Θα σου γράψω τις προτάσεις μου με την σειρά που τις σκέφτηκα αλλά και που πιστεύω πως κι εσύ πρέπει να τις σκεφτείς:
1. Είσαι σε "καλό δρόμο" απόκτησης και η μέχρι τώρα εμπειρίες σου σε έχουν επηρεάσει θετικά.
2. Τα κριτήρια σου για την επιλογή της συγκεκριμένης φυλής (και σκύλου γενικότερα) δεν είναι πολύ "αυστηρά" (μέγεθος, εκπαιδευσιμότητα ή οξυδέρκεια και όρεξη για παιχνίδι, ζωηράδα).Αυτό με κάνει να σου προτείνω και την επιλογή απόκτησης ενός σκύλου από κάποιο φιλοζωικό σωματείο, από κάποιον ιδιώτη που ασχολείται με την προώθηση αδέσποτων σκύλων ή ακόμα και απευθείας από τον δρόμο.
Σκύλο βέβαια που θα πληρεί τα παραπάνω κριτήρια, θα μπορείς να τον δείς, ακόμα και να τον χειριστείς πριν τον αποκτήσεις.
Επίσης, δε θα έβρισκα άσχημο να προτιμήσεις και σκύλο μεγαλύτερο των 5-6 μηνών ώστε να είσαι ακόμα πιο σίγουρος για την επιλογή σου.
Αυτή μου η πρόταση δεν έχει σκοπό να σε αποθαρρύνει ή να σε αποτρέψει από την απόκτηση ενός σκύλου συγκεκριμένης φυλής, αλλά ζώντας σε μια χώρα με τόσο έντονο το πρόβλημα των αδέσποτων και ταλαιπωρημένων ζώων νιώθω ότι σε κάποιες περιπτώσεις "χωράει" και αυτή η πρόταση.
3. Μη βιαστείς (ειδικά μετά από την απώλεια του προηγούμενου σκύλου), αξιολόγησε όλες σου τις επιλογές και αξιοποίησε τον χρόνο μαθαίνοντας για την φυλή, τις απαιτήσεις της, τα γνωρίσματα της.Κάνε τις επιλογές σου σε εκτροφείς και άρχισε και την δική τους αξιολόγηση με όλα τα μέσα (internet, συνομιλίες, επισκέψεις, επαφή με "πελάτες" τους, κ.α.), δες όσα περισσότερα δείγματα της φυλής που σε ενδιαφέρει και βρες τις προτιμήσεις σου.
Σημαντικότερο από όλα...Αξιολόγησε τον εαυτό σου...Είναι αυτό που θες αυτό που μπορείς;...Τι ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου;...Ποιός σκύλος θα ήταν περισσότερο "ευτυχισμένος" με τον τρόπο που ζείς;
Προσπάθησε να φανταστείς τις αλλαγές, τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις σου και άλλα πολλά, σε βάθος χρόνου (π.χ. 10-12 χρόνια).
Σκυλάκια διαθέσιμα πάντα θα υπάρχουν οπότε δε βιάζεσαι...
4. Προτίμησε εκτροφείς με 1-2 φυλές και με λίγες γέννες ανά έτος (όχι πάνω από 2-3).Προτίμησε εκτροφείς που έχουν σταθερή παρουσία σε εκθέσεις μορφολογίας αλλά και εργασίας, όπου είναι δυνατόν.
Προτίμησε εκτροφείς που θα θέλουν να σου κάνουν περισσότερες ερωτήσεις από όσες εσύ και συζήτα πολύ με αυτόν (αν υπάρξει) που θα σε "απορρίψει", χωρίς να το "πάρεις προσωπικά".
5. Μην αποκλείσεις την επιλογή εκτροφέα εκτός Ελλάδος.
Ελπίζω να σε βοήθησα...
* Όλα τα παραπάνω δεν είναι "το σωστό"...είναι αυτό που εγώ πιστεύω ως σωστότερο...