Εχω ξαναγράψει ότι παρακολουθώ το θέμα με "θρησκευτική ευλάβια", δεδομένου ότι είναι φοβερά ενδιαφέρον για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή κυνόφιλους και δεδομένου ότι η εποχή που ζούμε βοηθάει σε τέτοιες αναζητήσεις (πάντα, μεταξύ άλλων).
Ο φίλος alexander_the_great άνοιξε το θέμα και έδωσε την αφορμή, άναψε το φυτίλι. Εμείς οι υπόλοιποι το θέλαμε και συνεχίσαμε, μέχρι σημείου που να νομίζει ο άνθρωπος ότι οι υπόλοιποι τον αγνοούν επίτηδες... Η γνώμη μου είναι ότι παρόμοια θέματα σε ένα θεματικό forum ενδιαφέρουν περισσότερους από έναν και γράφονται για να τα διαβάσει πολύς κόσμος. Ενα τέτοιο θέμα δεν πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει με έτοιμες "συνταγές" του τύπου "ποιός είναι ο καλύτερος εκπαιδευτής" ή "πόσο κοστίζει η ετοιμασία ενός σκύλου-φύλακα". Σαφώς και θα δοθούν παρόμοιες απαντήσεις, τελικά και σαφώς θα προκύψει ότι μιλάμε για μία πανάκριβη ενασχόληση.
Τόσον από πλευράς άμεσου χρήματος που θα δαπανηθεί, όσο και από πλευράς έμμεσου κόστους, που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο. Για παράδειγμα, πολλοί φίλοι ανέφεραν την προσωπική ενασχόληση. Ασχετα με τη δέσμευση (committment) στον σκοπό αυτόν, που συνεπάγεται, κατά καιρούς και διαφωνίες με τον άνθρωπό μας ή την οικογένεια κλπ., ξέρει ο alexander πόσο κοστίζει ο χρόνος του και έχει συνειδητοποιήσει πόσο θα κοστίζει στο μέλλον (ανάλογα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες), για μία 10ετία τουλάχιστον?
Επειδή το δικό μου επάγγελμα αφορά ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, το να "πουλάω" το χρόνο μου - δηλαδή, τη ζωή μου - συνειδητοποιώ πολλές φορές ότι το να φύγω από το γραφείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στις 16:30 (και όχι στις οκτώ το βράδυ), προκειμένου να πάω τη σκύλα μου στον εκπαιδευτή, σημαίνει μερικά ραντεβού λιγότερα, με πελάτες ή συνεργάτες. Το να "επενδύω" σχεδόν κάθε Σάββατο και Κυριακή για να πηγαίνω σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα πολυσύχναστα σημεία (σαν κάτι γραφικούς της παλιάς εποχής) για να την κοινωνικοποιώ συνεχώς, μου στερεί μερικές πολύ παραγωγικές ώρες ησυχίας για να βγάλω δουλειά και αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και ένα άτομο παραπάνω στο γραφείο... Το να ασχολούμαι, σχεδόν κάθε μέρα (πριν ή μετά τις 2 βόλτες ημερησίως και την 5λεπτη καθημερινή επανάληψη Β.Υ.) διαβάζοντας βιβλία, διαβάζοντας στο forum κλπ., για παρόμοια θέματα, επίσης μου στερεί κάτι άλλο, ενδεχομένως πιο κερδοφόρο.
Σίγουρα, αυτά θυμίζουν κάτι σε όλους σας και χαμογελάτε (ή ...κλαίτε). Αν τα υπολογίσει όλα αυτά ο alexander_the_great, θα συνειδητοποιήσει αυτά που κανένας εκπαιδευτής δεν θα μπορέσει να διακρίνει και να τον καθοδηγήσει. Αν υπολογιστούν όλα αυτά, το κόστος της πιο ακριβής εκπαίδευσης ωχριά μπροστά τους. Αυτό είναι το committment του ιδιοκτήτη (και της οικογένειας - αν υπάρχει, ή αν προβλέπεται με σχετική πιθανότητα ότι θα υπάρξει (ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα εκεί) που απαιτείται πάνω και πέρα από τα αρχέγονα γονίδια του σκύλου, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται εκεί (περισσότερο ή λιγότερο) και περιμένουν...
Το θέμα λοιπόν, είναι ευχής έργο που έχει εξελιχθεί τόσο σοβαρά και υπεύθυνα.
Και τώρα, η ερώτηση (ή, ο προβληματισμός, αν θέλετε) του εκατομμυρίου:
Πέρα από τον προσωπικό μου προβληματισμό, χτες το βράδυ τηλεφωνήθηκα με μέλος του forum (τον φίλο ptf) και μιλούσαμε για (τι άλλο? - βάλε και άλλες ώρες αφιερωμένες στο θέμα) τα σκυλιά μας κλπ. Ηρθε η συζήτηση και στο συγκεκριμένο thread. Αναφερθήκαμε σε όλους εσάς, που μας έχετε βοηθήσει τρομερά με την εμπειρία και τις γνώσεις σας. Αν αρχίσω να σας απαριθμώ και πάλι, θα ξεχάσω κάποιον και δεν το θέλω. Αλλά, παραμένει η απορία: Λόγω "ειδικότητάς σας"? Λόγω των προσωπικών ενδιαφερόντων σας? Λόγω των σκυλιών που έχετε?
Πείτε το όπως θέλετε, αλλά αν μπει κάποιος άσχετος (ή ημιμαθής) στο forum θα καταλάβει (ορθά ή λάθος?) ότι από τους σκύλους - φύλακες (έστω για το σπίτι - περιλαμβάνοντας την οικογένεια, την περιοχή μας κλπ.) εξαιρείται ΟΛΗ η Ομάδα 2!!! Αντε, χωρίς να είμαι σίγουρος, ίσως να αναφέρθηκε και κάποιο ...ταπεινό rottweiller.
Θα καταλήξει στο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι οι μόνοι εν δυνάμει φύλακες είναι το Γ.Π., το Malinois (άντε και τα υπόλοιπα Βελγικά - υπό προϋποθέσεις), το Doberman (εντάξει, αυτό αναφέρθηκε από την έναρξη του θέματος), το Snauzer και ίσως το Beauceron (που δεν αναφέρθηκε μεν, αλλά ίσως οι γράφοντες θα το "τιμούσαν").
Καταρρέει, λοιπόν, για τον νέο αναγνώστη ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του σκύλου και, μάλιστα, του πιο αρχέγονου και διαψεύδονται πολλά κείμενα που έχει μελετήσει και ιστορίες που έχει ακούσει. Πιθανόν δικαίως. Πιθανόν η ομάδα 1 να είναι πολύ πιο εκπαιδεύσιμη. Πιθανόν η ομάδα 2 να έχει πιο "εναξάρτητη" σκέψη. Πιθανόν στην ομάδα 2 να μην μπορείς να κάνεις ανάκληση της εντολής επίθεσης. Πιθανόν να είναι πιό επικίνδυνα σκυλιά. Πιθανόν, τα σκυλιά της ομάδας 2 να "δειλιάσουν" μπροστά στον επιτιθέμενο άνθρωπο, ενώ της ομάδας 1 είναι "γενναία", δεν ξέρω. Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε ένα (μεγαλόσωμο) σκυλί της ομάδας 2 είναι ...περιττό βάρος, εκτός αν θέλεις να το έχεις σαν χαριτωμένο ζώο συντροφιάς, για να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες τροφής, φαρμάκων, ιατρικών περιστατικών κλπ.
Μπορεί, πάλι, να μην έχω καταλάβει καλά, οπότε βοηθήστε με να καταλάβω.
Το βέβαιο είναι πως (για μια φορά ακόμα) σας κούρασα.