Εκπαίδευση ενήλικου αδεσποτου

Psychomantis

Member
24 Δεκεμβρίου 2017
9
14
36
Καλησπέρα σας.

Ένα μήνα πριν αποφάσισα να υιοθετήσω ένα αδεσποτάκι που βρήκα. Είναι, σύμφωνα με τον κτηνίατρο περίπου 3 - 4 ετών, έχει καλαζάρ (τελειώνουμε την θεραπεία αύριο), και αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στην συμπεριφορά και θέλω την βοήθειά σας.

Ενώ προσπαθώ να τον εκπαιδεύω πάντα με θετικό τρόπο, με επιβραβευση όταν κάνει κάτι σωστά, σήμερα είχαμε ένα περιστατικό:
Καθώς κάναμε βόλτα, και μάθαινε πως να περπατάει δίπλα μου χωρίς να τραβάει (το προσπαθώ εδώ και μια βδομάδα και τις τελευταίες 2 μέρες πήγαινε πολύ καλά), ξαφνικά είδε μια γάτα δίπλα του, κάνει να τις ορμήξει, λεω εγώ ΜΗ, αλλά δεν ξέρω πως, τράβηξε εκείνος και λύθηκε το κολάρο.

Με το που καταλαβαίνει ότι λύθηκε το κολάρο, αρχίζει και τρέχει σαν δαιμονισμένο, και ούτε που κοίταξε πίσω (εγώ πήγα προς την άλλη μεριά), ούτε την γάτα που μόλις είδε κυνήγησε, σαν να ήθελε να απομακρυνθεί όσο γινόταν από εμένα.

Με τα πολλά αφού το έψαχνα, το συνάντησα μια - δυο φορές, αλλά όσο με έβλεπε έτρεχε να φύγει. Τέλοσπάντων, βοήθησαν και κάτι γείτονες, το πιάσαμε, τον ξαναπήρα σπίτι μου. Μπήκα σε πολλές σκέψεις, σκεφτόμουν μήπως το δώσω, ή μήπως το ξαναφήσω ελεύθερο όταν τελειώσει την θεραπεία του, αφού απ ότι φαίνεται δεν θέλει να είναι μαζί μου και με την 1η ευκαιρία μου το απέδειξε.

Τα άλλα θεματάκια είναι ότι όταν βλέπει γάτες κάνει να τις ορμήξει κατευθείαν, και, ενώ με τους ανθρώπους είναι πολύ φιλικός (αρσενικό στειρωμένο), είναι πολύ επιθετικός με τα άλλα σκυλιά, αρσενικά και θυληκα.

Αναμένω τις απαντήσεις σας, ευχαριστώ.

manin

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2012
458
250
Η σχέση εμπιστοσύνης (ειδικά σε ένα αδέσποτο) δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα μήνα. Θέλει δουλειά, κόπο, υπομονή κι επιμονή...Το αποτέλεσμα πάντως θα σε ανταμείψει :)

2 συμβουλές...Σωστή η επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστά...Όταν δεν κάνει όμως μετράει πολύ στην περίπτωσή σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν παρατηρείς ότι έχει κλειδώσει στη γάτα, φεύγεις ΑΜΕΣΩΣ στην αντίθετη κατεύθυνση...Δεν το αφήνεις να σκεφτεί ότι μπορεί να την κυνηγήσει...

Το ίδιο και με τα σκυλιά...Είσαι στη βόλτα και πλησιάζετε ένα ζωντανό (και γάτα που απλά την κοιτάει)...Του δίνεις μεζεδάκι γιατί η συμπεριφορά του είναι σωστή. Μόλις σηκώσει τρίχα, κάνει κίνηση προς τη γάτα ή οτι άλλο μη επιτρεπτό, φευγετε στην άλλη κατεύθυνση...

Δεύτερον πρέπει να σε εμπιστευτεί, να σε νιώσει προστάτη!!! Πρέπει να δουλεύετε και στο σπίτι. Εντολές, όπως κάτσε, μείνε, άστο χρειάζονται και δένουν τη σχέση σας!!!

Όσα πιο πολλά του μάθεις, τόσο πιο γερή θα γίνει η σχέση σας...

Καλή επιτυχία!!!

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Αν θα τον δωσεις ή επιστρεψεις εκει που τον βρηκες ή αν θα τον κρατησεις ειναι κατι που εσυ θα πρεπει να αποφασισεις μετα απο ωριμη σκεψη. Παντως οτι και να κανεις ειναι προς τιμην σου που τον βοηθησες να ορθοποδησει και τον θεραπευσες. Λες οτι "δεν σε θελει", εσυ εισαι σιγουρος οτι τον θες; Να ξερεις οτι η αντιδραση του οταν απελευθερωθηκε ηταν φυσιολογικοτατη αντιδραση σκυλου που νιωθει οτι ειναι ξαφνικα ελευθερος και τον πλημμυριζει η ενταση της στιγμης, δεν εχει σε καμια περιπτωση να κανει με το αν σε συμπαθει ή οχι. Η γνωμη μου ειναι να του δωσεις χρονο και αφοσιωση και σιγουρα θα δεις αλλαγες στην συμπεριφορα του οταν βρειτε εναν κωδικα επικοινωνιας και δεθειτε.

Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Το βλεπεις πολυ ανθρωπινα και ο σκυλος δεν το αισθανεται καθολου ετσι! Επισης οντως ειναι υπερβολικα νωρις! Αφου μπηκες στην διαδικασια κ εκανες μια τοσο σπουδαια πραξη ειναι κριμα να τα παρατησεις ολα ξαφνικα! Αν γνωστος σου ενδιαφερεται για σκυλο να υιοθετησει αλλο ενα αδεσποτο! Πρεπει να τον εκπαιδευσεις στο ελα και στο να συγκεντρωνεται οσο γινεται πανω σ, θα βρεις πολυ πληροφορια για αυτα εδω, στο ιντενρετ σε βιντεακια ή σε ενα ραντεβου με εναν καλο εκπαιδευτη. Δεν ειναι παντως οτι δεν σε θελει ειναι τα ενστικτα. Δεν σκεφτονται σαν κ εμας.. κ φιλοι μ εχουν σκυλακια 5 χρονια που αν τα αφησουν ελευθερα ναι παιζει πολυ να μην τους ακουνε, (οι περισσοτεροι βσκ:LOL:) αλλα ειναι ποσο εκπαιδευτηκαν στο δεσιμο μεταξυ τους κ ποσο καλα αφομοιωθηκαν οι κανονες στο μυαλο των σκυλων αυτων.

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Α μπράβο. Εδώ βλέπεις σκυλιά που μεγάλωσαν σε σπίτια κ όταν τα αφήνουν ελεύθερα οι ιδιοκτητες "τρέχουν σαν δαιμονισμένα¨. Μπορείς να το δεις κι ανθρώπινα αν θες... πάρε ένα οποιοδήποτε παιδάκι 3-4 χρονών που το πήγαν σε παιδότοπο... εύκολα βγαίνει απο κει; Θα ακούσει τη μάνα του όταν του πει αντε χρυσό μου ωρα να φύγουμε; Σιγα μην την ακούσει... στην αρχή δε θα δίνει σημασία κι ύστερα όταν τελικά η μάνα του θα του το πει πιο αυστηρά, θα πέσει κάτω κ θα χτυπιέται... Σημαίνει αυτό ότι δεν την αγαπάει;..

• Like
Reactions: mareco and medusa

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
@Psychomantis βιάζεσαι υπερβολικά, να βγάλεις συμπεράσματα και ότι νομίζεις ότι συμβαίνει, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα του σκύλου σου. Αν τον θέλεις πραγματικά, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι υπομονή :)

Υιοθεσία ενήλικου αδέσποτου "οδηγίες χρήσεως"

Ρίξε και καμιά φωτό, να τον δούμε!

• Like
Reactions: vek

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Φυσικά και δεν θα τον δώσω τον αλήτη.
απλώς, you know, απογοητεύτηκα...
δεν υπάρχει λόγος να απογοητευτείς. απλά, σου χάλασε λίγο την ειδυλλιακή εικόνα, όπως ακριβώς προσγειώνει τους νέους γονείς η πρώτη ζαβολιά του παιδιού τους. :) Και θα δεις ακόμα πολλά... αλλά με υπομονή, επιμονή κ εκπαίδευση σε κάνα χρόνο θα δεθείτε πραγματικά κ θα γίνετε αχώριστοι, πίστεψέ με

Pitsinaki

Well-Known Member
23 Απριλίου 2014
449
1.015
Παλαιό Φάληρο
Ένας μήνας ειναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπροστά στα 3, 4 χρόνια που ήταν αδέσποτο.. Χρόνο χρειάζεται να δώσεις και στους δυο σας, υπομονή και συνέπεια στην συμπεριφορά σου απέναντί του.

Συγχαρητήρια για την υιοθεσία του, keep walking!! :sneaky:

manin

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2012
458
250
Eμμ, όχι...
Αλλά περνούσα παλιά από Άνω Λιόσια, όταν ήθελα να αγοράσω....... πλάκα κάνω :p
ΟΚ, απλά μοιάζει με ένα σκυλάκι που έβλεπα στην περιοχή...Μήπως μπορούσα να βοηθήσω κιόλας ;)

• Like
Reactions: mareco

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.241
Μέλη
20.016
Νεότερο μέλος
Nikos_Ν