Βοήθεια σχετικά με το φαγητό...πραγματικά επείγον!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Συμφωνώ με αρκετά πράγματα από όσα λέχθηκαν και πρέπει να πω ότι δεν έχετε "σειρά" ούτε σταθερότητα ούτε μέθοδο στην εκπαίδευση της μικρής... δεν στο λέω για να σε κατηγορήσω το λέω για να σε κάνω να καταλάβεις πέντε πράγματα.

Λοιπόν, το φαί στο κεφάλι στου σκύλου είναι πολύτιμο. Δεν πά να είναι σκασμένο, το φαγητό πάντα είναι καλοδεχούμενο. Ας μην ξενχάμε ότι τα σκυλιά και οι πρόγονοί τους είναι ευκαιριακά ζώα στο φαγητό... όπου το βρουν το εκμεταλλεύονται. Ένα φαγητό "παρατημένο" από ένα άλλο μέλος της αγέλης αξιοποιείται από κάποιο άλλο. Άρα αρχικά της μαθαίνεις ότι όλα τα φαγώσιμα είναι δικά σου... απλή ασκησούλα. Βάζεις στο πάτωμα φαγητό ή λιχουδιές. Όταν πάει να την πάρει την καλύπτεις με το χέρι σου... αν αρχίσει να γλύφει το χέρι σου, πάε τη λιχουδιά και ξαναδοκίμασε μέχρι να φτάσεις στο σημείο να τη βλέπει και να την αγνοεί. Εδώ δεν έχει μπράβο, ή άστο ή εντολές... μόνο κυριαρχία.

Το φαγητό της είναι και αυτό δικό σου. Δεν τρώει αν δεντης πεις εσύ να φάει. Άρα κάτσε ή κάτω και το μπολάκι εκεί ακόμα και αν της τρέχουν τα σάλια. Θα τρώει μόνο όταν της το πεις. Πως το κάνεις. Τη βάζεις στη θέση που θες... προτίμα το κάτω ή ξάπλα γιατί από εκεί σηκώνεται ένα τσικ πιο αργά. Ακούμπησε το μπολ στο πάτωμα, αν κάνει να σηκωθεί το απομακρύνεις σηκώνεσαι και και διορθώνεις (όχι) και ξανά πάλι κάτω. Μέχρι να πετύχεις να μην κάνει καμία κίνηση προς το μπολ.

Όταν τρώτε το σκυλί πρέπει να είναι είτε αδιαφορο ως προς το γεγονός είτε σε συγκεκριμένη θέση. Διέκοψε το φαγητό σου όσες φορές χρειστεί για να την επαναφέρεις στη θέση που έχεις διαλέξει, πχ. το κρεβάτι ή το μαξιλάρι της μέχρι να δει ότι θα επιμείνεις και δεν θα της περάσει.

Μην δίνετε λιχουδιές από το τραπέζι...

Στο θέμα φαγητό, η γνώμη μου είναι ότι δεν παίζει απλή εκπαίδευση τύπου κάτσε... είναι η έκφανση της σχέσης κυριαρχίας μας, σχέση καθαρά αρχηγού και δεσποζόμενου... Η διόρθωση (μία και μοναδική που είχα κάνει όταν έκανε το ίδιο) ήταν γύρισμα στην πλάτη (στάση υποταγής) και έντονη λεκτική επίπληξη με χρειά θυμού (διότι θεωρώ ότι έτσι θα αντιδρούσε πραγματικός αρχηγός αγέλης αν πήγαινε κάποιος υποδεέστερος να του φάει το φαγητό).

Με το ξύλο δεν πας πουθενά... μα πουθενά... μόνο αρνητικά μπορείς να έχεις και κανένα θετικό!

djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Καλησπερα ξανα μετα απο αρκετο καιρο λογο μη παροχης internet... Παιδια η annie μου ειναι πλεων 5 μηνων...

Οταν τρωμε πλεον ειναι υσιχη αλλα π.χ. οταν αφηνουμε ενα πιατο στον παγκο η οπουδηποτε,οταν βρει ευκαιρια και δεν ειμαστε διπλα εστο και 1 δευτερολεπτο να λειψουμε,το αρπαζει και χωνετε κατω απο το τραπεζι....οταν ειναι κανενα κοτσανι απο καλαμποκι η κανενα κοκαλο απο κρεας και παω να της το παρω (βασικα οτιδηποτε και να ειναι απλα αναφερθηκα σε αυτα επειδη τα μασουλαει για αρκετη ωρα δεν τα τρώει κατεθειαν οπως ενα κομμάτι τυρι π.χ.) αγριεβει και παει να κανει την κινηση να με δαγκώσει...δεν βαζει δυναμη βεβαια (εκτος μια φορα που εβαλε και συγνωμη αλλα δεν αντεξα και εφαγε μια δυνατουτσικη φαπα) αλλα σημασια εχει οτι παει να με δαγκωσει....οπως μου προτεινετε εδω μεσα να την παιρνω αγκαλια οταν το κανει αυτο και να την κλεινω για λιγο σε ενα δωματιο μονη της,οταν παω να την παρω αγγαλια πλεον αρχιζει να ''σπαρταραει'' και να προσπαθει να δαγκωσει χωρις να βαζει δυναμη παλι ομως...ποιο παλια οταν την επαιρνα αγκαλια να την κλεισω στο δωματιο δεν εκανε τιποτα...μαλλον τωρα θα εμαθε οτι θα την απομονωσω γι αυτο το κανει....

Δώστε μου τα φωτα σας για το τι να κανω...καλος καλος τοσο καιρο αλλα δεν γινεται και έτσι ρε παιδια...στο τελος θα εκνεβριστει καμια μανα μου και θα την κανει τοπι στο ξυλο... και θα εχει και δικιο....

Gherudos

Well-Known Member
27 Μαρτίου 2011
423
0
Ηράκλειο
Να κόψετε τους γύρους, τα σάντουιτς και τις πίτσες! Ο σκύλος εσάς σκέφτεται, για το καλό σας δεν σας αφήνει να τα τρώτε!!!

Gherudos

Well-Known Member
27 Μαρτίου 2011
423
0
Ηράκλειο
Όχι μωρέ, βιάστηκα να απαντήσω, διάβασα τα πρώτα μηνύματα μόνο κι ανέφερες για γύρους και σάντουιτς απ έξω :p
μετά είδα τις ημερομηνίες και διάβασα και τα τελευταία μηνύματα :p

cathy93

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
1.924
57
Μαρούσι
Άμα την απομονώνατε κάπου την ώρα του φαγητού?
Είναι 5 μηνών και κάνει έτσι?άμα μεγαλώσει δηλαδή λίγο ακόμα θα σου κόψει όλο το χέρι?
Κατα την γνώμη μου πρέπει να απευθυνθείς σε επαγγελματία εκπαιδευτή!!
Μέχρι τότε,αντί να την παίρνεις αγκαλιά τράβα την απ' το λουρί και παράλληλα φώναξέ της "μη" ή "άστο"(αν της τα 'χεις μάθει)!!
με το ξύλο όμως δεν θα καταφέρεις τίποτα!ίσα ίσα μπορεί να την εξαγριώσεις περισσότερο και να γίνει ολόκληρη μάχη!!

blackpit35

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
374
0
Kalamata
Αυτό που σου κάνει το σκυλί είναι το λεγόμενο "food aggression". Πιθανόν το σκυλί σου να μην έχει κατανοήσει ότι εσύ είσαι το αφεντικό, και να θεωρεί ότι είναι αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψεις πάνω σε αυτό το θέμα (αρχηγία αγέλης), γιατί εάν τώρα που είναι 5 μηνών σου ορμάει, μετά από λίγο καιρό θα σε δαγκώσει.

thanos tara

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
273
0
Μην περιμενεις να την εκπαιδευσεις ευκαιριακα δηλαδη οταν εχετε φαει κατι,καντο τωρα παρε μια λιχουδια και ξεκινα 1-2-5-10 φορες οσες χρειαστει κανε πως αφηνεις το φαγητο και φυγε ξανα γυρνα σε 1 δευτερολεπτο σε 2 ωσπου δεν πρεπει να τρωει οτι βρει στο σπιτι οπου και αν ειναι αυτο και αν παει να φαει το ποντικοφαρμακο(τυχαιο παραδειγμα) τι θα γινει τοτε?

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Αυτο ακριβως,μην περιμενεις να ερθει η ωρα που θα φατε για να του δειξεις αυτα τα πραματα. Αφιερωσε καποια λεπτα την ημερα σε διαφορετικες χρονικες στιγμες και κανε εκπαιδευση.Οπως σου ειπαν,ειτε με λουρι και διορθωση ειτε με το ψεκαστηρι με το νερο (παρεπιπτωντως @rigo,στην ιδια εκπαιδευτρια πηγαμε?Ακριβως τα ιδια πραγματα....).Βαζε ενα κοματι φαι στον παγκο και μην αφηνεις να παει.Μετα απομακρυνσου λιγο και ελεγχε την κατασταση.Σιγα σιγα θα αρχισεις να κρυβεσαι λιγακι,αλλα να μπορεις να βλεπεις και να προλαβεις το σκυλι.Απο τον Ιουνιο που ειδα οτι ειχες το προβλημα,πιστευω οτι μεχρι τωρα θα ειχε λυθει το προβλημα σε πολυ μεγαλο βαθμο.
Μπορεις να το κανεις και πιο διασκεδαστικο,εγω μεχρι και καθρεφτακι χρησιμοποιησα για να βλεπω τι κανει πισω απο την πλατη μου,πρεπει να το προλαβαινεις πριν το αρπαξει στο στομα,θα μαθεις να καταλαβαινεις ποτε ειναι ετοιμος να το φαει.Αν τον δεις να απομακρυνεται απο το φαι η να ξαπλωνει ,δωστου μια καλη λιχουδια,αλλα πανω απ'ολα προσπαθησε να μπεις στο σκεπτικο του σκυλου σου και να τον προλαβαινεις οταν ακομα το σκεφτεται για να του αποσπας την προσοχη και να κανεις κατι ευχαριστο γι'αυτον.
Μην το βλεπεις σαν δυσκολο,καλη διαθεση θελει.:)

djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Θα το ξεκινίσω απο σήμερα κοιόλας...και θα το κανω αρκετή ωρα την παρασκευη οπου θα λοιπουν και ολοι απο το σπιτι για διακοπες μεχρι την Δευτερα και εγω δεν μπορω να φυγω για να προσεχω την Annie!

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Το καλυτερο ειναι να το κανεις λιγοτερη ωρα,αλλα αρκετες φορες την μερα.Να μαθει οτι ανα πασα στιγμη καποιος τον βλεπει και δεν μπορει να το κανει,καποια στιγμη θα παραιτηθει αλλα εσυ θα πρεπει να συνεχισεις να τεσταρεις αραια και που,ετσι για να μην το ξεχναει.Μην περιμενεις να διορθωθουν ολα σε μια -δυο μερες,θελει χρονο και υπομονη..

mex

Active Member
4 Αυγούστου 2011
25
0
Ρε παιδιά δέν ξέρω,σίγουρα να την βαραω οταν κανει αυτο το πραμα?
Το λεω γιατι πολλοι λενε οτι αν βαρεσεις το σκυλι εχεις χασει το παιχνιδι...
καλησπερα δεν εχω εμπειρια με τα σκυλια πολυ μια και ειναι μολις 2 μηνες που απεκτησα εν ακουταβι...ψαχνοντας ομως σχετικα με τιμωριες κλπ βρήκα κατι εξυπνο και καπως αποτελεσματικο ....http://paratrixa.skai.gr/main/article?category_id=16&id=929 για δες και εσυ!

MichalisM

Active Member
2 Απριλίου 2011
43
0
φίλε μπορείς να κάνεις και κάτι πολύ απλό (που σε εμάς έπιασε με την πρώτη): βάλε ένα δίσκο σερβιρίσματος ξύλινο ή πλαστικό με διάφορα ελαφριά πράγματα επάνω (πλαστικά ποτήρια, κουτάλια) λίγο ψηλά ώστε το σκυλί να σηκωθεί στα πίσω πόδια για να τον φτάσει (επάνω στο τραπέζι) και κάτω από τον δίσκο βάλε κάτι ώστε ο δίσκος να μην ισορροπεί καλά. Στο κέντρο του δίσκου βάλε λίγο κρέας να μυρίζει και άσε το σκυλί μόνο του. Όταν πάει να πάρει το φαγητό θα τα ρίξει επάνω του και πίστεψε με θα πάρει τέτοια τρομάρα που δεν θα το ξανακάνει. Προσοχή να βάλεις ελαφριά πράγματα επάνω που κάνουν πολύ θόρυβο για να μην τραυματιστεί το σκυλί!

djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Παιδιά καλησπέρα ξανά μετα απο καιρό προβλήματος με το ίντερνετ....

Το σκυλί συνεχίζει τα ίδια...δεν πεταγεται οταν τρωμε αυτο το εχει κοψει,αλλα σημερα π.χ. που βρηκε κατι λουκανικα μεσα σε μια σακουλα που ειχαμε παρει για να μαγειρεψουμε και τα αφησαμε πανω στο παγκο (ξεχαστηκαμε κι εμεις ανθρωποι ειμαστε :p ) και την ωρα που παει η μανα μου πα τα παρει για να τα βρασει πεταγεται και το σκυλι και τα αρπάζει...η μανα μου νευριασε παρα πολυ και την βαρεσε και το σκυλι συνεχιζε και τα ετρωγε ενο την φαρουσε...μετα απο αυτο πηγε (κλασσικα) κατω απο το τραπεζακι να κρυφτει και ειχε πεσει ενα λουκανικο κατω δεν προλαβε να το φαει και παει η μανα μου να το μαζεψει και το βλεπει και πεταγετε κατω απο το τραπεζακι και το παιρνει και αυτο να το φαει...

Τι μπορω να κανω ρε παιδια ενω φραγκα για εκπαιδευτη δεν υπαρχουν? Να πω οτι το εχουμε και πενασμενο το σκυλι ενταξει... στα πουπουλα την εχουμε!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι άλλο πράγμα η εκπαίδευση και άλλο πράγμα όλα όσα εμείς οι άνθρωποι προσφέρουμε στα σκυλιά.
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι όλα αυτά τα ανθρώπινα πράγματα που προσφέρουμε στα σκυλιά κατανοητά με τον τρόπο που νομίζουμε.

Δεν έχετε δώσει σωστά να καταλάβει τα όριά του ο σκύλος. Είναι ακόμα ασαφή και για αυτό δεν έχετε αποτέλεσμα. Πρέπει να κατανοήσει ότι οτιδήποτε βρώσιμο στο σπίτι είναι δικό σας .-
Μέχρι δε να το κατανοήσει θα παραμένει η συμπεριφορά ως έχει.

Για το ξύλο της μαμάς σου δεν θα το σχολιάσω γιατί πιθανόν να μην ξέρει η γυναίκα, οφείλεις να της δώσεις όμως εσύ να καταλάβει.
Δεν έχω δει ποτέ το ξύλο να μαθαίνει πράγματα σε σκυλο και κάτι μου λέει ότι δεν θα δω...
Ο σκύλος σας δεν έχει κατανοήσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει οπότε η όποια διόρθωση είναι μάταιη.

Λοιπόν. Ένας απλός τρόπος είναι ο εξής.
Τοποθετείς μπροστά σου ακριβώς τροφή, ένα κομματάκι λουκάνικο π.χ. τόσο ώστε να μπορείς να το καλύψεις με την παλάμη σου.
Ο σκύλος θα προσπαθήσει να την πάρει. Κοφτό όχι και σκεπάζεις τη λιχουδιά άμεσα. Άστο να γλύδει την παλάμη σου, να σε ακουμπάει με τη μουσούδα με το πόδι εσύ καμία κίνηση. Εάν δεις ότι επιμένει υπεροβολικά κλείσε την παλάμη σου και σήκωσε απλά τη λιχουδιά και άστη να δει ότι την πείρες και ξανα βάλτη πάλι κάτω.
Μόλις απομακρυνθεί μπράβο και μία άλλη λιχουδίτσα (αν θες). Θα το επανάλαβειςπολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας έως ότου ο σκύλος βλέπει να βάζεις λιχουδιά στο πάτωμα και να μην κάνει καμία κίνηση να την πάρει αλλά να κοιτάει εσένα.
Σκοπός της άσκησης είναι να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η λιχουδιά στο πάτωμα είναι δικιά σου, την ελέγχεις εσύ και μόνο εσύ και η μόνη πηγή τροφής και λιχουδιάς είναι το χέρι σου.

Πρέπει να το κάνεις ώσπου να το κατέχει τέλεια.

Με το καλό όταν θα το έχει θα σου πω και πως θα πας ένα βήμα παραπέρα. Το θέμα της σκύλας έχει τραβήξει καιρό, μην περιμενεις βελτίωση από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο για να δεις ουσιαστική διαφορά. Δοκίμασε το κα όταν είσαι σε φάση που το σκυλί έχει κατανοήσει την πρώτη άσκηση τα ξαναλέμε.

Lucimar

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
664
14
Ιωάννινα
Kαταρχάς σταματήστε να χτυπάτε όλοι οικογενειακώς το σκυλί!!!Δεν θα μάθει τίποτα!! Εγώ με τη δικιά μου που είχα το ίδια πρόβλημα επειδή είναι τρελή λιχούδο και πάντα τις έδινα την ώρα που έτρωγα στο τέλος με καβάλησε. Για να της το κόψω κρατούσα με τις εντολές κάτσε και μείνε και μόλις τελείωνα το γεύμα μου τις έδινα κάτι στο τέλος. Τώρα πια στο τραπέζι δεν έρχεται και αν έρθει απλά θα ξαπλώσει δίπλα μου. Αν τρώω καμιά κρέπα - γύρο κλπ ππου τρελένεται με τις μυρωδιές απλά περιμένει μόνη της χωρίς να της μιλάω γιατί ξέρει ότι στο τέλος θα πάρει κάτι. Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!