Δεύτερος σκύλος

stella_s

New Member
7 Μαϊου 2011
2
0
Καλησπέρα σας,
είναι πολλές οι φορές που έχω βοηθηθεί μέσω του φόρουμ, διαβάζοντας συζητήσεις, αλλά η πρώτη φορά που γράφω.
Χρειάζομαι την πολύτιμη συμβουλή σας για κάτι που με απασχολεί. Έχω ένα μαλτεζάκι 1,5 χρόνων θηλυκό, το οποίο είναι πολύ δεμένο μαζί μου, πολύ κοινωνικό με τους άλλους ανθρώπους αλλά και σκύλους. Σκέφτομαι να πάρω ένα μπόξερ το οποίο όμως θα μένει εκτός σπιτιού, καθώς έχουμε μεγάλο κήπο, ως φύλακας. Η ερώτησή μου είναι τί φύλο θα ήταν προτιμότερο να επιλέξω ώστε να υπάρχει μια αρμονική σχέση μεταξύ τους;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Καλησπερα,

Εγω θα ηθελα να σταθω σε κατι που ειναι σοβαροτερο απο το φυλο.

Τα μποξερ ειναι πολυ ανθρωποκεντρικα σκυλια που χουν αναγκη την ανθρωπινη συντροφια. Επισης ειναι ευαισθητα στη ζεστη. Γενικοτερα, ειναι παρακινδυνευμενο να χεις το σκυλο εξω χωρις επιβλεψη αφου μπορει να τον κλεψουν, να του πεταξουν καμια φολα ακομα και να χει κανα ατυχημα(πχ τσιμπημα εντομου) και να μη το παρεις ειδη.
περα απο αυτα, θεωρεις σωστο να γινεται διακριση μεταξυ των δυο ζωων; Το ενα μεσα στο σπιτι με παρεα και το αλλο εξω μονο του?

Γιατι δε θες να μενει μεσα στο σπιτι?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καλωσόρισες!
Να χαίρεσαι το μαλτεζάκι σου!

Σε σχέση με το 2ο σκύλο, προτείνω να ξεκινήσετε με το "σωστό" τρόπο:

Τα τελευταία χρόνια, έχω πειστεί ότι... αν δεν είσαι γαιοκτήμονας (με γη που, για κάποιους λόγους, θέλεις να προφυλάξεις από επισκέπτες)... ή, αν δεν είσαι τσοπάνης... δηλαδή, αν δεν χρησιμοποιείς το σκύλο σαν αναγκαίο "συνεργάτη" στην εργασία σου... τότε ο σκύλος, εκτός σπιτιού, δεν σου προσφέρει απόλύτως τίποτα παραπάνω στη φύλαξη...

Ή, μάλλον, νομίζεις ότι σου προσφέρει, γιατί βλέπει και ακούει διάφορα ερεθίσματα και γαυγίζει...
Ομως, είναι τρομερά ευάλωτος σε αναισθητικό σπρέϋ, ή σε φόλα, ή σε μαχαιριά, ή σε πυροβολισμό (στην ανάγκη)...

Εδώ βλέπουμε ότι οι ληστείες έχουν αρχίσει να γίνονται (σε εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό) με πυροβολισμούς μεταξύ κρεβατοκάμαρας και σαλονιού και εσύ θα έχεις το σκύλο φύλακα, "έξω απ' το παιχνίδι", στα αποδυτήρια? Για να μην μπορέσει να σε υπερασπίσει, αν ποτέ χρειαστεί?

Δεν λέω, ο μεγάλος κήπος βοηθάει ιδιαίτερα στην εκτόνωση του σκύλου, μιάς και ο καλύτερος σκύλος είναι ο κουρασμένος σκύλος... χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται (οπωσδήποτε) τις 2 μεγάλες βόλτες κάθε μέρα (για την διανοητική και ψυχική ευημερία του)... όπως λέμε: "birds fly, fish swim and dogs walk"...
Και, κατά συνέπεια, μπορεί ο σκύλος να παίζει και να τρέχει στον κήπο: α) στη διάρκεια της μέρας και, ταυτόχρονα, β) όταν είστε εσείς στο σπίτι... και το βράδυ, ή όταν λείπετε να είναι μέσα ώστε: α) να προστατεύει εσάς και το σπίτι και β) να μην γίνει εύκολο θύμα...

Εφόσον λέχθηκαν αυτά, προχωράμε:

Το Boxer είναι (σαν κλασική μολοσσοειδής φυλή) ένας ανθρωποκεντρικός σκύλος, παιχνιδιάρης και αγαπησιάρης (και φύλακας, αν χρειαστεί)... άρα, αν ζει έξω, κατά πάσα πιθανότητα, θα τη βγάζει έξω από τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, παρακαλώντας να μπει μέσα, ώστε να βρίσκεται όσο μπορεί πιο κοντά σας...

Boxer μακριά σας... είναι σαν Rottweiler μακριά σας... είναι σαν Bullmastiff μακριά σας... είναι σαν Cane Corso μακριά σας... είναι σαν Tosa Inu μακριά σας... για να μην πω ότι είναι σαν Boerboel μακριά σας (μιάς και έχει εκτραφεί για διπλό ρόλο)...
Δηλαδή, ένα μολοσσοειδές μακριά σας... δεν κάνει για τη "δουλειά"... είναι "αποτυχία"...

Και φτάνουμε στην ερώτηση του εκατομμυρίου: "Γιατί Boxer?"

Υ.Γ. Ενα ισορροπημένο... επαναλαμβάνω, ισορροπημένο (ίσως, ένα Νο 3, ή Νο 4 μιάς γέννας - από φυλές σαν αυτές που ανέφερα)... αρσενικό σκυλί, θα ήταν εντάξει... ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τραυματισμού το μαλτέζ, έστω και κατά λάθος...

Last edited:

stella_s

New Member
7 Μαϊου 2011
2
0
Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις σας, η αλήθεια είναι ότι με προβληματίσατε...
επέλεξα σαν ράτσα το μποξερ γιατί έχει καλό χαρακτήρα είναι φιλικό με τα παιδιά και με τα άλλα ζώα (σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει πάντα). Μένω στην επαρχία και σίγουρα θα έρθει σε επαφή και με άλλα ζώα εκτός από σκυλιά. Όσον αφορά το ότι θα μένει έξω από το σπίτι, πιο πολύ το σκεφτόμουν για να έχει το δικό του χώρο για να τρέχει, δεν είχα σκεφτεί το διαχωρισμό που μπορεί να νιώθει :(...

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Ο προβληματισμος σε τετοιες περιπτωσεις ειναι κατι θετικο :) θα τον εχεις μεσα ν αραζει μαζι σας, και θα τον αφηνεις να βγαινει για να παιζει/τρεχει ;) ειναι ο,τι καλυτερο μπορεις να κανεις

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Καλώς όρισες και καλώς μας βρήκες!!! :)

Όπως είπαν και τα παιδιά, ο κήπος είναι ευχής έργον για την εκτόνωση ενός σκύλου. Αλλά όχι η...μόνιμη κατοικία του. (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως ανέφερε ο johnk).
Το επόμενο που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η απόκτηση του από τη σωστή πηγή, για να έχεις ένα καλό δείγμα της φυλής που σε ενδιαφέρει από όλες τις απόψεις.

(Βέβαια, και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ο τσοπάνης μου τώρα το καλοκαίρι, δεν θέλει με τίποτα να μπει μέσα στο σπίτι το βράδυ. Έξω έχει περισσότερη δροσιά. Αν και όποτε τον καταφέρω να μπει μέσα, γιατί φοβάμαι, κυρίως, τις φόλες, γίνεται με .... φαγώσιμο "δόλωμα"...Αλλά και πάλι, το'χει καταλάβει και...πολύ συχνά...σημασία δε δίνει...)

Όσον αφορά στην επιλογή του φύλου, προσωπικά προτιμώ διαφορετικού φύλου σκυλιά (έχω ένα θηλυκό γκόλντεν ριτρίβερ κι ένα αρσενικό ελληνικό ποιμενικό). Η μόνη "δυσκολία" έγκειται όταν το θηλυκό είναι σε οίστρο. Και όσο μικρόσωμο κι αν είναι το ένα από τα δυο, δεν κάνει καμιά διαφορά στη φρίκη που θα φάει ο αρσενικός. Γι'αυτό, στην περίπτωση αυτή, αν δεν μπορείς να τα έχεις ξεχωριστά για κανα μήνα περίπου, η στείρωση (του θηλυκού, κατά την προσωπική μου άποψη) είναι μονόδρομος. Αυτό μόνο για την περίπτωση κατά λάθος ζευγαρώματος, γιατί κατά τ'άλλα ο αρσενικός, από την οσμή και μόνο, θα τρελαίνεται.
(μιλάω γενικά βέβαια, γιατί μαλτέζ με μπόξερ, δεν νομίζω να μπορούσε να προκύψει ζευγάρωμα...:rolleyes:)

dimitris_s2k

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2011
1.022
192
57
Athens / Marussi
www.facebook.com
...θα τον εχεις μεσα ν αραζει μαζι σας, και θα τον αφηνεις να βγαινει για να παιζει/τρεχει ;) ειναι ο,τι καλυτερο μπορεις να κανεις
Συμφωνώ απόλυτα! Εμείς έχουμε ηδη ένα pug και σε λίγους μήνες θα έχουμε τον Γερμανό μας (Γερμανικό Ποιμενικό). Θα εκπαιδευτεί κανονικά για φύλαξη αλλά θα ζει μαζί μας μέσα στο διαμέρισμα! Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα αφήσω το σκυλί μόνο του κάτω στον κήπο έρμαιο σε κάθε είδους κίνδυνο! Ναι παρουσία μου για παιχνίδι, τρέξιμο κλπ

Όσο για το φύλλο που λες εμας το παγκ είναι θηλυκό και το γερμανικό θα είναι αρσενικό. Το παγκάκι θα στειρωθεί σε κανένα μήνα πάντως, κυρίως για λόγους υγείας και όχι τόσο επειδή θαρθει το αρσενικό...

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.107
1.378
μην ξεχνάμε ότι τα boxer εκτος από παιχνιδιάρικα ktlp. ανήκουν στις κυριαρχικές φυλές το λέω αυτό και για τον ευατό μου που κάπου το είχα ξεχάσει μέσα σε όλα!!!

δεν είναι όλα xaxaxa και xouxouxou ;)