http://C:\Users\hp\Desktop\Barbara\My\Akita\Skulia.txt
για ριξτε μια ματια στο στο παρακατω...ειναι για οποιον θελει να μαθει καποια πραγματα για τα σκυλια(διατροφη,υγεια,εκπαιδευση)
Διατροφή
Ένα κουτάβι θα πρέπει να ταΐζεται περίπου 4 φορές την ημέρα, με τροφή κατάλληλη για τη ράτσα και την ηλικία του και σε ποσότητα ανάλογη με το βάρος του. Οι περισσότερες τροφές ποιότητας αναγράφουν την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι ώστε να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος. Επίσης ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει καταλλήλως.
Για την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή ενός κουταβιού συνιστούμε ξηρά τροφή (κροκέτα) το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από άφθονο φρέσκο νερό. Κατά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να δίνετε την ξηρά τροφή μουλιασμένη σε χλιαρό νερό και ανακατεμένη με λίγη κονσέρβα για κουτάβια.
Σε ένα μικρόσωμο κουτάβι δίνετε του επίσης νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι διαλυμένο, για να αποφύγετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
Συνιστούμε να αποφεύγετε τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα. Δίνετέ του μόνο πολύ μικρές ποσότητες για λόγους εκπαίδευσης ή επιβράβευσης.
Tρόφιμα προορισμένα για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκά, γάλα, αγελαδινά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) δε συνίστανται. Σκυλάκια άνω των 2 μηνών έχουν λάβει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος από τη μητέρα τους. Αν θεωρηθεί όμως απαραίτητο από τον κτηνίατρο, υπάρχουν σκευάσματα απολύτως κτηνιατρικά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος σε σκόνη.
Εμβολιασμοί
Το κουτάβι μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια του δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με άλλα ζώα ή με ανθρώπους, που πριν έχουν έρθει σε επαφή με άλλα ζώα. Εάν έχετε παίξει με ένα άλλο ζωάκι πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με το δικό σας, ώστε να αποφύγετε να του μεταφέρετε ιώσεις. Κρατάτε το κουτάβι σε χώρο ελεγχόμενο και μη το βγάζετε βόλτα. Για τις μετακινήσεις του κουταβιού (π.χ. επίσκεψη στον κτηνίατρο) χρησιμοποιήστε ένα κιβώτιο μεταφοράς.
Οποιοδήποτε κουτάβι σας προμηθεύσουμε θα έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον μία φορά. Για τα υπόλοιπα εμβόλια ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Συνιστούμε την αγορά ενός κουταβιού να ακολουθεί η επίσκεψη σε κτηνίατρο, έχοντας πάντα το βιβλιάριο υγείας.
Όπως σε αρκετές μεγάλου μεγέθους ράτσες, το Γερμανικό Ποιμενικό είναι επιρρεπή στην κληρονομική πάθηση της δυσπλασίας του ισχίου και του αγκώνα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να σιγουρευτείτε ότι και στους δύο γονείς έχουν γίνει ακτινογραφίες και έχουν κριθεί υγιείς όσων αφορά τη δυσπλασία.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ξεκίνημα των εννοιών της εκπαίδευσης και οι βάσεις της σωστής συμβίωσης ξεκινούν από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του νεαρού κατοικίδιου στο σπίτι. Η ηλικία του σκύλου μπορεί να είναι πολύ μικρή, ακόμη και οκτώ εβδομάδων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση σκύλων για ομάδες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ξεκινά σε μικρές ηλικίες και ο βαθμός απόδοσης της εκπαίδευσης είναι πολύ ψηλός.Η αναφορά γίνεται σε σκυλιά με τα οποία θα ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες και όχι σε σκυλιά τα οποία θα πάνε σε επαγγελματίες. Σε αυτά βάζουμε όριο ηλικίας τους 4,5 μήνες (για την υπακοή) για το λόγο ότι θα έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς, θα έχουν αλλάξει δόντια και θα είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν σωματικά και ψυχολογικά στο παιχνίδι της υπακοής.Η εκπαίδευση με τον ιδιοκτήτη ξεκινά πολύ νωρίς γιατί υπάρχει η καθημερινή επαφή και η σχέση είναι άμεση.Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη προς το κουτάβι είναι ανάλογη που θα είχαμε αν εκπαιδεύαμε ένα μικρό παιδί σε θέματα συμπεριφοράς. Μπορούν να λειτουργήσουν μέσα από το παιχνίδι και με συχνές επαναλήψεις -με εφαρμογή, δηλαδή, της θεωρίας των εξαρτημένων αντανακλαστικών του Παυλόφ.Δίνουμε μεγάλο βάρος στη διάθεση του ιδιοκτήτη και στο μεράκι, ώστε να βγει καλό το αποτέλεσμα και να επενδυθεί χρόνος και υπομονή.Τα υλικά που θα χρειαστεί ένας ερασιτέχνης για τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης ενός κουταβιού είναι ένα μακρύ λουρί-οδηγός, κολάρο απλό, όχι πνίχτης και μία αλυσίδα.Οι ίδιες ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν και από μεγαλύτερα σκυλιά μόνο που θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα.
Χρήσιμες εφαρμογές
Θεμελιώδες για την τρυφερή ηλικία του σκύλου είναι το να μάθει να μην τρώει από ξένους ή ό,τι βρίσκει κάτω, ώστε να μη βάζει σε κίνδυνο την υγεία του.Πρέπει λοιπόν από πολύ μικρό να έχει τα δικά του πιάτα, το δικό του χώρο σερβιρίσματος και συγκεκριμένες ώρες παροχής τροφής.
Πριν σερβιριστεί το κουτάβι, θα του ζητήσουμε να κάτσει, αφού κάτσει θα αφήσουμε το πιάτο στο έδαφος χωρίς να του επιτρέψουμε να σηκωθεί από τη θέση του, δηλαδή έχοντας δουλέψει το "μείνε" και όταν κρίνουμε θα σπρώξουμε το πιάτο προς το μέρος του, λέγοντας κάποια λέξη που θα τον προτρέψει να φάει. Είναι προτιμότερο η λέξη αυτή να μην είναι "φαΐ" ή "φάε" ή κάτι που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε.Η όλη διαδικασία μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.Χρησιμοποιούμε το απαγορευτικό "μη" όταν το κουτάβι κάνει κάτι ανεπιθύμητο ή κάποια αταξία. Το λέμε δυνατά και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τράνταγμα από το περιλαίμιο. Είναι ο καλύτερος τρόπος τιμωρίας και συγχρόνως εκπαίδευσης, ώστε να αποφύγουμε την απόκτηση κακών συνηθειών. Μπορεί να συνοδεύεται με τιμωρία-δέσιμο, προσοχή όμως, ποτέ ξύλο, ούτε με εφημερίδα και όχι στέρηση τροφής, γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.Οι κινήσεις των ασκήσεων πρέπει να είναι απλές, όχι βίαιες και να επαναλαμβάνονται σταθερά και υπομονετικά. Ο τόνος της φωνής πρέπει να είναι ήρεμος και τα παραγγέλματα να δίνονται καθαρά και όχι βαριεστημένα. Ο τόνος θα γλυκαίνει όταν πρόκειται για επιβράβευση, η οποία επιβάλλεται πάντα στο τέλος κάθε άσκησης (επιβράβευση μόνο με χάδια, όχι με λιχουδιές).Η φωνή μας θα γίνεται πιο έντονη όταν διορθώνουμε ή επιπλήττουμε με το "μη". Οι ασκήσεις μπορούν να έχουν διάρκεια 3-5 λεπτά, με μικρά διαλείμματα παιχνιδιού και να εκτελούνται από όλη την οικογένεια.Το περπάτημα κοντά μας, η θέση "κάτω" και οι υπόλοιπες ασκήσεις θα έρθουν με τον καιρό πολύ πιο εύκολα.Οι ίδιες ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν και από μεγαλύτερα σκυλιά, απλώς θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια.Σε περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι δεν έχουν χρόνο, υπακοή, διάθεση ή σε περιπτώσεις σκύλων με ειδική συμπεριφορά είναι απαραίτητη η συνεργασία με επαγγελματίες, ενώ σε σκυλιά που έχουν ήδη μια καλή προεργασία, τα αποτελέσματα της συνεργασίας με έναν επαγγελματία θα είναι σαφώς καλύτερα.Ένας σωστός επαγγελματίας θα βοηθήσει ώστε να ιεραρχηθούν κάποια πράγματα, να διορθωθούν και να εξελιχθούν κάποια άλλα ώστε να φανούν οι πραγματικές δυνατότητες του σκύλου σας, και παράλληλα να προετοιμάσει τον σκύλο -αν και εσείς το επιθυμείτε- για ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης. - Το όνομα του σκύλου το λέμε συνέχεια από την πρώτη μέρα που θα φτάσει στο σπίτι το κουτάβι, ενώ το επιβραβεύουμε συνέχεια με πολλά χάδια κάθε φορά που έρχεται κοντά μας. Με τον καιρό μπορούμε να εναλλάσσουμε το όνομα του σκύλου, λέγοντας κοφτά τη λέξη "εδώ" ή "έλα".
- Παίζοντας κρυφτό με το κουτάβι στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού ή γύρω στον κήπο μας, φωνάζοντας το όνομά του, είναι η εξέλιξη της άσκησης. Η συνέχεια θα δοθεί κατά τον ίδιο τρόπο σε κάποιο πάρκο, ίσως τον πρώτο καιρό με κάποιο μακρύ λουρί για να προλάβουμε κάτι καινούργιο που θα του αποσπάσει την προσοχή ή ίσως το φοβίσει. Αφού λοιπόν έρθει το κουτάβι, θα του ζητήσουμε να κάτσει.
- Το παράγγελμα "κάτσε" (στα δύο πόδια) μπορεί να γίνει με μια απλή και όχι βίαιη πίεση με το αριστερό μας χέρι στη βάση της ουράς του κουταβιού, ενώ με το δεξί χέρι κουμαντάρουμε το σκυλί από το κολάρο, ώστε να καθίσει ευκολότερα. Αν σηκωθεί αμέσως, το διορθώνουμε επαναλαμβάνοντας την ίδια σειρά των κινήσεων. Κάθε φορά που το πιέζουμε στη βάση της ουράς, θα λέμε τη λέξη "κάτσε".
-Μετά από κάλεσμα ("εδώ") ζητάμε από το κουτάβι να σταθεί μπροστά μας και να μας κοιτάζει κατά μέτωπο.Την ίδια άσκηση, το "κάτσε", ζητάμε από έναν σκύλο να την εκτελέσει και να βρίσκεται ακριβώς αριστερά μας. Έχει μεγάλη σημασία το σώμα του να ακουμπά το πόδι μας και να υπάρχει μέρα με τη μέρα σταδιακή αύξηση στη χρονική διάρκεια της άσκησης.
- Το επόμενο βήμα είναι η άσκηση της αναμονής, το "μείνε". Φροντίζουμε να την ξεκινήσουμε όταν το κουτάβι έχει τρέξει και έχει εκτονωθεί, για να την κατανοήσει ευκολότερα. Βρισκόμαστε σε θέση "κάτσε" με το κουτάβι αριστερά, λέμε το "κάτσε" δυνατά και κάνοντας ένα πολύ μικρό βήμα βρισκόμαστε μπροστά του, προτείνουμε την παλάμη κλειστή προς το μέρος του και λέμε πάλι κοφτά "κάτσε".Κάνουμε ένα μικρό βήμα και μετακινούμαστε, ώστε να το έχουμε δεξιά μας πια, λέγοντας πάλι "κάτσε" και προτείνοντας το χέρι και συνεχίζουμε διαγράφοντας έναν μικρό κύκλο με κέντρο το κουτάβι.Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουμε σιγά-σιγά την ακτίνα του κύκλου, καθώς και τη διάρκεια του χρόνου. Στη συγκεκριμένη άσκηση, τον πρώτο καιρό έχει μεγαλύτερη σημασία η διάρκεια και όχι η απόσταση.Σε περίπτωση που σηκωθεί το διορθώνουμε βιαστικά (και όχι βίαια), επαναλαμβάνοντας το παράγγελμα και ίσως τις κινήσεις, και επανατοποθετώντας το στο σημείο απ' όπου ακριβώς σηκώθηκε. Αν από τη θέση "κάτσε" ξαπλώσει εντελώς, σε αυτές τις ηλικίες δεν το θεωρούμε λάθος.Μετά από συνεχή εξάσκηση, μπορούμε να αλλάξουμε σιγά-σιγά τη λέξη "κάτσε" με το "μείνε" ή "στάσου" ή "εκεί" ή με όποια άλλη λέξη θέλουμε.