Βασικη Υπακοη.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Πηγα σημερα στο 1ο μαθημα (ουσιαστικα γνωριμια με τον τροπο εκπαιδευσης-παρακολουθηση αλλων χειριστων κλπ) βασικης υπακοης.ΧΩΡΙΣ τον Τορο.

Ειδα και παρατηρησα πραγματα που δεν ηξερα,πραγματα που ηξερα,παρατηρησα 4 κυριους ηλικιας 50-60 ετων με τα κουταβια τους ηλικιας 6,5 , 8 και 10 μηνων και ειδα τον τροπο που χειριζονται,το ποσο διαφορετικοι ειναι ο καθενας μεταξυ τους και το ποσο διαφορετικα ειναι τα σκυλια τους(φυλη,χαρακτηρας,ικανοτητα κλπ).

Ρωτουσα οτι ηθελα ενω γινοταν το μαθημα και ακουγα τις εξηγησεις που εδινε ο εκπαιδευτης στους μαθητευομενους,οι οποιοι βεβαια ηταν προχωρημενοι εχοντας 1 μηνα εκπαιδευσης ηδη.

Ομολογω μου αρεσε παρα πολυ και ανυπομονω να ξεκινησω με τον Τορο πια το Σαββατο και υστερα απο 2-3 μαθηματα -αναλογως το σκυλι και τον ανθρωπο- να ενταχθουμε σε ταξη.:p (μαλλον στην συγκεκριμενη ταξη θα μας βαλει ο εκπαιδευτης).

Ειδα και χρηση του πνιχτη στην πραξη και εμαθα πανω σε αυτη την χρηση τακτικες που αγνοουσα.

Ηθελα να μοιραστω την πρωτη μου αυτη εμπειρια μαζι σας και θα σας κρατω ενημερους στην πορεια.

Ισως μερικους υποψηφιους κατοχους σκυλου ή κατοχους κουταβιων να τους ενδιαφερει,οπως ενδιεφερε εμενα πριν ξεκινησει η βασικη υπακοη μας.:)

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Φυσικα και μας ενδιαφερει εγω ειμαι στο 5ο μαθημα και θα ηθελα πολυ να συγκρινω γι αυτο θα ηθελα να εισαι αναλητικος.ποσο θα σου κοστισει η βασικη και τι θα κανει μεσα σε αυτη???

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Στην συνεχεια θα σας εξηγω αναλυτικα το τι κανουμε στα μαθηματα και τις εντυπωσεις μου.

Θα κοστισει 700 ευρω και θα κανει τις εντολες: παμε-διπλα,κατσε,κατω,μεινε.(νομιζω οτι ξεχνω μια).

Ειδα στο κατω ή στο κατσε με συπληρωμα της εντολης μεινε,να συγκεντρωνονται στο κεντρο του χωρου εκπαιδευσης οι χειριστες και υστερα ο καθεις να χαιδευει τα αλλα δυο σκυλια εκτος του δικου του.Με σκοπο να διαπιστωθει ποσο πιστα υπακουν στις εντολες αυτες με αλλα σκυλια τριγυρω,το ερεθισμα του ξενου ανθρωπου που πλησιαζει και χαιδευει-αγγιζει το σκυλι...ειδα τις αντιδρασεις τους και τις διορθωσεις επι τοπου που εκαναν...τα λαθη των χειριστων...επισης παρατηρησα 3 σκυλια με ιδιο χρονο εκπαιδευσης,αλλα με διαφορετικη ικανοτητα (λαμπραντορ 1ο,Γ.Ποιμενικος 2ος και Ροτβαιλερ 3ο).

Ειδα επιβραβευση αλλα και ποσο συχνα χρειαζεται.

Αργο-γρηγορο-πιο γρηγορο περπατημα-βηματισμος και η εναλλαγη η συνεχομενη μεταξυ αυτων.

Ειδα αρκετα νομιζω για πρωτο μαθημα...Αναμενω την συνεχεια με ορεξη!:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
νομιζω,οτι η σωστη εντολη ειναι ''ΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑ θα σε τσακισω κοπροσκυλο!!!! :D ''

Καλη αρχη Teo :)
χααχαχαχαχαχχα...α ρε Σοφια:D!

Ο Τορο και εγω ευχαριστουμε πολυ.:)

Αντε οταν γνωρισουμε την Νεδα και την Ουδα να ειμαστε κυριοι,με βασικη υπακοη,γαλλικα και πιανο.:p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μια και αποφασισες να μοιραστεις μαζι μας τις εντυπωσεις σου Θοδωρη, επετρεψε μου να κανω καποιες σκεψεις. Εξαλλου ειμαι σιγουρος οτι δεν θα ειμαι ο μονος, οπότε ας κανω την αρχη.

Καταρχην για τους καλους τροπους δεν αρκουν τα γαλλικα και το πιάνο. Πρεπει να παρεις και αγγλιδα γκουβερνάντα ή στην αναγκη να βρεις αγγλο εκπαιδευτη.

Μου φαινεται καπως περιεργο το να μπει ένα αρχάριο σκυλι σε τμημα με άλλα σκυλια, ειτε είναι αρχαρια ειτε προχωρημενα.
Ο Τορο δυσκολα θα συγκεντρωνεται στο μαθημα λογω της παρουσιας αλλων σκυλων και θα αποσπαται συνεχεια η προσοχη του, κατι που θα κανει την εκμαθηση νεων εντολων δυσκολη, με αποτελεσμα να γινονται πολλες διορθωσεις.
Υποτιθεται η φαση της διάσπασης προσοχης, δηλαδή η εκπαιδευση με ερεθισματα, ερχεται μετα την εκμαθηση των εντολων σε ουδετερο περιβαλλον.

Ο εκπαιδευτης ή θελει να κερδισει χρονο για να μην κανει ιδιαιτερα ή εχει κατι άλλο στο μυαλο του που πιστευει ότι θα αποδωσει. Ο,τι και να είναι, νομιζω ότι θα πεσει σε καπως βαθεια νερα ο Τόρο.

Σκοπευεις να αναφερεις απλά τις εντυπωσεις σου από τα μαθηματα ή να αναλυεις το κάθε μαθημα?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
νομιζω,οτι η σωστη εντολη ειναι ''ΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑ θα σε τσακισω κοπροσκυλο!!!! :D ''

Καλη αρχη Teo :)
Όχι, η σωστή εντολή είναι η εξής:

"Άτταλεεεεεεεεεε!!!!! (καμια αντίδραση)
Άτταλε! ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΣΩ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΜΟΥ Ν' ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΓΔΑΡΩ!!!!!!!!!!"

Οπου το απαίσιο Μουφ κατεβαίνει από τους πάγκους μόνον άμα έρθω κοντά του και παίρνει εκείνο το ύφος που μοιάζει να γελάει σα να του καθαρίζουνε αυγά και κάνει "α-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα". Α ναι, επίσης με ψιλογράφει διότι παίρνω το ασόβαρο απειλητικό μου ύφος μόλις κατεβεί και του μιλάω στα τούρκικα "gel burdan!" που ξέρει ότι είναι γλώσσα που χρησιμοποιώ μαζί του μόνον αν αστειεύομαι και δεν εννοώ το γδάρσιμο.

Μια ακόμα σημαντική εντολή είναι το heel.

Θα διαφωνήσω επίσης με τον Άρη διότι τα μαθήματα βασικής υπακοής που έκανα με το απαίσιο Μουφ ήταν γκρουπ με 12 ανυπάκουα, τα περισσότερα φυσικά κουτάβια που είχαν αποφοιτήσει από το κουταβο-νηπιαγωγείο. Εφόσον κρατούσα το λουρί του απαισίου και πολύ περίεργου Μουφ, τα πάντα ήταν ωραία. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως ήταν διότι ήξερε ότι θα φάει. Τα πάντα τα εκτελούσε ωραία και καλά, πέρασε και τις εξετάσεις του, πήρε και το πτυχίο του (θα το κορνιζώσουμε!:D:D) και τώρα φυσικά με γράφει με το έλα και το heel και το wait (που είναι διαφορετικό από το stay).

Last edited:

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Καταρχην για τους καλους τροπους δεν αρκουν τα γαλλικα και το πιάνο. Πρεπει να παρεις και αγγλιδα γκουβερνάντα ή στην αναγκη να βρεις αγγλο εκπαιδευτη.
Απατάσθε αγαπητοί μου αν πιστεύετε ότι όσοι ξέρουν γαλλικά και πιάνο ξέρουν απο καλούς τρόπους..:D:D:D....όσο για τις αγγλίδες γκουβερνάντες..αφήστε:maria::maria::paja1:

καλή αρχή Τεο:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη καλα κανεις και εκφερεις τις αποψεις-γνωμες σου,γιατι ετσι παει ενα βημα πιο κατω η συζητηση.

Ναι θα προσπαθησω να αναλυω το καθε μαθημα,με τον φοβο ομως να δεχθω το -μακρυ και το κοντο- του καθενος και να σταματησω να το κανω.

Το αντιθετο ακριβως σε σχεση με την ταξη.Δεν μας ενδιαφερει ποσο προχωρημενος ειναι ενας σκυλος.Ειπα οτι θα κανει 2-3 μαθηματα μονος του για να ενταχθει στην ταξη.Η ταξη και τα υπολοιπα σκυλια τον βοηθουν περισσοτερο λειτουργωντας σαν ερεθισματα τα οποια ο Τορο πρεπει να αγνοει και να εκτελει σωστα τις εντολες.Ο Τορο δεν πρεπει να εκτελει τις εντολες σε αποστειρωμενο περιβαλλον αλλα παντου,ακομα και μεσα σε ενα γεματο γηπεδο με κοσμο να φωναζει και σκυλια να γαβγιζουν και κομπρεσερ να βαρανε...Ο Τορο θα κανει και καλο στα αλλα σκυλια,ως ξενο νεο μελος,στις αντιδρασεις τους.

Προς το παρον ειμαι ευχαριστημενος απο τον τροπο εργασιας του εκπαιδευτη και την ωρα που αφιερωσε σε οποια ερωτηση μου και τις συμβουλες του.

Οψομεθα...

p.s ευχαριστω Ταρα!:D

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Αρη μη φανταστεις οτι με το καλημερα σας θα βαλει το σκυλο ετσι μεσα στη <<πιστα>>.πιστεψε με ποιο μεγαλη δοκιμασια ειναι για τους υπολοιπους σκυλους παρα για τον τορο.και σε μενα ετσι γινεται η εκπαιδευση σε group με ενα βελγο και ενα αμερικαν σταφ.ο εκπαιδευτης δειχνει και μετα ενας ενας δοκιμαζει.οταν εχουν μαθει ολα τα σκυλια την εντολη τοτε προσπαθουν ολοι μαζι.(μιλαω για το δικο μου σκυλο στο δικο μου εκπαιδευτη)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Άρη, καλά θα κάνεις να μας τα αναλύσεις κι ας διαφωνήσουν όποιοι διαφωνήσουν. Άλλωστε θα μας πεις πώς τα πάει το σκυλί σου και εφόσον τα καταφέρνει (που δε βλέπω γιατί να μην μπορέσει), όλα θα πάνε καλά. Υπάρχουν πολλές σχολές εκπαίδευσης (εννοώ με δική τους φιλοσοφία). Απ' ό,τι καταλαβαίνω, εσύ κάνεις συνδυασμό βασικής υπακοής και της λεγόμενης competitive obedience, όπου ο σκύλος μαθαίνει να ακούει και να λειτουργεί σε περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. Καλή αρχή και από μένα και εγώ τουλάχιστον θα περιμένω να διαβάσω τα ποστ σου για την όλη εμπειρία. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας θα ωφεληθούμε από όσα έχεις να γράψεις.:)

Και μια και μιλάτε για το πώς ξεκινάν τα μαθήματα, εδώ στο Αμέρικα πρέπει να πάρεις πακέττο με οκτώ μαθήματα, όπου είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο και δεν μπορείς να μπεις σε τμήμα που έχει ήδη αρχίσει. Και να ήθελες δηλαδή δεν μπορείς διότι συνήθως είναι όλα γεμάτα και πρέπει να έχεις φροντίσει να γραφτείς από καιρό. Οπότε από την πρώτη μέρα μπαίνει όλος ο συρφετός στην πίστα και ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα που να χαλάει το μάθημα.

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Μήν ξεχνάμε ότι για έναν σκύλο που δεν συγκεντρώνεται στον χειριστή του υπάρχουν πάντα πολλά ερεθίσματα.

Κατά τα άλλα η -δίς την εβδομάδα- κρίση ενός επαγγελματία πάνω στην δουλειά του από forum με προβληματίζει λίγο αλλά συνεχίστε :D

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Σαρα σε ευχαριστω και νομιζω οτι θα εχω μια καλη πορεια με τον Τορο και τον εκπαιδευτη.Θοδωρη με λενε και οχι Αρη.:p

Denis το σκεφτομαι και εγω λιγο αυτο με την κριση της δουλειας ενος επαγγελματια,αλλα θα τολμησω να το ξεκινησω και -βλεποντας και κανοντας-.:)

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
Θοδωρη με λενε και οχι Αρη
δες φταις εσυ αγορι μου...ο αλλος ο σαρδαναπαλος που μας φωναζει με τα μικρα μας...

περα απο την πλακα ...πιστευω οτι το νημα θα εχει ενδιαφερων ..αν και ο ντενις εχει δικιο...

ο τεο ειναι υποδειγμα νεου σοβαρου ιδιοκτητη οποτε η βασικη θα εχει σιγουρα επιτυχια!

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
δες φταις εσυ αγορι μου...ο αλλος ο σαρδαναπαλος που μας φωναζει με τα μικρα μας...

περα απο την πλακα ...πιστευω οτι το νημα θα εχει ενδιαφερων ..αν και ο ντενις εχει δικιο...

ο τεο ειναι υποδειγμα νεου σοβαρου ιδιοκτητη οποτε η βασικη θα εχει σιγουρα επιτυχια!
να'σαι καλα,σ'ευχαριστω Oscar!:).Μακαρι να πανε ολα κατ'ευχην.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Σαρα σε ευχαριστω και νομιζω οτι θα εχω μια καλη πορεια με τον Τορο και τον εκπαιδευτη.Θοδωρη με λενε και οχι Αρη.:p
Ναι, καλέ, το ξέρω, αλλά τα μπέρδεψα και νόμιζα ότι ο Άρης ήταν που ξεκινούσε βασική υπακοή. Σόρυ.:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.250
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul