ελπιζω να εχεις υποψην οτι ο ελβετικος ειναι ουσιαστικα γερμανικος εκτος απο τα βατραχοποδαρα και την καμπουρα
1) εχουν μορφολογια παλαιου γερμανικου ποιμενικου ,2) την ιδια εκπαιδευσιμοτητα με τον αληθινο γ.π και 3)επειδη η ρατσα ειναι σχετικα καινουρια δεν ειναι τοσο διαδεδομενη με λιγους και καλους εκτροφεις που αγαπανε αυτο που κανουν
Βλεπω οτι συνεχιζεις ομορφοπαιδο και θα συνεχισεις για πολυ ακομα , δικαιωμα σου δε λεω , αλλα το παλικαρι εδω ρωταει καποια πραματα για γερμανικο και εσυ εισαι μεσα στην ειρωνια για αλλους λογους , το κακο ειναι περνει η μπαλα και τον γκεος , αν το θεωρεις σωστο παω πασοΦιλε geos (αν μπορω να σε λεω ετσι)
Επειδη ημουν στην θεση σου πριν 5 χρονια και δεν ειχα καποιον να μου προτεινει την Ανερχομενη δυναμη(Ελβετικος/καναδεζικος ποιμενικο) κοιτα λιγο και τα ασπρα πανεμορφα σκυλακια.
Ευτυχως τα γραπτα μενουν... και ολο αυτο εχει ξεκινησει απο ποστ που καινουργια μελη εψαχναν για γερμανικο και τους ελεγες για ελβετικο...τωρα βλεπω σε ενοχλει...Οσο γι'αυτο που μου ειπες για το Ελβετικο ειναι οντως πολυ ομορφο και απο οσο λες και εχω διαβασει (λιγο βεβαια) εχει ολα τα ενστικτα του γερμανικου.Ισως να μου αρεσει και πιο πολυ γιατι με τα γερμανικα οντως εχει ξεφυγει το πραγμα.Το θεμα ειναι που μπορω να το δω.Αν εχεις καποια πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη...