Εθελοντισμός, ευθύνες και υπευθυνότητα

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ξεκρέμαστος μένει μόνο οποιος αναλαμβάνει περιστατικά πάνω από τις δυνάμεις του και βασίζεται σε άλλους να τα βγάλει πέρα. Ειδικά κάποιες αγγελίες που γράφουν ότι αν δεν βρεθεί φιλοξενία το σκυλί θα γυρίσει στο δρόμο, άτιμοι που δεν δεχεστε φιλοξενία ή κάτι άλλες που ο σκύλος θα πεθάνει αν δεν μαζέψετε το χι ποσό. Κοινώς, αυτός που ανεβάζει τέτοια αγγελία, για εμένα δεν κάνει έκκληση για εθελοντισμό αλλά εκβιασμό ή και ακτιβισμό σε ξένες πλάτες.

Αντιθέτως, μου είναι απολύτως σεβαστά άτομα που αναλαμβάνουν περιστατικά (από εύκολα έως πανδύσκολα), στην δική τους πλάτη και ζητάνε διευκόλυνση, αν την ζητήσουν και καν. Διευκόλυνση που αν τους δοθεί θα είναι πιο άνετα, αλλά αν δεν τους δοθεί δεν θα γκρινιάξουν, δεν θα δυσανασχετήσουν, δεν θα θυμωσουν. Θα εφαρμόσουν απλά, αλλά με αξιοπρέπεια το "σκάσε και κολύμπα". Και πότε πότε βρίσκεται και κανένας εθελοντής και τους δίνει κανένα μπρατσάκι για βοήθεια στο κολύμπι. Καμία γκρίνια, μόνο χαρά που ενεπλάκη έξτρα άτομο.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ο εθελοντισμός (γενικότερα σαν έννοια) δεν το λες ότι έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την ελληνική κοινωνία. Οπότε αν κάτι δεν είναι στην κουλτούρα ενός λαού δύσκολα ενσωματώνεται και απαιτεί πολύ χρόνο. Από κει και πέρα ο εθελοντής προσφέρει χωρίς να ζητάει κάποιο αντάλλαγμα. Αυτό δεν σημαίνει (κατά την ταπεινή μου άποψη) ότι ξυπνά μια μέρα και λέει οκ...μέχρι εδώ τελειώνω μαζί σας σήμερα ..τώρα.
Θεωρητικά πάντα και στους λαούς που υπάρχει η κουλτούρα του εθελοντισμού και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα , ο εθελοντής σέβεται τις δεσμεύσεις που γίνονται με τους φορείς εθελοντισμού σχετικά με την χρονική διάρκεια της προσπάθειας καθώς και της ποιότητας "εργασίας" που προσφέρει, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους έστω και ατύπως.

• Like
Reactions: Kodagoshe

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Ξεκρέμαστος μένει μόνο οποιος αναλαμβάνει περιστατικά πάνω από τις δυνάμεις του και βασίζεται σε άλλους να τα βγάλει πέρα. Ειδικά κάποιες αγγελίες που γράφουν ότι αν δεν βρεθεί φιλοξενία το σκυλί θα γυρίσει στο δρόμο, άτιμοι που δεν δεχεστε φιλοξενία ή κάτι άλλες που ο σκύλος θα πεθάνει αν δεν μαζέψετε το χι ποσό. Κοινώς, αυτός που ανεβάζει τέτοια αγγελία, για εμένα δεν κάνει έκκληση για εθελοντισμό αλλά εκβιασμό ή και ακτιβισμό σε ξένες πλάτες.

Αντιθέτως, μου είναι απολύτως σεβαστά άτομα που αναλαμβάνουν περιστατικά (από εύκολα έως πανδύσκολα), στην δική τους πλάτη και ζητάνε διευκόλυνση, αν την ζητήσουν και καν. Διευκόλυνση που αν τους δοθεί θα είναι πιο άνετα, αλλά αν δεν τους δοθεί δεν θα γκρινιάξουν, δεν θα δυσανασχετήσουν, δεν θα θυμωσουν. Θα εφαρμόσουν απλά, αλλά με αξιοπρέπεια το "σκάσε και κολύμπα". Και πότε πότε βρίσκεται και κανένας εθελοντής και τους δίνει κανένα μπρατσάκι για βοήθεια στο κολύμπι. Καμία γκρίνια, μόνο χαρά που ενεπλάκη έξτρα άτομο.
Δεν ειπα εγω ποτε οτι το σωστο ειναι να αναλαμβανει καποιος ενα περιστατικο για το οποιο γνωριζει πως βασιζεται σε αλλα 3,4,10 ατομα και αν εγκαταλειψουν αυτα τοτε θα ''πνιγει''.
Δηλαση εσυ με ολο αυτο περιγραφεις υποστηριζεις αποκλειστικα τα ατομα που αναλαμβανουν περιστατικα μονα τους και ακολουθουν αυτη τη συμπεριφορα; Αν το θεσουμε ετσι, τα φιλοζωικα σωματεια ειναι αναξιοπιστα και δεν συναγωνιζονται το εργο του καθε ατομου που θα αναλαβει ενα περιστατικο και θα το διαχειριστει συμφωνα με τις δικες του δυνατοτητες παντα. Κατ εμε για να παραχθει μεγαλο εργο και να φανει αισθητη βελτιωση πρεπει να υπαρχει συνεργασια. Οι φιλοζωικες παιζουν αυτο το ρολο: ομαδες ΑΓΝΩΣΤΩΝ ανθρωπων που φυσικα με τον καιρο και χαρις την ενοτητα που προκαλει ο κοινος στοχος ολων των μελων, αναπτυσσουν φιλικες σχεσεις και στενους δεσμους και παλευουν απο κοινου για τα ζωα. Τωρα, ποια ειναι αυτα τα ατομα που αναλαμβανουν ολομοναχα τετοια πανδυσκολα περιστατικα χωρις καμια βοηθεια ή και ελαχιστη βοηθεια και δεν ζοριζονται δεν ξερω ποια ειναι και προσωπικα δεν εχω γνωρισει καποιο εως τωρα. Και δεν πιστευω πως ειναι δυνατον να υπαρξει κατι τετοιο εφοσον μιλαμε για δυσκολο περιστατικο. Δηλαδη αν καποιος φιλοζωος βρει παρατημμενο ενα σκυλακι με ψωρα, ερλιχεια και καλαζαρ στο δρομο ποσο πια να το παλεψει μονος του ε, και να χαρει μονο και αν του δοθει ενα χερι βοηθειας καααποια στιγμη; Μονο το μιλτεφοραν στοιχιζει πανω απο 150ευρω. Συμφωνω απολυτ μαζι σου στο κομματι με αυτους που εκβιαζουν ουσιαστικα για τα σκυλια που ''θα μεινουν στο δρομο αν δε βρεθει φιλοξενια'' κλπ. διοτι μπλεχτηκαν σε μια κατασταση στην οποια δεν μπορουν να ανταποκριθουν (ή και πολλοι υπερβαλουν και ψευδονται μονο και μονο σε προσπαθεια για να ''ευαισθητοποιηθει'' το κοινο) και οπως ειπα και η ιδια νωριτερα, οποιος δεν μπορει να ανταποκριθει ειτε αυτο περιλαμβανει τη συμμετοχη του σε σωματειο είτε καποιο περιστατικο που αναλαμβανει ως ατομο, ας μη μπλεκεται. Κατ ουσιαν το ιδιο λεμε με αλλα λογια. Και εδω σχετιζονται και τα αλλα περι αυτοπροβολης μεσω της ''φιλοζωιας'' κλπ. που ειπα σε προηγουμενο ποστ.

Για εμενα δεν ειναι κακο η συνεργασια, ο φοβος να εγκαταλειψουν οι αλλοι παντα θα υπαρχει αυτο δεν αναιρει την χρησιμοτητα και την αποδοτικοτητα ομαδων που ασχολουνται με τον τομεα. Απλα κανω μια κρουση μεσω του ποστ σχετικα με τις ευθυνες που εχει καποιος ως εθελοντης. Διοτι ακουω συχνα πως ειναι απλο και δεν περιλαμβανει καμια ευθυνη.

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Ο εθελοντισμός (γενικότερα σαν έννοια) δεν το λες ότι έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την ελληνική κοινωνία. Οπότε αν κάτι δεν είναι στην κουλτούρα ενός λαού δύσκολα ενσωματώνεται και απαιτεί πολύ χρόνο. Από κει και πέρα ο εθελοντής προσφέρει χωρίς να ζητάει κάποιο αντάλλαγμα. Αυτό δεν σημαίνει (κατά την ταπεινή μου άποψη) ότι ξυπνά μια μέρα και λέει οκ...μέχρι εδώ τελειώνω μαζί σας σήμερα ..τώρα.
Θεωρητικά πάντα και στους λαούς που υπάρχει η κουλτούρα του εθελοντισμού και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα , ο εθελοντής σέβεται τις δεσμεύσεις που γίνονται με τους φορείς εθελοντισμού σχετικά με την χρονική διάρκεια της προσπάθειας καθώς και της ποιότητας "εργασίας" που προσφέρει, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους έστω και ατύπως.
Ακριβως αυτο που λεω! δυστυχως σαν λαος δεν το εχουμε...

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Δεν είναι ότι δεν το χουμε γιατί είμαστε χάλια λαός....απλά όπως ανέφερα κάποια πράγματα αναπτύσσονται παράλληλα με τις κοινωνίες. Μετά πχ τους Ολυμπιακούς αγώνες που έγινε μια πολύ σημαντική καμπάνια για τον εθελοντισμό ...άρχισε σιγά - σιγά αυτό το πράγμα να μπαίνει στην κοινωνία...τώρα αν μετά δεν διατηρήθηκε είναι άλλο θέμα...

• Like

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
@genie @ICE
Ο παντελως αδιαφορος και αυτος που θεωρει οτι αυτο που κανω ειναι ανουσιο, αχρηστο, λαλακια, κακο κλπ. ας μεινει ετσι. Ξερετε που στεκομαι εγω; (και αν δεν κανω λαθος το διευκρινισα και παραπανω) Στο οτι χιλιαααδες ανθρωπων παραπονιουνται, εκφραζουν απιστευτη οργη και στηριζουν με μενος και στομφο οτι τα αδεσποτα αποτελουν εστιες μολυνσης, γεμιζουν περιττωματα τις γυρω περιοχες, δαγκωνουν, ειναι επικινδυνα για τον κοσμο μπλα μπλα μπλα....εσυ που παραπονιεσαι και ουρλιαζεις ομως τι κανεις για αυτο; Αυτος που δεν λαμβανει σοβαρα υποψιν το προβλημα γουστο του και καμαρι του, παραλληλα ομως να μην εχει την απαιτηση απο τον καθε εθελοντη να ''εκκαθαρισει την περιοχη απο τα αδεσποτα'' που του ''χαλανε τη μοστρα''. Αν θες να φυγουν τα αδεσποτα να συμβαλλεις σε αυτο οπως και οσο μπορεις, οσο το επιτρεπει η κατασταση σου ως ανθρωπο, μην προσπαθεις νατο φορτωσεις χωρις να χαλασεις την ησυχια σου. Αυτο.
Υποθέτεις όμως ότι ο μέσος τύπος που φωνάζει θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που εσύ κρίνεις σωστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω δει να είναι έξω φρενών με τα αδέσποτα εννοούν μάζεμα από το μπόγια και ευθανασία. Και θεωρούν ότι σύλλογοι που απανατοποθετούν αδέσποτα σε δημόσιους χώρους και τα ταϊζουν είναι μέρος του προβλήματος και όχι τις λύσης. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σου αρέσει αυτό που λέω, και δεν είναι δική μου άποψη, αλλά αυτό λέει η πλειοψηφία όσων φωνάζουν και δεν εννοεί ότι τα σκυλιά αυτά χρειάζονται φροντίδα, εννοεί ότι πρέπει να εξαφανιστούν. Και για να προλάβω το σχόλιο για τον πολιτισμό μας, ο μπόγιας και η ευθανασία δεν ειναι ελληνική πατέντα. Πολλοί ξένοι που έχω γνωρίσει τ βρίσκουν αδιανόητο ότι κυκλοφορούν τόσα αδέσποτα εδώ και δεν έχουν μαζευτεί για υιοθεσία ή αλλιώς ευθανασία.

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Ο εθελοντισμός με την Συχρονη έννοια που επικρατεί οχι δεν ειναι
ανεπτυγμένος στην Ελλαδα. Αλλα στην Ελλαδα και στους
Μεσογειακούς λαούς γενικότερα ειναι πολυ πιο ανεπτυγμένο
το εσθημα αλληλεγγύης σε σχεση με τους βοριοευρωπεους.

Και εξαρτάται τι εννοούμε εθελοντισμό. Αυτος που βοηθά στους
Ολυμπιακούς αγώνες δεν τον θεωρω εθελοντή αλλα κορόιδο
άλλοι βοηθάνε δουλεύουν και τους πληρώνουν(τους αγώνες)και
άλλοι γλεντάνε στην υγειά των κορόιδων.
Και ουτε θα παω εθελοντής σε καμία ΜΚΟ τους Τζόρτζ Σόρος
να κανω πως μοιράζω σάντουιτς σε πρόσφυγες.

Οσο αφορά τα αδέσποτα οπως έγραψα παραπάνω ο καθένας
όπου μπορει και οπως μπορει. Είτε με χρονο είτε με χρήμα είτε
και με τα δυο.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Το αίσθημα αλληλεγγύης που φυσικά είναι ανεπτυγμένο είναι επίσης κάτι πολύ καλό. Η διαφορά του έγκειται στο ότι έχει περισσότερο προσωπικές διαστάσεις...δλδ νιώθω αλληλεγγύη στο γείτονα μου και του πάω ένα πιάτο φαγητό ......δεν είναι σίγουρο ούτε ότι θα το πηγαίνω κάθε μέρα ή ότι θα το πηγαίνω πάντα στην ώρα του κλπ. Το σύστημα εθελοντισμού είναι κάτι πιο οργανωμένο και "απρόσωπο" που θα εξασφαλίσει όμως το φαγητό να πάει κάθε μέρα και στην ώρα του.
Δεν είναι όλες οι εθελοντικές οργανώσεις του τύπου " κάνω πως μοιράζω σαντουιτς " και ευτυχώς δλδ που δεν είναι. Μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Τεσπα σημασία έχει να μπορούν όλοι να προσφέρουν πραγματικά :)

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Υποθέτεις όμως ότι ο μέσος τύπος που φωνάζει θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που εσύ κρίνεις σωστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω δει να είναι έξω φρενών με τα αδέσποτα εννοούν μάζεμα από το μπόγια και ευθανασία. Και θεωρούν ότι σύλλογοι που απανατοποθετούν αδέσποτα σε δημόσιους χώρους και τα ταϊζουν είναι μέρος του προβλήματος και όχι τις λύσης. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σου αρέσει αυτό που λέω, και δεν είναι δική μου άποψη, αλλά αυτό λέει η πλειοψηφία όσων φωνάζουν και δεν εννοεί ότι τα σκυλιά αυτά χρειάζονται φροντίδα, εννοεί ότι πρέπει να εξαφανιστούν. Και για να προλάβω το σχόλιο για τον πολιτισμό μας, ο μπόγιας και η ευθανασία δεν ειναι ελληνική πατέντα. Πολλοί ξένοι που έχω γνωρίσει τ βρίσκουν αδιανόητο ότι κυκλοφορούν τόσα αδέσποτα εδώ και δεν έχουν μαζευτεί για υιοθεσία ή αλλιώς ευθανασία.
Μπόγια πλέον δεν βλέπουμε στην Ελλάδα και η ευθανασία για την πλειοψηφία των περιπτώσεων που συναντώ εγώ αποτελεί άγνωστος όρος. Φόλες είναι η λύση τους. Και μου έχει τύχει χιλιάδες φορές να μου το πουν στεγνά ''Μα σας λέμε να πετάξουμε φόλες να τελειώνουμε και δεν μας αφήνετε'' - είναι το λιγότερο τραγελαφικό κατ εμε το ότι με θεωρούν παράλογη, καθυστερημένη και παλαβή που τους ενημερώνω για τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Τι ευθανασίες και μπόγιες και ιστορίες λέμε τώρα...μιλάμε για ωμά πράγματα ''ΦΟΛΕΣ''. Τόσο απλά. Αυτός που φωνάζει και απειλεί την εκάστοτε φιλοζωική ή ακόμη και φιλόζωο της γειτονιάς που απλά ταίζει αδέσποτα, δεν έχει ιδέα από υιοθεσίες, φιλοξενίες, επανατοποθετήσεις τον σκοπό όλων αυτών και τις λειτουργίες τους. Το μόνο που θέλει είναι να εξαφανιστεί το σκυλί. Αν είναι δυνατόν και δια μαγείας. Οπότε υπάρχουν δύο κατηγορίες: αυτοί που απλούστατα φολιάζουν και ξεπαστρεύουν κατά δεκάδες τα αδέσποτα και αυτοί που για να το παίξουν και καλοί προσπαθούν να τα φορτώσουν.

Οχι πολλοί ξένοι. Για την ακρίβεια πάρα πολλοί ξένοι. Δεν θέλω να λαμπελάρω σωστό ή λάθος το σύστημα της Ελλάδας, σίγουρα όμως στο εξωτερικό είναι πιο οργανωμένο. Στην Ελλάδα δεν ευθανατώνουμε τόσο εύκολα τα σκυλιά ενώ στο εξωτερικό δίνουν συγκεκριμενο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να έχει υιοθετηθεί ένα ζώο, αλλιώς κανονικά προχωρούν σε ευθανασία. Επικρατεί δηλαδή το πρακτικό κομμάτι (αντιμετώπιση του αριθμού των αδέσποτων) από το συναισθηματικό κομμάτι (δεν είναι σωστό να αποφασίζουμε εμείς την τύχη του ζώου). Είναι διαφορετικές τακτικές και βασίζονται σε διαφορετικές νοοτροπίες, το τι είναι σωστό και λάθος έχει να κάνει με τις προσωπικές απόψεις του καθενός. Έξω επίσης μόλις δουν πληγωμένο αδέσποτο στο δρόμο σπεύδουν να το βοηθήσουν δεν το αφήνουν να περιπλανιέται στα μαύρα χάλια. Εδώ πάλι...

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Ο εθελοντισμός με την Συχρονη έννοια που επικρατεί οχι δεν ειναι
ανεπτυγμένος στην Ελλαδα. Αλλα στην Ελλαδα και στους
Μεσογειακούς λαούς γενικότερα ειναι πολυ πιο ανεπτυγμένο
το εσθημα αλληλεγγύης σε σχεση με τους βοριοευρωπεους.

Και εξαρτάται τι εννοούμε εθελοντισμό. Αυτος που βοηθά στους
Και ουτε θα παω εθελοντής σε καμία ΜΚΟ τους Τζόρτζ Σόρος
να κανω πως μοιράζω σάντουιτς σε πρόσφυγες.

και με τα δυο.
Εγώ συγκεκριμενοποίησα το θέμα στα αδέσποτα μιας και είναι σχετικό και με το είδος του φόρουμ.
και με τα δυο.

συμφωνη.

• Like
Reactions: ISKENDER

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
@stamatia
Δεν είναι όλες οι εθελοντικές οργανώσεις του τύπου " κάνω πως μοιράζω σαντουιτς " και ευτυχώς δλδ που δεν είναι. Μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Το κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη, με τις εθελοντικές οργανώσεις είναι ότι εμπλέκονται διάφορα μέλη μια και όποιος λέει πως επιθυμεί να συνεισφέρει είναι ευπρόσδεκτος. Δεν μπορείς όμως να ξέρεις καθαρά τα κίνητρα και τις προθέσεις του καθενός. Άλλοι όντως θέλουν να βοηθήσουν, άλλοι πάλι αποσκοπούν στο κέρδος μέσω τάχα φιλοζωικής δράσης. Γιαυτό σωστό είναι να ψάχνεται πρώτα όποιος θέλει να μπλεχτεί με σωματείο και να αποφεύγει ανώνυμες οργανώσεις όπου δεν εμφανίζονται ονομαστικά τα μέλη και ο πρόεδρος καθώς επίσης δεν είναι εμφανής και ξεκάθαρη η δράση τους.

genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Μπόγια πλέον δεν βλέπουμε στην Ελλάδα και η ευθανασία για την πλειοψηφία των περιπτώσεων που συναντώ εγώ αποτελεί άγνωστος όρος. Φόλες είναι η λύση τους. Και μου έχει τύχει χιλιάδες φορές να μου το πουν στεγνά ''Μα σας λέμε να πετάξουμε φόλες να τελειώνουμε και δεν μας αφήνετε'' - είναι το λιγότερο τραγελαφικό κατ εμε το ότι με θεωρούν παράλογη, καθυστερημένη και παλαβή που τους ενημερώνω για τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης. Το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Τι ευθανασίες και μπόγιες και ιστορίες λέμε τώρα...μιλάμε για ωμά πράγματα ''ΦΟΛΕΣ''. Τόσο απλά. Αυτός που φωνάζει και απειλεί την εκάστοτε φιλοζωική ή ακόμη και φιλόζωο της γειτονιάς που απλά ταίζει αδέσποτα, δεν έχει ιδέα από υιοθεσίες, φιλοξενίες, επανατοποθετήσεις τον σκοπό όλων αυτών και τις λειτουργίες τους. Το μόνο που θέλει είναι να εξαφανιστεί το σκυλί. Αν είναι δυνατόν και δια μαγείας. Οπότε υπάρχουν δύο κατηγορίες: αυτοί που απλούστατα φολιάζουν και ξεπαστρεύουν κατά δεκάδες τα αδέσποτα και αυτοί που για να το παίξουν και καλοί προσπαθούν να τα φορτώσουν.

Οχι πολλοί ξένοι. Για την ακρίβεια πάρα πολλοί ξένοι. Δεν θέλω να λαμπελάρω σωστό ή λάθος το σύστημα της Ελλάδας, σίγουρα όμως στο εξωτερικό είναι πιο οργανωμένο. Στην Ελλάδα δεν ευθανατώνουμε τόσο εύκολα τα σκυλιά ενώ στο εξωτερικό δίνουν συγκεκριμενο χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να έχει υιοθετηθεί ένα ζώο, αλλιώς κανονικά προχωρούν σε ευθανασία. Επικρατεί δηλαδή το πρακτικό κομμάτι (αντιμετώπιση του αριθμού των αδέσποτων) από το συναισθηματικό κομμάτι (δεν είναι σωστό να αποφασίζουμε εμείς την τύχη του ζώου). Είναι διαφορετικές τακτικές και βασίζονται σε διαφορετικές νοοτροπίες, το τι είναι σωστό και λάθος έχει να κάνει με τις προσωπικές απόψεις του καθενός. Έξω επίσης μόλις δουν πληγωμένο αδέσποτο στο δρόμο σπεύδουν να το βοηθήσουν δεν το αφήνουν να περιπλανιέται στα μαύρα χάλια. Εδώ πάλι...
Αν απαντήσω συναισθηματικά, θα πω ότι δεν είναι δυνατό να θανατώνονται σκυλιά, με εξαιρεση σοβαρές παθήσεις όπου το ζώο υποφέρει. Αλλά, έχοντας ζήσει πολλές φορές καταστάσεις με αδέσποτα που ουσιαστικά κάνουν τη μετακίνηση των πεζών, και ειδικά των παιδιών, ως και επικίνδυνη, φοβάμαι ότι η "φιλοζωική" αντίληψη της ελληνικής νομοθεσίας είναι μέρος του προβλήματος. Με το να αφήνεται στους εθελοντές η φροντίδα των αδέσποτων, μοιραία διαιωνίζεται σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα και οι πολλές φορές δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου στρέφεται και κατά του εθελοντή, αντί να οδηγεί σε βοήθεια.

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Αν απαντήσω συναισθηματικά, θα πω ότι δεν είναι δυνατό να θανατώνονται σκυλιά, με εξαιρεση σοβαρές παθήσεις όπου το ζώο υποφέρει. Αλλά, έχοντας ζήσει πολλές φορές καταστάσεις με αδέσποτα που ουσιαστικά κάνουν τη μετακίνηση των πεζών, και ειδικά των παιδιών, ως και επικίνδυνη, φοβάμαι ότι η "φιλοζωική" αντίληψη της ελληνικής νομοθεσίας είναι μέρος του προβλήματος. Με το να αφήνεται στους εθελοντές η φροντίδα των αδέσποτων, μοιραία διαιωνίζεται σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα και οι πολλές φορές δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου στρέφεται και κατά του εθελοντή, αντί να οδηγεί σε βοήθεια.
Για εμένα οι μη αναγνωρισμένες και επίσημες φιλοζωικές από το Δήμο είναι καλό να κρατούν αποστάσεις από εκτεταμένες δράσεις διότι θα συμβεί αυτό που πολύ σωστά περιγράφεις και δεν θα μπορούν να πουν και τίποτα. Οι ανεπίσημες φιλοζωικες απαγορεύεται να ''εισβάλλουν'' σε χώρους του Δήμου πχ για να μαζέψουν κάποιο ζώο για στείρωση/απομακρύνουν κλπ. Οι επίσημες φιλοζωικές, πάλι , υποτίθεται ότι συνεργάζονται με τους Δήμους και αν μη τι άλλο, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα (λέμε τώρα:whistle:). Οπότε έχουν το δικαίωμα και τις ευχές μου οι αγανακτισμένοι πολίτες να απαιτήσουν κάποια δράση σχετικά με τα αδέσποτα της περιοχής & να ασκήσουν πιέσεις στο Δήμο. Ιδανικά ούτε πιέσεις θα έπρεπε να ασκούνται ούτε σωματεία εθελοντών θα έπρεπε να υπάρχει. Ούτε καν η έννοια εθελοντισμός γιατί το κράτος και οι Δήμοι θα τα διευθετούσαν όλα...anyway, αυτή είναι τέρμα θεωρητική και αμπελοφιλοσοφική συζήτηση και συζήτηση θα μείνει, πράξεις ουδέποτε.
Τέτοιου τύπου επιθετικά αδέσποτα είναι δουλειά του Δήμου να περιμαζεύονται και να αναζητούνται υιοθεσίες για εκείνα από έμειρους που θα μπορούν να τα χειριστούν. Σχετικά με τις ευθανασίες τώρα δεν ξέρω τι να πω ειλικρινά. Είναι πολύ δύσκολο θέμα...απτη μια ποιοι ειμαστε εμεις να κρινουμε την τυχη του ζωου και απτην αλλη τι θα απογινει ενα αδεσποτο αρρωστο/επιθετικο κλπ. εφοσον δεν υπαρχει ενδιαφερον για υιοθεσια;

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.382
10.550
Athens
Αυτος που βοηθά στους
/QUOTE]
Καθόλου κορόιδο... Αν θυμάμαι καλά έπαιρνες κάτι ωραίες αδειούλες (χωρίς να αφαιρούνται από τις κανονικές άδειες) από τη δουλειά σου για να πας σε πρόβες κλπ.
Άσε που ήταν the big show.... μπορεί να σε έδιχνε το κανάλι, μπορεί να έβλεπες αγώνες από κοντά κλπ.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εσείς ποιά μεριά στηρίζετε; Διότι κάποιοι το θεωρούν παράλογο να υπάρχουν απαιτήσεις εφόσον μιλάμε για ''εθελοντισμό''...να το ξέρω δηλαδή αν είμαι τρελή. (n)
Εγώ είμαι με τους άλλους.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.758
7.919
Είδα τελετή έναρξης και λήξης σε vip θέση, πήρα 15 ημέρες άδεια εκτος της κανονικής για εθελοντισμο στο 2004 και πέρασα απίθανα. Ε δεν αισθάνομαι ακριβώς και κορόιδο.
Πέρα όμως από αυτό, αν είναι να αισθάνεσαι κορόιδο ο εθελοντισμός δεν είναι για σένα ή δεν έχεις καταλάβει την ουσία του.
Όσον αφορά τώρα τα αδέσποτα. Ξέρω ομάδες από σοβαρά άτομα που κάνουν έργο βασισμένοι στην λογική. Και ξέρω κάτι μουρλές φιλόζωες που να λείπανε από τον χώρο. Μόνο κακό κάνουν. Εϊναι γραφικές, μαλώνουν μεταξύ τους, και πραγματικά λυπάμαι τα ζώα που πέφτουν στα χέρια τους.
Από την άλλη όταν θα έρθει η ώρα που το κράτος θα αναλάβει σοβαρά τα αδέσποτα, λέμε τώρα ρε παιδί μου κανένα scifi να περνάει η ώρα, θα αρχίσουν οι ευθανασίες..

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Οσο αφορα τι φιλοζωικη παιδεια δεν ξερω ειλικρινα πως θα μπορουσε να προσφερθει. Διφωνηστε αν θελετε οποιος το θελει, αλλα για μενα η αγαπη προς τα ζωα ειναι συναισθημα εμφυτο. Γιατι και ο ανθρωπος ζωο ειναι και τα αλλα ζωακια δεν πειραξαν ποτε κανενα. Ειλικρινα δεν ξερω απο που ξεκινησε και απο που πηγαζει τετοια κακια και ανωμαλια τοσων πολλων μισανθρωπων. Ακουω συχνα οτι πρεπει να μπει η ζωοφιλια ως μαθημα στα σχολεια. Προσωπικα αμφιβαλλω για την αποδοτικοτητα. Πιστευω οτι αυτο θα βοηθησει στην ενημερωση σχετικα με το προβλημα και ευρυτερη παροχη πληροφοριων σε παιδακια που θελουν να βοηθησουν αλλα δεν ξερουν πως οποτε τοτε θα εχουν τη δυνατοτητα να στραφουν σε μια πηγη : στα βιβλια και στους δασκαλους. Αμφιβαλλω για το αν θα προκαλεσει το αισθημα αγαπης και στοργης για τα ζωα σε εκεινα τα παιδακια που διδασκονται τελεια απο τους γονεις τους στο να βαζουν φολες και να χτυπανε.
Κανεις μεγαλο λαθος. Ειμαι εκπαιδευτικος, στο διδακτικο προγραμμα δεν υπαρχει μαθημα περι φιλοζωιας,αλλα καποιες ενοτητες στη Γλωσσα αφορουν τα κατοικιδια πολυ καλα αναπτυγμενες. Περα απο αυτο, δουλευω πολυ τα παιδια στην αγαπη προς τα ζωα. Με συζητησεις, με βιντεο, με επισκεψεις σε καταφυγιο, με ζωντανα παραδειγματα. Καποια φαση που ειχα βρει νεογεννητα κουταβια και επρεπε ανα 3 ωρες να τα ταιζω, τα ειχα παρει στο σχολειο, να τα ταιζω στο διαλειμμα. Ακομα και τα πιο "σκληρα" παιδια, καθονταν και παρακολουθουσαν. Παιδια που οι γονεις τους ειναι βοσκοι, που το σκυλι το εχουν στην αυλη σε βαρελι μεσα στα τσιμπουρια, κτλ. Η αγαπη μαθαινεται. Ειναι λαθος να πιστευεται το αντιθετο. Παιδι που δεν εχει διδαχτει την αγαπη, μεσα απο την οικογενεια πρωτα και το σχολειο μετα, ΔΕΝ μπορει να αγαπησει ως ενηλικας. Αυτο που βοηθα στο να αγαπησουν τα παιδια πιο αμεσα και ειλικρινα ενα ζωο απο οτι ο ενηλικας, ειναι οτι ακομα πλαθονται και υπαρχει "η φυση" μεσα τους. Δεν εχουν ακομα αλλοιωθει οπως καποιος μεγαλυτερος. Αν λοιπον η οικογενεια δεν εχει αναπτυξει την αγαπη προς τα ζωα στο παιδι, ερχεται το σχολειο να το κανει. Οταν πρωτοπηγα στο συγκεκριμενο σχολειο, ημουν η γραφικη που δεν εχει με τιποτα αλλο να ασχοληθει.... Πλεον ακομα και οι συναδελφοι, βλεπεις οτι προσεγγιζουν πιο ευκολα τα αδεσποτα (δεν τα αγαπουν, απλα τα αποδεχονται, κατι ειναι κ αυτο) και ως σχολειο επιτρεπουμε να παραμενουν αδεσποτα στην αυλη του σχολειου μεχρι να σχολασουμε. Τα παιδια τα ταιζουν, τα προσεχουν και δεν παραξενευονται απο την εισοδο τους στο σχολειο. Ως και οι γονεις εχουν αποδεχτει αυτη τη συνυπαρξη. Τι θελω να πω... Τα παντα αλλαζουν. Δυσκολα, αλλα αλλαζουν κ απο τη θεση του εκπαιδευτικου σας λεω, οτι ολα παιζονται στις μικρες ηλικιες. Αυτο το "ειναι θεμα παιδειας", αλλα τιποτα δεν κανουμε στα παιδια, με εκνευριζει. Ελαχιστοι εθελοντες που βοηθανε τα ζωα, εχουν παρει μαζι τους ενα ανίψι ή βαφτιστηρι ή παιδι φιλου, να του δειξουν τι σημαινει εθελοντισμος, τι σημαινει να φροντιζεις ζωα. Ολοι φταιμε. Ολοι.

Τελος, οπως κ να φανει, θελω να το εκφρασω. Μην τσατιζεστε με τους ανθρωπους που παιρνουν τηλ τις φιλοζωικες για το τι θα κανουν το ζωο που χτυπηθηκε και να ερθει η φιλοζωικη να το παρει. Παρα πολλοι ανθρωποι δεν ειναι εξοικειωμενοι με τα ζωα. Δεν ειναι αναισθητοι, απλως δεν ξερουν. Πελαγωνουν, δεν ξερουν πώς να συμπεριφερθουν. Πριν αποκτησω δικο μου σκυλο, αν εβλεπα ζωο χτυπημενο στο δρομο δεν θα ηξερα τι να κανω. Δεν ηξερα καν πού να τηλ και πού εχουμε κτηνιατρεια στην πολη. Γι' αυτους τους ανθρωπους που παιρνουν τηλ στη φιλοζωικη, ειναι σαν να παιρνουν τηλ το 166 για τους ανθρωπους. Το ιδιο νιωθουν, οτι δεν ξερουν τι αλλο να κανουν. Το να βαλουν το ζωο στο σπιτι, ειναι ανηκουστο, γιατι απλα δεν το εχουν ξανακανει, δεν ξερουν πως να πιασουν καν το ζωο. Με αυτους που βγαινω εκτος εαυτου, ειναι τους "ιδιοκτητες" των ζωων που εγκαταλειπουν ή κακοποιουν τα ζωα τους.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Τελος, οπως κ να φανει, θελω να το εκφρασω. Μην τσατιζεστε με τους ανθρωπους που παιρνουν τηλ τις φιλοζωικες για το τι θα κανουν το ζωο που χτυπηθηκε και να ερθει η φιλοζωικη να το παρει. Παρα πολλοι ανθρωποι δεν ειναι εξοικειωμενοι με τα ζωα. Δεν ειναι αναισθητοι, απλως δεν ξερουν. Πελαγωνουν, δεν ξερουν πώς να συμπεριφερθουν. Πριν αποκτησω δικο μου σκυλο, αν εβλεπα ζωο χτυπημενο στο δρομο δεν θα ηξερα τι να κανω. Δεν ηξερα καν πού να τηλ και πού εχουμε κτηνιατρεια στην πολη. Γι' αυτους τους ανθρωπους που παιρνουν τηλ στη φιλοζωικη, ειναι σαν να παιρνουν τηλ το 166 για τους ανθρωπους. Το ιδιο νιωθουν, οτι δεν ξερουν τι αλλο να κανουν. Το να βαλουν το ζωο στο σπιτι, ειναι ανηκουστο, γιατι απλα δεν το εχουν ξανακανει, δεν ξερουν πως να πιασουν καν το ζωο. Με αυτους που βγαινω εκτος εαυτου, ειναι τους "ιδιοκτητες" των ζωων που εγκαταλειπουν ή κακοποιουν τα ζωα τους.
Κανενας δεν γεννηθηκε μαθημενος. Ουτε οι εθελοντες ουτε αυτοι που απαρτιζουν τις φιλοζωικες, ουτε εσυ ουτε και εγω. . .
Στο πρωτο περιστατικο που ανελαβα, εψαξα, ρωτησα, εμαθα, δεν το φορτωσα πουθενα.
Και ναι μπορει να μην ειναι εξοικειωμενοι και γι αυτο το λογο παιρνουν τις φιλοζωικες.
Αλλα το να παιρνω ενα τηλεφωνο να ερθει ο αλλος να το μαζεψει και εγω μετα να εχω την συνειδηση μου καθαρη οτι βοηθησα ειναι μεγα λαθος.
Ποσοι απο αυτοι βοηθανε τους εθελοντες η τις φιλοζωικες με τα περιστατικα που τους φορτωσαν?
Αφου ειχαν την ευαισθησια να παρουν το τηλεφωνακι γιατι δεν κανουν και
follow up με οτι και οσο μπορουνε? Η βοηθεια δεν ειναι μονο τα χρηματα.
και η φιλοξενια ειναι μεγαλη βοηθεια, και το να δωσεις ενα κουτι αντιβιωση,
ενα κιλο τροφη, το να κανεις μια κοινοποιηση, να πας να βοηθησεις στο
καταφυγιο. Κανενας ομως δεν τα σκεφτεται ολα αυτα.
Ολοι κρυβονται στο αχ δεν ξερω τι να κανω οποτε ας το φορτωσω αλλου.
Ετσι μπροστα δεν παμε. Αυτο το mentality ειναι τελειως λαθος.

• Like

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Κανεις μεγαλο λαθος. Ειμαι εκπαιδευτικος, στο διδακτικο προγραμμα δεν υπαρχει μαθημα περι φιλοζωιας,αλλα καποιες ενοτητες στη Γλωσσα αφορουν τα κατοικιδια πολυ καλα αναπτυγμενες. Περα απο αυτο, δουλευω πολυ τα παιδια στην αγαπη προς τα ζωα. Με συζητησεις, με βιντεο, με επισκεψεις σε καταφυγιο, με ζωντανα παραδειγματα. Καποια φαση που ειχα βρει νεογεννητα κουταβια και επρεπε ανα 3 ωρες να τα ταιζω, τα ειχα παρει στο σχολειο, να τα ταιζω στο διαλειμμα. Ακομα και τα πιο "σκληρα" παιδια, καθονταν και παρακολουθουσαν. Παιδια που οι γονεις τους ειναι βοσκοι, που το σκυλι το εχουν στην αυλη σε βαρελι μεσα στα τσιμπουρια, κτλ. Η αγαπη μαθαινεται. Ειναι λαθος να πιστευεται το αντιθετο. Παιδι που δεν εχει διδαχτει την αγαπη, μεσα απο την οικογενεια πρωτα και το σχολειο μετα, ΔΕΝ μπορει να αγαπησει ως ενηλικας. Αυτο που βοηθα στο να αγαπησουν τα παιδια πιο αμεσα και ειλικρινα ενα ζωο απο οτι ο ενηλικας, ειναι οτι ακομα πλαθονται και υπαρχει "η φυση" μεσα τους. Δεν εχουν ακομα αλλοιωθει οπως καποιος μεγαλυτερος. Αν λοιπον η οικογενεια δεν εχει αναπτυξει την αγαπη προς τα ζωα στο παιδι, ερχεται το σχολειο να το κανει. Οταν πρωτοπηγα στο συγκεκριμενο σχολειο, ημουν η γραφικη που δεν εχει με τιποτα αλλο να ασχοληθει.... Πλεον ακομα και οι συναδελφοι, βλεπεις οτι προσεγγιζουν πιο ευκολα τα αδεσποτα (δεν τα αγαπουν, απλα τα αποδεχονται, κατι ειναι κ αυτο) και ως σχολειο επιτρεπουμε να παραμενουν αδεσποτα στην αυλη του σχολειου μεχρι να σχολασουμε. Τα παιδια τα ταιζουν, τα προσεχουν και δεν παραξενευονται απο την εισοδο τους στο σχολειο. Ως και οι γονεις εχουν αποδεχτει αυτη τη συνυπαρξη. Τι θελω να πω... Τα παντα αλλαζουν. Δυσκολα, αλλα αλλαζουν κ απο τη θεση του εκπαιδευτικου σας λεω, οτι ολα παιζονται στις μικρες ηλικιες. Αυτο το "ειναι θεμα παιδειας", αλλα τιποτα δεν κανουμε στα παιδια, με εκνευριζει. Ελαχιστοι εθελοντες που βοηθανε τα ζωα, εχουν παρει μαζι τους ενα ανίψι ή βαφτιστηρι ή παιδι φιλου, να του δειξουν τι σημαινει εθελοντισμος, τι σημαινει να φροντιζεις ζωα. Ολοι φταιμε. Ολοι.

@skylakos
Την προσπάθεια που κάνεις εσύ την έχω κάνει και εγώ. Έχω διοργανώσει σεμινάρια σε σχολεία κατόπιν συννενόησης με φιλοζωική/εθελοντές, έχω πουλήσει ημερολόγια σε σχολεία κάνοντας παράλληλα μια μίνι παρουσίαση του εθελοντισμού στον τομέα της ζωοφιλίας & τη δράση των φιλοζωικών, έχω βάλει τροφές/μπολ με νερό έξω από ένα σχολείο της περιοχής για κάτι αδέσποτες γατούλες με σκοπό να ξεπεράσουν σιγά-σιγά τα παιδιά το ''άρρωστα γατία, θα μας γρατζουνίσουν'' κλπ. και να έρθουν πιο ''κοντά'' στα ζώα και στις ανάγκες τους ως αδέσποτα και άλλα πολλά. Όπως έγραψα και η ίδια στο ποστ μου, δεν πιστεύω πως διδάσκεται ακριβώς η αγάπη, αλλά μπορείς να κεντρίσεις το ενδιαφέρον κάποιων παιδιών, να τους κάνεις αυτό το κλικ που μπορεί να τα ωθήσει να ψάξουν περισσότερα σχετικά με το φιλοζωικό έργο ή απλά να κάνουν κάποια ερώτηση εξαιτίας μιας απορίας που τους δημιουργήθηκε. Από εκεί και έπειτα μπορεί κάποια όντως να ασχοληθούν και άλλα να τα κάνουν όλα τελείως πέρα. Στα σεμινάρια στο οποία αναφέρθηκα ειπώθηκε πληθώρα ερωτήσεων. Πολλά από τα παιδιά που ρωτούσαν τα άκουγα μετά να κοροϊδεύουν και να χασκογελούν υποτιμώντας αυτό που είχαν παρακολουθήσει πριν μόλις 5 λεπτά. Και φυσικά δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω τα παιδιά, αλλά για να δείξω πως το πράγμα είναι λάθος από τη βάση! Με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και με τέτοιο έλλειμα όσο αφορά την έννοια του εθελοντισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο & πολύπλοκο να ''διδάξεις'' τα παιδιά αγάπη, δηλαδή τα κάνεις να αγαπήσουν ειλικρινά ένα ζώο από εκεί που το έβλεπαν και σιχαινόντουσαν. Τίποτα δεν είναι ευχάριστο στα σημερινά σχολεία όσο αφορά όλα τα μαθήματα. Με τις μεθόδους της εξαντλητικής αποστήθισης, τα 7ωρα, την διδασκαλία μαθημάτων τύπου ''Μουσική'', ''Γυμναστική'' κλπ. με σοβαρότατη έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού και τόσα άλλα πολλά τα οποία, σύμφωνα με τους μαθητές, καθιστούν το σχολείο ένα απλό βάσανο. Με ποιό τρόπο θα αποδειχθεί αποτελεσματική λοιπόν η ζωοφιλία; Μέσω των 5-10 δασκάλων που θα κάνουν όσα κάνεις εσύ; (και μπράβο σου) Ή θα βγάλουμε βιβλία και θα το εντάξουμε ως ένα ακόμη βαρετό μάθημα στο πρόγραμμα; Γιατί ας μη γελιόμαστε, προθυμία από τους δασκάλους δεν υπάρχει, ούτε το κράτος φυσικά παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ευαισθητοποίηση των νέων. Ίσα-ίσα μάλιστα... Είναι απλά ''στραβό'' το όλο θέμα από την αρχή...είναι η κουλτούρα μας σαν λαό που δεν έχουμε τόσο ανεπτυγμένη την αίσθηση του εθελοντισμού, είναι η πλήρης αδιαφορία του κράτους και όλα αυτά είναι που είχαν και έχουν τέτοια επίδραση στο σκεπτικό μας. Το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα μαρτύριο που κυριολεκτικά καταναλώνει την ημέρα μας χωρίς να προετοιμάζει τα παιδιά ουσιαστικά για τον κόσμο έξω, χωρίς να μεταδίδει βασικές αξίες παρά μόνο ανταγωνισμό & βαθμοθηρία...το κράτος πρώτον είναι υπεύθυνο βέβαια και στη συνέχεια οι καθηγητές οι οποίοι βάση πλεοψηφίας, εφόσον παίρνουν τον μισθό τους κάθε μήνα κανονικά, κάνουν το μαθηματάκι τους μέσω των κακογραμμένων βιβλίων και όλα ωραία...πλην ελαχιστων εξαιρεων που θελουν πραγματικα να ανοιξουν οριζοντες (οπως εσυ, καλη ωρα). Οποτε τι ζωοφιλια να διδαξει αυτο το σχολειο;; Μακαρι να μην ηταν τοσα λιγα τα σχολεια οπου οι καθηγητες ειναι πραγματικα ευαισθητοποιημενοι και δινουν ιδιαιτερη εμφαση στα κοινωνικα προβληματα οπως αυτο των αδεσποτων...αν δεν κινητοποιηθουν μεγαλοι αριθμοι ομως... Αν ο γονεας δεν δειξει εξ αρχης το ενδιαφερον για τετοια θεματα, τι να κανει το σχολειο με δεδομενα Ελλαδας (εκτος απο καταστροφη); Γιατι φυσικα ολοι ξερουμε οτι στο εξωτερικο το σχολειο ειναι ευχαριστη ''δραστηριοτητα'' που πραγματικα διδασκει και διασκεδαζει τα παιδια ταυτοχρονα αποτελωντας σημαντικο ''οπλο'' για την ευαισθητοποιηση σε τετοια θεματα. Σε συνεργασια με το κρατος παντοτε που ειναι αν μη τι αλλο ο πρωταρχικος παραγοντας. Προσωπικα κανω οσα περιεγραψα παραπανω και προσπαθω να κινητοποιησω οσο περισσοτερο κοσμο γινεται...ανθρωπους που για χ,ψ λογους δεν εχουν ψαχτει και τους ανοιγω νεα ''παραθυρα''... Μιλαμε βαση μειοψηφιας ομως. Βλεπουμε καθε τοσο στο fb αρθρα που κοινοποιουνται με τετοια εκπληξη και θαυμασμο: μαθητες μαζευουν και φροντιζουν αδεσποτα! Κατι το αυτονοητο φανταζει αξιο ξεχωριστης προσοχης και θαυμασμου. Και πιστευω πως τα τελευταια χρονια εχει υπαρξει αυξημενη ευαισθητοποιηση στον τομεα...απλα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να γινει εμφανης εντος μικρου χρονικου διαστηματος γιατι μιλαμε για την μαχη που δινουν ελαχιστοι εναντια στο αδιαφορο κρατος, τους αδιαφορους πολιτες και τα συστηματα του...

Οσο αφορα το δευτερο κομματι σου, συμφωνω απολυτα με την Αμαλια. Κανεις δε γεννηθηκε μαθημενος και ενεργος εθελοντης. Προσωπικα μεχρι πριν κατι χρονια δεν ηξερα ουτε πως να ανεβαζω αγγελια στο fb για καποιο αδεσποτο προς υιοθεσια. Ουτε πως διωκονται ποινικα αυτοι που φολιαζουν. Κι ομως, οταν πρωτοβρηκα κουταβια εξω απο την πορτα μου παρολο που πελαγωσα με το ''τι θα απογινουν; τι θα τα κανω περα απο το να τα ταιζω;'' δεν εσπευσα να τα φορτωσω σε φιλοζωικη. Παρολο που ημουν μια ασχετη με ολη τη σημασια της λεξης. Ειδοποιησα φιλοζωικη, σε αρχικο σταδιο ζητησα πληροφοριες για το τι να ταιζω κλπ. και προθυμοποιηθηκα να βοηθησω με την προωθηση της αγγελιας τους καθως επισης την αγορα εμβολιων/αντιπαρασιτικων κλπ. Δεν ειπα ''παρτε τα και ας βρουν την τυχη τους'', δεν κατεβασα ρολα οταν εμφανιστηκε η φιλοζωικη. Καθε αλλο... απλα ειναι η αδιαφορια καποιων και η πεποιθηση οτι εφοσον φτασει η θεοφερτη φιλοζωικη οργανωση που ''πληρωνεται απο το κρατος και εχει προσλαβει ατομα για να σωζουν ζωα'' κλπ. τους οδηγει στο σκεπτικο ''Οκ, ειδοποιησα και τωρα τελος, την εκανα την καλη πραξη, εκπληρωσα το χρεος μου''.