Δυο σκυλιά:Ζημιές και τουαλέτα και...

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Καλημέρα.. Σειρά μου να ζητήσω την πολύτιμη βοήθεια σας με το μεγαλύτερο μου πρόβλημα!
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο που θα ακολουθήσει,αλλα χρειάζομαι ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

Έχω έναν Μεγάλο Δανό(Λάρα),3 ετών,και ένα αδέσποτο(Τσίκο) 1,5 ετών.. εδώ και ενα-δυο μήνες περίπου..

Εγώ απο την πρώτη μέρα που απέκτησα την Λάρα.. Δουλεύα πολλές ώρες σχετικά, τώρα πλέον,πολύ περισσότερες!
Δουλευω ενα 8ωρο το πρωί.. 8-16.. και μετά 20.00-24.00... με δυνατότητα να μπορώ να πεταχτώ σπίτι που και που το βράδυ,αφού είμαι ντελιβεράς κι έχω λίγο χρόνο ενδιάμεσα..

Μένω σε ένα αρκετά μεγάλο σπίτι,μονοκατοικία,παλιο... που το βρήκα έτοιμο απο την γιαγιά :rolleyes:

Η Λάρα λοιπόν,απο κουτάβι που ήταν, έχει κάνει τρομερές ζημιές.

Έφαγε όλους τους καναπέδες,τους ξέσκισε,και γέμιζε αφρολέξ το σπίτι..
Κάθε φορά που έτρωγε έναν,απλά τον έβαζα στην αποθήκη..
Γρατζουνάει απίστευτα τις πόρτες.. Αυτή για το δωμάτιο μου,για την κουζίνα.. την εξώπορτα..
Ένα κάσωμα,αυτό για το δωμάτιο μου.. Είναι στα σκουπίδια! ολόκληρη η μια πλευρά!
Μιλάμε για κομμάτια ολόκληρα ξύλου,τάβλες! Το χερούλι της εξώπορτας είναι μασημένο..
Γενικά έχει κάνει πολλές ζημιές,πιο πολύ σαν κουτάβι..

Τώρα.. Το σπίτι είναι ΑΔΕΙΟ.
Δυο δωμάτια (πρωην σαλόνια),η είσοδος,και ο διάδρομος,ειναι στην διάθεση τους.
Κουζίνα,μπάνιο,υπνοδωμάτιο,κι άλλο ενα δωματιάκι μικρο,ειναι κλειστά όταν λείπω.

Δεν έχω τολμήσει να αγοράσω κάποιο έπιπλο,γτ πολύ φοβάμαι οτι δν θα αντέξει ούτε μέρα!

Τα αφήνω λοιπόν στο μισό σπίτι,με 2-3 κουβερτούλες χύμα στο πάτωμα.. και αρκετά παιχνίδια,Κονγκ,σχοινιά,κόμπους..
Όσο λείπω,μπορεί να γρατζουνάνε πορτες,παράθυρα,πατζούρια..

Τουαλέτα

Η Λάρα με ζόρισε παρα μα παρα πολύ σαν κουτάβι,απο την πρώτη μέρα.. και για μήνες.. Δεν έκανε τπτ έξω. Την παρακολουθούσα,ήμουν απο πάνω της.. μόλις πήγαινε να κανει κάτι.. Την άρπαζα,την έβγαζα έξω... Αλλα τπτ.. Μιλάμε για ώρες μέσα στην νύχτα..

ΓΙα να μην μακρηγορώ... Τώρα πλεον, την βγάζω για τσίσα, και εκτέλεί ακόμη και την εντολή "Κάνε Τσίσα". Μέσα σε 2 λεπτά,έχει κάνει,1 ή 2 φορές.
Για να κάνουμε κακάκια... Θα πρέπει να είμαστε στο βουνό ή στην θάλασσα.. Και να τρέχουμε χωρίς λουρί 1 ωρα για να τα κάνει μόνη της..
Έχει τύχει και να τρέχουμε ώρα μεσα στην πολη με λουρί,κι ξαφνικά να σκύψει και να στηθεί για να τα κάνει,μέσα στην μεση του δρόμου!!

Ο Τσίκο,μόλις τον βγάζω,τα κάνει όλα,κακάκια βέβαια δν τα κάνει όλα μαζί.. Θέλει περιπου 5 λεπτά,σε 2-3 σημεια..

Όμως και τα δυο.. Δν διστάζουν να τα κάνουν όποια ώρα και στιγμή μέσα στο σπίτι.. Και ομολογώ πως πλεον κουράστηκα την τόση καθαριότητα.. Το μωσαϊκό έχει κάνει ασπρίλες.. μυρωδιές.. Κάτι πρέπει να γίνει..

Έχει τύχει να γυρίσω 10 ώρες μετά, και να έχουν κάνει τσίσα 5-6 φορές, και κακά 2-3.. Μετά απο βόλτα!!

Επίσης.. Οι βόλτες μας είναι..
5-10 λεπτα το πρωί στις 8.. Ανάγκες και μέσα..
1 ωρίτσα περίπου,μεγάλη βόλτα οπουδήποτε,στις 4 το μεσημέρι.
απο 15 λεπτά εως και 1 ώρα ανάλογα τις αντοχές/καιρό κλπ το βράδυ.. Γύρω στις 12.

Τι να κάνω;;;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Για τον Τσίκο, θα σου έλεγα ανεπιφύλακτα crate.
Για την Λάρα το ίδιο, αν έβρισκες στο μέγεθός της.
Πρέπει οπωσδήποτε, να τους περιορίσεις τον χώρο που κινούνται.

Κατουροχέζουν και οι δύο μέσα;
Πόσες φορές την ημέρα τρώνε;
Αφήνεις κουβάδες νερό όταν λείπεις;

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Και συμπληρωματικά σε όσα ειπε το mareco, παρε μια καλή αποσμινη για ρίξε ενα καλο σφουγγάρισμα να καθαρίσεις τις μυρωδιες!

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Τρώνε 2 φορές την μέρα, μπαρφ, στις 8 το πρωι,και στις 8 το βράδυ.
Νερό υπάρχει πάντα μα πάντα,γεμάτο μπωλ 3.5 λίτρων.

Κατουροχέζουν και τα 2... όπου θέλουν,ότι ώρα.. :(

Όσο για το Crate,το είχα απο την αρχή υπόψιν,όταν πρωτο-μπήκα εδώ..
Αλλά επειδή λείπω πάντα ενα 8ωρο τουλάχιστον.. Δεν θα μπορούσα να τα αφήνω τόσες ώρες..
Μπορώ να πάρω απο ενα για το μεγεθος τους, και να τα μάθω σιγά σιγά τις ώρες που είμαι στο σπίτι..
Όμως όταν φευγω για δουλειά είναι πολλές οι συνεχόμενες ώρες για να τα αφήσω μέσα..

Επίσης η Λάρα, δν διστάζει να λερώσει ακριβώς δίπλα στην κουβέρτα της! (Ελεος!)

Κι επίσης.. Έχει φάει στρώματα,μαξιλάρια,οτιδήποτε φουσκωτό.. Και κατέληξε να είναι με απλές κουβέρτες στο πάτωμα..

Natasaki

Well-Known Member
30 Απριλίου 2013
619
3
Θεσσαλονικη
Κ εγω λειπω απο το σπιτι καθε μερα 8+ ωρες αλλα το crate ηταν μονοδρομος για πολλα. Κ κατουροχεζε μεσα κ εκανε ζημιες κ ειχε κ αγχος αποχωρισμου. Μην νομιζεις οτι μου αρεσει να την αφηνω μεσα τοσες ωρες αλλα αν δεν υπαρχει αλλη λυση..? Σκεφτομαι απλα οτι ολα αυτα γινονται για το καλο της κ καποια στιγμη θα μεινει παλι ελευθερη στο σπιτι χωρις να κανει καμια ζημια κτλ..οποτε κ παιρνω θαρρος..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Μια χαρά μπορούν να μείνουν τόσες ώρες στο crate.
Το μόνο διαφορετικό που θα κάνουν, απ'το να μην είναι, είναι...τις ανάγκες τους. Που δεν είναι ανάγκες βασικά. Συμπεριφορικές βλακείες είναι. Σίγουρα μπορούν να κρατηθούν.

Περιόρισέ τους επίσης, το νερό. Δεν χρειάζεται να έχουν τόσο νερό και ειδικά με την barf.
Η ποσότητα του φαγητού τους είναι εντάξει; Μήπως είναι πάρα πολύ;

Πρέπει να ενεργήσεις άμεσα και δραστικά, γιατί ο ένας παρασύρει τον άλλον σε αυτό.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Δυστυχώς αυτό που συνέβη είναι ότι δεν έμαθε η γιγαντούλα από μωρό το θέμα τουαλέτας και φυσικά αντιγράφει και το άλλο αφού βλέπει ότι τα κάνει μέσα. Αν καταφέρνεις και τα πας και τα δύο βολτα ίσως αν έκανες μεγαλύτερη την πρωινη, ξέρω είναι δύσκολο, να μην είχαν αποθέματα. Επίσης αν δεν τάιζες πρωί καθόλου; Αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό να τρώνε τόσο αργά το πρώτο τους γεύμα.
Επίσης αν τα κάνει κοντά εκεί που κοιμάται ίσως να λερώνει και μέσα στο κρέιτ.
Θα σου πω κάτι εξτρίμ που συνήθως δεν προτείνω, αν ο κήπος είναι μεγάλος φτιάξε ένα μεγάλο χώρο-κρέιτ και για τα δυό μαζί εκεί να μένουν όσο είσαι στην δουλειά. Μόνο όμως αν υπάρχει ένας χώρος που δεν θα μπορεί κάποιος καλοθελητής να πετάξει τίποτα μέσα.

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Αυτός που παρασύρει είναι η γιγαντούλα.. Ο μικρός τις 3-4 πρώτες μέρες δν έκανε ΤΠΤ!!
Βλέπωντας την Λάρα άνετη.. λογικά δν δίστασε ούτε εκείνος..
Πολύ φοβάμαι,οτι αφού λερώνει δίπλα στην κουβέρτα της,ίσως να λερώνει και μέσα στο Κρέϊτ.. (Τραγικό)!

Παιδιά νόμιζα οτι απαγορεύεται αυστηρά τόσες ώρες Κρειτ.. Γι αυτό και δν πήρα ποτέ!
3 χρόνια,και το σπίτι ειναι σε άθλια κατάσταση.. Γενικά... Δεν παει άλλο..

Σκεφτόμουν να απομονώσω το ένα δωμάτιο με κάποιον τρόπο,σαν κλουβί... Να κάνουν ότι είναι εκεί μεσα..

Έχω κήπο.. ο οποίος θέλει καινούρια περίφραξη... Αλλά και πάλι.. Πολύ κρύο.. βροχή.. ζέστες.. Και επίσης.. Δν θα είμαι ήρεμος οτι δν θα τα πειράξει κανείς...

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Εντάξει τώρα αυτά είναι θέματα. Αν τους χώριζες ? Από ότι κατάλαβα ο μικρός μιμείται ...τουλάχιστον να λύσεις το ένα θέμα ?

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Crate 8-16 και 20-24? Πολλες ωρες ειναι ναι.
Χωρισε τα.
Και τρωνε και μπαρφ και τα κανουν και μεσα και εξω? Δηλαδη αν ετρωγαν ξηρα?
Νερο ελαχιστο στον καθενα - ενα ποτηρι.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Δεν πρέπει να επιτρέψεις, να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ μέσα.
Η μεγάλη έπρεπε ήδη να το έχει κόψει, από καιρό μάλιστα.
Ειδικά αν πιστεύεις, ότι θα λερώνει και στο crate [που αμφιβάλλω], θα πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα την εκπαίδευσή τους. Αν εξακολουθήσει να λερώνει μέσα στο crate, θα πρέπει ίσως να το ψάξεις και ιατρικά. Μήπως δεν μπορεί να κρατηθεί τόσες ώρες, για κάποιο παθολογικό και όχι ψυχολογικό λόγο;

Καλού-κακού, ψάξε για έξτρα πάτο στο crate, τύπου σχάρας:

για να περιορίσεις τις "ζημιές" του πρώτου καιρού.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΝΟΣ

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2013
136
6
μυτιληνη
Μου κανει εντυπωση για τη Λαρα..οι μολοσσοι μαθαινουν ευκολα πολλα πραγματα..ισως να παρασυρεται απο τον τσικο...εχεις αυλη ή κηπο στο σπιτι?αν ναι διαμορφωσε τον ετσι ωστε να μην μπορει καποιος να πεταξει τιποτα μεσα.πιστευω οτι εξω δεν θα βαριουνται τοσο μεχρι να γυρισεις.θα εχει πιο πολλες μυρωδιες,θα παιζουν πιο ελευθερα..αυτο που χτυπαει πορτες και παραθυρα ειναι γιατι νιωθει εγκλωβισμενη.εμενα ο δικος μου δεν θελει με τιποτα να μενει μεσα στο σπιτι οταν λειπω.μια φορα τον αφησα και κοντεψε να γκρεμισει την πορτα.τωρα πλεον τη χτυπαει μονο οταν θελει να βγει για την αναγκη του..παντως γνωριζεις πολυ καλα οτι οι μολοσσοι δεν μπορουν μονοι τους.το πιο κακο που μπορεις να κανεις σε εναν μολοσσο ειναι να τον αφηνεις τοσες ωρες....βρες τροπους να την απασχολεις ή να την κουραζεις αρκετα πριν φευγεις για δουλεια ή να πηγαινει καποιος στο σπιτι να παιζει λιγο μαζι της...

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
θα μπορούσα να τα αφήνω στο κρειτ το πρωινό 8ωρο... Που δν μπορω να παω καθολου σπίτι..
Και στην βραδινή βάρδια που είμαι ντελιβεράς,να τα έχω ελεύθερα στο μισό σπίτι όπως τώρα,και να πετάγομαι λίγο,να κάθομαι μαζί τους όσο μπορώ,μέχρι να χτυπήσει τηλεφωνο για παραγγελία! (δν έχω και πολλή δουλειά,και μπορώ να το κάνω !)

Να τα χωρίσω... Αφού ο μικρός έχει αλλάξει την Λάρα προς το καλύτερο,σε θέμα διάθεσης τουλάχιστον.. Ηταν και ο μεγαλύτερος λόγος που τον πήρα,να μήν είναι μόνη της.. Δεν θα μου άρεσε να τα χωρίσω!

Επίσης το Σάββατο ή την Κυριακή πάμε για στείρωση.. και τα δυο.. και έχω λίγο άγχος! ](*,)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Στο ιδιο κρειτ θα τα βαλεις?
Οποτε θα τα χωρισεις ετσι και αλλιως.

Εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι πολλες ωρες για ενηλικο σκυλο.
Ναι συμφωνω οτι εχει αλλαξει τη Λαρα ο μικρος ... αλλα και η Λαρα τον εμαθε να τα κανει ολα μεσα στο σπιτι! Σε λιγο θα τον μαθει να τρωει πορτες κλπ

Παρε baby gates και χωρισε τα στα δωματια. Ταιζε λιγοτερο το πρωι και περισσοτερο το βραδυ.

Καθε φορα που εχουμε φιλοξενουμενο σκυλο στο σπιτι που δεν ξερει απο τουαλετα , ο Ντ κανει το ιδιο για νομιζει οτι επιτρεπεται ( αφου το κανει το αλλο, εγω γιατι να κρατηθω?). ;)

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Καταρχην σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλές και τις γρήγορες απαντήσεις σας..
Αντιλήφθηκα γρήγορα πως μαθαίνουν εύκολα... Και ξέρω ότι εγώ φταίω για την κατάσταση.. Απλώς επέτρεψα να συμβαίνει.. Προβληματίζομαι απο την αρχή με το θέμα,ζορίζομαι και στο τέλος δν κάνω τπτ..

Ο Εκτροφέας μου,είχε πει,οτι είναι αυστηρά για ΜΕΣΑ.. Γι'αυτό κι έχω αποκλείσει τον κήπο.. (ο οποιος θέλει και αρκετη δουλειά.. Να καθαριστεί,και ολόκληρη περίφραξη,ψηλή.. Και να έχει ασφάλεια..
Δν αντέχουν στο κρύο.. Ούτε στην πολύ ζέστη.. Κι όταν βρέχει;
Εδώ το μπαλκόνι της αφήνω ανοιχτό όταν είμαι σπίτι,και κοιμάμαι ή κάνω δουλειές,και πάντα προτιμάει να κάθεται στο κρεβάτι μαζι μου.. Ενώ ο μικρός προτιμάει να αράζει έξω.. (και να προσπαθεί να δραπετεύσει..)

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΝΟΣ

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2013
136
6
μυτιληνη
Ξεκινα ετσι και βλεπεις..οσο χρονο περνας μαζι τους,να τον περνας ποιοτικα..προσπαθησε να τους μαθεις ορισμενα πραγματα.δεν ειναι δυσκολο,μονο να εχεις λιχουδιες!!!και μην τους χωρισεις.ο ενας κανει παρεα στον αλλο.η λαρα μονη της εντελως θα υποφερει.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εννοείται ότι μιλάμε για ξεχωριστά crate έτσι;
Η τουλάχιστον για την Λάρα, μέχρι να κόψει τις κακές συνήθειες.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΝΟΣ

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2013
136
6
μυτιληνη
συμφωνω οτι δεν αντεχουν στο κρυο και στην βροχη γι' αυτο ειπα να διαμορφωσεις το χωρο καταλληλα.και φυσικα και προτιμαει να ειναι στο κρεβατι μαζι σου οταν κι εσυ εισαι σπιτι!οταν ομως δεν εισαι ψαχνει τροπους διαφυγης με αποτελεσμα να σου εχει γκρεμισει το σπιτι.ο εκτροφεας φανταζομαι ειπε αυστηρα μεσα οσον αφορα το κρυο.αν ομως ο καιρος ειναι καλος φυσικα και θα προτιμαει να βγει εξω να παιξει απ'τη στιγμη που λειπεις και βαριεται μεσα.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Εννοείται ότι μιλάμε για ξεχωριστά crate έτσι;
Η τουλάχιστον για την Λάρα, μέχρι να κόψει τις κακές συνήθειες.
λες να υπάρχει κρειτ να χωρανε και τα 2? εδω για τη Λαρα θα δυσκολευτεί να βρει...
Αλλά με κάποιον τρόπο δεν θα πρεπει να χωριστουν να μην παρασύρει το ενα το άλλο? εστω και με σεντονια πανω από τα κρειτ