Είναι δυνατόν να ζηλεύει;;

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι είναι θέμα ιεραρχίας και αμφισβήτησης. Το Μουφ ζηλεύει αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν φορές που άμα χαϊδέψω ένα συγκεκριμένο σκύλο στο πάρκο (και όχι, δεν ανήκει σε φυλή που θα ήθελα να έχω), ζηλεύει, έρχεται, του δίνει μια κωλιά να πάει παραπέρα και μετά βάζει το δικό του κώλο και μου κάνει νόημα να τον χαϊδέψω. Άλλες φορές αγρόν αγοράζει, ακόμα κι αν κάνω πείραμα και του φωνάξω "κοίταξε Μουφ, χαϊδεύω άλλο σκύλο και όχι έσενα!" και δε μου δίνει καμιά σημασία. Ποιος ξέρει?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Μην τα μπερδεύουμε..αρχικά το πείραμα που παρατέθηκε πιο πριν..δεν αποδεικνύει πως υπάρχει ζήλια.., καλύτερα θα το λέγαμε πως έχουν αίσθηση του "δικαίου" ..άλλωστε με παρέα αυτήν γινόμαστε και αρχηγοί..

Όσον αφορά το αρχικό ερώτημα..θα έλεγα πως είναι εξανθρωπισμένη διαπίστωση..
Τα σκυλιά δεν ζηλεύουν..οι άνθρωποι το κάνουν..
Στα σκυλιά λειτουργούν πολύ πιο απλά τα πράγματα και οπού είμαστε εμείς αδύναμοι να πάρουμε τα ηνία..το κάνουν τα σκυλιά.

Το να αντιδράσουν επειδή χαϊδεύουμε άλλον σκύλο ή τον σύντροφό μας είναι διεκδίκηση του ανθρώπου του, του φαγητού του, του παιχνιδιού του..πάρα ζήλια ή άλλο τέτοιο ανθρώπινό συναίσθημα..
Οι αρχηγοί ορίζουμε ποιόν θα χαϊδέψουμε, πότε και αν θα δώσουμε το παιχνίδι τους, πότε θα φάνε και πότε θα χαϊδέψουμε ή θα πάρουμε το ίδιο το φαγητό τους.

Η δικαιοσύνη είναι σύνθετη στην φύση..δίκαιο είναι πως ο αρχηγός θα φάει πρώτος αλλά πάντα θα φάνε και τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης τους..

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
envy: WordReference English-Greek Dictionary © 2012

envyn (emotion) συναίσθημαζήλια, ζηλοφθονία ουσ.θηλ.
φθόνος ουσ.αρ. envyvtr (emotion) συναίσθημαφθονώ, ζηλεύω ρ.μετ.

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Ε καλα δεν ειναι και Μαθουσαλας! ...
Eπ...ωπ!!!Τι εχουμε εδω;Ποιος φωναξε;:p

Με εχει απασχολησει κι εμενα το θεμα της ζηλειας...εχει καποιες τετοιες ενεργειες που θα μπορουσε να ερμηνευτει και ως ζηλεια ή ενδιαφερον...αλλά παρατηρωντας τον σκυλο βλεπω οτι το κανει μονο εαν του αφησεις περιθωρια.Πολυ περισσοτερο στα άλλα μελη της φαμιλιας(αγελης γιαυτον)πολυ πιο εξαρτωμενα απο το πως θα αντιδρασω εγω,σε εμενα...
Γενικοτερα ΔΕΝ αφηνω περιθωρια να "σκεφτει για μενα"οπότε το ιδιο κανω και στο-υποτιθεμενο-θεμα της ζηλειας :)

nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Ενδιαφέρον post απτο kango1 λίγο πιο πάνω..
Έχω μπει σε σκέψεις τελευταία και βλέποντας κάποια ντοκιμαντέρ με οικόσιτους λύκους κ διαβάζοντας κάποια πράγματα.
Είναι σύνηθες μάλλον στους λίγο πιο "ψαγμένους",να κάνουν εύκολα τον παραλληλισμό του σκύλου με το λύκο κ να σκέφτονται πχ "α!ο πρόγονος του σκύλου,δηλαδή ο λύκος,στην φύση θα έκανε αυτό,θα έτρωγε αυτό κ θα κυνηγούσε έτσι ..άρα ας κάνω κ εγώ τα ίδια με τον σκύλο μου".
Τείνω τελικά να πιστεύω ότι είναι λάθος σε κάποια πράγματα αυτό το σκεπτικό.
Αν το βλέπαμε εξελικτικά,ο λύκος είναι απλά ο neaterdal,πρωτόγονος συγγενής του σκύλου.Κοντά στον άνθρωπο ο σκύλος έχει αναπτύξει τον εσωτερικό του κόσμο και το κυριότερο,παίρνει ερεθίσματα από τον ίδιο τονάνθρωπο,κάτι που ο λύκος δεν το κάνει.Μιλάμε πάντα για οικόσιτους κ σκύλους κ λύκους,στα ίδια επίπεδα.
Ο σκύλος σε πολλά προβλήματα αναζητά την ανθρώπινη επικοινωνία,μέσω της οποίας θα βρεί την λύση στο πρόβλημά του.Ο λύκος προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του εντελώς.Συνεπώς,αν δούμε τον σκύλο σαν ένα εξελιγμένο είδος ζώου,το οποίο παρατηρεί τον άνθρωπο και μαθαίνει (από απλά κ καθημερινά μέχρι λίγο πιο σύνθετα),τότε δεν είναι τόσο παράλογο να προσπαθούν κάποιοι να εξανθρωπίζουν την συμπεριφορά αυτή..

Η επιστήμη χωρίζει τα συναισθήματα σε δύο κατηγορίες,τα πρωτεύοντα(ενθουσιασμός,επιθετικότητα,φόβος) και τα δευτερεύοντα(χαρά,περηφάνια,ντροπή,αγάπη,ζήλια) ..τα πρωτεύοντα είναι έμφυτα,ενώ τα δευτερεύοντα είναι λίγο πιο σύνθετα και ποικίλουν από ζώο σε ζώο.
Στις εκθέσεις μορφολογίας θα ακούσει κανείς επαινετικά, "ωραίο βάδην,περήφανο..",για τον τάδε σκύλο,επειδή περπατάει κορδομένος ..
Όλοι μας βιώνουμε τη χαρά του σκύλου όταν γυρνάμε σπίτι και τον βλέπουμε να ορμάει πάνω μας με την ουρά τους σε φρενίρεις ρυθμούς..
Κάποιοι εκτροφείς τώρα που έχουν πολλά σκυλιά,μιλώντας σε κάποιον τρίτο για τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου από την αγέλη τους συχνά θα πούν, "α!αυτός είναι ντροπαλός πολύ..."

Θέλω να καταλήξω μέσα από αυτά τα παραδείγματα,στο γεγονός ότι ο σκύλος είναι ικανός αποδεδειγμένα να βιώσει κάποια συναισθήματα από την λεγόμενη δεύτερη αυτή κατηγορία ..γιατί όχι κ την ζήλεια?

Τα θεωρώ λίγο στερεότυπα πλέον,να σας πω την αλήθεια τα διάφορα "να φάω εγώ πρώτος γιατί στην αγέλη των λύκων τρώει ο αρχηγός πρώτος κ πρέπει να καταλάβει ότι εγώ είμαι ο αρχηγός" - δεν τα ισοπεδώνω όλα,κάποια έχουν βάση οκ αλλά κάποια άλλα είναι εντελώς τετριμένα νομίζω και η επιστήμη του μέλλοντος θα τα καταρίψει ώς μύθους.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97