Βάλτε λουρί στο σκύλο σας

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί πραγματικά διαπιστώνω ότι μερικοί από εμάς όσο σωστοί είμαστε στην φροντίδα του ζώου, στην περίθαλψη και στην συμπεριφορά μας απέναντι του ,τόσο λάθος είμαστε στην βόλτα του και ειδικά στην χρήση του λουριού...
Βλέπω καθημερινά στους δρόμους ανθρώπους να κυκλοφορούν με ελεύθερο το σκυλί τους...εντάξει τώρα μερικοί θα μου πουν ότι "το σκυλί ουδέποτε απομακρύνεται από έμενα"...το έχω ήδη ακούσει από μερικούς που το κουβέντιασα....( μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει η πρώτη φορά για όλα). Ας πούμε λοιπόν ότι όντως ακούει το σκυλί ή ακόμα καλύτερα είναι εκπαιδευμένο και δεν απομακρύνεται και δεν υπακούει το ένστικτο του σε γάτες και σκυλιά(!!!).... και εντάξει δεν περνά δρόμους μόνο του (!!!!) τι γίνεται όμως με τον άλλο τον φουκαρά που έρχεται από απέναντι με άλλο σκυλί (το όποιο μπορεί να είναι επιθετικό) και ξαφνικά έρχεται μούρη με μούρη με έναν σκύλο ελεύθερο? Τι γίνεται με ένα παιδάκι που από την χαρά του τρέχει πάνω στο σκυλί και φυσικά το λυτό σκυλί μπορεί να ρίξει (από την χαρά του!) το μικρό έτσι ανεξέλεγκτο που είναι?
Και τέλος πάντων γιατί ενώ έχουμε την απαίτηση να τηρηθεί η νομοθεσία που δίνει δικαιώματα σε φιλόζωους εμείς πρώτοι την καταπατάμε αφήνοντας λυτά τα ζώα μας στον δρόμο; ( Αφορά όσους αφήνουμε τον σκύλο μας ελεύθερο)

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
o διπλα μου εχει 4 σκυλια η βολτα τους ειναι να τα αφηνει ελευθερα καμια ωρα(αγελη)
μπροστα απο το σπιτι μου περνανε καμποσοι με σκυλια 1 η και 2 πολλες φορες
ε ρε ολα ειναι αμολυτα!
νομιζω αυτοι οι ανθρωποι δεν αλλαζουν μυαλα

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Απόλυτο δίκιο έχετε:(

Στη δική μου γειτονιά, ένας έχει ένα Ελληνικό Ποιμενικό, αρσενικό, 18 μηνών και ισχυρίζεται τα ίδια "μένει πάντα κοντά μου"...
Βέβαια, προχτές το βράδυ, έτρεξε πάνω στη Μόκα και άρχισε να τη μυρίζει, παρά τις απεγνωσμένες εντολές του "ιδιοκτήτη". Φαντάζεστε η Μόκα να ήταν τσαμπουκαλεμένο - αρσενικό - bullmastiff?:confused:

sofakik

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
125
0
θεσσαλονικη
συμφωνω απολυτα... δεν πρεπαι να ξεχναμε οτι το λουρι δεν ειναι η τιμωρια του αλλα η προστασια του.... το θεωρω αδικαιολογητο να βγαινει ενα σκυλακι χωρις λουρι!! μπραβο που ανοιξες το θεμα πολυ χρησιμο!

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Το έχω ζήσει και εγώ με ιδαίτερα επιθετικό σκύλο και είχαμε τραυματικές εμπειρίες!!!

Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων να τονίζουμε πως είναι και παράνομο να έχουμε λυτά τα σκυλιά μας!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Έχουμε πει πολλές φορές την επικινδυνότητα του να έχεις το σκυλί χωρίς λουρί..
Ειδικά μέσα στην πόλη ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τους περαστικούς ..αλλά και τα άλλα σκυλιά.

Δυστυχώς θα μιλάμε για καιρό ακόμα για περιστατικά που μας ενόχλησαν..που ενοχληθήκαμε..που "απλά" συνέβη γιατί .."ατύχησαν"..

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
Εγω δεν μιλαω... ακομα το φυσαω κ δεν κρυωνει... με το μ@λ@κ@! Ταχουμε ξαναπει.. η μαγκια και η αμαθεια...

choco-paido

Well-Known Member
25 Δεκεμβρίου 2010
151
0
Λαμία
και εγώ συμφωνώ ότι τα σκυλιά μας πρέπει τα πηγαίνουμε βόλτα με το λουρί,τόσο για την δική του ασφάλεια όσο και για το δικό μας καλό!υπάρχουν πάντως εναλλακτικές αν θέλουμε ο σκύλος μας να τρέχει και να νιώθει ελεύθερος γιατί τον δικό μου τον έχω σε διαμέρισμα και καλό είναι να ξεμουδιάζει λίγο! τον πάω λοιπόν σε ένα πάρκο,κλειστό,μακριά από κόσμο,σε ένα γηπεδάκι εδώ στην γειτονιά ή στο πατρικό μου που έχει αυλή και έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εντάξει ρε παιδιά, ολα καλά, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί. Σε μέρη μακριά από δρόμους, και χωρίς πολλά πολλά παιδάκια, δε βλέπω ιδιαίτερο πρόβλημα στο να είναι ο σκύλος λυτός, με την προϋποθεση φυσικά οτι δεν έχει θέμα επιθετικότητας και οτι τον ελέγχουμε επαρκώς.

Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του να έχεις σκύλο (για μένα τουλάχιστον) είναι οι μεγάλες βόλτες στα όρη και τα βουνά μαζί του, οπου τρέχει αμέριμνος!. :)

(αναμένω τα πυρά! :))

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Δεν νομίζω να μιλάμε για όρη, βουνά παραλίες off season, ή οπουδήποτε μπορεί να είναι ο σκύλος ελεύθερος με τις προυποθέσεις που είπες! Μιλάμε μάλλον για μέσα στην πόλη, σε πάρκα με παιδάκια, σε περιοχές με κίνηση...

AlexisCh

Well-Known Member
14 Νοεμβρίου 2007
190
1
Θεσσαλονίκη
Εγώ μια φορά κόντεψα να τον χάσω, όσο και να ακούει ποτέ δεν είσαι 1000% σίγουρος.
Πεζοπορία στο βουνό. Απομακρυνοταν - γυρνουσε - απομακρυνοταν - γυρνουσε ... μέχρι που άρχισε να σκαρφαλώνει κάθετα στο βουνό και μέσα σε δευτερόλεπτα τον διακρίνω πλεόν δύσκολα πολύ ψηλά στο βουνό.

Δεν γυρνούσε στο έλα ή στο σφύριγμα. Αρχικά περίμενα, αλλα μετά αρχισα να σκαρφαλώνω απο εδώ και απο εκεί, ξαφνικά μετά απο κανα μισάωρο εμφανίστηκε απτο πουθενά και βρέθηκε κάπου-κάπως απο πίσω μου.
Kopritis το βουνο το θεωρώ επικίνδυνο.

Μου βγήκε η ψυχή φυσικά μέχρι να τον δώ.
Ο σκύλος εξαφανίζεται στο δευτερόλεπτο.

Όσον αφορά την βόλτα στην πόλη, πρώτα απο σεβασμό στους άλλους πρέπει να φοράμε λουρί.
Εχω κουραστεί να κάνω βόλτα τον δικό μου και να μας καλοσωρίζουν πάντα έτοιμα για καυγα το ντογκο και ο βέλγικος της γειτονιάς επειδη οι ιδιοκτήτες τα έχουν ελεύθερα.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Θα σας πω κι εγώ την εμπειρία μου. Όταν η μεγάλη μου, η Λάρα, ήταν τεσσάρων περίπου μηνών είχα αρχίσει και την μάθαινα χωρίς λουρί. Βγαίναμε πάντα βράδυ αργά και δεν είχε κίνηση. Μια μέρα είπα να αρχίσουμε και μέρα. Πάνω που φτάναμε σπίτι και μόλις είχαμε περάσει το δρόμο βλέπει μια γάτα απέναντι και χωρίς δεύτερη σκέψη πετάγετε εκείνη την ώρα ερχόταν ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα και δεν πρόλαβε να φρενάρει. Πέρασε πάνω από το σκυλί το οποίο άρχισε να τσιρίζει και ως εκ θαύματος έφυγε τρέχοντας. Έψαχνα ώρες σε όλη τη γειτονία και στο τέλος σκέφτηκα να την ψάξω και στο πάρκο που πηγαίναμε. Ήταν εκεί και την πρόσεχε μια κοπέλα που κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ευτυχώς η Λαρίτσα δεν είχε πάθει τίποτα παρόλο που η ρόδα πέρασε από πάνω της κανονικά. Από τότε βόλτα σε κατοικημένες περιοχές μόνο με λουρί. Ευτυχώς τώρα πλέον μετά τη μετακόμιση και λόγω του ότι η περιοχή είναι σχεδόν αγροτική, το λουρί το χρησιμοποιούμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το λουρί πάντως για μέσα στην πόλη είναι απαραίτητο και μάλιστα σε συνδυασμό με φίμωτρο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μην τρώνε ότι αηδία βρουν.

smartpower

Active Member
26 Ιανουαρίου 2011
37
0
menidi
αυτο που επαθα εγω ηταν το εξης:εχουμε ενα γειτονα ο οποιος αφηνει το σκυλο του αρσενικο γκριφονοειδες,ενηλικο ΟΛΗ μερα στο δρομο,χωρις καμια επιβλεψη και χωρις κανενα περιορισμο.απεναντι απο το σπιτι μας λοιπον,εχει ενα οικοπεδο οπου πηγαινα τα σκυλια,ολα μαζι,τα 2 ενηλικα bordeaux k την κουταβα παντα με λουρια,περισσοτερο για τον αρσενικο,γιατι παρολο που ηταν υπακουος ευτυχως,οταν εβλεπε αλλα αρσενικα να του κανουν το μαγκα του αναβαν τα λαμπακια.ετσι λοιπον ενα πρωι που τα ειχα εκει και ειχα γυρισει την πλατη στον αρσενικο και παρατηρουσα το κουταβι,ακουω ενα γρυλισμα ασχετο πισω απο τα χορτα και τσουπ ο λακης(του γειτονα) γαυγιζει προς το μερος μας,αγριευει κι ο δικος μας μου φευγει απο το χερι και αρχιζει κ τρεχει μπροστα ο μικρος,πισω ο μεγαλος..ευτυχως που εκτος απο υπακουος (σταματησε οταν του φωναξα ΝΕΜΟ με κοφτη σοβαρη φωνη,ηταν κ 80 κιλα και ο μικρος προλαβε κ μπηκε στην αυλη του και κρυφτηκε.τΟ αστειο της υποθεσης τωρα,ηταν οτι βγηκε η γυναικα του γειτονα και αρχισε να φωναζει για τα σκυλια δολοφονους που εχουν κατακλισει τη γειτονια και θα της φανε το μικρο της κι οχι για το ηλιθιο σκυλι της που μπαινει και χεζει μεσα στην αυλη μας...τι να πω...τα συμπερισματα δικα σας!!!!

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Εγώ μια φορά κόντεψα να τον χάσω, όσο και να ακούει ποτέ δεν είσαι 1000% σίγουρος.
Πεζοπορία στο βουνό. Απομακρυνοταν - γυρνουσε - απομακρυνοταν - γυρνουσε ... μέχρι που άρχισε να σκαρφαλώνει κάθετα στο βουνό και μέσα σε δευτερόλεπτα τον διακρίνω πλεόν δύσκολα πολύ ψηλά στο βουνό.

Δεν γυρνούσε στο έλα ή στο σφύριγμα. Αρχικά περίμενα, αλλα μετά αρχισα να σκαρφαλώνω απο εδώ και απο εκεί, ξαφνικά μετά απο κανα μισάωρο εμφανίστηκε απτο πουθενά και βρέθηκε κάπου-κάπως απο πίσω μου.Μου βγήκε η ψυχή φυσικά μέχρι να τον δώ.
Αναλογη,μικροτερης εκτασης εμπειρια ειχα προσφατα.Και ερωτω εγω τωρα;Τι κανεις για αυτες τις περιπτωσεις βολτας;....Λυτος και λες "ο θεος βοηθος" ή με λουρι κι απο κοντα παντου;Και παει το τρεξιμο περιπατο...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Εντάξει ρε παιδιά, ολα καλά, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί. Σε μέρη μακριά από δρόμους, και χωρίς πολλά πολλά παιδάκια, δε βλέπω ιδιαίτερο πρόβλημα στο να είναι ο σκύλος λυτός, με την προϋποθεση φυσικά οτι δεν έχει θέμα επιθετικότητας και οτι τον ελέγχουμε επαρκώς.

Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του να έχεις σκύλο (για μένα τουλάχιστον) είναι οι μεγάλες βόλτες στα όρη και τα βουνά μαζί του, οπου τρέχει αμέριμνος!. :)

(αναμένω τα πυρά! :))
Τραγικά ανώριμη τοποθέτηση, πέραν του ότι είναι παράνομη

Και εξηγώ...

Εγώ έχω έναν έντονα κυριαρχικό σκύλο, και τον βγάζω βόλτα αποκλειστικά και μόνο με λουρί. Ελεύθερος είναι μόνο σε ελεγχόμενους χώρους, όπου δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να συναντήσει άλλο σκύλο.

Αν στη βόλτα μας, ο δικός σου (ελεύθερος) σκύλος έρθει κατά πάνω μας, χωρίς φυσικά να έχει καμιά διάθεση να τσαμπουκαλευτεί, εγώ τι φταίω που θα πρέπει να παλεύω με το σκύλο μου για να τον συγκρατήσω; Και γιατί με υποχρεώνεις να τον τιμωρώ;

Φυσικά υπάρχει και η άλλη λύση, την οποία έχω εφαρμόσει σε μία περίπτωση. Μετά από τις άσκοπες παρεναίσεις σε ιδιοκτήτες με λυτά σκύλια να τα μαζέψουν, άφησα το σκύλο μου να διευθετήσει αυτός το ζήτημα, και φυσικά το έκανε...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
kkranis, το'χουμε ξανασυζητήσει το θέμα.

Είπα και παραπάνω "με την προϋποθεση οτι τον ελέγχουμε επαρκώς". Αν σε δω με το σκύλο σου σε λουρί, δεν θα επιτρέψω στο σκύλο μου να σε πλησιάσει. Αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχει λόγος που τον έχεις δεμένο (μιλάω για τον οποιονδήποτε συναντήσω με δεμένο σκύλο).

Αν μου πεις "σε παρακαλώ μαζεψε τον", θα τον μαζέψω μέχρι να περάσεις.

Τα παραπάνω συμβαίνουν πολύ συχνά. Δεν έχει προκύψει πρόβλημα ποτέ και με κανέναν.

Από την άλλη, αν εσύ έχει σκύλο ανεξέλεγκτο, δεν σε φτάνει το λουρί (αλήθεια με τα αδέσποτα τι κάνεις?). Θα πρεπει να τον κυκλοφορείς με φίμωτρο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Έγραψα πουθενά ότι ο σκύλος μου είναι ανεξέλεγκτος; :confused:

Άλλο να περνάει σκύλος στα 5 μέτρα και άλλο να έρχεται καταπάνω μας. Εκεί αλλάζουν πολλά...

Με τα αδέσποτα τα αποφεύγω αλλάζοντας δρόμο και μια μοναδική φορά που πλησίασαν κάποια πολύ κοντά, έβαλα το σκύλο σε υπακοή στο "κάτω" και τα έδιωξα φοβερίζοντάς τα με το λουρί.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
(δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σένα και το σκύλο σου.... γενική είναι η τοποθέτηση, κι ας είναι στο δεύτερο ενικό).

Μέσα σ'αυτό που εννοώ όταν λέω "επαρκής έλεγχος" περιλαμβάνεται και το να μην πλησιάζει ξένο σκύλο σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που επιμένω για το θέμα του "λυτού", είναι γιατι θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να ελέγχει επαρκώς το σκύλο του λυτό. Έχει και άλλες προεκτάσεις αυτό και πέραν της εκτόνωσης του σκύλου. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό να φροντίζει κανείς για την επαρκή κοινωνικοποίηση του σκύλου του με τους ομοίους του.... Πολλοί θεωρούν οτι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν καυγάδες μεταξύ σκυλιών είναι να να είναι όλα πάντα δεμένα. Για μένα ο τρόπος είναι να είναι όλα κατα το δυνατόν κοινωνικοποιημένα (δεν γίνεται πάντα αυτό, και το ξέρω, είτε γιατι τυχαίνει συγκεκριμένος σκύλος να είναι ιδιαίτερα κυριαρχικός είτε γιατι έχει περάσει συγκεκριμένες εμπειρίες που τον έχουν κάνει επιθετικό). Υπάρχει όμως πολύς κόσμος με οχι ιδιαίτερα κυριαρχικές φυλές (συνήθως το πρόβλημα είναι με φυλές του καναπέ) που δε δίνει καμία σημασία στην κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά, με αποτέλεσμα να έχουν στα χέρια τους απο καθαρά δική τους υπαιτιότητα ακρως αντικοινωνικά σκυλιά που δεν ξέρουν ΠΩΣ να συνυπάρξουν με έναν όμοιό τους.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97