Γράμμα σε έναν BYB

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Μια που το θέμα για το ζευγάρωμα των σκυλιών είναι κλειδωμένο, ανοίγω καινούριο τόπικ. Πιστεύω όμως ότι ταιριάζει εκεί. Βρήκα στο ίντερνετ ένα σκληρό κείμενο. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ιστορία γιατί ο συγγραφέας είναι ανώνυμος, είναι όμως απαλλαγμένο από μελόδραμα και περιττές σάλτσες.
Το μετέφρασα όσο πιο πιστά μπορούσα. Εδώ είναι το κείμενο στα αγγλικά:

http://www.houstonsheltiesanctuary.com/BYB.htm

ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΚΤΡΟΦΕΑ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑΣ

Αγαπητέ Εκτροφέα της Πίσω Πόρτας,

Στα γράφω αυτά, υπό το κράτος της οργής, της απογοήτευσης, της θλίψης. Πιστεύω ότι θα καταλάβεις γιατί καθώς διαβάζεις αυτό το γράμμα.
Περίπου δυο χρόνια πριν αποφάσισες να κάνεις μια γέννα Σέτλαντ. Η σκύλα σου δεν ήταν στην ουσία κατάλληλη για αναπαραγωγή κι εσύ σίγουρα δεν γνώριζες αρκετά για τη φυλή, άρα η απόφασή σου ήταν πιθανόν αποτέλεσμα πλεονεξίας, άγνοιας ή επιθυμίας να δείξεις στα παιδιά σου το άκρως υπερτιμημένο θαύμα της γέννας. Κατάφερες να βρεις ένα επίσης μέτριο αρσενικό και η συμφωνία επισφραγίστηκε. Η σκύλα σου, η οποία πριν είχε περιοριστεί στην αυλή, καθώς δεν ήταν εκπαιδευμένη για μέσα στο σπίτι και δεν είχε καθόλου τρόπους, πρέπει να ένιωσε σαν βασίλισσα όταν της επέτρεψες να μείνει στο γκαράζ, προκειμένου να φροντίσει τα κουτάβια της. Τα κουτάβια τα φρόντισες ελάχιστα και είχαν τη λιγότερη δυνατή παρακολούθηση από κτηνίατρο. Έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να έχεις κέρδος απ’ τη γέννα… Άρχισες να πανικοβάλλεσαι όταν τα κουτάβια έφτασαν στην ηλικία των 6 εβδομάδων και οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έκαναν ακριβώς ουρά έξω απ’ την πόρτα σου. Η τιμή έπεσε στα 75 δολάρια και η «συνέντευξη» των υποψήφιων αγοραστών περιορίστηκε στο ερώτημα: «Έφερες μετρητά;».

Ένα ζωηρό, παιχνιδιάρικο αρσενικό πωλήθηκε σε ένα ζευγάρι με παιδί νηπιαγωγείου, που περίμενε άλλο ένα παιδί. Οποιοσδήποτε υπεύθυνος εκτροφέας θα καταλάβαινε ότι ήταν λάθος απόφαση να δοθεί το κουτάβι εκεί και θα συμβούλευε το ζευγάρι να περιμένει μέχρι να φτάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 4ων – 5 ετών. Ίσως δεν ήξερες καλύτερα, ίσως απλώς δε νοιάστηκες, κι έτσι τους πούλησες το κουτάβι. Όλα ήταν καλά για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως μετά το κουτάβι, λόγω της ζωηράδας της ηλικίας του, έριχνε το νήπιο κάτω, κι έτσι το παιδί άρχισε να το φοβάται. Οι γονείς , ως πρωτάρηδες κάτοχοι σκύλου και χωρίς να έχουν ιδέα για την εκπαίδευση, εξόρισαν το κουτάβι στην πίσω αυλή. Δυστυχώς, όντας μονάχο, άρχισε να γαυγίζει και να σκάβει. Σε φώναξαν και σου πρότειναν να το επιστρέψουν, αλλά είπες ότι δεν το ήθελες πίσω κι ότι σου τέλειωναν τα κουτάβια (δόξα τω Θεώ!). Έστειλαν μια αγγελία στην εφημερίδα… δωρεάν σε καλό σπίτι, ωστόσο ήταν λίγο επιεικείς στην αντίληψή τους για το «καλό σπίτι».

Ένας νέος άντρας πήρε το κουτάβι. Είδε αυτό το δωρεάν, αναγνωρισμένης φυλής, κουτάβι, σαν έναν τρόπο να κερδίσει χρήματα χρησιμοποιώντας το σαν επιβήτορα. Μαντεύω ότι το κέρδος δεν ήταν τελικά και τόσο μεγάλο ή ότι ο τύπος ξόδεψε τα χρήματα πολύ γρήγορα… Το σκυλί χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Ο ιδιοκτήτης αμέλησε να του παράσχει κτηνιατρική βοήθεια για 5 ημέρες και μετά το έκανε μόνο και μόνο επειδή το πόδι του είχε πρηστεί ολόκληρο και το σκυλί πονούσε αφόρητα. Όταν ο κτηνίατρος του είπε πόσο θα στοίχιζε η θεραπεία, ο ιδιοκτήτης του είπε να κάνει στο σκυλί ευθανασία. Ο κτηνίατρος σκέφτηκε ότι το σκυλί ήταν πολύ γλυκό για να το σκοτώσει κι έτσι κάλεσε κάποια της διάσωσης για να το σώσει. Η εν λόγω πλήρωσε για τη θεραπεία και πήρε το σκυλί στο σπίτι της για να αναρρώσει. Όταν το σκυλί αποθεραπεύτηκε και δεν υπήρχαν άνθρωποι διατεθειμένοι να το υιοθετήσουν, με κάλεσε και έτσι ανέλαβα εγώ το σκυλί.

Του άρεσε πολύ η ζωή μαζί μου. Του έμαθα κάποια βασικά πράγματα και έβλεπε τηλεόραση τα βράδια. Του άρεσε να παίζει με τα σκυλιά μου. Όταν προέκυψε ένα καλό σπίτι τον έδωσα για υιοθεσία. Όλα πήγαν καλά τις δύο πρώτες μέρες, όμως μετά το σκυλί άρχισε να εκδηλώνει απρόβλεπτη επιθετικότητα, όχι στους ανθρώπους που το υιοθέτησαν, αλλά στους επισκέπτες και στους ανθρώπους που συναντούσε στις βόλτες του. Απρόθυμα μου τον επέστρεψαν. Τον κοινωνικοποίησα περισσότερο και στη συνέχεια ανέθεσα σε ένα άλλο άτομο της διάσωσης να το πάρει σπίτι του για μια εβδομάδα, για να δούμε τα αποτελέσματα. Ίδια ιστορία… Το σκυλί ήταν μια χαρά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όμως μετά άρχιζε να εκδηλώνει απρόβλεπτη επιθετικότητα. Τον πήρα πίσω γνωρίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση πια ήταν η ευθανασία. Ένα σκυλί με απρόβλεπτα επιθετική συμπεριφορά απλά δεν είναι υποψήφιο για υιοθεσία. Έχουμε τόσα άλλα σκυλιά που χρειάζονται σπίτια, πολύ περισσότερα απ’ τα διαθέσιμα σπίτια, που οι πόροι μας δε μπορούν να ξοδεύονται σε ένα σκύλο με ελαττωματικό χαρακτήρα.

Λοιπόν, εκτροφέα της πίσω πόρτας, παρήγαγες το σκύλο αυτό και στη συνέχεια αποποιήθηκες κάθε ευθύνης γι’ αυτόν. Τον πήγα στον κτηνίατρο χθες. Γνώριζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά… μάλλον επειδή έκλαιγα και τα χέρια μου έτρεμαν. Ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω, όμως πραγματικά συμπαθούσα αυτό το σκυλί και μισούσα τον τρόπο με τον οποίο θα τέλειωνε τη ζωή του. Τον κράτησα στην αγκαλιά μου και έσβησε. Δεν υπάρχει πια σύγχυση και έλλειψη σταθερότητας στη μικρή ζωή του και τώρα έχει φίλους στον Παράδεισο. Γνωρίζω πως τουλάχιστον για όσο διάστημα έζησε μαζί μου ήταν χαρούμενο και είχε καλή φροντίδα. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πως αν ήσουν πιο επιλεκτικός με τους αγοραστές κι αν οι ιδιοκτήτες του ήταν πιο υπεύθυνοι και του παρείχαν φροντίδα και εκπαίδευση, δε θα έπρεπε να πεθάνει. Πιθανόν ήταν κληρονομικό το πρόβλημα. Ίσως οι γονείς του είχαν πρόβλημα επιθετικότητας και δεν το σκέφτηκες στιγμή όταν προχώρησες στην αναπαραγωγή. Δεν ξέρω. Απλώς ελπίζω να μπορούσες να νιώσεις το ίδιο άσχημα όσο εγώ γι’ αυτό.

Υποθέτω ότι οι ανεύθυνοι άνθρωποι που τον είχαν κατά καιρούς πρέπει επίσης να μοιραστούν την ευθύνη. Το νεαρό ζευγάρι τον αγόρασε παρορμητικά, χωρίς να έχει κάνει καμία έρευνα για τη φυλή. Δεν τον εκπαίδευσαν και μετά απλώς τον έδωσαν όταν έγινε ενοχλητικός. Ο νεαρός άντρας που τον άφησε να υποφέρει πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια δε θα έπρεπε ποτέ να αποκτήσει άλλο κατοικίδιο. Όμως περισσότερο, εκτροφέα της πίσω πόρτας, κατηγορώ εσένα γιατί συνειδητά αποφάσισες να δημιουργήσεις ζωή και μετά αρνήθηκες να αναλάβεις την ευθύνη γι’ αυτό που δημιούργησες.

Δικός σου με οργή,
ένας εθελοντής της διάσωσης

EDIT: Link από το ίδιο site: Διαφορές εκτροφέα, byb και puppy mill-ά. Πολύ χρήσιμο για όσους έχουν πλήρη άγνοια του θέματος. Θα το μεταφράσω μια απ' αυτές τις μέρες, μια που έχω άδεια:

http://www.lhasa-apso.org/articles/pmill.htm

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
ΠΟΛΥ καλό.
Σ'ευχαριστούμε που έκανες τον κόπο να το μεταφράσεις.
Αν υπήρχε και τρόπος να αναγκάσουμε μερικούς-μερικούς
να το διαβάσουν θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Μπορείτε να σκεφτείτε καμιά ιδέα;
Μπορούμε ανάλογα με τη φυλή να αλλάζουμε το Σέλτι σε αυτήν
που αρμόζει στον κάθε "εκτροφέα" και να του το δίνουμε.

Εναν να κάνουμε να σκεφτεί, για καλό θα 'ναι.
Οι περισσότεροι ως γνωστόν έχουν καρδιά από πέτρα.
Και μυαλό από χαλίκι.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Δεν ξέρω... ο καθένας μπορεί να πει ότι ο εν λόγω "εκτροφέας" έπραξε άσχημα κι ότι ο ίδιος νοιάζεται για τα σκυλιά του, για το πού θα τα δώσει κ.ο.κ. :( :( :(

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Αυτή είναι η μετάφραση του δεύτερου link:
http://www.lhasa-apso.org/articles/pmill.htm

Δεν μπόρεσα να μεταφράσω αυτό: Sells pet pups with unlimited breeding papers - no neutering agreement: no yes usually
γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλει να πει. Όποιος κατάλαβε παρακαλώ ας μου πει ώστε να το συμπληρώσω:

ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΚΑΙ «ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ»
Διαφορές ανάμεσα σε σοβαρούς εκτροφείς - ιδιοκτήτες puppy mill και BYB.
Η πρώτη απάντηση αφορά στο σοβαρό εκτροφέα, η δεύτερη σ' αυτόν που έχει puppy mill και η τρίτη στον BYB.

Τι κάνει; Εκτρέφει από χόμπι / Έχει puppy mill / Είναι εκτροφέας της πίσω πόρτας

Αγαπάει τα σκυλιά του: Ναι / Σπάνια / Συνήθως

Δεσμεύεται εφ’ όρου ζωής στη μελέτη της φυλής που εκτρέφει:Ναι / Όχι / Όχι

Σκοπός της εκτροφής: Η παραγωγή τέλειου δείγματος της φυλής, με απώτερο στόχο τη βελτίωσή της: Πάντα / Ποτέ / Όχι

Σκοπός της εκτροφής: Η παραγωγή κουταβιών προκειμένου να πωληθούν ακολούθως ως κατοικίδια: Ποτέ / Πάντα / Συνήθως

Έχει πολλά ζώα για αναπαραγωγή: Συχνά / Πάντα / Καμιά φορά

Ζευγαρώνει τις σκύλες του σχεδόν σε κάθε οίστρο: Όχι / Πάντα / Καμιά φορά

Μελετά τα γενεαλογικά δέντρα των ζώων για να επιτύχει τη σωστή μορφολογία και να αποφύγει γενετικά ελαττώματα: Ναι / 'Οχι / Όχι

Μελετά την ιστορία της φυλής και της χώρας καταγωγής της: Ναι / Όχι / Συνήθως όχι

Αποκτά τα σκυλιά προς αναπαραγωγή απ’ τις καλύτερες πηγές που μπορεί να βρει: Πάντα / Ποτέ / Κατά κανόνα όχι

Αποζητά τη γνώμη ειδικών επί της ποιότητας, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις: Ναι / Όχι / Όχι

Διαθέτει μια μεγάλη βιβλιοθήκη βιβλίων και εντύπων με αντικείμενο τη φυλή: Ναι / Όχι / Όχι

Παρέχει βιβλιάρια υγείας για όλη τη ζωή των σκύλων του: Ναι / Όχι / Συνήθως όχι

Κερδίζει χρήματα απ’ τα σκυλιά: Χάνει χρήματα / Ναι / Καμιά φορά

Στην ιστοσελίδα του παρουσιάζει πλήρως ανεπτυγμένα ενήλικα σκυλιά: Πάντα / Ποτέ / Συνήθως όχι

Αποδέχεται πληρωμή με πιστωτική κάρτα μέσω ίντερνετ και στέλνει σκυλιά σε άγνωστα άτομα: Όχι / Ναι / Συχνά

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν μπόρεσα να μεταφράσω αυτό: Sells pet pups with unlimited breeding papers - no neutering agreement: no yes usually
γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλει να πει. Όποιος κατάλαβε παρακαλώ ας μου πει ώστε να το συμπληρώσω:
Πουλάει κουτάβια χαμηλής ποιότητας (pet) με χαρτιά ''απεριόριστης αναπαραγωγής'' ή χωρίς συμβόλαιο στείρωσης ?? (αμερικάνικο ελαφρώς)

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Εκτροφείς μπορούν να δώσουν σκύλο με παρακράτηση των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, ή απαγόρευση αναπαραγωγής ή με την υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη να στειρώσει το σκύλο.

Gogo

Well-Known Member
1 Φεβρουαρίου 2008
538
0
marko
Πως γινεται αυτο George K;;; Με καποιο ιδιωτικο συμφωνητικο;

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Gogo said:
Πως γινεται αυτο George K;;; Με καποιο ιδιωτικο συμφωνητικο;
Ιδιωτικό συμφωνητικό και παράλληλα ενημέρωση του οικείου ομίλου που καταγράφει τις γέννες και εκδίδει τα pedigree. Πολύ συχνό στο εξωτερικό, για σκυλιά που είτε δεν κάνουν για αναπαραγωγή λόγω αποκλίσεων απο το πρότυπο, είτε ο εκτροφέας τα συνταξιοδοτεί (π.χ. θηλυκά που έχουν κάνει δύο-τρεις γέννες).

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
πολύ καλό και το δευτερο με τις διαφορές μεταξύ εκτροφέα ,επιχειρηματία ζωικής παραγωγής και αναπαραγωγέα σκύλων

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.862
5.113
patra
grdane.blogspot.com
και βγαζουν και πεντιγκρι...
το θεμα ειναι η ολη φιλοσοφία της εκτροφης... κι οχι μονο η παρουσια σε εκθεσεις....
υποθετικα μιλωντας... χρησιμοποιωντας ζωντανο παραδειγμα...
εχω μια σκυλα η οποια με τον καιρο εξελισσεται σε εξαιρετη και συνιστωμενη προς εκτροφη...
την ζευγαρωνω με ενα αξιολογο αρσενικο...
απο εκει και περα... κραταω 1-2- κουταβια,... και τα ζευγαρωνω με ασχετα αρσενικα χωρις καν να εχω εκθεσει τα συγκεκριμενα κουταβια...
κι αρχιζω στηριζομενος σε μια γεννα να χρησιμοποιω τα μελλοντικα κουταβια προς αναπαραγωγή... τι ειμαι???