καλημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τι σας ενοχλούν οι γέννες πρώτον δεύτερον ελεγχόμενη γέννα σημαίνει το σκυλί να κάνει μία γέννα στην πενταετία δεν είναι καλύτερα να το κάνεις αυτό απ ότι να του κάνεις εγχείρηση να το σφάξεις? εγώ γέννησα τα παιδιά μου με καισαρική και σασ πληροφορώ οτι δεν υπάρχει χειρότερο από μιά εγχειρηση οπότε γιατί να βασανίσω το σκυλί μου όταν υπάρχουν λύσεις.
Καλησπέρα και από μένα.
Με μια επέμβαση δεν το σφάζεις (εκτός αν νιώθεις ότι έσφαξαν εσένα, δηλ. είχες πολύ άσχημη εμπειρία) αλλά το σώζεις από ανεπιθύμητες γέννες, καρκίνο της μήτρας, κ.λπ. και όσο πιο νωρίς κάνεις τη στείρωση τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό να μην εμφανίσει καρκίνο (έχει όφελος πριν τα 2 χρόνια του σκύλου). Αυτό για τα θηλυκά. Επίσης, τα σκυλιά είναι πιο ανθεκτικά από εμάς, σε 3-4 μέρες τα θηλυκά έχουν επανέλθει πλήρως, ενώ τα αρσενικά την επόμενη κιόλας μέρα.
Στα αρσενικά, δεν θα στο σκάει για να βρει να ζευγαρώσει και δεν θα τρελαίνεται κάθε φορά που η θηλυκιά σου έχει οίστρο (αν είναι να ζευγαρώνουν κάθε πέντε χρόνια). Πίστεψέ με, δεν θα είναι λιγότερο φύλακας αν είναι στειρωμένος, απλά λιγότερο τραυματισμένος, γιατί δεν διστάζουν να τσακωθούν με άλλα αρσενικά... Τα θηλυκά σε οίστρο τα μυρίζονται από χιλιόμετρα, κυριολεκτικά. Είχαμε καυκάσου και ήταν μάστορας στις αποδράσεις. Είχαμε χτίσει φράχτη με κλίση προς τα μέσα, για να τον κρατάμε μέσα, και αυτός έσκαβε από κάτω. Έχουν τρομερή ευλυγισία και δύναμη, οπότε δύσκολα τους κρατάς μέσα αν δεν θέλουν. Ο σκύλος αυτός ΔΕΝ ήταν στειρωμένος (απόφαση του πατέρα μου).
Επίσης, θα πρέπει να προσέχεις τα κουτάβια για 2 μήνες πριν τα δώσεις, με όσα αυτό συνεπάγεται (τροφή, χώρος, καθαριότητα). Σκέψου επίσης τα επιπλέον έξοδα μιας γέννας (παρακολούθηση από γιατρό, τη γέννα, καλύτερη διατροφή (αν θέλεις να είσαι σωστή) πριν και μετά τη γέννα, γιατί θα ταλαιπωρηθεί ο οργανισμός της).
Εγώ έχω στειρώσει όλα μου τα ζώα (2 θηλυκά σκυλιά, 1 αρσενικό σκυλί και 1 γάτο). Το ένα θηλυκό σκυλί είναι και ράτσας σχετικά σπάνιας στην Ελλάδα (springer spaniel, κυνηγόσκυλο), και όλο το χωριό τα έβαψε μαύρα που δεν θα είχαμε κουτάβια να μοιράζουμε. Θεωρούν ότι είναι μοναδικό σκυλί γιατί έχει φοβερό χαρακτήρα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι έτσι είναι όλα αυτής της ράτσας. Επίσης, δεν θα άντεχα στη σκέψη να δώσω τα κουτάβια σε άσχετους με τη σωστή, θετική εκπαίδευση για έναν τέτοιο χαρακτήρα.