Διατροφη ενος Bullmastiff.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Με αφορμη τα πολλα θεματα του φορουμ περι διατροφης,νομιζω οτι θα ηταν καλο να συζητησουμε για την διατροφη της συγκεκριμενης φυλης.

να συζητησουμε και να ανταλαξουμε τις αποψεις μας και σιγουρα να μαθουμε ολοι μας κατι,αλλα και να βοηθησουμε μεσα απο την συζητηση αυτη τον νεο ιδιοκτητη.

ξεκινω με τον δικο μου σκυλο...

απο 2 εως 7 μηνων του εδινα μονο Royal Canin giant puppy.δεν τον πιεζα να φαει πολυ ουτε του εβαζα υπερβολικες ποσοτητες...ομως στην ουσια ετρωγε πραγματικα πολυ...βεβαια ειναι η ρατσα τετοια...ο σκυλος μου ποτε δεν εχει υπαρξει παχυς...καποια στιγμη εφτασε να καταναλωνει 850gr ξηρα την μερα...απο 7 μηνων και υστερα στην συνολικη ποσοτητα φαγητου,προσθεσα και κιμα κοτοπουλο σε καθημερινη βαση.

3 φορες την εβδομαδα του δινω και 1 βραστο αυγο με το τσοφλι.

1-2 φορες τον μηνα θα αρχισω να του δινω και βοδινες καρδιες και συκωτακια...

ολα παντα ζεματισμενα για περιπου 4 λεπτα.

ο κιμας βρασμενος.

σκεφτομαι να του δινω καμια φορα και κανα καροτακι μαζι με μπροκολο.

επισης εδω και 2 μηνες απο τα κοκαλα του πετ σοπ,περασα στα μεγαλα βοδινα (πολλες φορες ολοκληρο το ποδι της αγελαδας...που λεει ο λογος...:D) κοκαλα...ζεματισμα 4 λεπτα και μετα...δεν ξεκολλαει!

επισης οταν βραζω τον κιμα το μονο που προσθετω ειναι και ενα σφηνακι λαδι (ελαιολαδο).

χμ...αυτα προς το παρον...περιμενω αποψεις σας,προτασεις σας κλπ...

:):)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Η συσκευασία της τροφής (Acana Puppy Large Breed) αναφέρει μέχρι 2 μηνών 325 gr/μέρα και από 3-5 μηνών 650 gr/μέρα. Ο δικός μου στους 2,5 μήνες τρώει περίπου 300 gr/μέρα και είναι μια χαρά, οπότε αγνοώ την ταμπέλα και δίνω βάση της εικόνας του σκύλου μου. Αν δω ότι αδυνατίζει θα αυξήσω ποσότητα, αν δω ότι παχαίνει (δύσκολο) θα μειώσω. Η καθημερινή του εξάσκηση είναι μέτρια (εξαρτάται από τη μέρα) και η διάθεσή του στα ύψη.
Επειδή η συγκεκριμένη τροφή είναι υπερπλήρης, δε σκοπεύω να δώσω τίποτα παραπάνω, γιατί δε θέλω να διαταράξω τις ποσότητες κυρίως των μετάλλων (π.χ. ασβέστιο) που μπορεί να με οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα. Επειδή δε, η αντίστοιχη adult έχει 1% περισσότερη πρωτεϊνη (άρα δεν έχει νόημα να γυρίσω σε adult νωρίς για να επιβραδύνω την ανάπτυξη), σκοπεύω να μείνω στην puppy μέχρι τους 18 μήνες.
Αυτό που μπορεί να κάνω προσεχώς είναι να του δίνω κανένα μεγάλο κόκκαλο (μηρό) να μασουλάει, βλέποντας και κάνοντας...
Μια παρατήρηση μόνο Θοδωρή αν μου επιτρέπεις, αντί για ελαιόλαδο δώστου λινέλαιο, είναι πολύ πλούσιο σε ΒΛΟ (βασικά λιπαρά οξέα) Ω3 μαζί με καρδαμέλαιο (μεγαλύτερη ποσότητα Ω6). Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός, κατά πολύ ανώτερος του ελαιόλαδου, το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους...μπορείς να τα βρεις και τα δύο σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα...;)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
ευχαριστω Αντωνη για την πληροφορια σου!

εννοειται οτι αυτο το θεμα εγινε τοσο για να βοηθηθει ο νεος ιδιοκτητης,οσο και για εμας που ηδη εχουμε bullmastiff.

ωραια,θα το ψαξω για τα 2 αυτα λαδια...το καρδαμελαιο μου θυμιζει το..."να φας να καρδαμωσεις"!

παντως στις σωστες παρατηρησεις σου,προσεξε μην πεσεις στην παγιδα του bullmastiff,που μεταξυ 6-10 με 11 μηνων εχει λεπτυνει πολυ...ειναι επειδη μεγαλωνει και ψηλωνει πολυ εκεινη την περιοδο και αναπτυσσεται ατσουμπαλα...

μην το ταισεις παρα πολυ για να ξανα-γεμισει...θα γεμισει σιγα σιγα...επισης προσοχη στις αρθρωσεις του!πολυ βαρος σε ενα κουταβι τετοιας φυλης ειναι καταστροφικο.

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
παντως στις σωστες παρατηρησεις σου,προσεξε μην πεσεις στην παγιδα του bullmastiff,που μεταξυ 6-10 με 11 μηνων εχει λεπτυνει πολυ...ειναι επειδη μεγαλωνει και ψηλωνει πολυ εκεινη την περιοδο και αναπτυσσεται ατσουμπαλα...
Ευχαριστώ για τη σημαντική παρατήρηση, θα το έχω υπόψη...;)
Όσο για τα λάδια, το καρδαμέλαιο μπορεί να το βρεις και σαν γαϊδουραγκαθέλαιο, είναι το ίδιο. Μαζί με το λινέλαιο σε αναλογία 1:1 δίνουν ένα καταπληκτικό συνδυασμό ΒΛΟ που πραγματικά κάνει θαύματα σε όλους...

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
επισης σκεφτομαι να του δινω καμια φορα αλεσμενο στο μπλεντερ καροτο και μπροκολο.

τωρα σκεφτομαι και για γιαουρτι,αλλα δεν ξερω...

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Καλησπερα φιλοι μου.Εγω οπως εχω αναφερει και σε αλλο ποστ δινω στο κουταβι μου την Royal canin giant puppy. Στους 2 μηνες αναφερει 380 γρ. ο πινακας δοσολογιας και τωρα που θα γινει 3 μηνων αυξανεται στα 465 γρ. Ωστοσο δεν την τρωει με μεγαλη ορεξη θα ελεγα. Του την δινω σε 3 γευματα την ημερα και συνολικα τωρα τρωει γυρω στα 350 γρ. Εχω αρχισει και του βαζω λιγο ζουμακι απο μαγειρευτο φαγητο για να του γινει πιο δελεαστικη στην μυτη και την γευση.
Ο σκυλος ειναι κανονικος προς το αδυνατος αλλα ωστοσο ειναι μια χαρα, ειδικα για την αναπτυξη του, σαν βαρια φυλη ειναι καλος.
Σημερα που τον ζυγισα ειναι 11 κιλα και 800 γραμμαρια και φαινετε οτι αναπτυσσετε γρηγορα και σταθερα.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
χμ...εμενα την Royal την "εσκιζε" μεχρι τους 7 μηνες...μετα αρχισε αισθητα να την βαριεται...γιατι ετρωγε το βοδινο κοκαλο και του αρεσε η γευση και η μυρωδια...μαζι ομως με τον κιμα κλπ που του βαζω την τρωει αμασητη που λεμε...καποιοι σκυλοι ειναι μιζεροι στο φαγητο...ισως ο μικρος ειναι λιγακι μιζερος.

ομως πρεπει να την τρωει οπωσδηποτε,ειναι η βαση η ξηρα...τα υπολοιπα ειναι προσθετα...ειδικα στην ηλικια που ειναι.

ρωτησε βεβαια και τον εκτροφεα του και τον κτηνιατρο...αλλα νομιζω κανει απλα τις "ζαβολιες" του στο φαγητο...θα του το αφηνεις 15 λεπτα...μετα θα του το παιρνεις...αν δεν φαει...θα δεις την επομενη πως θα φαει!

οπως και να εχει εσυ κρινεις,μαζι με τον εκτροφεα και τον κτηνιατρο!:)

p.s καθε σκυλι ειναι διαφορετικο...εμενα στην ηλικια του δικου σου ετρωγε και "πετρες"!...αλλα δεν εχει σχεση αυτο ουτε με την υγεια ουτε με τιποτε...διαφορετικα κουταβια απλα.

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Πολυ ωραιο να βλεπεις τους νεους ιδιοκτητες να προσεχουν τη διατροφη των κουταβιων τους...αλλα παιδια...προσοχη!
Μην τα παραχαιδευετε και παρα-παρακαλατε να φανε. Το πιατο πρεπει να γεμιζει και να μενει για ορισμενο χρονικο διαστημα με την τροφη μεσα σε αυτο. Δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να ασχολειστε με το αν και ποσο θα φαει ο σκυλος καθισμενοι απο πανω του γιατι κατι τετοιο θα εχει δυσαρεστες επιπτωσεις στο χαρακτηρα και στην ορεξη του κουταβιου στο μελλον.

Μην προσπαθειτε να ζορισετε το κουταβι ή να το δελεασετε για να φαει. Μπορει να βρειτε τωρα μια λυση στο προβλημα σας αλλα στο μελλον θα δυσκολευτειτε αν εχετε κανει ενα σκυλι που θα εχει συνηθισει να ειναι μιζερο στο φαγητο του και θα θελει προτροπη ή δελεαρ για να φαει.

Αντιθετα, αφηστε του το πιατο του με το φαγητο για 10-15 λεπτα. Αφηστε το σκυλι να φαει οσο φαει και μετα εξαφανιστε το μεχρι το επομενο του γευμα. Αν εχει πεινασει νωριτερα, θα φαει την επομενη ολο το φαγητο για να ανταπεξελθει στις αναγκες του. Αν δεν εχει πεινασει και δεν φαει ουτε τις επομενες φορες, δεν το χρειαζεται οποτε ποιος ο λογος να το ζοριζετε?

Μειωστε του την ποσοτητα αν βλεπετε οτι το φαγητο του παντα περισσευει. Μην ανησυχειτε. Αν δεν χορταινει με τη μειωμενη ποσοτητα, παλι θα το καταλαβετε για να του την αυξησετε στο μελλον.

Το σκυλι δεν θα παθει τιποτα αν φαει λιγοτερο απο οσο αναγραφει η συσκευασια της τροφης, ειδικα αν δεν το κανει και τοσο κεφι. Αντιθετα μπορει να παθει αν συστηματικα τρωει περισσοτερο οπως συμβαινει σε αρκετα κουταβια που η ορεξη, τους περισσευει.

Αυτο ισχυει εννοειται για ολα τα σκυλια και εχει αναφερθει και σε αλλα θεματα, αλλα αφου βλεπω τις "ανησυχιες" σας πανω στο θεμα διατροφης του μπουλμαστιφ, ειπα να σας καθησυχασω, επαναλαμβανοντας τα γνωστα.

Σε καθε περιπτωση ελεγχετε το βαρος του κουταβιου και περιοριστε το πολυ παιχνιδι, την ασκηση και τις μεγαλες βολτες. Αυτο ειναι και το σημαντικοτερο που πρεπει να σας ανησυχει στην βρεφικη του ηλικια.

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Ωραία, πολύ χαίρομαι που τα λέμε εδώ και έχουμε και βοήθεια απευθείας από την "πηγή" (αναφέρομαι στο solco)...:)
Σήμερα του έκανα το εμβόλιο και τον ζύγισα, 11,5 κιλά, μια χαρά φαίνεται. Ωστόσο παρατήρησα ότι με το που γύρισε στην Acana (υπενθυμίζω ότι για 1 εβδομάδα του έδινα flagyl με Hill's w/d για το άιμα στα κόπρανα και από το Σάββατο που τελείωσε σταδιακά ξαναγύρισα στην Acana) σήμερα το απόγευμα τα κακάκια του είναι πολύ μαλακά...:(
Επειδή μπορεί να είναι παρενέργεια του εμβολίου, θα περιμένω να δω και τις επόμενες ημέρες, αν συνεχίσει πάει να πει ότι τον πειράζει οπότε θα του αλλάξω τροφή (θα πάνε στράφι τα 60 ευρώ αλλά δε γίνεται αλλιώς)...

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
εχω ξανακουσει για την Acana οτι τα κοπρανα τα κανει πολυ μαλακα...η Royal σε αντιθεση τα κανει αρκετα σκληρα.

τωρα βεβαια αναλογα με το καθε σκυλι και την κριση του καθε ιδιοκτητη σε συνεργασια με τον εκτροφεα του και τον κτηνιατρο του.

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Έχω την εντύπωση πως μέρα με τη μέρα σκληραίνουν ελαφρά τα κόπρανα. Πιθανώς είναι θέμα χρόνου μέχρι να συνηθίσει το πεπτικό του σύστημα, αν πάντως δε γίνει τίποτα θα αλλάξω τροφή γιατί είναι δύσκολο να τα καθαρίζεις όταν είναι μαλακά.
Πάντως μου κάνει εντύπωση πως σχηματίζεται ήδη ο μυϊκός τόνος, μέσα σε 3 εβδομάδες που τον έχω έχει αρχίσει να φεύγει το "μωρουδίστικο ατσούμπαλο σουλούπι" και να δένει το σώμα του...:)

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Ευτυχώς πάμε καλά, τα κόπρανα έχουν "στερεοποιηθεί" σχεδόν τελείως οπότε όντως ήταν/είναι θέμα προσαρμογής του πεπτικού συστήματος.
Ερώτηση: τι treats (λιχουδιές) χρησιμοποιείτε εσείς στα δικά σας ?
Εγώ αρχικά είχα πάρει κάτι "λουκανικάκια" (δε θυμάμαι ποιά εταιρία) από βοδινό και κοτόπουλο αλλά τώρα που τελείωσαν το γύρισα σε κανονικό (για ανθρώπινη κατανάλωση εννοώ) βοδινό λουκάνικο γιατί δεν εμπιστεύομαι τα συστατικά που βάζουν στις έτοιμες τροφές.
Πάντως μου κάνει εντύπωση πως τα πάει πολύ καλά στην "προεκπαίδευση" που του κάνω, όχι πολύ συχνά προς το παρόν λόγω έλλειψης χρόνου αλλά προσεχώς πιστεύω καλύτερα...
Επίσης από αύριο ο μικρός θα βγει στον κήπο πλέον, του έχω περιφράξει ένα μικρό κομμάτι (κάτι σαν εξωτερικό kennel) με πλάκες πεζοδρομίου και χτιστό σπιτάκι, ελπίζω ότι δε θα έχει πρόβλημα με το κρύο ε ?

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
Ευτυχώς πάμε καλά, τα κόπρανα έχουν "στερεοποιηθεί" σχεδόν τελείως οπότε όντως ήταν/είναι θέμα προσαρμογής του πεπτικού συστήματος.
Ερώτηση: τι treats (λιχουδιές) χρησιμοποιείτε εσείς στα δικά σας ?
Εγώ αρχικά είχα πάρει κάτι "λουκανικάκια" (δε θυμάμαι ποιά εταιρία) από βοδινό και κοτόπουλο αλλά τώρα που τελείωσαν το γύρισα σε κανονικό (για ανθρώπινη κατανάλωση εννοώ) βοδινό λουκάνικο γιατί δεν εμπιστεύομαι τα συστατικά που βάζουν στις έτοιμες τροφές.
Πάντως μου κάνει εντύπωση πως τα πάει πολύ καλά στην "προεκπαίδευση" που του κάνω, όχι πολύ συχνά προς το παρόν λόγω έλλειψης χρόνου αλλά προσεχώς πιστεύω καλύτερα...
Επίσης από αύριο ο μικρός θα βγει στον κήπο πλέον, του έχω περιφράξει ένα μικρό κομμάτι (κάτι σαν εξωτερικό kennel) με πλάκες πεζοδρομίου και χτιστό σπιτάκι, ελπίζω ότι δε θα έχει πρόβλημα με το κρύο ε ?
Oλα μια χαρα και τα λουκανικακια που χρησιμοποιεις απλα να μην ειναι εκεινα τα χωριατικα με τα μπαχαρια τα κρεμμυδια κ.τ.λ. Με το κτρυο δε θα εχει απολυτως κανενα προβλημα. τωρα αν πιασει κανα μετρο χιονι εκει που εισαι θα παρεις τα μετρα σου

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Απλά λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης λέω. Όσο για το κρύο το αναφέρω γιατί αποκλείεται να αφήσει κουβέρτα μέσα στο σπίτι του, θα την κάνει φυτίλια...:mad::mad::D:D

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
Απλά λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης λέω. Όσο για το κρύο το αναφέρω γιατί αποκλείεται να αφήσει κουβέρτα μέσα στο σπίτι του, θα την κάνει φυτίλια...:mad::mad::D:D
κλασσικο αυτο με τισ κουβερτες ναι τα λουκανικα φρανκφουρτης ειναι μια χαρα. Αν θες και βουκιτσες βρασμενου συκωτιου ειναι πολυ καλες συμβουλη οχι δικη μου αλλα απο πολυ εμπειρο εκτροφεα.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Καλησπερα παιδια, σημερα του πηρα κατι μπισκοτακια ( της Eucanuba-all breeds) για να τα βαζω στο kong για να ασχολειται, και επισης του πηρα κατι ασπρα κοκκαλα μικρα που ειναι δεμενα κομπο και εχει ξετρελαθει.Εδω και μια ωρα που του το εδωσα δεν λεει να το αφησει!:):D