Γενικά σαν παρατήρηση, χωρίς να κρίνω όσα έχουν γραφτεί, υπάρχει διφορούμενες απόψεις σχετικές με το αυγό, και στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.
Το λέω γιατί ξέρω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που ακολουθούν ειδικές διατροφές (π.χ. αθλητές που τρώνε ένα-δυο αυγά τη μέρα μίνιμουμ με τις ευλογίες διατροφολόγων), αλλά επειδή μικρότερη είχα κάποιες ευαισθησίες με το συκώτι και μου το παν στην πορεία, κάθετα, 2 παθολόγοι, εγώ το αναφέρω.
Ο κρόκος του αυγού, αυτό το "superfood", έχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες. Αλλά είναι όντως πάρα πολλές. Υπερκατανάλωσή του, μακροπρόθεσμα, επιβαρύνει τις λειτουργίες "επεξεργασίας" του συκωτιού και δε συνιστάται. Γενικά, σε όλους τους οργανισμούς.
Η προτεινόμενη "μερίδα" ήταν 2 αυγά εβδομαδιαία ΜΑΞ για τα κιλά μου - όχι λόγω ευαισθησίας κ λόγω δίαιτας που επέβαλλε εκείνη η περίοδος, σύσταση για τα κιλά μου ως υγειούς ανθρώπου. Ήμουν βέβαια τότε έφηβη, αρκετά ελαφρύτερη (καμιά 45 κιλά ίσως?), φαντάζομαι ότι θα ναι παραπάνω για μία/έναν ενήλικα. Αλλά χαρακτηριστικά μου είχε αναφέρει ο ένας γιατρός τις δίαιτες των αθλητών κ ότι είναι επίφοβες.
Υ.Γ. Θεωρώ προφανές ότι καταλαβαίνουμε όλοι πώς αν κανά 5ήμερο το πήξουμε στο english breakfast π.χ. κ φάμε κ καμιά 10ριά αυγά σε μια βδομάδα, αλλά δεν το κάνουμε μόνιμα, δεν είναι και θέμα...
Υ.Γ.2. Να ξανατονίσω πως οι γιατροί μιλούσαν για μακροπρόθεσμη επιβάρυνση στο συκώτι, οι επιπτώσεις της οποίας δεν εκφράζονται άμεσα ούτε δείχνουν πάντα με φωτεινά βελάκια το συκώτι.
Υ.Γ.3 Δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι...