδιακές.... οι περισσότερες εξαρτώνται από πολλά γονίδια και πιθανούς συνδυασμούς.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Η εκπαιδεύτρια κάτι ανέφερε για twin study του περίφημου Seymour Kety για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία π.χ. εδώ:
http://www.nap.edu/readingroom.php?book=biomems&page=skety.html

Τώρα αυτός βιολόγος ήταν. Για να αναφέρονται οι μελέτες του για ανθρώπους και νευρολογία και σε σχέση με τους σκύλους, θα υπάρχει κάποια σχέση. Όπως καταλαβαίνεις είμαι τελείως άσχετη εδώ.:) Αυτό που ξέρω είναι ότι η φιλενάδα μου κτηνίατρος (που την αναφέρω καμιά φορά) σπούδασε κτηνιατρική αλλά το διδακτορικό της ήταν πάνω στην ανθρώπινη γαστρεντερολογία και μάλιστα ο σύμβουλος καθηγητής της πήρε και το Νόμπελ Ιατρικής πριν από πέντ'-έξι χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι οι ιατρικές μελέτες στηρίζονται και σε ζώα και δεν εννοώ απαραίτητα τις φαρμακολογικές κλινικές μελέτες με ποντίκια και έτσι. Υποθέτω μπορώ να τη ρωτήσω για επίκτητες συμπεριφορές και το ρόλο της γενετικής αφού είναι ειδική στη γενετική και πάντα ξέρει και περί σκύλων όταν τη ρωτάω.:) Τώρα δουλεύει για την αμερικανική κυβέρνηση ως project director of the National Academies σε προγράμματα για medical ethics και πειράματα και πώς λειτουργούν τα πειραματόζωα (δεν εννοώ μόνο τα δεοντολογικά).

Το MDR1 των Αυστραλέζων δεν δείχνει ασθένεια αλλά έλλειψη ανέχειας σε ορισμένα σημαντικά φάρμακα που μπορεί να τους σκοτώσουν. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια γονίδια μέσα τους που δεν έχουν μελετηθεί αρκετά, γι' αυτό και ορισμένα φάρμακα δεν τους τα δίνουν καθόλου. Το περίεργο είναι ότι ένα από τα καλά heartworm preventatives, δε θυμάμαι πλέον ποιο δεν το δίνουν καθόλου σε Αυστραλέζους διότι μπορεί να πεθάνουν! Μου έχουνε γράψει τις οδηγίες με τεράστια ΚΕΦΑΛΑΙΑ στο φάκελλό του για τα ποια preventatives μπορεί να πάρει και του δίνω Interceptor που είναι ΟΚ.
 
Last edited:


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Λοιπόν τέλος του μηνός το Μουφ κι εγώ πρέπει να πάμε στο Μίσιγκαν για άλλη μια επισκεψούλα-επιθεώρηση του Αυστραλέζικου σωστικού ομίλου. Μίλησα σήμερα με την πρόεδρο για ξενοδοχεία και έτσι (αυτή τη φορά φέρνω και το κλουβί διότι το μικρό μουρλό το έχω ικανό να το πιάσει υστερία πάλι) και μου είπε κάτι άκρως κουφό: ότι, λέει, εκτός από τον καυγά που είχε με τις γκιόσσες για το αν το Μουφ είναι Αυστραλέζος και επομένως θα τον αναλάβουν και θα τον προωθήσουν για υιοθεσία, ή αν είναι μπασταρδεμένος, οπότε θα τον παρατήσουν να τον φάει η μαρμάγκα (κοινώς ευθανασία!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:), της δώσανε κι άλλα συγκλονιστικά επιχειρήματα: ότι, λέει, το Μουφ είναι πολύ ηλίθιο από μυαλό και δεν αξίζει τον κόπο να το σώσει κανείς!!!!!!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Κι έγινε, λέει, καυγάς διότι τρεις φωνάζανε ότι είναι υπερβολικά έξυπνος και οι γκιόσσες ότι είναι χαζό! Και θέλει να τον φέρω να τον δούνε τι ωραίος και μοιραίος είναι και πόσο άδικο είχανε!

ΧΑΖΟ το Μουφ?! Το οποίο μέχρι να μετράει ξέρει, να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει και μα μαγειρεύει?! Που ξέρει να λύνει τρεις ζώνες ασφαλείας μαζί?! Που περπατάει έξω και στενάζει το πλακόστρωτο, απολιθώνεται κόσμος και σταματάει η κυκλοφορία?! Που έτσι και υπήρχε διδακτορικό για σκύλους θα είχε πάρει τουλάχιστον δυο?! Τι θ' ακούσω ακόμα?!

Μωρέ δε θα τις δω τις γκιόσσες στο χάππενινγκ? Θα τις δω. Μαύρο φίδι που τις δάγκωσε!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
 
Last edited:


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Λοιπόν τέλος του μηνός το Μουφ κι εγώ πρέπει να πάμε στο Μίσιγκαν για άλλη μια επισκεψούλα-επιθεώρηση του Αυστραλέζικου σωστικού ομίλου. Μίλησα σήμερα με την πρόεδρο για ξενοδοχεία και έτσι (αυτή τη φορά φέρνω και το κλουβί διότι το μικρό μουρλό το έχω ικανό να το πιάσει υστερία πάλι) και μου είπε κάτι άκρως κουφό: ότι, λέει, εκτός από τον καυγά που είχε με τις γκιόσσες για το αν το Μουφ είναι Αυστραλέζος και επομένως θα τον αναλάβουν και θα τον προωθήσουν για υιοθεσία, ή αν είναι μπασταρδεμένος, οπότε θα τον παρατήσουν να τον φάει η μαρμάγκα (κοινώς ευθανασία!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:), της δώσανε κι άλλα συγκλονιστικά επιχειρήματα: ότι, λέει, το Μουφ είναι πολύ ηλίθιο από μυαλό και δεν αξίζει τον κόπο να το σώσει κανείς!!!!!!!!!!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Κι έγινε, λέει, καυγάς διότι τρεις φωνάζανε ότι είναι υπερβολικά έξυπνος και οι γκιόσσες ότι είναι χαζό! Και θέλει να τον φέρω να τον δούνε τι ωραίος και μοιραίος είναι και πόσο άδικο είχανε!

ΧΑΖΟ το Μουφ?! Το οποίο μέχρι να μετράει ξέρει, να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει και μα μαγειρεύει?! Που ξέρει να λύνει τρεις ζώνες ασφαλείας μαζί?! Που περπατάει έξω και στενάζει το πλακόστρωτο, απολιθώνεται κόσμος και σταματάει η κυκλοφορία?! Που έτσι και υπήρχε διδακτορικό για σκύλους θα είχε πάρει τουλάχιστον δυο?! Τι θ' ακούσω ακόμα?!

Μωρέ δε θα τις δω τις γκιόσσες στο χάππενινγκ? Θα τις δω. Μαύρο φίδι που τις δάγκωσε!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
απολαυση να διαβαζεις τα οσα γραφει η Σαρα:D

Το Μουφ ειναι γαματο σε ολα του,να τους πεις!!!μου βγαζουν και γνωμες και ασκουν κριτικη περι ποιμενικων...οι μεγαλες "κυνολογες" ολες τους:mad:

"μαυρο φιδι που τις εφαγε":p:p
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Υποτίθεται ότι οι γκιόσσες είναι στελέχη του ομίλου για τη διάσωση Αυστραλέζων ποιμενικών!:eek::eek:

Δε μου λες, πώς το μεταφράζουν τώρα το "το Μουφ είναι γαμάτο σε όλα του!" αγγλιστί?:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ΧΑΖΟ το Μουφ?! Το οποίο μέχρι να μετράει ξέρει, να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει και μα μαγειρεύει?! Που ξέρει να λύνει τρεις ζώνες ασφαλείας μαζί?! Που περπατάει έξω και στενάζει το πλακόστρωτο, απολιθώνεται κόσμος και σταματάει η κυκλοφορία?! Που έτσι και υπήρχε διδακτορικό για σκύλους θα είχε πάρει τουλάχιστον δυο?! Τι θ' ακούσω ακόμα?!
χαχα άψογο :D Μπραβο Σαρα.
Και νοικοκυρης Και Χουντίνι Και κούκλος Και μορφωμενος! :D