Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα να του μάθεις από ότι εντολές ΒΥ. Αν θες να τις κάνεις παράλληλα δεν υπάρχει πρόβλημα απλά πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι απευθύνεσαι σε μωρό... Στην πείπτωσή σου δεν υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης παρά μόνο εκμάθηση μέσω παιχνιδιού.
Το κουτάβι αρχίζει να μαθαίνει και να διδάσκεται από την πρώτη μέρα που αντικρίζει το μάταιο τούτο κόσμο.... (αστειάκι). Από την πρώτη στιγμή ξεκινάει να μαθαίνει και να ρουφάει σα σφουγγάρι τις πληροφορίες που του δίνονται από τη μαμά του και τα αδέλφια του (τοκετομάδα) και το περιβάλλον του. Επίσης από την πρώτη μέρα που έρχεται στο σπίτι από μόνοι μας ξεκινάμε την εκπαίδευση έστω κι αν δεν είναι απόλυτα φανερό. Του δείχνεις τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνει, που μπορεί να πάει και που όχι, το μπορεί να μασήσει και τι όχι, που να κάνει την ανάγκη του.... όλα αυτά είναι εκπαίδευση.
Όσον αφορά την εκπαίδευση υπό στενή έννοια, δηλαδή την εκμάθηση συγκεκριμένων εντολών από τις πιο απλές (όνομα, μη κ.ο.κ.) έως τις πιο προχωρημένες (κάτσε, ξάπλα, μείνε, έλα, δίπλα κ.ο.κ.) ή σύνθετες (τούμπα, όρθια κ.ο.κ.) το βασικό σημείο δεν είναι η χρονική στιγμή αλλά ο τρόπος εκμάθησης και οι αντίστοιχες απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε από το κουτάβι μας.
Κρατάμε λοιπόν τη βάση στην εκμάθηση της εκπαίδευσης που είναι ότι το κουτάβι μας μπορεί να ξεκινήσει εκπαίδευση από την πρώτη μέρα και προσθέτουμε κάποιους κανόνες ώστε να μην τα κάνουμε μαντάρα και του κάνουμε τη ζωή δύσκολη!!!
1)
Δεν διορθώνουμε ποτέ όσο το κουτάβι μας είναι μικρό. Ο σκοπός μας είναι η εκπαίδευση να είναι υπό μορφή παιχνιδιού και να είναι ευχάριστη για το μικρό μας. Η διόρθωση θα το εμποδίσει να δοκιμάζει νέες συμπεριφορές που ίσως σας αρέσουν ή μπορεί και να το τρομάξει και να πάει όλος ο κόπος σας χαμένος... κρίμα δεν είναι?
2)
Δεν ξεπερνάμε ποτέ τις αντοχές του μικρού μας. Συχνά πεντάλεπτα μαθήματα μεταξύ παιχνιδιού είναι ό,τι πρέπει ώστε το κουτάβι να μην κουραστεί, να μην βαρεθεί και να μην πιεστεί.
3)
Σκοπός μας δεν είναι η διάρκεια. Όταν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση εντολών όπως π.χ. το κάτσε, σκοπός δεν είναι να πετύχουμε να κάθεται το κουτάβι μας για ώρα, αυτό θα έρθει στην πορεία. Σκοπός μας είναι να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτό, να αποκτήσει μυϊκή μνήμη (δηλ. να του βγαίνει εύκολα η κίνηση) και συνδέσει την κίνηση αυτή με κάποια εντολή.
4)
Η χρήση λιχουδιών και χαδιών επιβάλλεται. Μην ανησυχείτε μήπως ο σκύλος σας εκτελεί αργότερα μόνο για το φαγητό. Η λιχουδιές μπορούν να κοπούν στην πορεία. Βρείτε τι του αρέσει περισσότερο και χρησιμοποιήστε το!
5)
Μην το αφήνετε να κάνει λάθη. Ο καταλληλότερος τρόπος εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσετε ΕΣΕΙΣ τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το κουτάβι να έχει μόνο επιτυχίες. Μην απογοητεύεστε, αγνοήστε το λάθος σαν να μην έγινε και ενθουσιαστείτε όταν κάνει κάτι σωστό με πολύ επιβράβευση. Να τελειώνετε πάντα το μάθημα με επιτυχία του κουταβιού και όχι με λάθος του.
6)
Μην μπερδεύετε τις επιβραβεύσεις. Το «μπράβο», το χάδι και η λιχουδιά είναι τρεις διαφορετικές επιβραβεύσεις. Μην τις μπλέκεται γιατί ακυρώνετε μία από αυτές. Εάν θέλετε και μία λεκτική επιβράβευση που να συνδυάζεται ή να προηγείται της λιχουδιάς ή του χαδιού βρείτε μία άλλη όπως «ο.k.» ή «καλό κορίτσι / αγόρι» κ.ο.κ.
7)
Οι μαγικές λέξεις: ΥΠΟΜΟΝΗ & ΕΠΙΜΟΝΗ με σαβασμό στις αντοχές και τις δυνατότητες του κουταβιού.
Δες το βιντεάκι πιο κάτω
When to start training a dog- dog training clicker training - YouTube
και για παράδειγμα το κάτσε
How to teach a beginning sit/down stay - YouTube