Εκπαίδευση κουταβιού

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
Εχω ενα κουταβι 2,5 μηνων και του εχω μαθει μονο να ακουει το ονομα του και να ερχετε σε εμενα ...διαβαζω πολλα θεματα στο internet για την εκπαιδευση και ολα λενε οτι οι διαταγες του τυπου κατσε , μεινε , ή το να περπατα διπλα σ και να μην τραβαει το λουρι ξεκιναν απο τον 6ο μηνα. Ομως βλεπω πολλα βιντεο στο youtube μια σταλια κουταβια 3 και 4ων μηνων να εκτελουν ενα σωρο εντολες ..μηπως πρεπει να αρχισω και εγω απο τωρα την εκπαιδευση ή να αφησω το κουταβακι στο ανεμελο παιχνιδι του και να το χαρω με τις χαζοπραξεις του κανα 2μηνο ακομα ?

Last edited:

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
στην δευτερη σειρα απο το τελος αντι για ειναι ή ηθελα να πω ...χαζομαρα μ :p

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Μπορείς να πατήσεις επεξεργασία και να το διορθώσεις...'Εχει κουμπάκι κάτω από το σχόλιο σου.

Υ.Γ. αν το κάνει, ένας Mod να σβήσει τα 2 τελευταία σχόλια...

Υ.Γ.2 και από ότι είδα το διόρθωσε, οπότε τα 2 τελευταία σχόλια μπορούν να σβηστούν...

Last edited:

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
υπάρχουν πολλά θέματα αντίστοιχα στο forum που μπορείς να δεις στον τομέα εκπαίδευση.
Μπορείς να του μάθεις εντολές πάντα ευχάριστα και μέσα απο παιχνίδι και λιχουδιά για λίγο χρόνο κάθε φορά. 5 λεπτά αρκούν.
Μια καλή αρχή είναι όταν του βάζεις να φάι να μάθει το κάτσε ή για να του δώσεις ένα παιχνίδι πάλι να κάθεται.
Μετά μπορείς να τον βάζεις κάτω να του πιάνεις το αυτί και να του δίνεις λιχουδιά, να του πιάνεις το πόδι, το στόμα κτλ έτσι θα είναι πιο εύκολο αργότερα να έχει μάθει να σε αφήνει να του καθαρίζεις αυτιά, δόντια κτλ.
Το σημαντικό είναι να το κάνεις ήρεμα πολύ ήρεμα και για λίγο χρόνο στην αρχή με πολύ επιβράβευση είτε χάδια είτε λιχουδιά.
Εάν δεν εκτελεί μην το ζορίσεις και μην επιμένεις άστο και ξαναδοκίμασε αργότερα.
Μην πιέσεις το κουτάβι και πάντα με χαρά και ηρεμία

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
πως ομως θα του μαθω να εκτελει την εντολη κατσε για παραδειγμα ... θα τον πω κατσε και με τα χερια μου θα τον σπροξω να κατσει (και μετα λιχουδια ενοητε )...μπορεις να μου στειλεις ενα βιντεο ή αν δεν σου ειναι κοπος να μου εξηγισεις ..

Sug

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2011
151
0
Athina
καλο θα ηταν αν θελεις να εκπαιδευσης εσυ το κουταβι σου να κοιταξεις πριν κανεις οτιδηποτε ποιες μεθοδοι εκπαιδευσης υπαρχουν και μετα να ακολουθισεις καποια..

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα να του μάθεις από ότι εντολές ΒΥ. Αν θες να τις κάνεις παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλημα απλά πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι απευθύνεσαι σε μωρό... Στην πείπτωσή σου δεν υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης παρά μόνο εκμάθηση μέσω παιχνιδιού.
Το κουτάβι αρχίζει να μαθαίνει και να διδάσκεται από την πρώτη μέρα που αντικρίζει το μάταιο τούτο κόσμο.... (αστειάκι). Από την πρώτη στιγμή ξεκινάει να μαθαίνει και να ρουφάει σα σφουγγάρι τις πληροφορίες που του δίνονται από τη μαμά του και τα αδέλφια του (τοκετομάδα) και το περιβάλλον του. Επίσης από την πρώτη μέρα που έρχεται στο σπίτι από μόνοι μας ξεκινάμε την εκπαίδευση έστω κι αν δεν είναι απόλυτα φανερό. Του δείχνεις τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνει, που μπορεί να πάει και που όχι, το μπορεί να μασήσει και τι όχι, που να κάνει την ανάγκη του.... όλα αυτά είναι εκπαίδευση.

Όσον αφορά την εκπαίδευση υπό στενή έννοια, δηλαδή την εκμάθηση συγκεκριμένων εντολών από τις πιο απλές (όνομα, μη κ.ο.κ.) έως τις πιο προχωρημένες (κάτσε, ξάπλα, μείνε, έλα, δίπλα κ.ο.κ.) ή σύνθετες (τούμπα, όρθια κ.ο.κ.) το βασικό σημείο δεν είναι η χρονική στιγμή αλλά ο τρόπος εκμάθησης και οι αντίστοιχες απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε από το κουτάβι μας.

Κρατάμε λοιπόν τη βάση στην εκμάθηση της εκπαίδευσης που είναι ότι το κουτάβι μας μπορεί να ξεκινήσει εκπαίδευση από την πρώτη μέρα και προσθέτουμε κάποιους κανόνες ώστε να μην τα κάνουμε μαντάρα και του κάνουμε τη ζωή δύσκολη!!!

1) Δεν διορθώνουμε ποτέ όσο το κουτάβι μας είναι μικρό. Ο σκοπός μας είναι η εκπαίδευση να είναι υπό μορφή παιχνιδιού και να είναι ευχάριστη για το μικρό μας. Η διόρθωση θα το εμποδίσει να δοκιμάζει νέες συμπεριφορές που ίσως σας αρέσουν ή μπορεί και να το τρομάξει και να πάει όλος ο κόπος σας χαμένος... κρίμα δεν είναι?

2) Δεν ξεπερνάμε ποτέ τις αντοχές του μικρού μας. Συχνά πεντάλεπτα μαθήματα μεταξύ παιχνιδιού είναι ό,τι πρέπει ώστε το κουτάβι να μην κουραστεί, να μην βαρεθεί και να μην πιεστεί.

3) Σκοπός μας δεν είναι η διάρκεια. Όταν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση εντολών όπως π.χ. το κάτσε, σκοπός δεν είναι να πετύχουμε να κάθεται το κουτάβι μας για ώρα, αυτό θα έρθει στην πορεία. Σκοπός μας είναι να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτό, να αποκτήσει μυϊκή μνήμη (δηλ. να του βγαίνει εύκολα η κίνηση) και συνδέσει την κίνηση αυτή με κάποια εντολή.

4) Η χρήση λιχουδιών και χαδιών επιβάλλεται. Μην ανησυχείτε μήπως ο σκύλος σας εκτελεί αργότερα μόνο για το φαγητό. Η λιχουδιές μπορούν να κοπούν στην πορεία. Βρείτε τι του αρέσει περισσότερο και χρησιμοποιήστε το!

5) Μην το αφήνετε να κάνει λάθη. Ο καταλληλότερος τρόπος εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσετε ΕΣΕΙΣ τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το κουτάβι να έχει μόνο επιτυχίες. Μην απογοητεύεστε, αγνοήστε το λάθος σαν να μην έγινε και ενθουσιαστείτε όταν κάνει κάτι σωστό με πολύ επιβράβευση. Να τελειώνετε πάντα το μάθημα με επιτυχία του κουταβιού και όχι με λάθος του.

6) Μην μπερδεύετε τις επιβραβεύσεις. Το «μπράβο», το χάδι και η λιχουδιά είναι τρεις διαφορετικές επιβραβεύσεις. Μην τις μπλέκεται γιατί ακυρώνετε μία από αυτές. Εάν θέλετε και μία λεκτική επιβράβευση που να συνδυάζεται ή να προηγείται της λιχουδιάς ή του χαδιού βρείτε μία άλλη όπως «ο.k.» ή «καλό κορίτσι / αγόρι» κ.ο.κ.

7) Οι μαγικές λέξεις: ΥΠΟΜΟΝΗ & ΕΠΙΜΟΝΗ με σαβασμό στις αντοχές και τις δυνατότητες του κουταβιού.

Δες το βιντεάκι πιο κάτω
When to start training a dog- dog training clicker training - YouTube

και για παράδειγμα το κάτσε
How to teach a beginning sit/down stay - YouTube

Last edited:

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
οταν βλεπω τα βιντεακι μου φενονται ολα πολυ ευκολα . Οταν παω ομως να τα εφαρμοσω στον δικο μου πριν τον ταησω παντα δεν γινετε τιποτα....ολοι την ωρα τρεχει σαν τρελος πανω κατω και αν βρει κατι και ασχολειτε με αυτο και ειναι αφοσιωμενος δεν ακουει ουτε το ονομα του ουτε καν αν δει την τροφη στο χερι μου . Μηπως να δοκιμασω με λουρακι οπως κανει ο κυριος στο παρακατω βιντεο Dog training-Teaching a puppy to come and walk on lead www.sidneyaarons.com.au - YouTube ?

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
Sug μπορεις να μου πεις η να μου στιλεις σε λινκ ενα site που μπορω να μαθω τις μεθοδους εκπαιδευσης και τι καμει η καθε μία . ?

Groenendael

Well-Known Member
24 Φεβρουαρίου 2012
194
1
Δυτική Αττική
Λοιπόν το όπλο σου που σπάει κάθε άμυνά του είναι η λιχουδιά!προσπάθησε να του τραβήξεις την προσοχή!
Πρωτον αφου τραβήξεις την προσοχή του κουταβιού πρέπει να το καθοδηγήσεις κρατώντας την λιχουδιά μπροστά του χωρίς να μπορεί να το φάει φέρτο στην στάση που επιθυμείς..και δώστην να την φάι π.χ αμα κάτσει στα 2 πίσω πόδια το 90% το κουταβιών μόλις γίνει αυτό 3-4 φορές το πέρνουν το μύνημα και εσύ προσπάθηκε να προσθέσεις την εντολή στον σωστό χρόνο δηλαδή...Ρόκι Κάτσε...κάθετε δείνεις αμέσως λιχουδιά και ένα μεγάλο μπράβο...αφου εμπεδώσει αυτό κατέβασε για παραδειγμα με το χέρι σου κρατώντας την λιχουδιά κάτω το χέρι σου..και αυτο θα ακολουθήσει και θα ξαπλώσει δώστουν την λιχουδιά....και μπλα μπλα μπλα..Για μένα η συμβουλή μου είναι αμα έχεις στην άκρη 10-20 ευρώ πάρε ενα βιβλίο πώς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου.. γιατί το ίντερνετ πολλές φορές μας καθηλώνει και χάνουμε την ουσία!και πολλές φορές λέμε άστο γι αύριο...:p.και εκτός απο εκπαίδευση να του μάθεις και τους κανόνες σου..!και ναι να του έχεις το λουρί μέσα στο σπίτι για να το συνηθίζει σιγά σιγά και να μην σου βγάζει το λάδι όταν αρχίσετε τις βόλτες...αυτά
Φιλικά,
Αγγελος

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
φιλε αγγελε πρωτα απ'ολα ενα μεγαλο ευχαριστω.! Αυριο το πρωι πριν τον ταισω θα ακολουθησω τις συμβουλες σου και θα σου πω νεα ... ;)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μην ψάχνεις για μεθόδους εκπαίδευσης.... υπάρχουν άπειρες καμία δεν κάνει για κουτάβι. Ακόμα και το κλίκερ πρέπει να στο δείξει κάποιος ή τουλάχιστον να κατανοήσεις πολύ καλά πρώτα πως λειτορυγεί.

Το συνεργάσιμο κουτάβι είναι το κουτάβι που έχει εκτονωθεί... αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα που μας περιγράφεις.
Παίξε με το κουτάβι σου αρκετά.... όταν χαλαρώσει κάνεις το μάθημά σου και ξανά λίγο παιχνίδι για το κλείσιμο.
Κατά τα άλλα μονο με υπομονή και με λιχουδιά που του κρατάει το ενδιαφέρον... δεν δουλεύουν όλα τα σκυλιά για το ίδιο πράγμα... η Κλαίρη μου δούλευε για frolic, η Νεφέλη θέλει πατέ.... γούστα είναι αυτά.
Α, και σε περιβάλλον χωρίς περισπασμούς για αρχή....

Sug

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2011
151
0
Athina
ναι βεβαια να μην ψαξεις μεθοδους εκπαιδευσης και πως μπορεις να κανεις το κουταβι σου να συνεργαζεται και να μαθαινει παιζοντας μαζι σου. .. απλα κανε οτι σου κατεβει και αν πιασει καλως, αν παλι δεν πιασει μπες εδω και πες την-τις απορειες σου, μπορει να σου προτεινουν καποιο επαγγελματια αφου εσυ θα τα εχεις κανει σκ@@τα..

μα τι λεμε τωρα δεν μπορει καποια μεθοδος να εφαρμοστει σε κουταβι ?!?!?!?!?!? δηλαδη ολες οι μεθοδοι που υπαρχουν εφαρμοζονται ΜΟΝΟ σε ενηλικα σκυλια??? που το ειδατε αυτο ??

συγνωμη για να καταλαβω.. σκυλια που εκπαιδευονται για σπορ απο 2 μηνων πως το κανουν ? απλα παιζουν ολη μερα χωρις καποια μεθοδο (χωρις καποιοο πλανο) και μολις πανε στα 6-7-8 μηνων τοτε αρχιζουν να εκπαιδευονται με καποια μεθοδο???

τελος παντων... ευχομαι να πανε ολα καλα με το μικρο!!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μέθοδος εκπαίδευσης είναι και η γερμανική ρε συ Sug και το ηλεκτρικό κολάρο, και ο πνίχτης και το training stick (το οποίο είναι μια χαρά για κουτάβι άλλα άντε να εξηγείς τώρα) κ.ο.κ.

1) από που θα ενημερωθεί πως να τις εφαρμώσει... από τη wikipedia???

2) εάν τις εφαρμώσει χωρίς να του πει κάποιος πως, λες να μην τον χρειαστεί τον ειδικό????

εγώ δεν έχω δει κανένα σκύλο που πάει για σπορ σε αυτές τις ηλικίες να εκπαιδεύεται έτσι... κλασσικά με λιχουδιά πάνε όλοι απλά είναι πολύ συγκεκριμένα αυτα που θέλουν και ζητάνε από το κουτάβι, ο τρόπος δεν είναι ο ίδιος για κανένα σε πληροφορώ. Εκτός κι αν εννοείς ότι έχουν μία μεθοδικότητα σε αυτά που ζητάνε και χτίζουν σωστά συμπεριφορές, αλλά και πάλι αυτό ο φίλος δεν μπορεί να το κάνει, αλλιώς θα είμασταν όλοι εκπαιδευτές.
να καταλάβει το παιδί ότι σε αυτή την ηλικία κάθεται κάτω με το κουτάβι και τη λιχουδιά άνα χείρας και προσπαθεί μέχρι να πετύχει τη συμπεριφορά που θέλει....
Δηλ. τι να του πούμε πιάστω και πίεστο κάτωή άλλες οδηγίες χρήσεις.... άμα δεν ξέρεις το σκύλο και τις ιδιαιτερότητές του θα έδινες εσύ τέτοιες οδηγίες??? Εγώ όχι.... γιατί σκέφτομαι πολλές παραμέτρους σε ένα κουτάβι που δεν έχω δει ποτέ... εδώ το ξάπλα και μπορείς να εφαρμόσεις 40 διαφορετικούς τρόπους για να το μάθεις..... κίνηση, πίεση, εμπόδιο, πίεση χωρίς το χέρι σου στο ζώο...κ.ο.κ.

Εκτός κι αν από τα δύο ποστ που έγραψα εσύ καταλαβες να το αφησει χύμα το σκυλί και να πιάσει να εκπαιδεύει αφού του βγάλει προβήματα... εκεί αλλ΄ζει το θέμα....

Sug

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2011
151
0
Athina
οπως λες υπαρχουν πολες μεθοδοι εκπαιδευσης, που η καθε μια εκφραζει και μια φιλοσοφια... δεν ειπα να κατσε να τις βρει ολες και σιγουρα δεν κανουν ολες για κουταβια...
παρολα αυτα προτεινα δυο μεθοδους που μπορουν να εφαρμοστουν σε κουταβια, εχουν εξερετικα αποτελεσματα και χτιζουν σχεση ιδιοκτητη-σκυλου..

τωρα απο που μπορει να βρει πληροφοριες, απλα θα σου πω, πως στο ιντερνετ υπαρχουν παρα πολλες πηγες.. εγω προσωπικα εχω βρει αρκετες, οι οποιες ειναι αξιοπηστες και απο πολυ καλους εκπαιδευτες..

τα σκυλια που κανουν σπορ αρχιζουν απο παρα πολυ μικρα 2-3 μηνων συνηθως. βεβαια αναλογα τι μεθοδο χρεισιμοποιει ο καθενας. δεν κανουν ολες για κουταβια και δεν εχουν ολες το ιδιο αποτελεσμα...

απο οσο ειδες εγω δεν εχω δωσει καμια οδηγια ως προς το πως να μαθει το κουταβι του μια εντολη.. και δεν ειμαι σε θεση να δεινω οδηγιες.. εχω κανει και κανω αρκετα λαθοι με τον δικο μου σκυλο και καλο ειναι να μην παροτρεινω και αλλους να κανουν τα ιδια λαθοι.... απλα του προτεινα να ψαξει μεθοδους εκπαιδευσης, (και συγκεκριμενα δυο που εγω βρισκω παρα πολυ καλες), επειδη ρωτησε ο ανθρωπος πως μπορει να μαθει δυο πραγματα το κουταβι του. οι οποιες εφαρμοζονται σε κουταβια και δινουν πολυ καλα αποτελεσματα..

ολα αυτα δεν αναιρουν, ουτε αντικαθηστουν εναν επαγγελματια και την δουλεια του.. σιγουρα δεν γινονται ολοι εκπαδευτες..και δεν λεω αυτο. απλα αν θελει ο ιδιος να μαθει το κουταβι του δυο πραγματα καλυτερα να ψαξει πολυ καλα ποιες μεθοδους εκπαιδευσης υπαρχουν..

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μου φαίνεται ότι διαφωνούμε για να συμφωνήσουμε ... :)

Πολυ καλα τα λες και άλλωστε στο σεντόνι ποτέ έκατσα και προστασία αρχικά τα ίδια λέω, και μαλιστα με ολα τα σημεια που θα προσεχα σα να εκπαιδευα το δικο μου σκυλο. η μονη μου διαφωνία είναι να αφήσει το κλικερ και τα αλλα στην άκρη γιατί ο, τι και να λέμε είναι εργαλείο εκπαίδευσης και λάθη γίνονται πανευκολα.
Μετα απο πολλα κλικ το λέω με σιγουριά.
μια Χαρα θα δεθουν και χωρίς αυτο.

zRott

Active Member
17 Μαρτίου 2012
27
0
σας εχασα απο ενα σημειο και μετα .. :p
Sug απο αυτες τις μεθοδους που μ ελεγς δεν εβγαλα και πολη ακρη ..παρολ'αυτα σημερα εκανα μια αποπειρα το πρωι πριν το φαγητο αλλα τιποτα ..κρατουσα μια κροκετα στο χερι αλλα εκεινο αντι να ακολουθησει το χερι μ , πηδουσε πανω μου και πηγαινε και καθοτανε πανω απο το αδιο μπολ που του βαζω την τροφη (για να μου διξει οτι περιμενει να φαει ) .
τελος παντων να μην τα πολιλιγο του εδωσα λιγο και μετα του εβαλα του λουρι και αρχινησα με το να μαθει στην βολτα να περπατα διπλα αριστερα μου ... Εκει ομως παρουσιαστηκε ενα προβλημα, βρηκε ακαθαρσιες κατω τις εβαλε στο στομα και ενω εγω φοναζα μη και προσπαθουσα με το να του βαζω τροφη μποστα του για να τα αφησει και να παρει την τροφη εκεινος τα μασουλουσε ολο και πεισσοτερο .Στο τελος τον πηρα και τον εκλεισα μονο του για πεντε λεπτα και μετα τον ανοιξα και τον συμπεριφερομουνα κανονικα λες και δεν εγινε τπτ ...καλα εκανε ?

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Η κροκετα είναι για να τρέφει όχι για να εκπαιδευτεί το κουταβι. Στην εκπαίδευση χρησιμοποιείς λιχουδιές (προσωπικά κοτόπουλο η λουκάνικο γαλοπουλας). Εάν το κουταβι δεν είναι κολλημένο στη λιχουδια τότε δεν είναι αρκετά καλή για την εκπαίδευση του.
Τωρα το κουταβι δεν κατάλαβε τι έγινε στο περιστατικό που περιγράφεις. Όσο πιο πολυ φώναζεις τόσο πιο πολυ το κουταβι θεωρεί ότι παίζεις. Δείχνει επίσης ότι δεν ξέρει το μη (= σταματάω ο,τι κάνει) ούτε το ασ´ το.
Δουλεψε τα και τα δυο. Το μεν μη βάζοντας λιχουδια στο πάτωμα και μη επιτρέποντας στο κουταβι να την πάρει με τη λέξη μη και μπλοκαροντας το με το χέρι σου. Μόλις επιλέξει να μην προσπαθεί να την πάρει και κάτσει μακριά δώσε μια άλλη λιχουδια.
Το αστ´ το μπορείς να το μάθεις όταν κρατάει κάτι ήδη στο στόμα του. Βάζεις τη λιχουδια στη μύτη του και τη στιγμή που το αφήνει να λες "ασ´ το".

taxudromos

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2011
86
2
το κακο με τις λιχουδιες ειναι πως 8α φτιαξεις εναν σκυλο που 8α σε κοιταει στο χερι και οχι στα ματια....
σκεψου ποσο πιο καλο 8α του κανει ενα χαδι μεσα απο την καρδια σου οταν εκτελεσει μια εντολη...
εκτος και αμα 8ελεις σκυλο κλοουν-ρομποτ που 8α κανει τουμπες , ζβουρες και οτιδηποτε χρειαστει για να φαει μια λιχουδια...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97