Είχα γράψει πιο πριν κάτι αλλά το διέγραψα για να αφήσω να κυλίσει η συζήτηση και να πεις και άλλα πιθανά πράγματα που εφαρμόζεις!
Με επιβεβαίωσε η τοποθέτηση σου που έγινε πιο συγκεκριμένη!
Πολύ καλή η υπακοή που ακολουθείς και να το συνεχίσεις ακάθεκτος και σταθερός!
Λανθασμένο ερέθισμα ή ανούσιο ερέθισμα είναι αυτό το ερέρθισμα που δίνουμε χωρίς να υπάρχει λόγος στον σκύλο ώστε να αναπτύξει μια συμπεριφορά!Δεν μιλάω για το πατάκι, αλλά για την παρουσία της σκύλας στο μπροστά κάθισμα!
5 μηνών κουτάβι προφανώς και να αναζητεί κάτι συνεχώς(εδώ μπαίνει η ηλικία).
Εσύ όμως που δεν θες να εμφανίσει μασούλημα πατακίου
θα πρέπει να μην της δώσεις αυτήν την κατάσταση!Αν η σκύλα μεγάλωνε συνηθισμένη στο box της που δεν έχει κανένα απολύτως ερέθισμα και δεν αναπτύσσει συμπεριφορά θα εξελισσόταν μια χαρά η μετακίνηση σας και το σημαντικότερο δεν θα είχες +1 κατάσταση προς επίλυση!Μην κουράζεις τον εαυτό σου έτσι, αυτό θέλω να σου πω!
Επίσης βάλε σε όλα αυτά την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεις ώστε να της διδάξεις την αναμονή σε μια εντολή ή κατάσταση!
Προφανώς και εδώ κολλάει η ηλικία, γιατί δεν έχει ακόμα το μυαλουδάκι να κάνει επεξεργαστεί την αναμονή ως κατάσταση, ωστόσο και εδώ δεν πρέπει να την τροφοδοτείς με ανούσια ερεθίσματα γιατί μετά μπαίνεις στην διαδικασία να την διορθώσεις!
Για να σου θέσω ένα παράδειγμα!
Θέλεις να μετακινηθείς με το αμάξ,οκ?Πετάς την σκύλα στο box, αφού πρώτα την έχεις δουλέψει σε αυτό(εκμάθηση-παραμονή), η σκύλα δεν αναπτύσσει απολύτως τίποτα από συμπεριφορές αφού δεν έχεις ερεθίσματα!Μεγαλώντας και ξέροντας το πόσο σφιχτοί(όχι αυστηροί, αλλά σφιχτοί) είναι οι χειρισμοί σου πάνω σε κάτι, και τροφοδοτώντας με σωστά ερεθίσματα θα βγει από αυτήν την κουταβίστικη περίοδο ανέπαφη και ξέροντας το πρόγραμμα της!
Μην θέτεις ερεθίσματα στην σκύλα εφόσον ξέρεις ότι θα μπεις στην διαδικασία να διορθώσεις!
Σαφέστατα!
Όχι όμως να υπακούει με λάθος ερεθίσματα!Γιατί πολύ απλά θα αναγκαστείς να διορθώσεις πράγμα που θα σε πάει πίσω και προπαντώς δεν είναι η σωστή μέθοδος!
Φτιάξε μια καθημερινότητα στην μετακίνηση σου συγκεκριμένη και σφιχτή!
Σωστό το κοντό λουρί!
Το λουρί όμως είναι εκεί πρωτίστως για ασφάλεια!Σε ένα κουτάβι 5 μηνών δεν χρησιμοποιείς τίποτα!
Σε κουτάβι 5 μηνών μόνο διδάσκεις!Έπειτα με τον καιρό, αφού αποκτήσει συσχετισμούς τότε βάζεις απλές διορθώσεις!
Η σκύλα και στο παράδειγμα με την γάτα και στο παράδειγμα με κάποιον να έρχεται, ενεργεί γιατί βιάζεσαι!
5 μηνών το κουτάβι θα πρέπει να δουλεύεται σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα(γάτα, άνθρωπος να έρχεται).
Και όταν το εμφανίζεις σε περιβάλλον με ερεθίσματα θέλεις συγκεκριμένους χειρισμούς στις επιβραβεύσεις-διορθώσεις.Θα πρέπει να είσαι σιγουρος σε τι εκθέτεις την σκύλα σου και θα πρέπει να είσαι σίγουρος αν μπορείς να χειριστείς την κατάσταση(επιβράβευση-διόρθωση)!
Όπως καταλαβαίνεις ακόμα και με εκπαίδευση μέσα σε ερεθίσματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χειρισμούς μας!
Βλέπω μια σκύλα στο avatar σου που μου μοιάζει με κυνηγετική φυλή. Πιθανόν η σκύλα να έχει έντονο το θηρευτικό ένστικτο! Εσύ ξέρεις ότι η σκύλα θα το εκδηλώσει!Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία να δουλέψεις την σκύλα με σωστές γάτες που δεν τρέχουν(πχ σπιτικές) και θα πρέπει επίσης να μην τροφοδοτείς την σκύλα με λανθασμένα ερεθίσματα(πιθανόν γειτονιά με πολλές γάτες που τρέχουν σαν σφεντόνες)!
Ανεβάζεις στα ύψη την υπακοή και την συγκεκριμενοποίηση της και ύστερα θέτεις ερεθίσματα σε απόσταση και δουλεύεις.
Ίσως φαίνεται δύσκολο όλο αυτό, αλλά δεν είναι χαζοί όσοι τραβάν με τα σκυλιά τους στα βουνά που δεν υπάρχει ψυχή!
Μέσα στο λανθασμένο ερέθισμα δεν πρόκειται να κάνει κανείς δουλειά!
Προσωπικά σε περίοδο κοινωνικοποιήσης πιο πολλές φορές με έχουν δει τα βουνά παρά η γειτονιά μου που είναι τίγκα στο ερέθισμα!Πιο πολλές φορές με έχουν δει χωράφια με επιστρατευμένα σκυλιά από φίλους και γνωστούς σε απόσταση και εμένα να δουλεύω το τότε κουτάβι μου παρά να το διορθώνω επειδή μια γάτα πετάχτηκε από έναν κάδο ή ένα αδέσποτα στο πιο κάτω στενό μας γάβγισε!Σιγά σιγά και έπειτα από καιρό έκανα βόλτα στην γειτονιά μου!Ήθελα να δουλεύω τον σκύλο μόνο με Positive Reinforcement και έψαχνα καταστάσεις που οφελούν αυτό το πράγμα!
Γενικά μπες στην διαδικασία να ψάξεις και να διαβάσεις το κεφάλαιο Operant Conditioning, Classical Conditioning(Συντελεστική Μάθηση, Κλασική Μάθηση) και φυσικά τις καταστάσεις που τροφοδοτούν τις συμπεριφορές αυτές