Διαλέγοντας το σωστό κουτάβι

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Ένα δίλημμα το οποίο έχουν όλοι όσοι θέλουν μα δεν ξέρουν που και πως να ψάξουν.
Παρακάτω θα πω την ΓΝΩΜΗ μου η οποία δεν είναι απαραίτητα και σωστή.
Θα συμβούλευα πρώτα από όλα να ψάξετε να βρείτε έναν σωστό εκτροφέα. Ένας τέτοιος άνθρωπος έχει κάνει όλη την ΄βρομοδουλειά΄ για εσάς..
Έχει ψάξει για τις κατάλληλες γραμμές αίματος.
Γραμμές οι οποίες εγγυώνται την σωστή μορφολογική και ψυχολογική εξέλιξη των κουταβιών καθώς και την υγεία τους (τουλάχιστον στον βαθμό που μπορεί αυτό να γίνει)..
Έχει ξενυχτήσει άπειρες φορές διαβάζοντας pedigree βλέποντας συγγενείς των προγόνων του ανά τον κόσμο, την εξέλιξη τους, την υγεία τους, την ποιότητα των απογόνων τους κ.λ.π.
Έχει πηγές άλλους εκτροφείς του εξωτερικού (εμπειρότερους από αυτόν) οι οποίοι τον βοηθούν και τον καθοδηγούν.
Καλό το INTERNET αλλά πως μπορεί κάποιος να διασταυρώσει διάφορες πληροφορίες που αντλεί από αυτό??? π.χ από τι πέθανε ο κορυφαίος γεννήτορας αδερφός του σκύλου του??
Τον πάτησε αυτοκίνητο όπως λέει ο εκτροφέας-ιδιοκτήτης του η πέθανε από καρδιά????? Η το αντίθετο.
Ο κορυφαίος επιβήτορας ΕΧΕΙ όντως πρόβλημα και το μεταδίδει ή είναι κακοπροαίρετα λόγια ανθρώπων που ζηλεύουν???
Αυτές είναι πληροφορίες οι οποίες δεν μπορεί να ξέρει ο καθένας
Επίσης διάφοροι τίτλοι που έχουν οι πρόγονοι δεν αποδεικνύουν τίποτα.
ΠΟΛΛΟΙ από αυτούς τους τίτλους είναι ψεύτικοι.
Μην εκπλαγείτε εάν ο κορυφαίος γεννήτορας , πατέρας του κουταβιού σας και κάτοχος SchH 3 δεν δαγκώνει, η φοβάται το stick του ερεθιστή, η εάν το κυνηγετικό σκυλί που πήρατε από τον πρωταθλητή Ευρώπης είναι κροτοφοβικό .
Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί δεν είναι διατεθειμένοι να τα χάσουν
Επίσης μπορείτε να μου εξηγήσετε πως γίνεται σκυλιά να έχουν 30-40 CAC και ούτε 1 CACIB???
Προσωπικά έχω δει σκυλί να φεύγει από τον στίβο φοβισμένο, κατά την υπακοή.
Μπορείτε να φαντασθείτε αυτό το σκυλί που δεν άντεξε την πίεση της υπακοής να μπει στο στίβο να δαγκώσει??? Εφιαλτικό σενάριο.
Εάν μπορείτε λοιπόν να ψάξετε, επισκεφτείτε εκτροφεία του εσωτερικού και εξωτερικού-εκθέσεις και λοιπά, σίγουρα μπορεί να διαμορφώσετε μια πιο ασφαλή γνώμη.
Αλλιώς βρείτε τον εκτροφέα που τα έχει κάνει όλα αυτά επειδή τον ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ η ποιότητα, η υγεία και το μέλλον του ονόματος του εκτροφείου του και των κουταβιών και όχι το χρήμα.
Κανείς δεν ξέρει ζευγαρώνοντας δυο σκυλιά τι θα πάρει. Υπολογίζει αλλά σίγουρος δεν είναι. Ο λόγος??
Θεωρητικά οι γονείς μεταδίδουν τα γονίδια τους κατά 50% ο καθένας.
Πρακτικά αυτό δεν γίνεται. Κάπου θα υπερτερεί το γονίδιο του ενός και κάπου του αλλού. Αυτά θα τα δει ένας εκτροφέας μέσω παρομοίων ζευγαρωμάτων που γίνονται παγκοσμίως αλλά και εμπειρικά
Ο σωστός εκτροφέας έχει κάποιες ενδείξεις συγκρίνοντας κάποια παρόμοια ζευγαρώματα ανά τον κόσμο αλλά και πάλι σιγουριά δεν υπάρχει.
Το θέμα χαρακτήρα όμως είναι κατά 80% (ίσως και περισσότερο) θέμα της μάνας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει με την υιοθεσία αδέσποτων είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για την μάνα και όλες τις αρνητικές εμπειρίες που έχει και που ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στα κουτάβια της. Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
Στην περίπτωση μας όμως (αγορά καθαρόαιμου από εκτροφείο) βλέποντας την μάνα μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τον χαρακτήρα των κουταβιών της.
Μια ΣΩΣΤΗ μάνα θα καθαρίσει τα κουτάβια της, θα τα ταΐσει και θα ασχοληθεί μαζί τους αμέσως μόλις τα γεννήσει.
Αργότερα και καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν μέσα από το παιχνίδι και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της μάνας τους θα μάθουν την ιεραρχία τους μέσα στην αγέλη.
Ο ρόλος του εκτροφέα σε αυτήν την φάση είναι μηδαμινός.
Μόνη του υποχρέωση είναι να παρέχει το κατάλληλο προφυλαγμένο μέρος για την μάνα και τα κουτάβια της υψηλής ποιότητος τροφή και ησυχία.
Ύστερα σιγά σιγά και μέσω της αγέλης και μάνας θα αρχίσει η όποια ΄κοινωνικοποίηση΄ των κουταβιών.
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αρνητική εμπειρία έχουν τα κουτάβια από εμάς ή τους μεταφέρει μια φοβική-νευρική μάνα αυτήν την περίοδο θα τα σημαδέψει για την υπόλοιπη τους ζωή.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ.
Δείτε την μητέρα των κουταβιών εάν είναι δυνατόν πριν την γέννα έτσι ώστε να έχετε μια σοβαρή ένδειξη για τον χαρακτήρα των κουταβιών.
Φοβικές-δειλές-νευρικές σκύλες πρέπει να αποκλείονται.
Επίσης διαλέξτε εάν είναι δυνατόν κουτάβι από μεγάλη γέννα από γονείς που προέρχονται από μεγάλες γέννες.
Υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις ότι θα αποκτήσετε ένα υγιές ισορροποιημένο κουτάβι

gwgw

Well-Known Member
εγω παλι βρε παιδια ειμαι της αποψης οτι ενα σιγουρα ισορροπημενο και υγιες κουταβι θα ειναι ενα ημιαιμο κουταβι..και αυτο γιατι η φυση θα διαλεξει τα καλυτερα στοιχεια..

γιαυτο και η καθε φιλη εχει τις στανταρ αδυναμιες τις και προβληματα, γιατι το αιμα δεν ανανεωνεται..

δεν εχω κατι εναντιων των ρατσων αλοιμονο, αλλα θεωρω οτι ποιο ισορροπημενα στο θεμα της υγειας ζωα ειναι τα ημιαιαμα.

το μονο κακο με αυτα ειναι οτι δε ξερεις πως θα σου βγουν μορφολογικα παιρνοντας ενα ημιαιμο κουταβι, δηλ πως θα ειναι στην τελικη του μορφη εξωτερικα..

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
εγω παλι βρε παιδια ειμαι της αποψης οτι ενα σιγουρα ισορροπημενο και υγιες κουταβι θα ειναι ενα ημιαιμο κουταβι..και αυτο γιατι η φυση θα διαλεξει τα καλυτερα στοιχεια..
einai kati pou den exei apodeixtei alla statistika ta hmiaima parousiazoun poly poly poly ligotera problhmata ygeias se anti8esh me ta ka8aroaima.
kai malista akoma kai me a8lia diatrofh, zoun ena swro xronia.

gia rikste mia matia an ta pate kala me thn agglikh glwssa

http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed-breed_dog#Health

http://www.boxerworld.com/forums/showthread.php?t=83615

S

SwkDoG

Guest
Στο θέμα "σκύλος" υπάρχουν απίστευτα πολλές πληροφορίες και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν.
Πάρτε λοιπόν από το χεράκι πολύ όρεξη για ψάξιμο και το κριτικό σας ένστικτο και ξεκινήστε... :)
Αν δεν διαθέτετε τίποτα από τα παραπάνω μάλλον είσαστε καταδικασμένος να αποτύχετε... :cry:

Όσο για το αν τα ημίαιμα είναι πιο "ανθεκτικά" ή παρουσιάζουν σπανιότερα ασθένειες δεν ισχύει επιστημονικά/κτηνιατρικά.

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
SwkDoG said:
Όσο για το αν τα ημίαιμα είναι πιο "ανθεκτικά" ή παρουσιάζουν σπανιότερα ασθένειες δεν ισχύει επιστημονικά/κτηνιατρικά.
Φυσικα και ισχυει. Υπαρχουν παμπολλες μελετες που το αποδεικνυουν. Για παραδειγμα:
http://biomed.gerontologyjournals.org/cgi/content/abstract/52/3/B171

Το φαινομενο ονομαζεται αγγλιστι hybrid vigor και ειναι γνωστο στους επιστημονες και τους εκτροφεις παραγωγικων ζωων (αγελαδες, κοτοπουλα κλπ), εδω και πολλα πολλα χρονια. :)

S

SwkDoG

Guest
Skylos καλωσήρθες στο φόρουμ και περιμένουμε να σε "γνωρίσουμε"!... :)

Όσο για τα ημίαιμα και τα καθαρόαιμα να πω πως εξαρτάται από τις φυλές που "εμπλέκοντε" στη διασταύρωση και δημιουργία του υβριδίου καθώς και στις καθαρόαιμες φυλές που αναφερόμαστε.
Φαντάσου μία έρευνα όπου χρησιμοποιούντε καθαρόαιμα Πούντλ (κανίς) και ζούν 18 και 20 χρόνια και ημίαιμα άνω των 50 κιλών (από μεγαλόσωμες εώς γιγαντόσωμες φυλές) που δεν θα ξεπεράσουν τα 10-12 χρόνια...?!
Εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως οργανικά δεν διαφέρουν,ίδια φυσιολογία,ίδια ανατομία.

Ας μην ξεχνάμε πως τα καθαρόαιμα του σήμερα ήταν τα ημίαιμα του χθες.

angie31

Member
28 Δεκεμβρίου 2006
18
0
Re: ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ

ΜΑΚΗΣ said:
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ.
Δείτε την μητέρα των κουταβιών εάν είναι δυνατόν πριν την γέννα έτσι ώστε να έχετε μια σοβαρή ένδειξη για τον χαρακτήρα των κουταβιών.
Επίσης διαλέξτε εάν είναι δυνατόν κουτάβι από μεγάλη γέννα από γονείς που προέρχονται από μεγάλες γέννες.
Υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις ότι θα αποκτήσετε ένα υγιές ισορροποιημένο κουτάβι
καλημερα σε ολο το φορουμ
Ειναι η πρωτη φορα που γραφω εδω και επειδη συντομα θα αποκτησω ενα σκυλακι ηθελα να ρωτησω το εξης:
πως μπορω να εχω αυτες τις πληροφοριες στην κερκυρα (επαρχια)?
Υπαρχει τροπος να ΅τα γνωριζω απο πριν ολα αυτα?
Στο πετ σοπ που πηγα για παραγγελια το μονο που μου ειπαν ειναι οτι θα παραλαβω ενα κουταβι μαλτεζ 8 εβδομαδων απο Ουγγαρια....τα χαρτια θα ερθουν μετα απο 1-2 μηνες....
τιποτα αλλο....ουτε ξερουν τιποτα αλλο (υποψιν οτι ειναι απο τα πιο αξιοπιστα πετ σοπσ του νησιου)

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
γεια σου αngie και καλωςηρθες στο dog forum...

βασικα...και πολυ γρηγορα να αναφερω οτι απο petshop δεν αγοραζουμε σκυλακι...αλλα λουρακι...(οπως εχω ξαναπει)....gia διαφορους λογους..

εχουμε αναφερθει στο φορουμ εαν εχεις διαβασει ...που καλο ειναι να διαβασεις... :)

τωρα τι να πω...η γνωμη μου ειναι να ακυρωσεις την αγορα...και με την βοηθεια των παιδιων απο το φορουμ να βρεις τον καταληλο εκτροφεα ....(εαν υπαρχει για τις φυλες που σου αρεσουν...)

οσο για το ...
υποψιν οτι ειναι απο τα πιο αξιοπιστα πετ σοπσ του νησιου)
δυστηχως ....απο την στιγμη που κανει "εισαγωγες" μονο αξιοπιστο δεν μπορει να ειναι....

μην γραφω αλλα..εδω...κανε ενα τουρ στο φορουμ και με μεγαλη μου χαρα να σε βοηθησω να καταλαβεις τι κρυβετα πισω απο την "βιομηχανια" εισαγωγης κουταβιων αμφιβολου "ποιοτητας...αμφιβολου υγειας...και...και ...και....

τωρα δημοσιογραφικα να ρωτησω ...ποσο σου ζητησαν για το μαλτεζακι ...?

και κατι τελευταιο...αυτα που γραφει ο μακης....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περιπτωση να τα γνωριζεις οταν αγοραζεις απο πετσοπ....

τι λες....προλαβαινεις...να "ακυρωσεις" την παραγγελια...? :(

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
οπως τα λεει ο oscar

διαβασε αν θελεις και καποιες αλλες δημοσιευσεις για pet shops και puppy mills και θα καταλαβεις πιστευω...

και καλα θα ηταν να τρεξεις να ακυρωσεις την παραγγελια σου και να ψαξεις για καλο εκτροφεα μαλτεζ.

οσο για την κερκυρα, δεν υπαρχει εκει αξιοπιστο πετ σοπ ουτως ή αλλως. και οχι μονο πετ σοπ..

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Όπως τα λέει ο oscar είναι αν μπορείς να ακυρώσεις την παραγγελία κάνε το!
Προχτές είδα ένα σκύλο έφερνε σε κοντόντριχο λυκοειδές με πεσμένα αυτιά που όμως η ιδιοκτήτρια έλεγε ότι είναι labrador και είχε και χαρτια να το αποδείξει!!!!! :? :? :? :D

angie31

Member
28 Δεκεμβρίου 2006
18
0
χιλια ευχαριστω σε ολους για την αμεση απαντηση σας....
φυσικα σημερα κιολας ακυρωσα τη παραγγελια και ειμαι στην αναζητηση εκτροφεα μαλτεζ.....
μπορειτε να μου προτεινετε καποιον και τι ακριβως πρεπει να κανω?
εντωμεταξυ αρχιζω να διαβαζω και τις διαφορες πολυ χρησιμες συζητησεις σας....
και παλι ευχαριστω....
Οσο για την τιμη του μαλτεζ ηταν 700€....

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Χαχαχαχα οχι δεν την ειδα δεν ξερω γιατι...:D:D:D:D:D:D:D

Απαντησα σε μια ιδιοκτητρια με Μαλτεζ που σημερα θα ειναι 3 χρονων...χαχαχα

Παρακαλω Print Screen και κρεμασμα στο main...

THEODOROF

Well-Known Member
3 Νοεμβρίου 2009
152
0
ΠΑΤΡΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ.
Πώς μπορώ να καταλάβω μια φοβική-δειλή-νευρική θηλυκιά!
Δεν εχω μεγάλη εμπειρία,θα μπορούσατε να μου πείτε κάτι που πρέπει να παρατηρήσω,κάτι που θα φανεί έντονα στη σκύλα?

dimitra1971!

Banned
Banned
29 Σεπτεμβρίου 2011
171
2
Εγώ απαντω γιατι ολο και κάποιος καινουριος θα δει το θεμα. Το δικο μου ειναι ημιαιμάκι.
Τα υπερ:
Koυκλος στο σώμα και στην ψυχή . Οσο για το μυαλο πανεξυπνος και ευρηματικος.Επίσης ήξερε απο 2 μηνών που τον βρηκαμε οτι μέσα στο σπιτι ή και στην αυλη του σπιτιου ΔΕΝ τα κάνουμε και μας ειδοποιουσε!!
Τα κατά:
Θα μας βγει οταν ενηλικιωθει 35 κιλά !!!! Σορρυ δεν ήταν κάτι που το ήθελα.Ήθελα στο διαμέρισμα άντε μέχρι 15 κιλά.
Φυσικά τώρα τον λατρευουμε ακομα και αρκουδα να βγει.

Για οσους θελουν ράτσα μονο απο εκτροφέα .

Last edited: