Ξέθαψα το θέμα του Ερμή για να γράψω για κάποιες συμπεριφορές (καλές και προβληματικες) και κάθε συμβουλή - παρατήρηση καλοδεχουμενη.
Συμπεριφορά 1η:
Ξεκινάω με την απογευματινή μας βόλτα όπου τελείωσε πριν από λίγο, κράτησε περίπου 2μιση ώρες και περιλάμβανε αρκετό περπάτημα. Πάνω από 10 χλμ.
Κάποια στιγμή και ενώ περνούσαμε από έναν ερημικό δρόμο, μας πλησιάζει ένα αγριεμένο μεγαλόσωμο σκυλί γαβγίζοντας. Σταματάει στα 2 μέτρα και μας γαβγίζει. Ο Ερμής τον κοιτάει ατάραχος χωρίς να κάνει τίποτα. Μετά από δευτερόλεπτα έρχεται και ένας δεύτερος σκύλος αγριεμένος και αυτός, και τότε ο πρώτος μας κάνει κανονική επίθεση. Τότε λέω στον Ερμή 'ποιος είναι' (εντολή για να γαβγίσει - αγριέψει) και αρχίζει να τους γαβγίζει αποτρέποντας την επίθεση και συνέχισε το γάβγισμα μια στο ένα μια στο άλλο, τα οποία ήταν από αντίθετες κατευθύνσεις. μόλις κατάλαβα ότι τα 2 σκυλιά μαζεύτηκαν κάπως, του είπα να σταματήσει και τον επιβράβευσα. Αμέσως ο Ερμής μεταμορφώθηκε σε αρνί.
Αργότερα στην ίδια βόλτα ξανά το ίδιο σκηνικό, αλλά με δυο μικρόσωμα που γαβγίζουν και με τον αέρα. Το ένα έχει πλησιάσει στα δέκα εκατοστά από την μύτη του και του γαβγίζει σαν τρελό. Ο Ερμής το κοιτάει ατάραχος χωρίς να κάνει τίποτα. Εννοείτε πως δεν του έδωσα κάποια εντολή όπως στην πρώτη περίπτωση.
Γενικά μου αρέσει πάρα πολύ η ψυχραιμία και η αυτοπεποίθηση που δείχνει, καθώς και ότι δεν κάνει κίνηση αν δεν του δώσω εγώ εντολή.
Συμπεριφορά 2η:
Στο σπίτι όταν είναι στην αυλή δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος μέσα αν δεν ανοίξω εγώ την πόρτα. Ούτε καν ένας γείτονας και φίλος τον οποίο τον βλέπει σχεδόν καθημερινά. Αν ανοίξω εγώ την πόρτα μεταμορφώνεται σε πάρα πολύ φιλικό σκυλί, περισσότερο και από το κανονικό για την ράτσα του.
Αν είναι μέσα στο σπίτι και ακούσει κάτι που θα του φανεί ύποπτο, θα με κοιτάξει. Αν δεν αντιδράσω δεν θα ασχοληθεί. Αν του πω ποιος είναι σηκώνεται, γυρνάει τσεκάροντας όλο το σπίτι και μετά του ανοίγω την πόρτα, βγαίνει στην αυλή τσεκάρει και επιστρέφει.
Θεωρώ οτι είναι άριστη συμπεριφορά για σκύλο που δεν έχει κάνει καμιά εκπαίδευση φύλαξης και δεν αποκτήθηκε για να είναι φύλακας. Το μόνο που του έχω μάθει είναι το 'ποιος είναι'. Όταν το ακούει σεληνιάζεται.
Συμπεριφορά 3η και προβληματική όπου συμβουλές από εμπειρότερους καλοδεχούμενες.
Ζηλεύει.
Όταν πάω να χαϊδέψω άλλο σκυλί αγριεύει. Το ίδιο και με μικρά παιδάκια. Ως ένα βαθμό το το έχω κόψει.