Αυλή vs Διαμέρισμα

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.752
7.281
Να κάνω μία φιλολογική ερώτηση? Έλειπα το σκ και δεν παρακολούθησα πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, αλλά εκ της αρχής ορμώμενη, γιατί ο τίτλος που επιλέχθηκε κατά τη μεταφορά του θέματος είναι "αυλή ή διαμέρισμα"? Η συζήτηση αφορά το να αλλάξει ο ιδιοκτήτης τόπο κατοικίας (π.χ. από το διαμέρισμα σε σπίτι με αυλή) ή το αν ήδη μένεις σε σπίτι που διαθέτει αυλή το πού θα μένει ο σκύλος, μέσα ή έξω? (Μόνο έξω, μόνο μέσα, στο μέσα-έξω κλπ)?

υ.γ. σόρρυ σε όποιον μπήκε στον κόπο να κάνει τη μεταφορά για να κρατήσει το άλλο θέμα καθαρό, απλά μου φαίνεται περίεργος ως προς το περιεχόμενο του θέματος ο τίτλος.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Η βόλτα είναι διαφορετικό πράγμα από την εκτόνωση.
Χρειάζεται για να βγάλει ο σκύλος την "περιηγητική του τάση" που έχει κρατήσει από τον καιρό του λύκου-κυνηγού.
Θέλει να μυρίσει, να μάθει τα νέα της γειτονιάς, να σημαδέψει, να μεγαλώσει περιοχή...
Εμένα που έχει πέντε στρέμματα...ακόμα και μετά από παιχνίδι μαζί, έχει ακόμα την τάση να βγει και είναι μεγάλη χαρά του.
Είναι λάθος να πιστεύουμε όσοι τα έχουμε σε κήπο ότι τα σκυλιά "εκτονώθηκαν" άρα δεν θέλουν βόλτα, και είναι λάθος όσων τα έχουν σε διαμέρισμα να πιστεύουν ότι πήγαν βόλτα άρα δεν θέλουν εκτόνωση.
Εκτός αν τα κάνουν καμια ώρα βόλτα τζοκινκ...

Arrow

Well-Known Member
10 Απριλίου 2013
136
3
Χρειάζεται για να βγάλει ο σκύλος την "περιηγητική του τάση" που έχει κρατήσει από τον καιρό του λύκου-κυνηγού.
Θέλει να μυρίσει, να μάθει τα νέα της γειτονιάς, να σημαδέψει, να μεγαλώσει περιοχή...
Εμένα που έχει πέντε στρέμματα...ακόμα και μετά από παιχνίδι μαζί, έχει ακόμα την τάση να βγει και είναι μεγάλη χαρά του.
Είναι λάθος να πιστεύουμε όσοι τα έχουμε σε κήπο ότι τα σκυλιά "εκτονώθηκαν" άρα δεν θέλουν βόλτα, και είναι λάθος όσων τα έχουν σε διαμέρισμα να πιστεύουν ότι πήγαν βόλτα άρα δεν θέλουν εκτόνωση.
Γίνετε να κάτσει φρόνιμα ο σκύλος στο σπίτι αν δεν εκτονωθεί;;;Σίγουρα δεν φτάνει μοναχά η βόλτα!Το σκυλί πρέπει να τρέξει και να εκτονωθεί!Χρειάζεται συνδιασμός των δύο βόλτα-εκτόνωση.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.757
7.935
Ακριβώς όπως τα λέει ο seamol. Το πλεονέχτημα του σκύλου που έχει κήπο στην διάθεση του είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να ψάχνει για περιφραγμένους χώρους να το εκτονώσει. Τον πάει τον περίπατο του ήσυχα κι ωραία και ο σκύλος είναι κύριος γιατί είναι ήδη κουρασμένος.

Αγγελος 13

Well-Known Member
13 Αυγούστου 2013
757
748
Τα σκυλια μου ζουν εξω,σε διαμορφωμενο χωρο kennel..

υγ καθημερινα ασχολουμαι αρκετες ωρες μαζι τους,καθημερινα βγαινουν βολτα κ τα 2 κ εκτονωνονται,καθημερινα καθαριζετε ο χωρος τους δεν εχουν δεθει ποτε μα ποτε με αλυσιδα.

υγ1 Δεν τα βαζω μεσα γιατι δεν ΘΕΛΩ εγω να ειναι μεσα τα σκυλια μου ΤΕΛΟΣ.(δεν θα κατσω να αναλυσω τι και πως εχουν ειπωθει τα περισσοτερα)

υγ2 Στο χωρο που τα εχω δεν εχει προσβασει ανθρωπος εκτος απο εμενα κ τους δικους μου (δεν τα βλεπουν περαστικοι εννοω με αποτελεσμα να κινδυνευουν τα σκυλια).

υγ3 αν καποιος πιστευει οτι ειναι παραμελημενα τα σκυλια μου ευχαριστως να τον φιλοξενισω ενα 3 ημερο κ θα καταλαβει.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
ο σκυλος θελει να ειναι στην αυλη εαν εχει θεμα,, δηλαδη γατες η περαστικους απεξω κλπ,, αν δεν εχει θεμα βαριεται και κανει ζημιες ,,,,,,,,,, η ερχεται μεσα και μπενοβγαινει,,, τωρα το καλοκαιρι παντως ειναι ξαπλα στο σαλονι και οι δυο για δροσια,,,

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Άγγελε κανείς δεν αντιλέγει σε ένα εξωτερικό χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για την σωστή διαμονή των σκύλων. Άλλωστε αυτό είναι το ιδανικό.
Έλα όμως που κανείς δεν το κάνει. Λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν και είναι υπεύθυνοι.

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της διαμονής του σκύλου μέσα, και αυτό γιατί βλέπω τον μέσο όρο των άθλιων συνθηκών που διαμένει ο σκύλος στις αυλές.
Αλλά θα είμαι επίσης υπέρμαχος αν ο σκύλος σταβλίζεται σωστά έξω στην αυλή.

Έχουμε παραφράσει οι άνθρωποι την έννοια "διαθέτω ζώα εκτός σπιτιού".
Έχουμε κάνει αυτονόητο ο σκύλος να είναι free και ανοικτός σε όλους τους κινδύνους. Και το άσχημο είναι ότι το υποστηρίζουν. Το υποστηρίζουν αυτοί οι όποιοι ανίδεοι, πανάσχετοι ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν γρι από διατήρηση ζώου σε σωστές συνθήκες.
Υποστηρίζουν κιόλας ότι το να διαμένει ο σκύλος στον κήπο του δίνει ελευθερία και πως έτσι πρέπει να ζουν.
Η αντίληψη αυτής της άθλιας "διαμονής εκτός σπιτιού" προήλθε και αντιγράφηκε από την διατήρηση των σκύλων που είχαν οι κτηνοτρόφοι στα κοπάδια τους. Γρήγορα σε αυτήν την αντίληψη προσχώρησαν αντιλήψεις που περιλαμβάνουν ανευθυνότητα/βαρεμάρα γιατί το να διαθέτεις ζώο έχει και ανάγκες, δεν εμπεριέχει μόνο τα δικά σου "θέλω"(θέλω να ζει έξω από το σπίτι).
Δεν ήξεραν όμως ότι αυτοί οι κτηνοτρόφοι δίνουν στον σκύλο αυτό που του πρέπει, αυτό που χρειάζεται, άσκηση και κατόπιν τα σταβλίζουν, τα μαζεύουν, τα διατηρούν όσο το δυνατόν σε σωστές συνθήκες. Γιατί αυτά τα σκυλιά είναι εργαλεία για την δουλειά τους, και ως γνωστόν τα εργαλεία της δουλειάς σου τα προσέχεις. Ακόμη λοιπόν και αυτοί οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τον σκύλο ως εργαλείο όλως τυχαίως τα προστάτευαν με όποιον τρόπο. Δεν τα άφηναν έτσι όπως βλέπουμε σε αυλές, δεμένα, ούτε τα κακοποιούσαν έτσι. Γιατί συγγνώμη που θα το πω -αν θέσουμε ως σωστή αντίληψη την διαμονή του σκύλου έτσι όπως τα διατηρείς πχ. εσύ- εγώ θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα σκυλιά που ζουν στην αυλή χύμα κακοποιούνται.

Άνθρωπος που σέβεται την ζωή και το όν που έχει απέναντι του προσπαθεί για το καλύτερο. Και ναι αξίζει κάτι καλύτερο ως ον ο σκύλος.

Αγγελος 13

Well-Known Member
13 Αυγούστου 2013
757
748
Συμφωνω απολυτα σε ολα οσα λες Στελιο.
Δυστηχως στο θεμα σκυλος ειμαστε πολλα χρονια πισω.
εχω δει πολλα σκυλια που ειναι παρατημενα σε αυλες που ειναι δυστηχησμενα οντως.

Καλο θα ειναι ομως να μην τους "τσουβαλιαζουμε" ολους υπαρχουν κ υπευθυνοι ιδιοκτητες που εχουν τα σκυλια τους εξω(μπορει να ειναι ελαχιστοι δεν διαφωνω) που ξερουν τι θελει ο σκυλος τους για να ειναι χαρουμενος.

afg

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
570
27
Να πω οτι μεγαλο πλεονεκτημα για τα σκυλια σου , το γεγονος οτι ειναι 2 .
Οσο και να ασχοληθεις , αλλο να αφησεις 1 σκυλι μονο του και αλλο να εχει και παρεα αλλο 1 .
Να πω επισης οτι το ιδανικο για εμενα ειναι αυτο το ρημαδοσκυλοπορτακι στην εξωπορτα του σπιτιου που εχω δει μονο σε αμερικανικες ταινιες.
Αν το κανω εγω εδω , θα μπουν τα παντα μεσα εκτος απο τον σκυλο μου.

Αγγελος 13

Well-Known Member
13 Αυγούστου 2013
757
748
Να πω οτι μεγαλο πλεονεκτημα για τα σκυλια σου , το γεγονος οτι ειναι 2 .
Οσο και να ασχοληθεις , αλλο να αφησεις 1 σκυλι μονο του και αλλο να εχει και παρεα αλλο 1 .
.
Σιγουρα βοηθαει κ αυτο,πολλες φορες τα ακουω να λυσσανε παιζοντας...
Μερικες φορες νομιζω οτι ειμαι σε ζωολογικο κηπο απ το γριλυσμα:p

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
ο εκαστοτε σκυλος ειναι αγελαιο ζωο...και θελει να ναι με την αγελη...οπου κι αν ειναι αυτη.....ειτε ειναι αγρος...ειτε διαμερισμα ...ειτε βαρκα...ειτε τσαντηρι...ειτε οτιδηποτε!
Τωρα οσον αφορα του "κηπακηδες" επειδη τυγχανει να εχουμε κηπο....ειναι ενα μεγαλο ατου κατι δυσκολες μερες του χειμωνα που ανοιγει η κανουλα του ουρανου και ξεχναει να κλεισει...γιατι τσουπ ανοιγεις την πορτα και αν ο σκυλος εχει φτασει στα ορια του...παει για κατουροχεσιμο...(και μολις κοπασει η βροχη...πατε βολτα....παιρνεις αδιαβροχο και ομπρελα...και κανεις ενα περιπατο)! Τωρα οσον αφορα τις τριχες,τα σαλια κτλπ...αν δεν τα θες στο σπιτι σου...οκ καλως αφηνεις τον σκυλο απεξω.....αν ομως ξυπνησεις κανα πρωι και τον δεις φολιασμενο να κοιτεται ενα νεκρο κουφαρι....να δω πως θα διωξεις τις τυψεις και την θλιψη του χαμου!
Ο μονος λογος για να ειναι ενας σκυλος μεσα...ειναι για τις ωρες που μενει χωρις επιβλεψη...για να σαι σιγουρος για την σωματικη του ακεραιοτητα! Εγω προσωπικα....επειδη την δικη μου την εχω σχετικα καλομαθημενη....και ειναι και ιδιαιτερα ανθρωποκεντρικη......προτιμα να περνα την ωρα της στο σπιτι μεσα οπου ειμαι κι εγω....και αν βγω εξω στην αυλη...τοτε ερχεται στην αυλη...ενω παραλληλα κανει και καμια βολτα στον κηπο....για να ξεπιανεται! Επισεις ο κηπος βοηθα πολυ στο παιχνιδι με το σκυλο αλλα και στην εκπαιδευση....στο παιχνιδι...επειδη εχει χωρο να τρεξει αν του πεταξεις κανα μπαλακι...η να παιξεται με κανα σκοινι...την κλασσικη διελκυστιδα, στην εκπαιδευση...οφελει επειδη εχει πολλα ερεθισματα που του αποσπουν την προσοχη...ετσι ανεβαζεις το βαθμο δυσκολιας της εκπαιδευσης....και φυσικα κερδιζεις την αμεριστη προσοχη του!
Η μονη περιοδος που το σκυλι θα επιλεξει να μεινει μεσα ολη μερα...ειναι το καλοκαιρι και δη τις πολυ ζεστες μερες...λογο δροσιας..! Φυσικα αναλογα την φυλη του σκυλου...μπορει να αποριψεις την επιλογη του κηπου...αν εχεις κανα τσιουαουα η κανα παγκ...αν τα φησεις χειμωνα εξω στον κηπο ολη μερα...θα τα βρεις "παγωτο" την επομενη....οποτε ανγκαστηκα μεσα στο σπιτι μενουν αυτες οι ρατσες! Απο την αλλη αν εχεις ενα σκυλι σουπερ ενεργητικο οπως επανιελ,τζακ ρασελ....εεεε αμαρτια να το περιοριζεις σε ενα δωματιο...οταν μπορεις να του δινεις την επιλογη να ειναι σε ενα κηπο!

Τελος και με αυτο κλεινω...ο κηπος για καθε ιδιοκτητη σκυλου ειναι απλα ενα extra μερος για παιχνιδι-εκτονωση και μια λυση αναγκης για την αφοδευση του σκυλου αν για καποιο λογο δεν μπορεις να πας βολτα(επεσες,με το μηχανακι και εχεις ραγισει το ποδι σου...ο κηπος φανταζει τεραστια λυση στο θεμα κατουροχεσιμο) δεν ειναι μερος για να περνα ο σκυλος ολο το 24ωρο....και δη τις ωρες χωρις επιβλεψη....και ξαναλεω οτι ο λογος ειναι οτι πολλοι επιτηδειοι φολιαζουν ετσι γιατι γουσταρουν...και ειναι κριμα να αφησεις εκτεθειμενο το "φιλαρακι σου" οταν μπορεις να το προστατεψεις....με την λυση της παραμονης μεσα στο σπιτι!
Υ.Γ.: Αναφερομαι παντα σε σπιτια με κηπους που υπαρχει προσβαση και οπτικη επαφη των εξω με το μεσα απο τα καγκελα του κηπου....αν υπαρχει ψηλος μαντροτοιχος και ειδικος χωρος,τυπου kennel τοτε ο σκυλος μπορει να παραμεινει εξω και τις βραδυνες ωρες...και εχεις και το κεφαλι σου υσηχο οτι δεν θα χει φαει τπτ απο λαμογια που πετανε φολες σε κηπους/αυλες σπιτιων... αλλα και παλι.....αυτο το ιδιαιτερο ροχαλητο το βραδυ μετα απο 2ωρη βολτα.....δεν ειναι κριμα να το χανετε το βραδυ αν ο σκυλος μενει εξω??? :p

Last edited:

nikalias

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
256
3
Γλάρισα
Οι σκύλοι στα διαμερίσματα πιστεύω ζουν καλύτερα γιατί αν έχεις μεγάλη αυλή με κήπο κάποια στιγμή που θα βαρεθείς βγάλεις βόλτα τον σκύλο θα τον αμολήσεις εκεί . Η μία θα γίνει δύο και πάει λέγοντας .

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Ένα χρόνο σε σπίτι με κτήμα, ο σκύλος δε στερήθηκε την εκτός του χώρου μας εκτόνωση. Φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη 2 μεγάλες βόλτες συν έξτρα χρόνο στον κήπο. Δυστυχώς δεν ήταν καλά περιφραγμένο ωστε να έχουμε την επιλογή ελεύθερα μέσα έξω. Μάλιστα, ως άλλος Ροχάμης, το είχε σκάσει, μέσα από το σπίτι παρακαλώ! Το καλοκαίρι η βόλτα υπό τον ήλιο γινόταν στο κτήμα, από δέντρο σε δέντρο γιατί στη γειτονιά οι σκιές για πατήματα ηταν σε μεγάλες αποστάσεις με απότέλεσμα καμμένα πατούσια. Αλλά στη βραδυνή είχε μεγάλη βόλτα και μετά 4 χιλιόμετρα τρέξιμο. Μάλιστα για αρκετούς μήνες φιλοξενούσα άλλο ένα σκυλί. Ίδιο πρόγραμμα κι αυτή μαζί. Αν τα σκυλιά αυτά είχαν την ελευθερη επιλογή μέσα ή έξω η συμπεριφορά τους θα ήταν ακριβώς αντίθετη. Ο δικός μας θα ήταν έξω με κάποια σουλάτσα προς τα μέσα να δει που είμαστε και τι κάνουμε και η φιλοξενούμενη θα ηταν μέσα μαζί μας με κάποια σουλάτσα στο κτήμα για τρέξιμο και να ξεπιαστεί.

Κατά τη γνώμη μου, ιδανική κατάσταση, ελεύθερη επιλογή του σκύλου για μέσα/έξω συν τουλάχιστον δυο αξιόλογες βόλτες την ημέρα. Δεύτερή μου επιλογή, ο σκύλος μέσα, φυσικά με τις απαραίτητες βόλτες και τρίτη επιλογή, Φροντισμένα και ασφαλής έξω συν τις βόλτες. Κατά τη γνώμη του σκύλου μου μόνο στο πρώτο συμφωνούμε. Αυτός σαν δεύτερη επιλογή θα έβαζε το έξω. Δεν το βαριέται και είναι πιο ζωντανός.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.757
7.935
Οι σκύλοι στα διαμερίσματα πιστεύω ζουν καλύτερα γιατί αν έχεις μεγάλη αυλή με κήπο κάποια στιγμή που θα βαρεθείς βγάλεις βόλτα τον σκύλο θα τον αμολήσεις εκεί . Η μία θα γίνει δύο και πάει λέγοντας .
Δεν συμφωνώ. Αυτοί που έχουν κήπο και κοιτάνε την βολή τους δεν πάνε ποτέ τα σκυλιά τους βόλτα. Κάποια δυστυχώς μειοψηφία όμως όπως ο sea mol που κατανοούν τι σημαίνει βόλτα για τον σκύλο και το διαχωρίζουν από την εκτόνωση δεν θα παραμελήσουν τις βόλτες του σκύλου τους.
Από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλοί σε διαμερίσματα που δεν πάνε ποτέ τον σκύλο τους βόλτα το οποίο ισοδυναμεί με ισόβια δεσμά για τον σκύλο και κάποιοι άλλοι που τα βάζουν στο αμάξι τα πάνε σε ένα πάρκο καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα όσο ο σκύλος τους θεωρούν ότι εκτονώνεται καβαλώντας άλλους σκύλους και θεωρούν ότι είναι εντάξει.

Το τι επιλέγει τώρα ένας σκύλος που διαθέτει ένα σπίτι ανοιχτό και ένα κήπο μεγάλο εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του. Εγώ ξέρω πχ οι δικοί μου σκύλοι πως θα συμπεριφερθούν. Ο τζιμάκος θα την βγάζει έξω κυνηγώντασ αόρατους εχθρούς σαν τον Δον Κιχώτη, η Λούση θα περιπλανηθεί λίγο στον κήπο και μετά θα βρει μια ωραία σκιά και θα την πέσει για ύπνο και ο Έλβις θα είναι όπου είμαστε εμείς, στον κήπο θα παίξει όσο είμαι μαζί του.

Last edited by a moderator:

mountain

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2013
66
3
Το ιδιο οπως στους ανθρωπους: Tι απαντάμε στην ερωτηση που προτιμάμε να μεινουμε?Σε μια ωραια μονοκατοικια με ωραιο και μεγάλο κηπο ή σε ένα ωραιο διαμερισμα? Νομιζω το πρωτο. Ο δικος μου στο εξοχικο παντως με 3 στρεμματα αυλη καλοπερνάει.Ειχε το ελευθερο μεσα έξω αλλα το μεσα δεν το ...τιμουσε καθολου. Και καθημερινες βολτες στα μπαρακια, στις ταβερνες και στη θαλασσα να παιξει στην αμμο και να κολυπησει. Το βραδυ τον παρακαλάγαμε να μπει μεσα να κοιμηθει και του στηναμε ενέδρα να τον πιασουμε γιατι δεν ήθελε και έφευγε.Στην πολη οταν γυριζουμε στο διαμερισμα απλά περιμενει τη μεγάλη του βολτα (οχι τις μικρες για τα τσισα και τα κακά) για μιαμιση ωρα .Υπαρχει σαφως τεραστια διαφορά ποιοτητας ζωης.Απο την αλλη στην αυλη εγκυμονουν κινδυνοι ...

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.033
Νεότερο μέλος
Stepsn