Εκπαιδευση για προστασία σπιτιού

Status
Κλειδωμένο θέμα

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
εχτες που ετρωγα φακες(στο σαλονι) ακουσα ενα θορυβο απο την κουζινα ο
ρουντ παιρνει αμυντικη σταση θα ελεγα μεσα σε δευτερολεπτα του λεω here
και εκτελει αμεσως την εντολη platz και παω να δω στην κουζινα τι παιζει
τελικα ηταν 2 κατσαριδες και μαλωνανε
1)το συμπερασμα ειναι οτι δεν θα εστελνα ποτε σκυλο στην κουζινα
να ερθει αντιμετωπος με τον κλεφτη
ε ρε φιλαρακι , σπορ κανεις τι ηθελες , ειδες τωρα ; μπερδεψες τον σκυλο , του ειπες here ... εκανε πλατς , αλλη φορα θα τα μιλας με τον κλεφτη και θα κλεισετε ραντεβου στο κλαμπ Κυριακατικα να μπει στην θεση του ο κατεργαρεος

τι περιμενες αφου αυτα δεν εκτελουν εξω απο την παιδικη χαρα
...

Last edited:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το πραγματικό πρόσωπο του φόρουμ?
πολύ ενδιαφέρων λοιπόν...

αντιπαρέρχομαι

Ερώτηση
Πόσο ζώον είναι ένας σκύλος (με εκπαιδευση φύλακα) όταν ο κλέφτης έχει μπεί στο σπίτι (και μάλιστα στην κουζίνα-κανας πεινασμένος μετανάστης προφανώς) και δεν τον έχει πάρει χαμπάρι ακόμα???
διότι εγώ θα περίμενα να τον έχει αντιληφθεί κατα την διάρκεια της προσπάθειας του να μπεί για να μήν πώ κατα τη διάρκεια της σκέψης του κλέφτη για το πώς θα μπεί

άλλη ερώτηση
είναι χαζό αυτό που έχω ακούσει ότι "για να είσαι 95% σίγουρος ότι ο σκύλος σου δεν θα φάει κάτι που θα του πετάξουν πρέπει να του κάνεις ανα δίμηνο/τρίμηνο σενάρια επανάληψης" ?

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
άλλη ερώτηση
είναι χαζό αυτό που έχω ακούσει ότι "για να είσαι 95% σίγουρος ότι ο σκύλος σου δεν θα φάει κάτι που θα του πετάξουν πρέπει να του κάνεις ανα δίμηνο/τρίμηνο σενάρια επανάληψης" ?
ο σκυλος οσο ζει θελει παντα επαναληψη.

νικο με χαροποιησε το γεγονος οτι εκτελεσε αψογα
και αυτο ειναι το ζητουμενο για εμενα

υγ τωρα που εχω και ιντερνετ σπιτι ποιος με πιανει

Last edited:

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Βασιλη, άλλο τρυφεροτητα που χρειαζεται και το μεγαλυτερο αγριμι τη ζουγκλας και άλλο ο σκυλος barbi.
Βασικα χαρακτηριστικα σκυλου φυλακα, που εκπαιδευτηκε επιτυχως για φυλακας, επειδη μεταξυ αλλων διαθετει σε μεγαλο βαθμο αυτά τα χρακτηριστικα:
Επιθετικοτητα. Γινεται χωρις αυτην? Γιατι πολλοι (μαγικη λεξη παλι Γιαννη) εκπαιδευτες δουλευουν σε αυτή την κατευθυνση, στην δημιουργια δηλαδη επιθετικοτητας απεναντι στον ανθρωπο σε σκυλους που δεν την εχουν?
Γιατι προσπαθουν στον ελεγχο αυτης και στην πυροδοτηση της την καταλληλη στιγμη, με εντολη ή όχι, εξαρταται, και δεν προσπαθουν να την σβησουν?
Ποιοι σκυλοι προχωράνε στις ειδικες δυναμεις και στην ρεαλιστικοτητα? Μηπως αυτοι με την εμφυτη επιθετικοτητα? Μιλαω για το απολυτο και μετα για τα σπορ ή τον οικογενειακό φυλακα.
Κυριαρχικοτητα. Μπορει υποτακτικός σκυλος να φυλαξει εστω και το πιατο του?
Τι είναι το territorial? Ο σκυλος εχει ενστικτο φυλαξης του χωρου του ιδιοκτητη ή του δικου του χωρου?
Υψηλο δυναμικο. Πώς οριζεται αυτό επιτελους?
Σκυλος με τα παραπανω χαρακτηριστικα γινεται πιτσουνακι με το οποιο κυλιεσαι στο πατωμα? Νομιζω γινεται. Μήπως όμως σε καβαλησει με την πρωτη ευκαιρια? Εδώ δεν του δινεις αφορμη και παλι προσπαθει. Φαντασου και να δωσεις.
Γιατι απαγορευεται να λυνεται σε δημοσιο χωρο? (περα από τον νομο που το απαγορευει ετσι κι αλλιως). Γιατι συχνα επιβαλλεται το φιμωτρο?
Γιατι θελει συνεχη επαγρυπνηση του ιδιοκτητη? Γιατι θελει καταλληλο ιδιοκτητη?
Γιατι οι σωστοι εκπαιδευτες δυσκολα συνιστουν εκπαιδευση φυλαξης?

Φυσικα και δεν είναι παντα αγριος και επιθετικος, ουτε είναι μη κοινωνικος (άλλο μεγα και παρεξηγημενο θεμα η κοινωνικοποιηση). Είναι όμως απομακρος. Δεν τρεχει από ξενο σε ξενο για να τριφτει. Και από την οικογενεια παιρνει τα χαδια του και φευγει μονος του γρηγορα. Καθεται μακρια εκει που εχει ενδιαφερον φυλαξης (πχ πορτα) και όχι στα ποδια σου. Είναι αμεσως στην τσιτα αν ακουσει κατι. Όταν τα πράγματα είναι ηρεμα κλεινει τους διακοπτες εκτος αν του δωσεις εσυ δουλεια να κανει και δεν περιφερεται σαν χαζοχαρουμενος ή νευροσπαστος.
Καλημέρα, πρώτα να πω ότι ο σκύλος barbi μπορεί να είναι σκύλος προστασίας!
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά θα πω ότι ο σκύλος φύλακας για να μπορεί να είναι πραγματικός σκύλος φύλακας θα πρέπει να μην φοβάται τους ανθρώπους, να είναι κοινωνικοποιημένος, και θα πρέπει πάνω από όλα να αγαπάει την ανθρώπινη οικογένεια του, αυτό που πραγματικά θα δώσει τη ζωή του για να το προστατέψει.
Επιθετικότητα, κυριαρχικότητα, territorial, δυναμικότητα, γενικά ταπεραμέντο, σίγουρα ο σκύλος χρειάζεται. Άλλες φορές το έχει και φαίνεται εύκολα, άλλες φορές το έχει βαθιά κρυμμένο μέσα του και θέλει δουλειά, άλλες φορές δεν το έχει καθόλου… Άσχετα με αυτό, το έχει ή όχι, αν έχει πάρει το δικαίωμα από τον άνθρωπο να τα εκφράζει αυτά στο έπακρον προς το πρόσωπο του, τότε ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ο κατάλληλος να έχει τέτοιο σκύλο.
O σκύλος μας, πάντα προσπαθεί να μας τεστάρει, πόσο μάλλον όταν είναι αρκετά ανεβασμένος…

Οι σωστοί εκπαιδευτές συνιστούν δύσκολα τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, απλά για το λόγο ότι βλέπουν έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως πρέπει. Πρώτα, βλεπουν, διαβάζουν, τεστάρουν τον άνθρωπο και μετά τον σκύλο...

Να τρέχει από ξένο σε ξένο, είναι στο χέρι του ανθρώπου αν θα το έχει επιτρέψει από αρκετά πιο νωρίς….
Το να κάθεται μακριά συνήθως σημαίνει κακή σχέση σκύλου-ανθρώπου, μη εμπιστοσύνη, όχι σεβασμό, κλπ…
Ενδιαφέρον φύλαξης πρέπει να είναι αυτό που αγαπάει. Ο άνθρωπος. Βέβαια, ανάλογα τι σκύλο προστασίας θέλουμε, προστασία χώρου ή ανθρώπου?

Γενικά ο άνθρωπος φτιάχνει το σκύλο «του» όπως αυτός θέλει…
Έχω ξαναπεί ότι: Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι να έχουν δικό τους σκύλο… Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για «ιδιοκτήτες» σκύλων…
Γνωρίζετε αρκετούς επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων που να μην εκπαιδεύουν σκύλο για καθήκοντα προστασίας επειδή το «αφεντικό» δεν είναι ικανό να έχει τέτοιο σκύλο?
Εγώ ελάχιστους, για να μην πω μόνο έναν…

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
ε ρε φιλαρακι , σπορ κανεις τι ηθελες , ειδες τωρα ; μπερδεψες τον σκυλο , του ειπες here ... εκανε πλατς , αλλη φορα θα τα μιλας με τον κλεφτη και θα κλεισετε ραντεβου στο κλαμπ Κυριακατικα να μπει στην θεση του ο κατεργαρεος

τι περιμενες αφου αυτα δεν εκτελουν εξω απο την παιδικη χαρα
...
ο σκυλος οσο ζει θελει παντα επαναληψη.

νικο με χαροποιησε το γεγονος οτι εκτελεσε αψογα
και αυτο ειναι το ζητουμενο για εμενα

υγ τωρα που εχω και ιντερνετ σπιτι ποιος με πιανει
μια μικρη διορθωση λειπει ενα , αναμεσα στο
και εκτελει αμεσως την εντολη, platz και παω να δω στην κουζινα τι παιζει

γιαυτο και απο κατω λεω εκτελει αψογα.
μην νομιζει κανεις οτι εχω ανεκπαιδευτο
σκυλο.ηταν 2 εντολες

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το να κάθεται μακριά συνήθως σημαίνει κακή σχέση σκύλου-ανθρώπου, μη εμπιστοσύνη, όχι σεβασμό, κλπ…
Το κοντα και το μακρια είναι ένα θεμα περιπλοκο.

Μπορει ο σκυλος να καθεται κοντα σου απλά επειδη η εμπειρια του εδειξε ότι ετσι τον συμφερει. Όχι μονο λογω της γλυκιας και ομορφης σχεσης και επειδη ετσι κερδιζει πραγματα αλλά και επειδη μπορει να σε φοβαται ή επειδη ο,τι και να κανει το βρισκεις λαθος και προκαλει μαλωμα ή διορθωση.
Οπότε το καλυτερο μερος για να κρυφτει είναι στο κεντρο του τυφωνα γιατι μονο εκει υπαρχει ηρεμια. Φυσικα μπορει να καθεται μακρια σου λογω κακης σχεσης, όπως ηδη ειπες.

Μπορει να καθεται μακρια για να ελεγχει καλυτερα επειδη από εκει βλεπει ή ακουει ή μυριζει καλυτερα.

Υπαρχει και η ανεξαρτησια του χαρακτηρα (μεχρι και να σε γραφει, όμως ειπες), όπως και η αναγκη να δουλεψει (μπορει να καθεται σε ένα μερος και να δειχνει απραγος αλλά στην ουσια δουλευει) ή να δειξει ότι δουλευει γιατι επιβραβευεται.

Υπαρχουν και αλλοι παραγοντες, όπως θερμοκρασια χωρου, αν υπαρχει χαλί, ηχοι και θορυβοι, να παρακολουθει μια γατα ή ενα πουλι, αλλά ας μην μπερδευτουμε με αυτους.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
σωστα,εγω συμφωνω!μερικοι την πατανε ετσι κ νομιζουν οτι εχουν ανθρωποκεντρικο σκυλο,που μπορει να ειναι η ρατσα οντως,αλλα να που υπαρχει κ αλλος λογος που το σκυλι ειναι συνεχεια διπλα τους.

sexbistol

Well-Known Member
27 Φεβρουαρίου 2009
78
0
Ποιοι ειναι αυτοι οι πολλοι που εχουν καταφερει αρνηση τροφης;;;;;
....ας γελασω..

Μπροστα στο αφεντικο, λογο φοβου απο τα καρφι και το ρευμα που εχει πεσει, ναι μπορει. Αλλα οταν δεν βλεπει το αφεντικο , τι γινεται;;
Εγω βαζω στοιχημα λεφτα, οτι απουσια αφεντικου, ταιζω οποιοδηποτε σκυλι, με οποιαδηποτε εκπαιδευση.

Στοιχηματακι κανεις;;
Εγώ εδω είμαι ρε φίλε ο άνθρωπο σου . τη στοίχημα βάζεις . Και θα των αφήσω και 3 μερες νηστικό , και θα των αφήσουμε όπου θες

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επισης, μπορει να είναι συνεχεια δίπλα σου επειδη απλά είναι φοβικος και κοντα σου αισθανεται ασφαλεια.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Επισης, μπορει να είναι συνεχεια δίπλα σου επειδη απλά είναι φοβικος και κοντα σου αισθανεται ασφαλεια.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για ποιον λόγο μπορείνα κάθεται μακρια ο σκύλος...
Δεν εστιάζω όμως μόνο σε αυτό. Είναι δευτερευον σε αυτο το θέμα. Για αυτό το λόγο έβαλα στο τέλος: κλπ...

;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για ποιον λόγο μπορείνα κάθεται μακρια ο σκύλος...
Δεν εστιάζω όμως μόνο σε αυτό. Είναι δευτερευον σε αυτο το θέμα. Για αυτό το λόγο έβαλα στο τέλος: κλπ...
Μα στο συγκεκριμενο θεμα που συζηταμε σε αυτο το τοπικ, το μακρια σημαινει δουλειά.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Εχω ξαναγράψει ότι παρακολουθώ το θέμα με "θρησκευτική ευλάβια", δεδομένου ότι είναι φοβερά ενδιαφέρον για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή κυνόφιλους και δεδομένου ότι η εποχή που ζούμε βοηθάει σε τέτοιες αναζητήσεις (πάντα, μεταξύ άλλων).

Ο φίλος alexander_the_great άνοιξε το θέμα και έδωσε την αφορμή, άναψε το φυτίλι. Εμείς οι υπόλοιποι το θέλαμε και συνεχίσαμε, μέχρι σημείου που να νομίζει ο άνθρωπος ότι οι υπόλοιποι τον αγνοούν επίτηδες... Η γνώμη μου είναι ότι παρόμοια θέματα σε ένα θεματικό forum ενδιαφέρουν περισσότερους από έναν και γράφονται για να τα διαβάσει πολύς κόσμος. Ενα τέτοιο θέμα δεν πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει με έτοιμες "συνταγές" του τύπου "ποιός είναι ο καλύτερος εκπαιδευτής" ή "πόσο κοστίζει η ετοιμασία ενός σκύλου-φύλακα". Σαφώς και θα δοθούν παρόμοιες απαντήσεις, τελικά και σαφώς θα προκύψει ότι μιλάμε για μία πανάκριβη ενασχόληση.

Τόσον από πλευράς άμεσου χρήματος που θα δαπανηθεί, όσο και από πλευράς έμμεσου κόστους, που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο. Για παράδειγμα, πολλοί φίλοι ανέφεραν την προσωπική ενασχόληση. Ασχετα με τη δέσμευση (committment) στον σκοπό αυτόν, που συνεπάγεται, κατά καιρούς και διαφωνίες με τον άνθρωπό μας ή την οικογένεια κλπ., ξέρει ο alexander πόσο κοστίζει ο χρόνος του και έχει συνειδητοποιήσει πόσο θα κοστίζει στο μέλλον (ανάλογα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες), για μία 10ετία τουλάχιστον?
Επειδή το δικό μου επάγγελμα αφορά ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, το να "πουλάω" το χρόνο μου - δηλαδή, τη ζωή μου - συνειδητοποιώ πολλές φορές ότι το να φύγω από το γραφείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στις 16:30 (και όχι στις οκτώ το βράδυ), προκειμένου να πάω τη σκύλα μου στον εκπαιδευτή, σημαίνει μερικά ραντεβού λιγότερα, με πελάτες ή συνεργάτες. Το να "επενδύω" σχεδόν κάθε Σάββατο και Κυριακή για να πηγαίνω σε λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα πολυσύχναστα σημεία (σαν κάτι γραφικούς της παλιάς εποχής) για να την κοινωνικοποιώ συνεχώς, μου στερεί μερικές πολύ παραγωγικές ώρες ησυχίας για να βγάλω δουλειά και αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και ένα άτομο παραπάνω στο γραφείο... Το να ασχολούμαι, σχεδόν κάθε μέρα (πριν ή μετά τις 2 βόλτες ημερησίως και την 5λεπτη καθημερινή επανάληψη Β.Υ.) διαβάζοντας βιβλία, διαβάζοντας στο forum κλπ., για παρόμοια θέματα, επίσης μου στερεί κάτι άλλο, ενδεχομένως πιο κερδοφόρο.

Σίγουρα, αυτά θυμίζουν κάτι σε όλους σας και χαμογελάτε (ή ...κλαίτε). Αν τα υπολογίσει όλα αυτά ο alexander_the_great, θα συνειδητοποιήσει αυτά που κανένας εκπαιδευτής δεν θα μπορέσει να διακρίνει και να τον καθοδηγήσει. Αν υπολογιστούν όλα αυτά, το κόστος της πιο ακριβής εκπαίδευσης ωχριά μπροστά τους. Αυτό είναι το committment του ιδιοκτήτη (και της οικογένειας - αν υπάρχει, ή αν προβλέπεται με σχετική πιθανότητα ότι θα υπάρξει (ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα εκεί) που απαιτείται πάνω και πέρα από τα αρχέγονα γονίδια του σκύλου, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται εκεί (περισσότερο ή λιγότερο) και περιμένουν...

Το θέμα λοιπόν, είναι ευχής έργο που έχει εξελιχθεί τόσο σοβαρά και υπεύθυνα.

Και τώρα, η ερώτηση (ή, ο προβληματισμός, αν θέλετε) του εκατομμυρίου:

Πέρα από τον προσωπικό μου προβληματισμό, χτες το βράδυ τηλεφωνήθηκα με μέλος του forum (τον φίλο ptf) και μιλούσαμε για (τι άλλο? - βάλε και άλλες ώρες αφιερωμένες στο θέμα) τα σκυλιά μας κλπ. Ηρθε η συζήτηση και στο συγκεκριμένο thread. Αναφερθήκαμε σε όλους εσάς, που μας έχετε βοηθήσει τρομερά με την εμπειρία και τις γνώσεις σας. Αν αρχίσω να σας απαριθμώ και πάλι, θα ξεχάσω κάποιον και δεν το θέλω. Αλλά, παραμένει η απορία: Λόγω "ειδικότητάς σας"? Λόγω των προσωπικών ενδιαφερόντων σας? Λόγω των σκυλιών που έχετε?

Πείτε το όπως θέλετε, αλλά αν μπει κάποιος άσχετος (ή ημιμαθής) στο forum θα καταλάβει (ορθά ή λάθος?) ότι από τους σκύλους - φύλακες (έστω για το σπίτι - περιλαμβάνοντας την οικογένεια, την περιοχή μας κλπ.) εξαιρείται ΟΛΗ η Ομάδα 2!!! Αντε, χωρίς να είμαι σίγουρος, ίσως να αναφέρθηκε και κάποιο ...ταπεινό rottweiller.

Θα καταλήξει στο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι οι μόνοι εν δυνάμει φύλακες είναι το Γ.Π., το Malinois (άντε και τα υπόλοιπα Βελγικά - υπό προϋποθέσεις), το Doberman (εντάξει, αυτό αναφέρθηκε από την έναρξη του θέματος), το Snauzer και ίσως το Beauceron (που δεν αναφέρθηκε μεν, αλλά ίσως οι γράφοντες θα το "τιμούσαν").

Καταρρέει, λοιπόν, για τον νέο αναγνώστη ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του σκύλου και, μάλιστα, του πιο αρχέγονου και διαψεύδονται πολλά κείμενα που έχει μελετήσει και ιστορίες που έχει ακούσει. Πιθανόν δικαίως. Πιθανόν η ομάδα 1 να είναι πολύ πιο εκπαιδεύσιμη. Πιθανόν η ομάδα 2 να έχει πιο "εναξάρτητη" σκέψη. Πιθανόν στην ομάδα 2 να μην μπορείς να κάνεις ανάκληση της εντολής επίθεσης. Πιθανόν να είναι πιό επικίνδυνα σκυλιά. Πιθανόν, τα σκυλιά της ομάδας 2 να "δειλιάσουν" μπροστά στον επιτιθέμενο άνθρωπο, ενώ της ομάδας 1 είναι "γενναία", δεν ξέρω. Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε ένα (μεγαλόσωμο) σκυλί της ομάδας 2 είναι ...περιττό βάρος, εκτός αν θέλεις να το έχεις σαν χαριτωμένο ζώο συντροφιάς, για να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες τροφής, φαρμάκων, ιατρικών περιστατικών κλπ.
Μπορεί, πάλι, να μην έχω καταλάβει καλά, οπότε βοηθήστε με να καταλάβω.

Το βέβαιο είναι πως (για μια φορά ακόμα) σας κούρασα.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Μα στο συγκεκριμενο θεμα που συζηταμε σε αυτο το τοπικ, το μακρια σημαινει δουλειά.
Νόμιζα πως το θέμα είναι:

Θέμα: Εκπαιδευση για προστασια σπιτιού

Αλλά αφου θέλεις να αναλωθούμε σε αυτό, πάμε... :)

Αν μιλάμε για εναν είδη εκπαιδευμένο σκύλο για προστασία (σπιτιού ή ανθρώπου)...
Μακριά πως σημαίνει δουλειά?

.
To ότι είναι μακρια σημαίνει ότι έχει πάντα το βλέμμα του στην φύλαξη-προστασία?

.
Αν ο σκύλος προορίζεται για προστασία ανθρώπου, είναι σωστό να είναι μακριά του?

.
Αν ο σκύλος προορίζεται για προστασία χώρου, είναι σωστό να είναι μακριά απο τον άνθρωπο?

.
Ο σκύλος μας μπορεί να είναιι μακρία και οι λόγοι είναι χιλιάδες...

Μπορεί να φταίει ο ίδιος ο "ιδιοκτήτης"(1), μπορεί να φταίει ο εκπαιδευτής(2), μπορεί να φταίει ο σκύλος(3), μπορεί να φταίει ο χώρος(4), μπορεί να φταίει ο ταχυδρόμος (5), μπορεί να φταίει ο γείτονας (6), μπορεί να φταίει η υγεία του σκύλου (7), κλπ...(ν)

->Αν πούμε ότι έχουμε 7 βασικά αντικείμενα εξέτασης-7 παράγοντες- χωρίς (ν). Πόσοι συνδιασμοι μπορεί να υπάρχουν? ? ?

Η κάθε σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι τελείως διαφορετική...

Δεν υπάρχει κανένα προτόκολο για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο σκύλος σε διάφορες περιστάσεις, και αυτό είναι αρκετά εύκολο να το καταλάβουμε...Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία, αλλά η κάθε περίπτωση, ο κάθε σκύλος, η κάθε σχέση είναι τελείως διαφορετική...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να προσθέσω και κάτι ακόμα.
Ακόμα και ένα βιβλίο που μου έδωσε ο εκπαιδευτής μου να διαβάσω, για εκαπίδευση σκύλων προστασίας, αναφέρει μόνο Γερμανικά, Μαλινουά και Doberman, στα (κατά τα άλλα τυχαία) παραδείγματά του.
Και λέω "κατά τα άλλα τυχαία", δεδομένου ότι στην εισαγωγή λέει ότι τα κατάλληλα άτομα κάθε φυλής (από τους λεγόμενους φύλακες) μπορεί να εκπαιδευτεί για προστασία. Μετά, όμως, σιγά-σιγά, ξεστρατίζει αποκλειστικά προς τα παραδείγματα που ανέφερα. Τυχαίο?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Καταρρέει, λοιπόν, για τον νέο αναγνώστη ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του σκύλου και, μάλιστα, του πιο αρχέγονου και διαψεύδονται πολλά κείμενα που έχει μελετήσει και ιστορίες που έχει ακούσει. Πιθανόν δικαίως. Πιθανόν η ομάδα 1 να είναι πολύ πιο εκπαιδεύσιμη. Πιθανόν η ομάδα 2 να έχει πιο "εναξάρτητη" σκέψη. Πιθανόν στην ομάδα 2 να μην μπορείς να κάνεις ανάκληση της εντολής επίθεσης. Πιθανόν να είναι πιό επικίνδυνα σκυλιά. Πιθανόν, τα σκυλιά της ομάδας 2 να "δειλιάσουν" μπροστά στον επιτιθέμενο άνθρωπο, ενώ της ομάδας 1 είναι "γενναία", δεν ξέρω. Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε ένα (μεγαλόσωμο) σκυλί της ομάδας 2 είναι ...περιττό βάρος, εκτός αν θέλεις να το έχεις σαν χαριτωμένο ζώο συντροφιάς, για να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες τροφής, φαρμάκων, ιατρικών περιστατικών κλπ.
Μπορεί, πάλι, να μην έχω καταλάβει καλά, οπότε βοηθήστε με να καταλάβω.

Το βέβαιο είναι πως (για μια φορά ακόμα) σας κούρασα.

Μα δεν μιλήσαμε για φυλές.... μήπως μπερδεύτηκες με άλλο θρέντ; Ποιός σύγκρινε φυλές (έχασα κάτι εγώ; ).
Οι ομάδες τι σχέση έχουν; Έχουν πάρα πολλές φυλές οι ομάδες 1 + 2. Και το 4κιλών Πίνσερ και το Άφφενπίνσερ είναι στην ομάδα 2, το Μπόμπ Τέιλ στην 1.... και άλλες φυλές που δεν είναι φύλακες.

Εγώ δεν είχα αναφέρει πως ακόμη και οι ημίαιμοι σκύλοι (ορισμένοι) μπορούν να εκπαιδευτούν επιτυχώς σε καθήκοντα προστασίας;
Πως έχουν εκπαιδευτεί και Κανίς, και Δαλματοί απόλύτως αποτελεσματικά;

Το Αιρντέηλ είναι στην Ομάδα 3 (ΕΚΕΙ να δεις φύλακα εκπαιδευμένο... θα πάθεις την πλάκα σου!).

Ας μην κολλάμε στις φυλές. Και παρακαλώ πολύ, ας μην αρχίσουμε άλλη μία "μάχη φυλών".... Δεν έχει νόημα. Ο κάθε άνθρωπος ζητάει άλλα από τον σκύλο του. Ο κάθε άνθρωπος που θέλει φύλακα θέλει λίγο διαφορετικό φύλακα.

Καλά τα λέει ο Vasbar.
Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μελετήσει πολύ, να ξέρει ο ίδιος τι ζητά, και μετά να αρχίσει να συμβουλεύεται 2ους και 3ους.
Τόσα χρόνια, οι εκτροφείς έχουν φτιάξει σκύλους για ΟΛΑ τα γούστα. Και οι εκπαιδευτές τους μαθαίνουν ΠΑΠΑΔΕΣ.

Αν δεν βρείς αυτό που θέλεις, ΕΣΥ μόνο θα φταίς... που δεν έκανες καλή έρευνα και αυτοκριτηκή.
Και αν δεν βρεις εκπαιδευτή σωστό, πάλι εσύ μόνο θα φταίς (για τους ίδιους λόγους).

Last edited:

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
johnk

παντα διαβαζω με μεγαλη προσοχη τα ποστ σου
και μπορω να πω οτι ειναι σωστα γραμμενα και δεν κουραζουν

μια ενσταση μονο(με καλο σκοπο)
στο θεμα ασχοληθηκαν ιδιοκτητες συγκεκριμενων φυλων και εκπαιδευτες
και ειπαν την αποψη τους δεν διαβασα πουθενα μην παρεις απο την ομαδα