Έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις για το κατά πόσο είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε αυτοβούλως εργαλεία εκπαίδευσης και για το αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να χειροτερεύσουμε ήδη υπάρχον πρόβλημα συμπεριφοράς. Ο πνίχτης από μόνος του μπορεί να γίνει από αναποτελεσματικός έως επικίνδυνος απλά και μόνο μετά από λάθος τοποθέτηση ή λάθος χρήση. Πόσο μάλλον ένα ηλεκτρικό κολάρο.
Επίσης δεν μπορείς να καταφεύγεις στην πιο ακραία λύση εάν δεν έχεις δοκιμάσει προηγουμένως όλα τα στάδια εντοπισμού του προβληματος: Γιατί το κάνει, τι του το προκαλεί, πως θα το διορθώσω σωστά και με σωστούς (και όχι απλά γρήγορους χειρισμούς)....κ.λπ. Το να καταφεύγουμε αμέσως στο ηλεκτρικό κολάρο είναι σαν να θέλουμε να σκοτώσουμε το έντομο με τη βαριά... απλά υπερβολικό και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει προηγουμένως το αεροζόλ...
Επίσης γενικά σε ότι έχει να κάνει με το σκύλο αν δεν βρεις την αιτία απλά δεν διορθώνεις το πρόβλημα....
Εάν μπεις στον κόπο να διαβάσεις αυτά που σου γράφω απλά σκέψου το εξής... χρησιμοποήσες (αναποτελεσματικά) υφασμάτινο φίμωτρο. Ένα μέλος σου εξήγησε ότι μπορεί ακόμη και να σκοτώσει το σκύλο διότι δεν τον αφήνει να λαχανιάσει. Σωστά???
Τι παρατηρείς??? Χρησιμοποίησες λάθος εργαλείο, με λάθος τρόπο και χωρίς αποτέλεσμα και με προοπτική να πάθει κάτι κακό ο σκύλος. Δεν σε κατηγορώ απλά σου το επισημαίνω διότι κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν είναι ειδικός. Ποιος σου εγγυάται ότι αυτή τη φορά θα τα κάνεις όλα σωστά, τη στιγμή που σου λένε ακόμη και άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει ότι δεν είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση του "προβλήματός" σου....???
Και συγχώρεσέ με για το ύφος μου αλλά θα σου φανεί οικείο: "απο την αλλη hellooo λυκος (ασχολίαστο) ειναι και οχι τσιουαουα" τι περίμενες να κάνει να κάθεται μουγγό.... και όπως είπε και ένας καλός μου φίλος, αν θελαμε ο σκύλος μας να μην γαυγίζει καλύτερα να παίρναμε λούτρινο!!!
Τώρα ως προς το πρόβλημά σου. Ο σκύλος γαυγίζει, Έτσι τον έκανε η μαμά φύση, με αυτόν τον τρόπο "μιλάει" και εκφράζεται. Το πότε πρέπει να γαυγίζει πρέπει να του το μάθεις εσύ... Επομένως αυτό που όλοι προσπαθούμε να σου πούμε είναι ότι:
1) Σκύλος είναι θα γαυγίσει.
2) Δες γιατί ο δικός σου γαυγίζει τόσο πολύ... η έλλειψη κοινωνικοποίησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απλοί θόρυβοι να τον τρομάζουν, η βαρεμάρα, η μοναξιά .... κ.ο.κ.
3) Εσύ οφείλεις ως αρχηγός και φίλος του να του μάθεις τους τρόπους συμπεριφοράς του, πότε επιτρέπεται, τι και που..... εάν δεν έχεις όρεξη να το κάνεις και απλά βιάζεσαι για γρήγορα αποτελέσματα ... τι να σου πω, εσύ ξερεις δικός σου φίλος ισχυρίζεσαι πως είναι.
4) Γερμανικό Ποιμενικό ...μουγγό??? Χμμμμ.... κάτι δεν μου κολλάει στην όλη εικόνα, εσένα??
5) Αν πράγματι ενδιαφέρεσαι (που δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω) άνοιξε ένα καινούριο thread με τίτλο "ο σκύλος μου γαυγίζει πολύ - γιατί???"