silver, και βεβαια ανταλλαγη αποψεων κανουμε και εμπλουτιζουμε ετσι το θεμα εδω.
Οταν καποιος ερθει και μοιραια εντοπισει καποια κακως κειμενα(που ειναι γνωστα) και καποιος πει ''ας κοιταξει τα μουτρα του'' και να μη μιλαει, το πρωτο που ερχεται στο δικο μου μυαλο ειναι η ενοχη και η ελλειψη επιχειρηματων. Το δικαιωμα της παρατηρησης και της κρισης το εχουν οι παντες, το ιδιο και την ελευθερια λογου.
Αν εσυ ή εγω εχουμε να προσαψουμε κατι αρνητικο που ειδαμε ή που ζησαμε καπου, κανενας δεν μας εμποδιζει να το κανουμε και πολλοι πιστευω οτι το εχουμε ήδη κανει. Εγω το εχω κανει, και δεν εχω μπει σε κανενα τρυπακι. Ειδα καποια πραγματα με τα ματια μου οσον αφορα τις ακαθαρσιες των σκυλων στο Παρισι και τις απαγορευσεις εκει, και τα εγραψα και εδω.
Δεν ισοπεδωθηκε η Ελλαδα απο αυτην την επιστολη. Ηταν πολυ συγκεκριμενη στα γεγονοτα και στις εικονες εκει που πηγε και διεμεινε και δεν μιλαγε για ολη την Ελλαδα, αλλα για συγκεκριμενες εικονες στην Κρητη οι οποιες επεσαν στην αντιληψη της ιδιας της συγγραφεως.
Αυτο που γραφεις για την ''σιωπη'' θα μπορουσε να ειναι το επακολουθο της απαξιωσης και της ακυρωσης οποιασδηποτε τετοιας επικρισης αν ολοι σε αυτο το θεμα σημερα ειχαμε την αποψη οτι δεν χρειαζεται να ασχοληθουμε γιατι μπορει να ειναι κατευθυνομενο, προπαγανδα, κλπ. Αν δεν ειχαν γραφτει ολα αυτα που γραφτηκαν μεχρι τωρα θα το θεωρουσα ανησυχητικο τουλαχιστον για τα μελη του dogforum.gr
Οσον αφορα τις αμφιβολιες για την παιδεια και τον(σημερινο) πολιτισμο αυτης της χωρας χωρις να ειμαι Φινλανδος ή ανθέλληνας εχω κακη αποψη. Εχω την τυχη να εχω ταξιδεψει σε εναν βαθμο που να μου εχει δωσει μια μικρη εικονα του πως ειναι τα πραγματα σε αλλες ευρωπαϊκες χωρες και χωρις ιχνος προκαταληψης μπορω να κρινω καποια πραγματα χωρις να θεωρω οτι θα πρεπει να ειναι ταμπου εφοσον αφορουν την χωρα που γεννηθηκα και που ζω.
Ποτέ οταν μιλαμε γενικα δεν μπορουμε να αγγιξουμε το καθε ατομο ξεχωριστα, παντα ομως υπαρχει μια γενικη εικονα και μια βασικη λειτουργια που δινει και το ''στιγμα'' καποιων πραγματων. Αυτο το ''στιγμα'' μπορει να ποικιλει απο περιοχη σε περιοχη ακομα και μεσα στην ιδια τη χωρα. Το γενικο ''στιγμα'' στην Ελλαδα οσον αφορα το καπνισμα ειναι οτι παρα την απαγορευση στα περισσοτερα μαγαζια καπνιζουν και στα πεζοδρομια εκει που υπαρχει φαναρι ειναι γεματα γοπες. Επισης στην Ελλαδα μιλαμε πολυ την ωρα που οδηγουμε κρατωντας το κινητο, και διαφορα άλλα πραγματα(και καλα και ασχημα) που αν και δεν αντιπροσωπευουν το 100% του συνολου, ειναι γενικως εμφανη και δινουν ενα ''στιγμα''.
Η δικη μου γενικη σταση ειναι οτι θελω να ειμαι δικαιος και ευθυς ακομα και για πραγματα που για αλλους θα ηταν προσβλητικα και πιθανως θα επρεπε να μην αναφερονται(να μην βγαινουν προς τα εξω) για να μην πληττεται η φημη και το κυρος της χωρας, της εικονας μας ως πολιτων αυτης της χωρας, μιας επικρατουσας αποψης ή πρακτικης σε αυτην την χωρα, κλπ. Χωρις να ''μιζεριαζω'', δεν εθελοτυφλώ παραλληλα.