Εκμάθηση σύνθετης εντολής

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Οατν λεω συνθετη εντολη εννοω τον συνδυασμο δυο εντολων γνωριμων για τον σκυλο σε μια καινουρια...Δηλαδη:

Κατω + μεινε = down

Κατσε + μεινε = sit

Παμε + διπλα = twins

Ο σκυλος μου γνωριζει και τις εξι ελληνικες εντολες και θελω να τον μαθω τωρα τις τρεις συνθετες, να τις εκτελει δηλαδη στο ακουσμα μιας εντολης και οχι στον συνδυασμο δυο λεξεων.

Πως θα το κανω αυτο ?? Μπορει να βοηθησει καποιος ?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το «κατω» πρεπει ετσι κι αλλιως να σημαινει «κατω και μεινε εκει που σε αφησα», δηλαδη το down πρεπει να ειναι down-stay.

Όταν ο σκυλος μαθαινει (ή εστω εμαθε) το «κατω», αυξανεις σιγα σιγα και σταδιακα τον χρονο παραμονης και την αποσταση σου από τον σκυλο, την ωρα που αυτος είναι κατω.

Ετσι σταδιακα τον εισαγεις στο down-stay, λεγοντας μονο «κατω» και όχι κατι συνθετο ή διαφορετικο.

Αρα, δεν είναι συνθετη εντολη, απλά είναι βελτιστοποιηση της ηδη γνωστης.

Αναλογα και οι άλλες εντολες που σε ενδιαφερουν. Η φιλοσοφια είναι η ιδια.

Υπαρχει ένα πολύ καλο θεμα για το «μεινε» που ξεκινησε ο χρηστης και φιλος Vasbar στον τομεα της εκπαιδευσης. Βρες το, μελετησε το και θα μπεις στο πνευμα.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα και από μένα.:)

Για τις μικρές μου γνώσεις, ουσιαστικά, έχεις ήδη μάθει τις εντολές "ξεχωριστα", για τους εξής λόγους:

1. "Κάτσε" --> Οταν είμαι εγώ δίπλα σου (με λουρί) ή κοντά σου (χωρίς λουρί) --> αυτό είναι κάτι "στιγμιαίο" και ο σκύλος περιμένει (σύντομα) να ακολουθήσει η εντολή "Πάμε", για να ξεκινήσει και πάλι.

2. "Κάτω" --> Τα ίδια, αλλά εδώ θα πέσει κάτω (πιο δυνατή εντολή)

3. "Μείνε" --> έχει "κάτσει", ή έχει πέσει "κάτω" και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να περιμένει (για όσο χρόνο απαιτήσεις εσύ) στη θέση αυτή, ενώ εσύ απομακρύνεσαι, ή και εξαφανίζεσαι από το οπτικό του πεδίο...

Λαμβάνω υπόψη μου ότι δεν ασχολείσαι με κάποιο κυνάθλημα, όπου ο σκύλος πρέπει να "κάτσει" ή "κάτω", όσο εσύ συνεχίζεις να περπατάς...
Αν ασχολείσαι με κυνάθλημα, πάω πάσω και διαγράφεις ότι γράψω...

Από εκεί και πέρα, με την σύνθετη εντολή "down" (ή "sit"), όπως την περιγράφεις, πιστεύω ότι σταδιακά θα αποδυναμώσεις την εντολή "μείνε". Δηλαδή, ο σκύλος θα καταλαβαίνει το ίδιο πράγμα με το "κάτω" και με το "down".
Πες μου, δηλαδή, Βαγγέλη, όταν λες "κάτσε" ποιά θα είναι η διαφορά από το "sit" στην πραγματική ζωή - ανάγκες?
Ας πούμε, "κάτσε", αν απλά σταματάς και "sit" αν θέλεις να κάτσει (και να μείνει εκεί) και εσύ να συνεχίσεις να περπατάς? Δηλαδή off-leash? Και αν περάσει το δρόμο και σκοτωθεί?

Αυτό που θέλω να πω, έστω και αν δεν το εκφράζω καλά, είναι ότι ακόμα και να σταματήσεις στο περίπτερο για να πάρεις τσιγάρα (ή οτιδήποτε άλλο, αν δεν καπνίζεις) ο σκύλος τελικά πρέπει να κάτσει και να μείνει όσο εσύ είσαι σταματημένος και το ξέρει αυτό. Αν είναι να απομακρυνθείς, του λες "μείνε" και, με τον τρόπο αυτόν εμπεδώνει την (ισχυρή!!!) εντολή αυτή σαν μοναδική και της δίνει μεγαλύτερη σημασία.

Μια ακόμα σημείωση: Εγώ, στο θέμα "πάμε" + "μαζί", χρησιμοποιώ την εντολή "πάμε", έτσι απλά (είτε με λουρί, είτε χωρίς, τώρα τελευταία), μιάς και το "πάμε" τι άλλο θα σήμαινε? Πάμε ξεχωριστά? Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να έχει δύο εντολές, αρκεί η μία...

Αν θέλεις, δώσε καμία βοήθεια παραπάνω, μήπως το προχωρήσουμε λίγο ακόμα...

Υ.Γ. Συγγνώμη, Αρη, γράφαμε μαζί. Θα μελετήσω την απάντησή σου και θα επανέλθω:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Λαμβάνω υπόψη μου ότι δεν ασχολείσαι με κάποιο κυνάθλημα, όπου ο σκύλος πρέπει να "κάτσει" ή "κάτω", όσο εσύ συνεχίζεις να περπατάς...
Αυτο Γιαννη δεν εχει να κανει αναγκαστικα με κυναθλημα ή οχι.
Εξαλλου, οσοι ασχολουνται με κυναθληματα δεν εχουν αναγκη εκπαιδευτικες συμβουλες απο ενα φορουμ.

Το αν θα μαθει ο σκυλος να μενει κατω ή καθιστος οταν εμεις συνεχιζουμε να προχωραμε, ειναι καθαρα θεμα επιλογης, που βασιζεται συνηθως στις αναγκες μας ή και στο πώς μας αρεσει.

Εγω πχ θελω η σκυλα μου με το "κατω" να μενει κατω ο,τι και να κανω εγω και οπου και να παω, χωρις την αναγκη να πω και "μεινε".
Γιατι συνηθως το "κατω" σημαινει μακρά σταση ή υπακοη για αποφυγη καυγα κλπ.

Οταν ομως σταματαμε και την βαζω να κατσει (μικρη σταση), θελω να με ακολουθησει οταν αρχισω να περπαταω εγω.
Αυτο γιατι διασχιζουμε καθημερινα πολλα σταυροδρομια.
Θα ηταν βαρετο να λεω συνεχεια "κατσε" και μετα απο λιγα δευτερολεπτα "παμε".

Αν θελω να μεινει καθιστη, της λεω απλά "μεινε" και μενει εκει.

Εχει μαθει ομως να διαχωριζει τα διάφορα "κατσε". Αναλογα με την περιπτωση, με το "κατσε" μενει χωριςνα πω "μεινε".

Με την τριβη ο σκυλος μάς μαθαινει κι απο την καλη και απο την αναποδη και ξεχωριζει και τις καταστασεις.

Μετα υπαρχει και το αυτοματο "κατσε" κλπ κλπ.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Εξαλλου, οσοι ασχολουνται με κυναθληματα δεν εχουν αναγκη εκπαιδευτικες συμβουλες απο ενα φορουμ.

2) Θα ηταν βαρετο να λεω συνεχεια "κατσε" και μετα απο λιγα δευτερολεπτα "παμε".

3) Εχει μαθει ομως να διαχωριζει τα διάφορα "κατσε". Αναλογα με την περιπτωση, με το "κατσε" μενει χωριςνα πω "μεινε".
Με την τριβη ο σκυλος μάς μαθαινει κι απο την καλη και απο την αναποδη και ξεχωριζει και τις καταστασεις.

4) Μετα υπαρχει και το αυτοματο "κατσε" κλπ κλπ.
Καλησπέρα Αρη.

1) Σαφώς και δεν εννοούσα εκείνους που ασχολούνται με κυναθλήματα.
Εννοούσα, just in case, όσουν θέλουν να ασχοληθούν με τη μέθοδο "ο γιατρός στο σπίτι σας"...:D

2) Ακόμα και σε μένα θα ήταν βαρετό, οπότε, μετά το "κάτσε", αρκεί να κινήσω το αριστερό μου πόδι για να ξεκινήσει, έστω και αν δεν μιλήσω ή έστω και αν πω τη λέξη "πατάτες"...
Αν κινήσω το δεξί μου (...πόδι, Αρη!:mad:) δεν ξεκινάει, αντίθετα καταλαβαίνει ότι ...επέρχεται η εντολή "μείνε"...

3) Σ' αυτό έχεις δίκιο. Εϊναι η ανάπτυξη του "δεσμού" σκύλου και κυναγωγού...:)

4) Σε σχέση με το αυτόματο "κάτσε", το είχε μάθει αλλά εγώ το "χάλασα", εισάγοντας μία ακόμα εντολή, την εντολή "περίμενε" (στέκεται όρθια - ακίνητη, δηλαδή "όρθια" + "μείνε") για τους εξής λόγους:
α) Σε μέρη που είναι βρώμικα και λασπωμένα, δεν θέλω να κάθεται αυτόματα όταν σταματάω, γιατί "εμάς" το πιπί μας είναι ευσίσθητο και ...εξέχει αρκετά (για να υπεισέλθω και στα πολύ προσωπικά μας)!!!:D:D
β) Στη διάρκεια κάποιας έκθεσης μορφολογίας, για να μπορέσω να "στήσω" τη σκύλα, θα έπρεπε να έχω συγκεκριμένη εντολή. Επειδή, λοιπόν, δεν είμαι καλός σ' αυτά, της έμαθα το "περίμενε" και εκεί ξέρει ότι πρέπει να σταθεί και να μείνει ακίνητη...:)

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Καλησπερα κυριοι,θα προσπαθησω να σας απαντησω οσο πιο αναλυτικα γινεται για να κατανοησετε τι εχω κατα νου.

Εγω μεχρι ωρας στο κατω η στο κατσε ποτε δεν επεδιωξα την χρονικη διαρκεια απλα αρκεστηκα στην εκτελεση προσπαθοντας να εχω το μεγαλυτερο ποσοστο επιτυχιας.

Γιαννη οσον αφορα το μεινε , γνωριζει το μεινε στο κατσε και στο ξαπλωσε και φυσικα σε θεματα καθημερινοτητας ποτε δεν τον αφηνω ελευθερο στο μεινε παντα τον δενω και μετα ακολουθει το ''κατσε''-''μεινε'' .
Απο το μεινε υπαρχουν δυο τροποι απο δεσμευσης το ''εδω'' και το να παω εγω να τον παρω(στην προηγουμενη περιπτωση παντα ειναι ο δευτερος)

Σχετικα με το περπατημα τωρα, γνωριζει το διπλα οχι ομως σαν πορεια αλλα σαν ''διορθωση'' οταν προπορευεται η αργοπορει και μετα απο λιγο ξαναχανει τον ρυθμο του οποτε ακολουθει παλι το διπλα...αιτια για αυτη την ανορθοδοξη εκμαθηση του διπλα ηταν οτι του το εμαθα μικρο στο σπιτι πριν αρχισουμε τις βολτες εξω και εμαθε μονο να ερχεται διπλα μου και οχι να πορευεται διπλα μου..
Οταν τωρα κατα τη βολτα σταματησω τον εχω μαθει να σταματαει αυτοματα χωρις εντολη (στις πρωτες βολτες οταν σταματαγα εγω τον τραβαγα απαλα προς τα πισω ανασηκονοντας και ριχνοντας το βαρος του στα πισω ποδια και αυτοματως καθονταν) και ξεκιναει παλι με το παμε...

Ηθελα να δω μηπως συνδυαζοντε αυτες οι εντολες για να επιτυχω ενα πιο συνθετο και πληρες αντικειμενο....
Η αληθεια ειναι οτι παρακινηθηκα ψαχνοντας τα sitz, platz, fus τα οποια θεωρησα συνθετες εντολες (κατσε-μεινε, κατω-μεινε,παμε-διπλα).

Αρη θα προσπαθησω να το κανω με τον τροπο που λες, αν επιδιωξω δλδ διαρκεια στην εκτελεση της εντολης τουλαχιστον στα ''κατσε'' κ ''κατω'' αλλα πως θα το κανω αυτο χωρις να καψω την εντολη ??
Δλδ να καταλαβεις λεω πχ ''κατσε''...καθεται ''Μπραβο Λοκο κ χαδι'' σηκωνεται...Λογικα θα αυξησω σταδιακα το διαστημα αναμονης πριν την επιβραβευση.... Γνωριζει και το ''σηκω'' αλλλα σπανια το χρησιμοποιω..

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Deas εγώ τον έβαζα στο κατσε, του έλεγα μείνε(και με χειρονομία) ένα βήμα πίσω-δυό τρία δευτερόλεπτα π.χ. αναμονή και πάλι νήμα μπροστά, ανταμοιβή στο στόμα, ξαναέλεγα μείνε και χειρονομία και ξανά το ίδιο. Μόλις είδα ότι "το'χε" έκανα δύο βήματα πίσω κ.ο.κ. Εννοείται ότι το όταν δεν έμενε δεν είχε ανταμοιβή. Επειδή μέσα στο σπίτι οι αποστάσεις είναι μικρές από κάποιο σημείο και μετά άρχισα να αυξάνω και την χρονική διάρκεια. Βέβαια το "μείνε" μας θέλει ακόμα δουλειά αλλά βελτιωνόμαστε...

Για το δίπλα, είχαμε κι εμείς το ίδιο θέμα όταν πρωτοβγήκαμε από το σπίτι εμ, όσο μένει δίπλα σου, στο ρυθμό σου, δίνε του και κανένα μεζέδάκι. Ίσως σε βοηθήσει να πεις δίμπλα μου, κρατάς το μεζεδάκι στο τεντομένο προς τα κάτω χέρι σου σε κλειστή χούφτα (άρα υποχρεωτικά θα είναι στην σωστή θέση για να προσπαθεί να "κλέψει" το μεζέ. Όταν περπατήσει κάμποσο δίπλα σου και πριν χάσει το ένδιαφέρον του για το μεζέ, του λές μπράβο και τον ανταμοίβεις και φτου κι από την αρχή. Βέβαια από τότε που μας είπε ο GRDANE περί διορθώσεων και ότι δεν είναι ντε και καλά βίαιες και τέλοσπάντων μου έδωσε να καταλάβω κάποια πραγματάκια τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα! (και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως γι αυτό)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@deas
Θα το θεσω λιγο διαφορετικα.

Μια εντολη ισχυει μεχρι να δοθει άλλη εντολη ή μεχρι να δοθει ακυρο.

Όταν ο σκυλος σηκωνεται από την θεση κατω, τοτε σπαει την θεση, δηλαδη σπαει την εντολη.

Δεν μιλαμε δηλαδη για μικρη διαρκεια της εντολης αλλά για σπασιμο της εντολης, λαθος εκτελεση (παρολο που ξαπλωσε δεν ειχε διαρκεια, αρα λαθος συνολικη εκτελεση) και εν τελει ανυπακοη.

Όταν ο σκυλος χαλαει την θεση και σηκωνεται, δηλαδη σπαει την εντολη, το κανει για διάφορους λογους, όπως:

Απομακρυνεται ο ιδιοκτητης (αποσταση)
Εντονη/υπερβολικη επιβραβευση που τον ξεσηκωνει
Εντονα ερεθισματα (σκυλοι, γατες, φαγητο, παιχνιδι στο χερι του ιδιοκτητη κλπ)
Βαρεθηκε ή κουραστηκε (διάρκεια)
Φοβος
Κλπ

Όλα τα παραπανω είναι περισπαστικα στοιχεια (στοιχεια που του τραβουνε την προσοχη), τα οποία ονομαζουμε distractions.

Σταδιακα ο σκυλος πρεπει να εισαγεται και σε τετοιες καταστασεις, ΑΦΟΥ μαθει να εκτελει τελεια τις εντολες σε ουδετερο περιβαλλον χωρις ερεθισματα.

Για το «μεινε» δες εδώ και θα καταλαβεις πολλά:

Εντολή: Μείνε

Θα προσπαθησω να επανελθω αργοτερα για περισσοτερα.

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
@kritikopoula Στο μεινε δεν εχω προβλημα, εαν του δωσω μεινε μενει μεχρι ενα λεπτο χωρις να υπαρχω στο οπτικο του πεδιο...
Τα παιδια ομως μου λενε οτι το ''κατσε'' και το ''κατω'' περιλαμβανουν και το μεινε...κατι το οποιο εγω δεν το εχω μαθει γιατι δεν το επεδιωξα οπως ξαναειπα οι εντολες αυτες να εχουν διαρκεια...

Σχετικα με το διπλα και την λιχουδια θα το δοκιμασω και θα σου πω, φαινεται οτι θα πιασει ομως γιατι ειναι πολυ λιγουρης :D:D

Αρη εγω δεν ειπα οτι σηκωνεται απο μονος του...εννοειται πως σηκωνεται υπο την θεληση μου ειτε με την εντονη επιβραβευση ειτε με ''σηκω'' σπανιοτερα..
Ειπες ομως μια πολυ σημαντικη κουβεντα την οποια και δεν γνωριζα...Μια εντολη ισχυει μεχρι να δοθει άλλη εντολη ή μεχρι να δοθει ακυρο...
Ουσιαστικα εγω εδω και τρεις μηνες τον εχω μαθει οτι η επιβραβευση μου ειναι το ''release'' του, οποτε θα προσπαθησω να παρατεινω το χρονικα διαστημα μεταξυ εκτελεσης και επιβραβευσης για να μην τον μπλεξω και ξεχασει και αυτα που μαθε..:cool:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Για μένα που βολτάρουμε στο κτήμα και σε χώρους με αποθήκες έχουν νόημα και οι διαφοροποιήσεις των εντολών. Για παράδειγμα του λέω ''πάμε'' και ακολουθεί χαλαρός και μυρίζοντας δεξιά και αριστερά, όταν θέλω να πάω προς διαφορετική περιοχή του κτήματος, ουτως ώστε να είναι ψιλοfree. Όταν φτάνουμε σε καμιά αυλόπορτα και τύχει να προπορεύεται, του λέω ''περίμενε'' και στέκεται μέχρι να περάσω πρώτος.Το ''πάμε μαζί'' το χρησιμοποιώ όταν βολτάρουμε στην πόλη και πρέπει να είναι στο πόδι μου. Στις διασταυρώσεις του λέω ''όρθιος μείνε'' και στέκεται όρθιος και σε κάποια εγρήγορση κοιτώντας τα αμάξια. Έχω την αίσθηση οτί μπορεί αυτό να του γίνει και μάθημα συμπεριφοράς αν τύχει και βρεθεί ποτέ μόνος του στο δρόμο.
Τι νομίζετε?

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
@deas
Θα το θεσω λιγο διαφορετικα.

Μια εντολη ισχυει μεχρι να δοθει άλλη εντολη ή μεχρι να δοθει ακυρο.

Όταν ο σκυλος σηκωνεται από την θεση κατω, τοτε σπαει την θεση, δηλαδη σπαει την εντολη.

Δεν μιλαμε δηλαδη για μικρη διαρκεια της εντολης αλλά για σπασιμο της εντολης, λαθος εκτελεση (παρολο που ξαπλωσε δεν ειχε διαρκεια, αρα λαθος συνολικη εκτελεση) και εν τελει ανυπακοη.

.
Συμφωνώ απόλυτα!!!!

Κάθε εντολή που δίνεις τελειώνει με μία άλλη εντολή. Δηλαδή την εκτέλεση άλλης εντολής ή την εντολή απελευθέρωσης, η οποία δεν πάυει να είναι εντολή.

Εγώ χαιρόμουν διότι η μικρή πάντα εκτελούσε το κάτσε και ξάπλα, αλλά με το που έπειρνε τη λιχουδιά τσουπ όρθια. Ο εκπαιδευτής μου μου το διόρθωσε και προσθέσαμε και την εντολή "εντάξει" με την οποία είναι ελευθερη να σηκωθεί πλέον.

Όταν την έβαζα στο κάτσε ή ξάπλα (το κά-τω συζήτησα με τον εκπαιδευτή και μου είπε ότι ναι μεν μπορεί να το μάθει ο σκύλος είναι λίγο άδικο σαν εντολή επειδή έχει την ίδια πρώτη συλλαβή με το κά-τσε) και είχα έτοιμες λιχουδιές στο χέρι. Τις έδινα την μία πίσω από την άλλη, κάθε φορά που με κοίταζε. Συνδύασε λοιπόν το όσο πιο πολύ κάθομαι τόσο πιο πολύ παίρνω λιχουδιά. Σιγά σιγά έμενε κάτω ενώ εγώ αύξανα το χρόνο που τις έδεινα λιχουδιά. Πάντα η άσκηση τελειώνει με το εντάξει.

Παρόλα αυτά χρησιμοποιώ την εντολή μείνε για όταν πρέπει να περπατήσω μακριά από το σκύλο, απλά όμως για να ενισχύσω το ξάπλα, διότι η μικρή έχει έντονη την ανάγκη να με ακολουθήσει όταν απομακρύνομαι.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ειπες ομως μια πολυ σημαντικη κουβεντα την οποια και δεν γνωριζα...Μια εντολη ισχυει μεχρι να δοθει άλλη εντολη ή μεχρι να δοθει ακυρο...
Ουσιαστικα εγω εδω και τρεις μηνες τον εχω μαθει οτι η επιβραβευση μου ειναι το ''release'' του, οποτε θα προσπαθησω να παρατεινω το χρονικα διαστημα μεταξυ εκτελεσης και επιβραβευσης για να μην τον μπλεξω και ξεχασει και αυτα που μαθε..:cool:
Αυτό δεν ισχύει που λες... πρέπει να μπορείς να επιβραβεύεις το σκύλο σου όσο εκτελεί την εντολή για να του κεντρίζεις το ενδιαφέρον αν δεις ότι πας να τον "χάσεις"!!
Δοκίμασε το κολπάκι που σου είπα πιο πάνω με σύντομες επιβραβεύσεις, έκανε θαύματα στη μικρή και άλλα σκυλιά και το μαθαίνεις παράλληλα να δέχεται επιβράβευση όσο εκτελεί χωρίς να σπάει την εντολή!
Σιγά σιγά και όταν τα διαστήματα θα είναι ερκετά μεγάλα η επιβράβευσή σου θα είναι μία λιχουδιά, μία λεκτική κ.ο.κ.

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97