Απορια.... βηματισμου!

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
νοιωθω πολυ τυχερος που δεν ασχολουμαι με τερριε.. :coffee:
:LOL:
Γιατί;
Δεν είναι όλα έτσι.
Υπάρχουν και πιο νορμάλ κατασκευές.
Όλα αυτά ήταν θέμα χρηστικότητας - τα γνωρίζεις άλλωστε.

Αυτό το μπροστινό εξυπηρετούσε στο σκάψιμο.
Τα terriers κυνηγούσαν τρωκτικά και για να τα πιάσουν πολλές φορές έπρεπε να τα κυνηγήσουν μέσα στις φωλιές τους, μέσα στη γη.
Το κοντύτερο upper arm σε συνδυασμό με τους καλά τοποθετημένους ώμους, επέτρεπε να μεταφερθει περισσότερη δύναμη στα πόδια για πιο αποτελεσματικό σκάψιμο. Επιπρόσθετα δε, για να μπουν πιο βαθειά στις φωλιές, δεν έμπαινε εμπόδιο στο να συρθούν, αντίθετα άφηνε χώρο για να κινούν ελεύθερα πόδια και αγκώνες.

Αυτά ισχύουν για τα long legged terriers, τα οποία κυνηγούσαν και στην επιφάνεια αλλά έμπαιναν και μέσα.

Τα short legged ήταν πιο μικρά σε μέγεθος και η δουλεία τους ήταν κυρίως υπόγεια. Και είχαν φυσικά πιο κοντά πόδια...
Σε αυτά μεγάλο ρόλο έπαιζε ο θώρακας και η κατασκευή του. Μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες, οπότε σταματάω εδώ.:D

Απορια πρωτη:
To rotary gallop ειναι δλδ αυτο που βαζει τον κωλο κατω κ παει σαν dragster-αδικη εκκινηση;;
Ναι! Και αυτή η στιγμή είναι η μια από τις 2 αιωρησεις - suspension.
Η άλλη είναι όταν βρίσκεται σε φουλ έκταση.

Απορια δευτερη:
Ενα τυπικο pittbull θεωρειται οτι εχει terrier front;
Δλδ αν απο το πλαι δεν εξεχει το στηθος το λεμε terrier front;;
Το terrier front, έχει παρερμηνευτει με το κακό μπροστινό, το ευθύ μπροστινό.
Στην πραγματικότητα οι ώμοι είναι πολύ καλά κεκλιμενοι, απλά η ιδιαιτερότητά του είναι το κοντύτερο και λίγο πιο ευθύ upper arm.

Το Πιτ, έχει συμβατικό μπροστινό.
Η έλλειψη προστερνου, σε συμβατικά μπροστινά, είναι μια ένδειξη κακού μπροστινού.

Το terrier front είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.:)

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Τοτε αν σε βοηθαει στις παρατηρησεις σου, το εχω δει στην μεγαλη μου, νομιζω εχω κ φωτο αντιστοιχη (καπου) κυριως αν θελει να επιταχυνει αποτελεσματικα απο σταση. Μετα κανει κανονικο καλπασμο.
Το εχω δει κ σε argentino σε κριση ευτυχιας......

"ελλειψη προστερνου" λες οταν απο το πλαι δεν ειναι ευδιακριτο το στερνο σωστα;
Αυτο σε συνδιασμο με πολυ μακρυ καλαμι κ "ορθια" ποδια τι θεωρειται;

• Like
Reactions: Yorkaddict

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Αλλο ένα μοναδικό συμπέρασμα, που βγαίνει από αυτό το θέμα:
Ο Μάρκος είναι long legged terrier. Τέλος! :eek::eek::eek::eek:

Και μην ξεχνιόμαστε, ότι ακόμη δεν έχουμε δει φωτό, του γομαρίου :cool:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
"ελλειψη προστερνου" λες οταν απο το πλαι δεν ειναι ευδιακριτο το στερνο σωστα;
Αυτο σε συνδιασμο με πολυ μακρυ καλαμι κ "ορθια" ποδια τι θεωρειται;
Το μέρος του στήθους που εκτείνεται μπροστά από τα πόδια ονομάζεται forechest. Άλλοτε είναι ορατό από το πλάι, άλλοτε δεν είναι. Η άκρη, το κόκκαλο μπροστά μπροστά είναι το προστερνο.
Η ύπαρξη ή όχι forechest, συνήθως είναι ένδειξη της κατασκευής του μπροστινού.
Αν είναι ευθύ, συνήθως το κρύβει.
Είτε λόγω θέσης ώμου, είτε λόγω upper arm, είτε και των 2 μαζί.
Υπάρχουν περιπτώσεις που όλο το μπροστινό είναι πιο μπροστά τοποθετημένο, οπότε θέλοντας και μη κρύβει το forechest.
Όλα αυτά φυσικά τα βλέπεις επιτόπου με πιάσιμο.

Το terrier front είναι μια ειδική περίπτωση και συναντάται μόνο σε συγκεκριμένα terriers. Είναι κάτι επιθυμητό για την εργασία τους.
Αν ο σκύλος στο παράδειγμα που λες έχει καλά κεκλιμενους και τοποθετημένους ώμους, αλλά το upper arm του είναι κοντό, τότε μπορείς να πεις πως έχει terrier front.
Αν οι ώμοι του είναι αλλού για αλλού, τότε μιλάμε για ευθύ μπροστινό.

Δείτε ένα παράδειγμα πως ώμος και upper arm επηρεάζουν το πόσο θα "φαίνεται" το forechest,

Και εδώ μια σύγκριση συμβατικού μπροστινού και terrier front

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Ο Ερμής στην βόλτα όταν του πετάω κάνα ξύλο (το αγαπημένο του παιχνίδι) και ειδικά τον χειμώνα που που έχει χορτάρι, περπατάει - πηδαει και με τα τέσσερα πόδια ταυτόχρονα λες και έχει ελατηρια. Μου θυμίζει τον ερωτευμενο Γάλλο ασβο από τα καρτούν.
Το έχετε δει η μόνο ο δικός μου το κάνει;
Αν ναι υπάρχει ονομασία για αυτό το βαδισμα;

ΕΓΩ το λέω ευτυχισμένο τρεξιμο

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
περπατάει - πηδαει και με τα τέσσερα πόδια ταυτόχρονα λες και έχει ελατηρια.
Το κανει κ μενα η Ηρα οταν τρεχει να πιασει κατι (ξυλο,πετρα,μπαλα) :D τρεχει τρεχει κ τα τελευταια βηματα πριν φτασει τα κανει χοροπηδηχτα σαν κατσικακι :X3:
Εντωμεταξυ παιρνει κ το σοβαρο υφος του "παω για καταδιωξη" κ την βλεπεις κ να χοροπηδαει που δεν μπορεις παρα να σκασεις στα γελια :ROFLMAO:

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Για μικρές αποστάσεις και με όχι και τόσο μεγάλες ταχύτητες.
Βρήκα ένα παλιό βιντεακι που φαίνεται σε μικρό βαθμό.
Φαντάσου όπως στο βίντεο αλλά με αρκετά πιο έντονο τρόπο. Πηδηματακια και με τα τέσσερα πόδια ταυτόχρονα. Νομίζω πως με την Μαρία & Ήρα λέμε το ίδιο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Κλασσικό:)
Δεν απλώνει.
Χαζοτρεξιμο είναι.
Παίζει ρόλο ο χώρος και το μέγεθος.

Αλλιώς θα "απλώσει" ένα γιόρκι πχ σε ένα γηπεδάκι 5x5 αλλιώς ένα ΓΠ ή ένα ροτ.
Κανονικό gallop για να φανεί
θέλει χώρο και drone να βιντεοσκοπει:LOL:

• Like
Reactions: GRDANE and manolo

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Σήμερα παρατήρησα και την κίνηση των ποδιών μέσα στο νερό.
Είδα πως όταν πάει ευθεία, δίνει προώθηση με τα μπροστά πόδια. Τα πίσω είναι μαζεμένα και σχεδόν ακίνητα.
Όταν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση τότε αυτό γίνεται με την βοήθεια των πίσω ποδιών. Αναλόγως προς τα που θέλει να στριψει χρησιμοποιεί και το αντίστοιχο πίσω πόδι.

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
@Yorkaddict το εχω παρατηρησει σε οτι κυνηγετικο ειχα και εχει αμεση σχεση με τις αναγκες επιταχυνσης σε συνδυασμο με την σαθροτητα του εδαφους...

ξεκιναει παντοτε με ροταρυ και μολις αποκτησει την ταχυτητα που θελει γυρναει σε τρανσβερς...

οσο πιο σαθρο το εδαφος τοσο εντονοτερο το ροταρυ το οποιο πολλες φορες δεν μετατρεπεται καν σε τρανσβερς μια και προφανως η ταχυτητα δεν ειναι ικανη για να το υποστηριξει...

στο ροταρυ,αν παρατηρησεις,το κεντρο βαρους χαμηλωνει και μεταφερεται προς τα πισω ετσι ωστε να βελτιωθει η προσφυση...

επισης,βαση σαθροτητας παντοτε,αλλαζει και η γωνια συγκλισης των ποδιων...σε πλακακι,επι παραδειγματι μπορει να φτασει και τις 80-90 μοιρες...

• Like

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Αυτό που λέτε με το κώλο κάτω....ο Ερμής το κάνει σε πολύ έντονο βαθμό ...μη σας πω ότι φτάνει ο ποπός σχεδόν το έδαφος και το σώμα του μαζεύει πολύ...ειδικά όταν τρέχει με κάναν άλλο τρελαμένο σκύλο ...στις στροφές ειδικά ....και όταν πάει να αναπτύξει ταχύτητα (καλά όχι συχνά τώρα που είναι στα 10..τι να αναπτύξει τώρα :p )

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ευχαριστώ πολύ Rein για την παρατήρηση(y)
Αν και έχω την εντύπωση πως το rotatory είναι το τελικιασμα. Τσίτα γκάζια. Το transverse είναι ένα στάδιο πριν.
Ίσως επειδή είναι πιο ξεκούραστο το transverse σε σχέση με το rotatory, για αυτό το γυρνάνε σε transverse αν δεν υπάρχει λόγος.

Παρατηρώντας borzoi σε αγώνες (σε βιντεάκια φυσικά) δεν διέκρινα εμφανώς να επιστρατεύουν transverse, παρά μόνο ίσως στο τέλος, όταν μείωναν ταχύτητα. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
Δείτε εδώ πχ

Σταματια, ο Ερμής τώρα μπαίνει στην εφηβεία. :D Έτσι πες του:LOL:

• Like
Reactions: Orilis and stamatia

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Μου φαινεται ποιο λογικο το rotary να χρησιμοποιειται για μεγιστη επιταχυνση.
Οποτε λογικο ειναι να το χρησιμοποιει ενας σκυλος που τρεχει κοντρα στο χρονομετρο.

• Like

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Έχει μια λογική αυτό που λες Ιστ.
Δηλαδή με το transverse να διατηρούν την ταχύτητα που έπιασαν μέσω rotatory. Συμβαδίζει και με την παρατήρηση του Rein.

Ειλικρινά δεν ξέρω. Κάτι είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, θα το ξανακοιτάξω μπας και το βρω.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις παρατηρήσεις σας. (y)

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Έχει μια λογική αυτό που λες Ιστ.
Δηλαδή με το transverse να διατηρούν την ταχύτητα που έπιασαν μέσω rotatory. Συμβαδίζει και με την παρατήρηση του Rein.

Ειλικρινά δεν ξέρω. Κάτι είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, θα το ξανακοιτάξω μπας και το βρω.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις παρατηρήσεις σας. (y)
Ειναι απολυτα λογικο απο αποψη ωθησης κ ισορροπιας οταν τα δυο πισω ποδια πατανε κ σπρωχνουνε ταυτοχρονα.
Μετα ειναι επισης λογικο αν πιασει την επιθυμητη ταχυτητα η σε οποια αλλη περιπτωση δεν θελει την μεγιστη ταχυτητα να γυρναει σε εναν ποιο ξεκουραστο βηματισμο.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Δεν πατάνε ταυτόχρονα, μόνο ένα πόδι βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος με σειρά που πάει είτε πίσω δεξί, πίσω αριστερό, κανένα, μπροστά αριστερό, μπροστά δεξί, κανένα ή πίσω αριστερό, πίσω δεξί, κανένα, μπροστά δεξί, μπροστά αριστερό, κανένα.

• Like
Reactions: st3li0s and GRDANE

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αν δεις το βιντεακι με το borzoi στην πισω σελιδα, τουλαχιστον στα 3 πρωτα καλπαστικα βηματα τα δυο πισω ποδια πατανε ταυτοχρονα.
Σιγουρα ενα ξεπαταει ποιο νωρις κ οσο αναπτυσεται ο βηματισμος κ απλωνει ο σκυλος γινεται διαφορετικο, αλλα κατα την εκκινηση πατανε σαφως κ τα δυο ταυτοχρονα.
Αυτο εχω δει κ στην πραξη αυτο βλεπω κ στο βιντεακι.

reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
@Yorkaddict εχεις απολυτο δικιο αναφορικα με την ονοματολογια...οντως ο διασκελισμος ειναι rotatory καθ ολη την διαρκεια της πληρους ταχυτητας...

εγω εκανα λαθος μια και θεωρησα οτι ετσι ονομαζεται η κινηση στην οποια αναφερομαι...

ας ξεκαθαρισουμε λοιπον για να μην μπερδευομαστε...

εγω αναφερομαι στην εκκινηση-κινηση κατα την οποια και τα δυο πισω ποδια δινουν τατοχρονα ωθηση η οποια εαν εχει ονοματολογια και την ξερεις να μου την πεις...οπως ξεκιναει ο λαγος δηλαδη...

στο δια ταυτα τωρα...

μπορζοι-γκρευχαουντ,που ειναι και τα ταχυτερα σκυλια,οπως και το τσιταχ που ειναι το ταχυτερο τετραποδο στον κοσμο εκκινουν κατ αυτον τον τροπο...

αν το δεις απο πλευρας φυσικης εχει λογικη διοτι, αν συνυπολογισεις το αδρανειακο φορτιο του ζωου που σαφως ειναι πολυ μεγαλυτερο κατα την εκκινηση,με την αναγκαια σταθεροτητα καθως και το χαμηλωμα του κεντρου βαρους με παραλληλη μετατοπιση του προς τα πισω ετσι ωστε να υπαρξει η μεγαλυτερη δυνατη προσφυση εκκινησης,θα διαπιστωσεις οτι ειναι η ιδανικη μεθοδος πληρους επιταχυνσης κατα την εκκινηση...παρατεινεται αναλογως ολισθηροτητας εδαφους...

στην συνεχεια οσο ελαττωνεται το αδρανειακο φορτιο,αλλαζει ο διασκελισμος και γινεται rotatory ενω παραλληλα "ανοιγει"ετσι ωστε να καλυψει την μεγιστη δυνατη αποσταση στην μοναδα χρονου που καταναλωνεται κατα την διαρκεια του πληρους διασκελισμου...

τωρα,οσον αφορα στην διαφορα μεταξυ rotatory και transverse η προσωπικη μου θεωρηση ειναι οτι εχει να κανει καθαρα με την φυσιολογια του καθε ζωου,στην συγκεκριμενη περιπτωση με τις αναλογιες μηκων μελων με κορμο και ελαστικοτητας των πρωτων...

εαν ειχαν την δυνατοτητα, θεωρω οτι ολα τα τετραποδα θα ετρεχαν με rotatory,λογω του κερδους της εξτρας αιωρησης σε εναν πληρη διασκελισμο και κατα συνεπεια της καλυψης μεγαλυτερης αποστασης ανα διασκελισμο στην μοναδα χρονου...

τα αλογα απ οτι ειδα χρησιμοποιουν transverse ενω τα σκυλια και γενικοτερα τα σαρκοβορα τρεχουν ολα με rotatory...

δυο βιντεακια με rotatory οπου φαινονται απολυτως ξεκαθαρα οι βηματισμοι και θα δουμε σε δραση και τους ταχυτερους εκπροσωπους των κυνοειδων και αιλουροειδων αντιστοιχως...απολαυση ειναι περαν του γνωστικου κομματιου...

υ.γ. οπως φαινεται ξεκαθαρα δεν εχω την παραμικρη ιδεα ,κατ επεκτασιν και γνωση επι των διασκελισμων και της φυσιολογιας των ζωων...απλως σχολιαζω με βαση ττην φυσικη και την προσωπικη παρατηρηση...

αντιλαμβανεσαι λοιπον οτι διορθωνεις οπου θεωρεις οτι εχω κανει λαθος...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog