Διατροφη Καυκάσιων κουταβιών

7 Αυγούστου 2010
7
0
Καλησπέρα σε όλους, είμαι νεος στο φόρουμ και με πολλές ερωτήσεις.
Προσφάτως έγινα ευτυχης ιδιοκτητης δύο καυκάσιων κουταβιων τα οποία τωρα είναι 75 ημερων και ομολογώ ότι τα έχω εντελώς χαμένα με το θεμα της διατροφης.
Συγκεκριμένα, ακούω από διάφορους ότι πρέπει να δίνω συμπληρωματα ασβεστίου(osteoplus) επειδη πρέπει λέει να κάνουν γερά κοκκαλα ωστε να αντέξουν το μεγάλο βάρος που πιθανόν να αποκτησουν. Σε συζήτηση με κτηνίατρο μου είπε πως αν δωσω ταμπλέτες ασβεστίου υπάρχει σοβαρος κίνδυνος δυσπλασίας λόγω του οτι θα υπάρξει αυξημένη συγκεντρωση ασβεστίου στα οστα. Τι να κάνω?????
Ο δευτερος προβληματισμός μου έχει να κάνει με το ποσοστό πρωτεινης της ξηράς τροφής. Άλλος μου λέει ότι τωρα στην αναπτυξη πρέπει να δίνω τροφη με υψηλό ποσοστο πρωτείνης και άλλος μου λέει ότι τα κουτάβια πρέπει να μεγαλώσουν με μια τροφη συντηρησης και αργότερα σε ηλικία 12+ μηνών να δίνω ανάπτυξης.
Η μόνη αξιολογη τροφή που βρίσκω είναι η pro plan puppy large athletic και robust(#$$%^ την επαρχία μου!!!).
Η πρώτη εχει 32% πρωτεινη και 1,2% ασβεστιο ενώ η δευτερη 29% πρωτεινη και 1,4% ασβέστιο. Βάσει κάποιων ποστ που εχω διαβάσει η athletic έχει πολύ πρωτείνη ενώ η robust πολύ ασβέστιο!!!!!
Να σημειώσω εδώ πως το βάρος τους είναι 11+ κιλά σε ηλικία 70 ημερων.
Μεχρι ποιά ηλικία αναπτύσσονται τα καυκάσια????

Παρακαλώ τα φώτα σας!!!!!!

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ο εκτραφέας τους τι σε συμβουλεψε; Αυτός γνωρίζει τη φυλή και τις απαιτήσεις της.

Ααα, να σου ζήσουν και καλό κουράγιο. Ελπίζω ότι είσαι έμπειρος και θα τα βγάλεις πέρα με την εκπαίδευση 2 συνομήλικων σκύλων.

7 Αυγούστου 2010
7
0
Δεν τα πήρα από εκτροφείο, απλά κάποιος γνωστός μου είχε δυο καυκάσου (φύλακες σε ζώα) και γέννησε η θυληκια και πηρα δυο...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πήγα να γράψω ότι σου πρότειναν τα παιδιά πριν αλλα είδα το ποστ σου.
Πήγες κατευθειαν στα βαθυά βλέπω. Το να μεγαλώσεις δύο καυκάσους ταυτόχρονα θέλει πολύ υπομονή και πείρα.
Για την τροφή καλό θα ήταν να εκφέρει άποψη ένας εκτροφέας της φυλής... Αν δεν έχεις όρεξη να ψάξεις θα σου συμβούλευα να διαβάσεις θέματα που υπάρχουν στο forum περι τροφής και να αποφασίσεις ο ίδιος τι πιστεύεις καλύτερο.
Πάντως πήρες μεγάλη απόφαση να το ξέρεις!

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εκτροφέας είναι κι ο φίλος σου...
απλά είναι ανεύθυνος εκτροφέας.

Το ότι δεν θέλει να λέγεται εκτροφέας, δεν μειώνει τις ηθικές ευθύνες που έχει απένταντι στους σκύλους του και όλα τους τα κουτάβια.

Όποιος κάνει γέννα, εκτροφέας είναι. Απλά μερικοί είναι πιο σωστοί/υπεύθυνοι από άλλους.

Στα πρώτα προβλήματά σου τώρα... χμ...
Ήδη σου έχουν πει διάφορα (άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος). Γιατί θα προτιμήσεις να ακούσεις κάποιον από φόρουμ (από τον κτηνίατρο ας πούμε);

Κι εγώ συμφωνώ με τον γιατρό να μην δώσεις ασβέστιο. Επίσης συμφωνώ με την χαμηλή πρωτείνη (δώσε συντήρησης αντί για 32%), δεν πρέπει να παίρνουν πάνω από 26% πρωτείνη τα μεγαλόσωμα κουτάβια. Δεν θα έδινα ποτέ τροφή ανάπτηξης (ούτε τώρα, ούτε αργότερα).

Ποιά είμαι εγώ όμως για να με ακούσεις; Αν είναι γνώμες που μαζεύεις γενικά... σαν δημοψήφισμα, εγώ αυτά ψηφίζω.

Επίσης συμφωνώ πως έκανε μεγάλο λάθος ο φίλος σου που σου έδωσε 2 αδέρφια. Αν είναι ίδιου φίλου θα έχεις καβγάδες, αν είναι αγόρι-κορίτσι θα πρέπει να στειρωθούν για να μην έχεις γεννητούρια. Επίσης η κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση δύο τέτοιων σκύλων είναι διπλά δύσκολη (καλύτερα να τα βγάζεις βόλτα ξεχωριστά -έστω τις περισσότερες φορές, για να δεθούν καλύτερα μαζί σου και να μην είναι εξαρτημένα το ένα στο άλλο).

Δώσε μεγάλη βάση στην αποπραρασίτωση (εξω και εσωπαράσιτων) για να ταίζεις τα κουτάβια, κι όχι τα σκουλίκια και τα τσιμπούρια τους.

Τους γονείς των κουταβιών τους ξέρεις, να υποθέσω; Τι ηλικίες έχουν; Έχουν ξανακάνει κουτάβια ή είναι τα πρώτα τους;

Αν μπορείς να πείσεις τον φίλο σου να μην κάνει άλλες γέννες (να στειρώσει τα ζώα του) θα κάνεις πολύ μεγάλο καλό.

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δυο κουτάβια....Μπράβο κουράγιο......
Έχεις καθόλου εμπειρία από την φυλή;
Τι φύλο είναι το καθένα;

Στα της τροφής και του ασβεστίου κι εγώ θα συμφωνήσω με την Dr Zhivago!

7 Αυγούστου 2010
7
0
Κατ΄αρχην σας ευχαριστώ για τις γρηγορες απαντήσεις σας.
Να ξεκαθαρίσω ότι αυτός που μου εδωσε τα κουτάβια δεν το κανει για κερδοσκοπικούς λόγους αλλά γιατι τα καυκασου ειναι εργαλεία της δουλειάς του. Επίσης να πω ότι κάνει πάντα ελεγχόμενες γεννες και όχι όποτε γουστάρουν τα σκυλια.
Πείρα από τη συγκεκριμένη ρατσα δεν έχω αλλά είμαι λάτρης και ιδιοκτήτης ελληνικών ποιμενικών.
Εχω πολύ υπομονή και ορεξη (εκτός του ότι λατρεύω τα σκυλιά) και όποιο βάσσανο και να περάσω με αυτά τα σκυλιά δεν θα μειώσει καθόλου την αγάπη μου και τον θαυμασμό γι αυτήν την ράτσα. Και για να προλάβω, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι καθόλου επιπόλαιος και γνωρίζω τι ακριβώς με περιμένει!!!

Dr.Zhivago
Προτιμώ να ακούσω τη γνώμη ενός φόρουμ (αυτός είναι άλλωστε ο λόγος υπαρξης τους) παρά ενος κτηνίατρου άπειρου με αυτή τη ράτσα και γενικότερα με τα σκυλιά. Όπως είπα και στο πρωτο ποστ, είμαι από επαρχία, οι κτηνίατροι της περιοχής ασχολούνται κατα κύριο λόγο με αγροτικά ζώα (προβατα κλπ) και σχεδόν καθόλου με σκυλιά.
Τώρα για τα ενδοπαρασιτα και εξωπαράσιτα εννοείται πως εχω προβεί στις απαραιτητες ενεργειες από την πρώτη μέρα που τα πήρα.

Ζητάω λοιπόν την γνώμη για την διατροφή των κουταβιών μου όχι απλά για να μαζεψω γνώμες. Απλά οι κτηνίατροι εδω δεν μπορούν να με βοηθήσουν, οι εκτροφείς που μίλησα στο τηλεφωνο δεν θέλουν να με βοηθήσουν (μπορει και να εχουν δίκιο) και δεν θέλω να κάνω τα σκυλιά μου πειραματοζωα. Έχω διαβασει μερικά συγγράματα και βιβλία για αυτή τη ρατσα αλλά δεν αναφέρουν κάτι συγκεκριμενο.
Για αυτό σας παρακαλώ βοηθήστε με να μη κάνω κάτι κακό για τα κουτάβια μου!!!

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Συμπληρώματα ασβεστίου συνήθιζαν να δίνουν οι κτηνίατροι την εποχή που οι περισσότεροι τάιζαν τα σκυλιά τους με αποφάγια. Σε τέτοιες φυλές δεν υπάρχουν πολλοί έμπειροι κτηνίατροι ούτως ή άλλως. Δίνε μία καλή ξηρά και δεν χρειάζεται να δίνεις κανένα συμπλήρωμα.
Θα σου ζητήσω να μας κάνεις και μια μικρή σύγκριση των καυκάσιων με τους ελληνικούς στην πορεία. Να τα χαίρεσαι όλα τα σκυλιά σου και καλώς όρισες.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
παραθέτω ένα κομάτι από άλλο ποστ,για το ασβέστιο:

Το ρίσκο της υπερβολικής πρόσληψης ασβεστίου

Το Ασβέστιο είναι αναγκαίο για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Είναι αποδεδειγμένο από εκτενείς έρευνες ότι η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την ανάπτυξη της OCD. Όταν η ποσότητα ασβεστίου που καταναλώνεται από το κουτάβι είναι μεγάλη το ρίσκο για την ανάπτυξη κλινικών συμπτωμάτων αυξάνεται. Υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συμβεί όταν συμπληρώματα ασβεστίου προστίθενται σε μία πλήρη και ισορροπημένη τροφή, όταν το κουτάβι τρέφεται με τροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και όταν ο ιδιοκτήτης προσθέτει πολύ ασβέστιο στο φαγητό που έχει μαγειρέψει για το σκύλο του. Η πρόσθεση ασβεστίου σε μία τροφή πλήρη και ισορροπημένη πρέπειι να αποφεύγεται κάτω από όλες τις συνθήκες, αφού η ποσότητα ασβεστίου σε αυτές τις δίαιτες είναι προσεκτικά ελεγμένες.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλως ηρθες Αλεξανδρε. Υποθετω εχεις μεγαλη αυλη αφου εχεις τοσα και τετοιου ειδους σκυλια.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Δηλαδη αν καταλαβα καλα, εισαι κοντα τους μονο τις ωρες που εισαι στο καταστημα και τα βλεπεις λιγο, εφοσον εισαι απασχολημενος με τη δουλεια. Πηγαινεις να τα βλεπεις και αλλες ωρες?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Alexandros,

Σου ξανατονίζω, όποιος κάνει γέννεις είναι εκτροφέας (το ότι ο φίλος σου δεν έχει τις γνώσεις να εκτρέφει, ή/και δεν πουλάει τα κουτάβια, δεν τον απαλλάσει από τον όρο "εκτροφέας" κι ούτε από τις ευθύνες του). Έχουμε πάρα πολλούς Καυκάσιους Ποιμενικούς στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ζευγαρώνουν όλοι. Έτσι έκαναν και με του Γερμανικούς Ποιμενικούς πριν χρόνια, και τώρα κάνεις αμάν να δεις ένα τις προκοπής....

Τα 2 μικρά στη φωτό είναι που σου χάρισε;
Αν ναι, πες στον φίλο σου πως δεν είναι αποδεχτό το χρώμα μαύρο-πύρινο στη φυλή (γιατί δείχνει προσμήξεις με άλλες φυλές). Άλλος ένας λόγος να σταματήσει αν ζευγαρώνει.

Χαίρομαι που έχεις ενθουσιαστεί με τα μικρά κι έχεις όρεξη για μάθηση. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είσαι από αυτούς που δεν πηγαίνουν ποτέ βότλα τους σκύλους τους (τα 5 στρέμματα δεν σε απαλλάσουν ούτε από τις βόλτες, κι ούτε από την εκπαίδευση που θα πρέπει να τους κάνεις για να μπορείς να τους ελέγχεις αργότερα). Το ότι δεν είναι στο σπίτι σου και θα έχουν ελάχιστο (εώς καθόλου) ποιοτικό χρόνο μαζί σου, απλά αυξάνει την ανάγκη τους για καθημερινές βόλτες με το αφεντικό τους (χωριστά όπως είπα πριν).

Αν ασχοληθείς σε καθημερινό επίπεδο, πιστεύω θα τα πας μια χαρά (και αν δεν τα πας θα είναι αρκετά εύκολο να βοηθηθείς, γιατί θα έχεις κάνει σωστή αρχή με τα κουτάβια).

Αν όμως αφήσεις τους σκύλους απλά να μεγαλώνουν όπως ορίζει η φύση τους, μόνο στον χώρο σου και ως αγέλη (χωρίς να ασχολείσαι αρκετά ώστε να σε υπακούν, να σε αγαπούν και να σε σέβονται) θα έχεις μεγάλα προβλήματα αργότερα.

Μεγάλα προβλήματα έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που πήραν 2 Καύκασους μαζί, από "ερασιτέχνη" εκτροφέα....
Θα θέλει αρκετή προσπάθεια εκ μέρους σου να μην μπεις στο "κλάμπ", και το μετανιώσεις πικρά.

Last edited:

7 Αυγούστου 2010
7
0
Δεν υπάρχει θέμα χρόνου,
βρίσκομαι καθημερινα περισότερο 14 ωρες την ημερα στο μαγαζί και πολλές ωρες τις περνω με τα σκυλιά μου.
Τώρα για το χρώμα, γνωρίζω το πρότυπο της φυλής το οποίο όντως λέει ότι το μαύρο δεν ειναι αποδεκτό αλλά τονίζει οτι το μαύρο απαντάται πολλές φορές απλά δεν ειναι αποδεκτό. Άλλωστε ο δικός μου δεν είναι μαυρος αλλά γκρίζος με μαυρη "μασκα".
Τώρα να αναφερω και πάλι οτι αυτός που μου τα χάρισε(με χίλια ζόρια και παρακάλια) ζευγαρώνει τα σκυλιά του σπάνια (νομιζω δευτερη γέννα αυτη) επειδη χρειαζεται σκυλιά. Έχει σχεδον 1000 προβατα και τα καυκάσια του είναι απαραίτητα. Δεν έχει δωσει ποτε κουτάβια και σε κανέναν. Αν εδωσε σε εμένα το έκανε γιατί ξέρει την αφοσίωση μου και την αγάπη μου για τα σκυλιά. Του έχουν ζητήσει πολλοι κουταβια και με πολλά λεφτα και δεν έδωσε γιατί ήξερε ότι δεν θα τα προσέχουν ή δεν θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν.

Last edited: