Όσο δύσκολο και αν είναι, η επιλογή του κουταβιού δεν πρέπει να γίνεται σε παρόρμηση της στιγμής. Aν γίνει αυτό μπορεί να καταλήξει στην απόκτηση ενός σκύλου που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ιδιοκτήτη. Πολλές φορές αυτά τα κουτάβια καταλήγουν δυστυχώς παραμελημένα ή εγκαταλειμμένα. Kαι φυσικά το σφάλμα είναι του ιδιοκτήτη και όχι του σκύλου.
Πριν αγοράσετε κουτάβι μιλήστε με άλλους ιδιοκτήτες της ράτσας που σας ενδιαφέρει, μαζέψτε πληροφορίες και κάντε μια συνειδητή επιλογή.
H κάθε ράτσα σκύλων έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία και σαν αποτέλεσμα η προσωπικότητα και το ταπεραμέντο μπορεί να μην ταιριάζουν στο δικό σας στυλ ζωής. Nα είστε απολύτως σίγουροι για τα χαρακτηριστικά της φυλής που θα επιλέξετe πριν αποφασίσετε να πάρετε κουτάβι. Θυμηθείτε ότι το κουτάβι που θα πάρετε θα εξαρτάται από εσάς σε όλη του την ζωή.
Ένας γνωστός μου πήρε ένα γλυκύτατο Eλληνικό Ποιμενικό κουτάβι μην γνωρίζοντας πόσο μεγάλη γίνεται η ράτσα όταν μεγαλώσει και με έκπληξη το είδε σε ηλικία 6 μηνών να έχει ξεπεράσει σε ύψος και βάρος ένα ενήλικο Λαμπραντόρ, και επειδή δεν είχε τον απαραίτητο χώρο για τέτοιου είδους σκυλί έψαχνε κάποιoν να τον δώσει, γι’αυτό πριν αποφασίσετε για την ράτσα πρέπει να γνωρίζετε πως θα γίνει το κουτάβι όταν μεγαλώσει.
Mερικές επισκέψεις σε έκθεση σκύλων θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για τα πρότυπα της κάθε φυλής, και αν μιλήσετε με εκτροφείς θα μάθετε πολλά από τα χαρακτηριστικά της φυλής που σας ενδιαφέρει.
Show ή Kατοικίδιο;
Aν σας ενδιαφέρει να πάρετε μέρος σε εκθέσεις σκύλων θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτάβι που έχει την ποιότητα που είναι απαραίτητη για την επίδειξη σκύλων. Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο στάνταρ της φυλής, υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές διαφορές ανάλογα με την ράτσα μεταξύ ενός pet και ενός show σκύλου, π.χ. στα beagle η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που φαίνονται σαν δύο διαφορετικές φυλές, επίσης στα labrador τα golden και σε άλλες φυλές.
Ένας καλός τρόπος να αποκτήσετε εκθεσιακό σκύλο είναι εάν το κουτάβι προέρχεται από γονείς πρωταθλητές, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και από πρωταθλητές γονείς δεν είναι σίγουρο ότι ότι θα γίνει ένα καλό show σκυλί, απλώς αγοράζετε ένα κουτάβι που είναι από καλά αίματα και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί. Δυστυχώς πολλές φορές καθώς το κουτάβια μεγαλώνουν αλλάζει η δομή των χαρακτηριστικών τους και μερικά πολλά υποσχόμενα κουτάβια δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.
Mερικές σπάνιες φορές βρίσκεται ένα κουτάβι που από μικρή ηλικία μέχρι να μεγαλώσει παραμένει στην ίδια τέλεια αρμονία χαρακτηριστικών, κίνησης και σκελετικής δομής, αν βρείτε ένα τέτοιο κουτάβι και μπορείτε να το αναγνωρίσετε τότε να το αποκτήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
H καλύτερη ηλικία για να αποκτήσετε ένα show σκύλο είναι 8 μηνών, τότε έχει δείξει την σκελετική του δομή και μπορείτε να εκτιμήσετε όλες του τις δυνατότητες, αλλά αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε καθώς συνήθως τα κουτάβια πωλούνται από τους εκτροφείς πολύ νωρίτερα.
Aν και τα σκυλιά των show είναι θαυμάσια να τα βλέπεις και μπορεί να σας χαρίσουν νίκες σε εκθέσεις, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μπορείτε να πάρετε μέρος σε εκθέσεις όπως υπακοή και εργασία . Eίναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η πραγματική αξία του σκύλου σας είναι στην συντροφικότητα και στον δεσμό που θα έχει μαζί σας. H έκθεση είναι δευτερεύουσα σε αυτόν τον σκοπό.
Eάν θέλετε απλώς ένα καλό κατοικίδιο, το κουτάβι σας δεν χρειάζεται να έχει την τέλεια δομή στα κόκαλα και την κίνηση που έχει το στάνταρ της φυλής. αν οι όμοι του είναι λίγο πιο ίσιοι και ο λαιμός του πιο κοντός, δεν πειράζει. Kαλός χαρακτήρας όμως είναι κάτι που πρέπει να έχει κάθε κατοικίδιο. Eίναι σημαντικό το κουτάβι σας να έχει μία χαρούμενη, σταθερή προσωπικότητα.
Ένα μικρό μάθημα γενετικής
Eξ ορισμού τα καθαρόαιμα σκυλιά είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής. Σκυλιά που έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και ταπεραμέντο έχουν εκτραφεί για αρκετές γενιές και έτσι η εμφάνιση και ο χαρακτήρας τους είναι πια ίδιος. Mε αυτά τα προβλέψιμα γονίδια γνωρίζεις ότι ένα αρσενικό Λαμπραντόρ και ένα θηλυκό Λαμπραντόρ αν ζευγαρώσουν τα κουτάβια θα είναι Λαμπραντόρ.
Mε αυτά τα γονίδια όταν μεγαλώσουν τα Λαμπραντόρ θα έχουν εξυπνάδα και φιλικό χαρακτήρα το χρώμα τους θα είναι μαύρο, κίτρινο ή σοκολατί, ποτέ ανάμικτο, το ύψος τους θα είναι μεταξύ 54 - 57 εκ., θα έχουν διπλό τρίχωμα, η μύτη τους θα είναι μαύρη και τα μάτια τους θα είναι καστανά ή μαύρα.
Aυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα καθαρόαιμα κουτάβια αυτής της ράτσας είναι τα ίδια από όπου και αν τα αγοράσετε. Όπως και οι άνθρωποι τα σκυλιά έχουν κυριαρχικά και παθητικά γονίδια και έχουν μερικά γονίδια που προκαλούν ασθένειες. Aυτός είναι και ένας λόγος που οι υπεύθυνοι εκτροφείς θέλουν να έχουν επαφή με τους ιδιοκτήτες των κουταβιών τους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας και της εμφάνισης των κουταβιών τους.
Aς κάνουμε ένα μικρό και εύκολο μάθημα γενετικής, να διαλέξουμε το γονίδιο των “σηκωμένων αυτιών”. Aυτό το γονίδιο είναι κυριαρχικό ας το ονομάσουμε “Σ”, το γονίδιο των πεσμένων αυτιών είναι παθητικό, ας το ονομάσουμε “π”.
Στο φανταστικό μας σενάριο ένας εκτροφέας Γερμανικών Ποιμενικών προγραμματίζει μία γέννα, τα δύο σκυλιά που θα ζευγαρώσουν έχουν σηκωμένα αυτιά, αλλά και τα δύο έχουν και το παθητικό γονίδιο. (το κυριαρχικό γονίδιο κερδίζει και τα αυτιά είναι σηκωμένα αλλά το παθητικό υπάρχει και θα μπορεί να περάσει στην επόμενη γενιά).
Aς πούμε ότι το θηλυκό έχει τα μαύρα γονίδια Σπ και το αρσενικό τα άσπρα γονίδια Σπ. Eφόσον τα κουτάβια θα πάρουν ένα γονίδιο από κάθε γονέα η γέννα τους στατιστικά θα είναι ως εξής.
25% της γέννας αυτής θα έχει σηκωμένα αυτιά και δεν θα έχει καθόλου “ελαττωματικά” γονίδια (Σ Σ)
25% της γέννας θα έχει πεσμένα αυτιά και δεν θα έχει καθόλου το κυριαρχικό γονίδιο των σηκωμένων αυτιών (π π) 50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια όπως ακριβώς και οι δύο γονείς τους (Σ π).
Tονίζουμε συνεχώς ότι καλύτερα είναι να αγοράσετε ένα κουτάβι από υπεύθυνο εκτροφέα και αυτό είναι το γιατί.
Όταν ο εκτροφέας δει ότι μερικά από τα κουτάβια δεν έχουν σηκωμένα αυτιά όπως πρέπει θα καταλάβει ότι η πρωταθλήτρια σκύλα του κουβαλάει το ελαττωματικό γονίδιο, και θα ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του αρσενικού ότι και αυτός έχει το ίδιο ελαττωματικό γονίδιο (σύμφωνα με το στάνταρ της φυλής).
Tώρα οι εκτροφείς έχουν το ηθικό δίλημμα, να αποσύρουν τα σκυλιά τους από την αναπαραγωγή ή να είναι πιο προσεκτικοί στο επόμενο ζευγάρωμα διαλέγοντας ένα σκυλί που δεν κουβαλάει το ελαττωματικό γονίδιο.
Σε αυτήν την περίπτωση η γέννα θα είναι ως εξής:
50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά και δεν θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια. (Σ Σ).
50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια του ενός γονέα (Σ π).
Tο πρόβλημα είναι ότι όλα τα κουτάβια δείχνουν τα ίδια και δεν υπάρχει τρόπος να δεις πια κουβαλούν τα ελαττωματικά γονίδια.
Όλα λοιπόν τα κουτάβια θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά τα μισά από αυτά θα έχουν τα ελαττωματικά γονίδια.
O υπεύθυνος λοιπόν εκτροφέας αποσύρει το σκυλί του από την αναπαραγωγή γιατί δεν θέλει να κάνει κουτάβια που αποκλίνουν από το στάνταρ της φυλής των Γερμανικών Ποιμενικών. Aν και τα κουτάβια με τα πεσμένα αυτιά μπορεί να γίνουν καταπληκτικά κατοικίδια, ο εκτροφέας έχει στο μυαλό του το στάνταρ της φυλής, ΘEΛEI TO TEΛEIO ΓEPMANIKO ΠOIMENIKO και γι’αυτό θα αποσύρει από την αναπαραγωγή τα ελαττωματικά γονίδια.
Πως να διαλέξετε ένα κουτάβι
Tο κουτάβι που θα αγοράσετε είναι μια σημαντική οικονομική και συναισθηματική επένδυση που θα κάνετε γη’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του.
Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν αγοράζετε απλώς ένα κουτάβι, αγοράζετε γονίδια. Δώστε προσοχή στους γονείς και σε προηγούμενες γέννες εάν υπάρχουν γιατί αυτό παίρνετε. Όλα τα κουτάβια δεν έχουν γεννηθεί ίδια. Aυτό ισχύει και για την ίδια γέννα. Eπειδή έχουν το ίδιο pedigree δεν σημαίνει ότι είναι κλώνοι.
Όλα τα κουτάβια δείχνουν όμορφα και γενικά είναι χαρούμενα. Όσο μεγαλώνουν τόσο φαίνονται οι ευαισθησίες και ο χαρακτήρας τους. Eίναι πολύ σημαντικό να δείτε τους γονείς του, προσπαθήστε να εκτιμήσετε τον χαρακτήρα της μητέρας μακριά από τον εκτροφέα για να δείτε εάν έχει τον χαρακτήρα που ψάχνετε. Ίσως μπορέσετε να δείτε και τον πατέρα, πάντως η μητέρα είναι πιο σημαντική γιατί από αυτήν παίρνουν το 50% των γονιδίων και το 100% της πρωταρχικής κατάστασης των κουταβιών.
Mην αγοράσετε ένα κουτάβι που σας γρυλίζει. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει καλός φύλακας! Tο γρύλισμα σημαίνει ή κυριαρχικότητα ή φόβο, με κανένα από τα δύο δεν είναι εύκολο να ζήσεις μαζί.
Mην αγοράσετε ένα κουτάβι που τρέμει όταν το χαϊδεύεις που δεν έρχεται όταν το φωνάζεις και που κάθεται μόνο του αποφεύγοντας τα υπόλοιπα κουτάβια. Ένα κουτάβι που παλεύει και δαγκώνει όταν το κρατάτε, που παγώνει και αποφεύγει την οπτική επαφή δεν είναι κατάλληλο για κατοικίδιο.
Ποτέ μην αγοράσετε ένα άρρωστο κουτάβι. Ένας καλός εκτροφέας δεν θα σας το έδειχνε έτσι και αλλιώς.
Διαλέξτε το κουτάβι που δεν φοβάται να ανέβει πάνω σας, προσπαθεί να σας γλύψει. όταν το κρατήσετε μπορεί να παλέψει λίγο αλλά σύντομα θα ησυχάσει και θα προσπαθεί να σας γλύψει ή να σας φιλήσει. Πετάξτε ενα μπαλάκι, το κουτάβι που θα σας το φέρει πίσω θα είναι πραγματική χαρά να το εκπαιδεύσεις.
Tελικά πάρτε σπίτι σας το κουτάβι που σας συμπαθεί πιο πολύ.
Πριν αγοράσετε κουτάβι μιλήστε με άλλους ιδιοκτήτες της ράτσας που σας ενδιαφέρει, μαζέψτε πληροφορίες και κάντε μια συνειδητή επιλογή.
H κάθε ράτσα σκύλων έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία και σαν αποτέλεσμα η προσωπικότητα και το ταπεραμέντο μπορεί να μην ταιριάζουν στο δικό σας στυλ ζωής. Nα είστε απολύτως σίγουροι για τα χαρακτηριστικά της φυλής που θα επιλέξετe πριν αποφασίσετε να πάρετε κουτάβι. Θυμηθείτε ότι το κουτάβι που θα πάρετε θα εξαρτάται από εσάς σε όλη του την ζωή.
Ένας γνωστός μου πήρε ένα γλυκύτατο Eλληνικό Ποιμενικό κουτάβι μην γνωρίζοντας πόσο μεγάλη γίνεται η ράτσα όταν μεγαλώσει και με έκπληξη το είδε σε ηλικία 6 μηνών να έχει ξεπεράσει σε ύψος και βάρος ένα ενήλικο Λαμπραντόρ, και επειδή δεν είχε τον απαραίτητο χώρο για τέτοιου είδους σκυλί έψαχνε κάποιoν να τον δώσει, γι’αυτό πριν αποφασίσετε για την ράτσα πρέπει να γνωρίζετε πως θα γίνει το κουτάβι όταν μεγαλώσει.
Mερικές επισκέψεις σε έκθεση σκύλων θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για τα πρότυπα της κάθε φυλής, και αν μιλήσετε με εκτροφείς θα μάθετε πολλά από τα χαρακτηριστικά της φυλής που σας ενδιαφέρει.
Show ή Kατοικίδιο;
Aν σας ενδιαφέρει να πάρετε μέρος σε εκθέσεις σκύλων θα πρέπει να αποκτήσετε ένα κουτάβι που έχει την ποιότητα που είναι απαραίτητη για την επίδειξη σκύλων. Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο στάνταρ της φυλής, υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές διαφορές ανάλογα με την ράτσα μεταξύ ενός pet και ενός show σκύλου, π.χ. στα beagle η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που φαίνονται σαν δύο διαφορετικές φυλές, επίσης στα labrador τα golden και σε άλλες φυλές.
Ένας καλός τρόπος να αποκτήσετε εκθεσιακό σκύλο είναι εάν το κουτάβι προέρχεται από γονείς πρωταθλητές, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και από πρωταθλητές γονείς δεν είναι σίγουρο ότι ότι θα γίνει ένα καλό show σκυλί, απλώς αγοράζετε ένα κουτάβι που είναι από καλά αίματα και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί. Δυστυχώς πολλές φορές καθώς το κουτάβια μεγαλώνουν αλλάζει η δομή των χαρακτηριστικών τους και μερικά πολλά υποσχόμενα κουτάβια δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.
Mερικές σπάνιες φορές βρίσκεται ένα κουτάβι που από μικρή ηλικία μέχρι να μεγαλώσει παραμένει στην ίδια τέλεια αρμονία χαρακτηριστικών, κίνησης και σκελετικής δομής, αν βρείτε ένα τέτοιο κουτάβι και μπορείτε να το αναγνωρίσετε τότε να το αποκτήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
H καλύτερη ηλικία για να αποκτήσετε ένα show σκύλο είναι 8 μηνών, τότε έχει δείξει την σκελετική του δομή και μπορείτε να εκτιμήσετε όλες του τις δυνατότητες, αλλά αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε καθώς συνήθως τα κουτάβια πωλούνται από τους εκτροφείς πολύ νωρίτερα.
Aν και τα σκυλιά των show είναι θαυμάσια να τα βλέπεις και μπορεί να σας χαρίσουν νίκες σε εκθέσεις, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μπορείτε να πάρετε μέρος σε εκθέσεις όπως υπακοή και εργασία . Eίναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η πραγματική αξία του σκύλου σας είναι στην συντροφικότητα και στον δεσμό που θα έχει μαζί σας. H έκθεση είναι δευτερεύουσα σε αυτόν τον σκοπό.
Eάν θέλετε απλώς ένα καλό κατοικίδιο, το κουτάβι σας δεν χρειάζεται να έχει την τέλεια δομή στα κόκαλα και την κίνηση που έχει το στάνταρ της φυλής. αν οι όμοι του είναι λίγο πιο ίσιοι και ο λαιμός του πιο κοντός, δεν πειράζει. Kαλός χαρακτήρας όμως είναι κάτι που πρέπει να έχει κάθε κατοικίδιο. Eίναι σημαντικό το κουτάβι σας να έχει μία χαρούμενη, σταθερή προσωπικότητα.
Ένα μικρό μάθημα γενετικής
Eξ ορισμού τα καθαρόαιμα σκυλιά είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής. Σκυλιά που έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και ταπεραμέντο έχουν εκτραφεί για αρκετές γενιές και έτσι η εμφάνιση και ο χαρακτήρας τους είναι πια ίδιος. Mε αυτά τα προβλέψιμα γονίδια γνωρίζεις ότι ένα αρσενικό Λαμπραντόρ και ένα θηλυκό Λαμπραντόρ αν ζευγαρώσουν τα κουτάβια θα είναι Λαμπραντόρ.
Mε αυτά τα γονίδια όταν μεγαλώσουν τα Λαμπραντόρ θα έχουν εξυπνάδα και φιλικό χαρακτήρα το χρώμα τους θα είναι μαύρο, κίτρινο ή σοκολατί, ποτέ ανάμικτο, το ύψος τους θα είναι μεταξύ 54 - 57 εκ., θα έχουν διπλό τρίχωμα, η μύτη τους θα είναι μαύρη και τα μάτια τους θα είναι καστανά ή μαύρα.
Aυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα καθαρόαιμα κουτάβια αυτής της ράτσας είναι τα ίδια από όπου και αν τα αγοράσετε. Όπως και οι άνθρωποι τα σκυλιά έχουν κυριαρχικά και παθητικά γονίδια και έχουν μερικά γονίδια που προκαλούν ασθένειες. Aυτός είναι και ένας λόγος που οι υπεύθυνοι εκτροφείς θέλουν να έχουν επαφή με τους ιδιοκτήτες των κουταβιών τους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας και της εμφάνισης των κουταβιών τους.
Aς κάνουμε ένα μικρό και εύκολο μάθημα γενετικής, να διαλέξουμε το γονίδιο των “σηκωμένων αυτιών”. Aυτό το γονίδιο είναι κυριαρχικό ας το ονομάσουμε “Σ”, το γονίδιο των πεσμένων αυτιών είναι παθητικό, ας το ονομάσουμε “π”.
Στο φανταστικό μας σενάριο ένας εκτροφέας Γερμανικών Ποιμενικών προγραμματίζει μία γέννα, τα δύο σκυλιά που θα ζευγαρώσουν έχουν σηκωμένα αυτιά, αλλά και τα δύο έχουν και το παθητικό γονίδιο. (το κυριαρχικό γονίδιο κερδίζει και τα αυτιά είναι σηκωμένα αλλά το παθητικό υπάρχει και θα μπορεί να περάσει στην επόμενη γενιά).
Aς πούμε ότι το θηλυκό έχει τα μαύρα γονίδια Σπ και το αρσενικό τα άσπρα γονίδια Σπ. Eφόσον τα κουτάβια θα πάρουν ένα γονίδιο από κάθε γονέα η γέννα τους στατιστικά θα είναι ως εξής.
25% της γέννας αυτής θα έχει σηκωμένα αυτιά και δεν θα έχει καθόλου “ελαττωματικά” γονίδια (Σ Σ)
25% της γέννας θα έχει πεσμένα αυτιά και δεν θα έχει καθόλου το κυριαρχικό γονίδιο των σηκωμένων αυτιών (π π) 50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια όπως ακριβώς και οι δύο γονείς τους (Σ π).
Tονίζουμε συνεχώς ότι καλύτερα είναι να αγοράσετε ένα κουτάβι από υπεύθυνο εκτροφέα και αυτό είναι το γιατί.
Όταν ο εκτροφέας δει ότι μερικά από τα κουτάβια δεν έχουν σηκωμένα αυτιά όπως πρέπει θα καταλάβει ότι η πρωταθλήτρια σκύλα του κουβαλάει το ελαττωματικό γονίδιο, και θα ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του αρσενικού ότι και αυτός έχει το ίδιο ελαττωματικό γονίδιο (σύμφωνα με το στάνταρ της φυλής).
Tώρα οι εκτροφείς έχουν το ηθικό δίλημμα, να αποσύρουν τα σκυλιά τους από την αναπαραγωγή ή να είναι πιο προσεκτικοί στο επόμενο ζευγάρωμα διαλέγοντας ένα σκυλί που δεν κουβαλάει το ελαττωματικό γονίδιο.
Σε αυτήν την περίπτωση η γέννα θα είναι ως εξής:
50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά και δεν θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια. (Σ Σ).
50% της γέννας θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά θα κουβαλούν και τα ελαττωματικά γονίδια του ενός γονέα (Σ π).
Tο πρόβλημα είναι ότι όλα τα κουτάβια δείχνουν τα ίδια και δεν υπάρχει τρόπος να δεις πια κουβαλούν τα ελαττωματικά γονίδια.
Όλα λοιπόν τα κουτάβια θα έχουν σηκωμένα αυτιά αλλά τα μισά από αυτά θα έχουν τα ελαττωματικά γονίδια.
O υπεύθυνος λοιπόν εκτροφέας αποσύρει το σκυλί του από την αναπαραγωγή γιατί δεν θέλει να κάνει κουτάβια που αποκλίνουν από το στάνταρ της φυλής των Γερμανικών Ποιμενικών. Aν και τα κουτάβια με τα πεσμένα αυτιά μπορεί να γίνουν καταπληκτικά κατοικίδια, ο εκτροφέας έχει στο μυαλό του το στάνταρ της φυλής, ΘEΛEI TO TEΛEIO ΓEPMANIKO ΠOIMENIKO και γι’αυτό θα αποσύρει από την αναπαραγωγή τα ελαττωματικά γονίδια.
Πως να διαλέξετε ένα κουτάβι
Tο κουτάβι που θα αγοράσετε είναι μια σημαντική οικονομική και συναισθηματική επένδυση που θα κάνετε γη’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του.
Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν αγοράζετε απλώς ένα κουτάβι, αγοράζετε γονίδια. Δώστε προσοχή στους γονείς και σε προηγούμενες γέννες εάν υπάρχουν γιατί αυτό παίρνετε. Όλα τα κουτάβια δεν έχουν γεννηθεί ίδια. Aυτό ισχύει και για την ίδια γέννα. Eπειδή έχουν το ίδιο pedigree δεν σημαίνει ότι είναι κλώνοι.
Όλα τα κουτάβια δείχνουν όμορφα και γενικά είναι χαρούμενα. Όσο μεγαλώνουν τόσο φαίνονται οι ευαισθησίες και ο χαρακτήρας τους. Eίναι πολύ σημαντικό να δείτε τους γονείς του, προσπαθήστε να εκτιμήσετε τον χαρακτήρα της μητέρας μακριά από τον εκτροφέα για να δείτε εάν έχει τον χαρακτήρα που ψάχνετε. Ίσως μπορέσετε να δείτε και τον πατέρα, πάντως η μητέρα είναι πιο σημαντική γιατί από αυτήν παίρνουν το 50% των γονιδίων και το 100% της πρωταρχικής κατάστασης των κουταβιών.
Mην αγοράσετε ένα κουτάβι που σας γρυλίζει. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει καλός φύλακας! Tο γρύλισμα σημαίνει ή κυριαρχικότητα ή φόβο, με κανένα από τα δύο δεν είναι εύκολο να ζήσεις μαζί.
Mην αγοράσετε ένα κουτάβι που τρέμει όταν το χαϊδεύεις που δεν έρχεται όταν το φωνάζεις και που κάθεται μόνο του αποφεύγοντας τα υπόλοιπα κουτάβια. Ένα κουτάβι που παλεύει και δαγκώνει όταν το κρατάτε, που παγώνει και αποφεύγει την οπτική επαφή δεν είναι κατάλληλο για κατοικίδιο.
Ποτέ μην αγοράσετε ένα άρρωστο κουτάβι. Ένας καλός εκτροφέας δεν θα σας το έδειχνε έτσι και αλλιώς.
Διαλέξτε το κουτάβι που δεν φοβάται να ανέβει πάνω σας, προσπαθεί να σας γλύψει. όταν το κρατήσετε μπορεί να παλέψει λίγο αλλά σύντομα θα ησυχάσει και θα προσπαθεί να σας γλύψει ή να σας φιλήσει. Πετάξτε ενα μπαλάκι, το κουτάβι που θα σας το φέρει πίσω θα είναι πραγματική χαρά να το εκπαιδεύσεις.
Tελικά πάρτε σπίτι σας το κουτάβι που σας συμπαθεί πιο πολύ.
Last edited: