Μάκη: το ότι δεν είμαι σχετική το είπα, αλλά τα λίγα που ξέρω επίσης τα είπα και δεν είναι παράλογα. Εννοείται ότι μερικοί από σας ξέρετε περισσότερα και είστε εξυπηρετικοί να βοηθάτε. Όσο για τον αμερικανικό όμιλο, δεν έγραψα πουθενά ότι θα δώσει πληροφορίες για την Πολωνέζα. Επειδή όμως γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Αμερικάνοι είναι πολύ ψείρες με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς τους, μπορούν να του πουν ποιους εκτροφείς θεωρούν καλούς στην Ευρώπη και έχουν δεχτεί ως μέλη. Φυσικά θα υπάρχουν κι άλλοι καλοί, αλλά ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος σίγουρος που γνωρίζω. Υπάρχουν εννοείται και άλλοι and obviously this is where you guys come in.
Το θέμα μας όμως δε νομίζω ότι είναι αυτό. Εκείνο που με απασχολεί εμένα είναι αυτό: ο Jacob θέλει Boston Terrier και από τα όσα μας έχει γράψει δε γνωρίζει πολλά περί σκυλιών. Αυτό δεν είναι έγκλημα, μου φαίνεται όμως από τα γραφόμενά του (μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος) ότι δεν είναι και τόσο ανοιχτός στο να μάθει γιατί πρέπει οπωσδήποτε να βρει εκτροφέα που να είναι μέλος στους ομίλους που πρέπει και ποιον οι όμιλοι θεωρούν καλό. Και μας έγραψε μόλις ότι σκέφτεται να στείλει προκαταβολή χωρίς να έχει διαπιστώσει όσα πρέπει να διαπιστώσει πριν πάρει κουτάβι.
Λοιπόν, η ουσία είναι μια και ο μπακλαβάς γωνία, φίλε Ιάκωβε: εάν δε θέλεις να πάρεις αδέσποτο από καταφύγιο που είναι η πιο φτηνή λύση και θες ντε και καλά Boston Terrier, η μόνη υπεύθυνη λύση που έχεις είναι ο εκτροφέας. Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΟΜΩΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ και ΟΧΙ ο backyard breeder ή ο παππυμιλάς και ο πετσοπάς με τον οποίον συνεργάζεται. Το ξέρω ότι δεν πήγες στο πετ σοπ, αλλά φαίνεται ότι διστάζεις να τσεκάρεις μέχρι το τέλος την Πολωνέζα. Κακώς κατά τη γνώμη μου διότι μπορεί να είναι απατεώνισσα ή να σου δώσει σκάρτο κουτάβι, στην οποία περίπτωση θα ξοδέψεις τα μαλλιοκέφαλά σου στους κτηνίατρους, χώρια και το συναισθηματικό κόστος που είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ!
Οπότε πρέπει να κάνεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα εξής:
1) Πας όπως είπανε τα παιδιά στη σελίδα του FCI.
2) Κοιτάζεις αν η Πολωνέζα είναι μέλος.
Αν δεν είναι ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣ και σταματάς την όλη διαδικασία. Μετά προχωρείς στο σημείο 3b. Αν είναι μέλος προχωρείς στο σημείο 3α.
3α) Της γράφεις email: "Αγαπητή μανδάμ, επειδή εγώ δεν είμαι του στυλ 'πάρε λεφτά και δόμου τσιτσί, θα ήθελα να δω μέσα σε δυο βδομάδες τα εξής χαρτιά: τα γεννοφάσκια του κυνός μέχρι γενεές 14 που λέει ο λόγος. Επίσης την κατάσταση υγείας των μπαμπακομαμάδων του ΣΥΝ τα όσα βραβεία έχουνε μαζέψει σε εκθέσεις μορφολογίας που να μου λένε όχι ότι είναι εκπάγλου καλλονής, αλλά ότι πρόκειται όμως για Boston Terrier με όλα τα μέρη του σώματός τους υπάρχοντα και στη σωστή τους θέση. Επίσης ό,τι τεστ έχει βρει το ανθρώπινο γένος για να δω ότι χαίρουν άκρας υγείας και το αυτό επιθυμώ δι' υμάς. Θέλω επίσης να δω και τα βιβλιάρια και χαρτιά και εξετάσεις του κουταβιδίου, το οποίο θα ήθελα να λάβω (ακολουθεί λίστα τσεκαρίσματος): αποπαρασιτωμένο (τσεκ), εμβολιασμένο (τσεκ-τσεκ), μικροτσιπιασμένο (τσεκ-τσεκ-τσεκ) και με εγγυημένο χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία και κοινωνικοποιημένο και ουχί σκιαγμένο και με διαθέσεις να με φάει ζωντανό και μένα και την οικογένειά μου και τους γείτονες και μετά να ζητάει και επιδόρπιο. Σας ασπάζομαι, αγαπητή μανδάμ σταυρωτά, φιλώ την χείρα σας (ελπίζω να την έχετε προηγουμένως πλύνει) και διατελώ Ιάκωβος. Υ.Γ. Μόλις λάβω τα ως άνω, καθώς και τις οδηγίες για το πώς θα μου το στείλετε, θα σας στείλω μια ωραιότατη επιταγή ούρων και εις άλλα με υγεία!"
3β) Την καταγγέλλεις στους ομίλους και στις όποιες υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή βρεις και μετά βρίσκεις άλλον εκτροφέα, είτε ρωτώντας τους Αμερικάνους και αποφεύγοντας να πέσεις σε άλλο ευρωπαϊκό μπουρδέλλο, είτε βρίσκοντας Πολωνούς από το FCI. Προς τους υπόλοιπους: ναι, οι όμιλοι δίνουνε σελίδες και πληροφορίες των εκτροφέων-μελών τους, δεν είναι διαφήμιση διότι δε διαλέγουνε. Τα μέλη τους δίνουνε.
Αφού βρεις τον καλό εκτροφέα, του γράφεις τα ως άνω του σημείου 3α.
4) Λαμβάνεις το κουταβίδιο από το αεροδρόμιο (φαντάζομαι), το πας στον κτηνίατρο στην Ελλάδα και με γεια σου και να σου ζήσει.
Δυο σημειώσεις: αναρωτιέμαι γιατί, ενώ τα παιδιά ξέρουν και σε συμβούλεψαν σωστά, μου αντιστέκεσαι ελαφρώς και έχεις κολλήσει στην Πολωνέζα. Αν είναι διότι είναι πιθανώς φτηνότερη, κακώς διότι παίρνεις ό,τι δίνεις που μπορεί να είναι τσιτσί (που λέει και ο μπαμπας μου). Διότι όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια και δεν είναι κακό μεν να μην έχεις τα χτένια, μέχρι όμως να τα αποκτήσεις, κακόν είναι να μεγαλώσεις γενειάδα.
Η αρχή αυτή είναι άριστη και την ακολούθησα κι εγώ μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία. Πήρα σκύλο δηλαδή όταν μπόρεσα με βάση τις συνθήκες. Δεύτερον, οι εκθέσεις δεν είναι καλλιστεία όπου βγάζουνε μια βλαμένη Μις έτσι που δακρύζει δήθεν και φασκελώνει το κοινό ευχαριστώσα και οι "φίλες" συνυποψήφιες την καταριώνται να πέσει από τη σκηνή και να στραμπουλήξει/σπάσει το πόδι της. Είναι απόδειξη όμως του αν παίρνεις αληθινό σαλάμι Ουγγαρίας ή σαλάμι τύπου Ουγγαρίας.
Ταύτα πάντα και ελπίζω προς μη κακοφανισμό σου.