Απορια.... βηματισμου!

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Θα πρεπει να το δει πολυ προσεκτικα η σε slow motion video.
Για να φανει αν την ωρα που αρχιζει να επιταχυνει πατανε 3 ποδια στο εδαφος.

Μηπως οι πισω γωνιωσεις ειναι πολυ εντονες?

• Like
Reactions: johnk

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ιστ, δες αυτό

http://www.dogforum.gr/community/threads/dog-steps-της-rachel-page-elliott-Κίνηση-Σκύλων.28258/

Το pacing, όπως είπε και ο Κώστας, επιστρατεύεται και λόγω κούρασης ή και χαλαρότητας.
Το πρόβλημα είναι όταν το κάνει στον τροχασμο. Όταν δηλαδή η ταχύτητα είναι τέτοια που δεν το δικαιολογεί. Εκεί κάτι παίζει.
Δες το βιντεάκι πιστεύω έχει ενδιαφέρον.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Όσον αφορά τα άλογα που λέτε και το pacing, ο McDowell Lyon έγραφε πως το pacing ήταν πιο άνετο για τον αναβάτη και πως ο Ναπολέων ήθελε τέτοια άλογα για μεγάλες αποστάσεις.

Ένα μικρό preview του βιβλίου μπορείτε να δείτε εδώ
https://books.google.gr/books?id=n3...age&q=mcdowell lyon the dog in action&f=false

Το προτείνω ανεπιφύλακτα
The dog in action

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Από βάδην μπαίνει σε pace ή από amble;
Απο οτι θελει, οποτε θελει, οποτε του ρθει.
Μπορει να το κανει οποια στιγμη κ το χρησιμοποιει με την ιδια ανεση που χρησιμοποιει οποιο αλλο βηματισμο.
Επισης μπορει να το χρησιμοποιησει σε οποια ταχυτητα επιταχυνομενα η επιβραδυνομενα.
Κανεις δεν τον πιεζει να το κανει ουτε να συνεχισει να γυμναζεται. Θελει κ το κανει, οποτε του ερθει.

Για να καταλαβεις μερικες φορες που το ειδα ηταν οταν φευγαμε απο τον κτηνιατρο πριν καμια βδομαδα που πηγα να τον τσιπαρω, ενω τον ειχα στο λουρι, με ταχυτητα αργου βαδην κ η δευτερη χτες το απογευμα που πηγενε προς την ακρη του κηπου σε ταχυτητα γρηγορου τροχασμου.

@yasemin
Ειναι καθαρο pace με μονο δυο ποδια να πατανε την φορα. Κ κανει εντονο περα δοθε παλατζο, ειναι οριακα γελοιος......
Επισης μπορει να ξεκινησει ετσι απο σταση κατευθειαν.

@Yorkaddict
Ναι οντως στα αλογα ειναι πολυ ποιο ξεκουραστο για τον αναβατη, αλλα αυτο ειναι κ το ενα απο τα δυο πραγματα που με προβληματισαν:
Το αλογο η τροχαζει διαγωνια η ετσι. Και τα δυο δεν τα κανει.
Επισης δεν ειχα δει ποτε μα ποτε σκυλο να το κανει κ ειναι τρομερα γελοιο...

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Οι σκύλοι προσαρμόζονται στις ατέλειες του σώματός τους. Και υιοθετούν κινήσεις τέτοιες που τους κάνουν να νοιώθουν άνετα.
Για αυτό πάντοτε η κίνηση ήταν και είναι ο καλύτερος τρόπος να διακρίνεις ελαττώματα και αρετές όσον αφορά την κατασκευή, την μορφολογία.

Για παράδειγμα ένας σκύλος που κάνει overreaching (λόγω δυσαρμονίας μπροστά και πίσω γωνιωσεων σε συνάρτηση με το σώμα του), αργά ή γρήγορα θα κάνει pacing. Του είναι πιο εύκολο από το να βγάζει τα πίσω πόδια έξω από τα μπροστινά όταν αυξάνει η ταχύτητα.

Πάντως γενικά, θεωρώ σημαντικό να μπορούμε να διαβάζουμε τον σκύλο και το σώμα του.
Όχι για χάριν αισθητικής, αλλά λειτουργικότητας και ευζωίας.
Μπορούμε να διακρίνουμε απλά πράγματα και να αποφύγουμε δραστηριότητες που τον καταπονουν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Τωρα το διαβαζα στο λινκ που μου εδωσες.

Μιλαει ομως για σκυλια που τα πισω ποδια περνανε ποιο μπροστα απο τ μπροστα κ εμφανιζεται συχνοτερα σε σκυλια που δεν εχουνε μακρος αναλογικο με το υψος.

Ο τυπος ειναι λιγο μακρυτερος απο το υψος του κ οταν τροχαζει κανονικα, απο αργα που τρεχω διπλα του εως πληρη διασκελισμο που ειναι αδυνατον να τον προλαβω, ουτε παταει με τα πισω τα μπρος, ουτε παταει τα πισω διπλα-προσπερνοντας τα μπροστα.

Τον εχω παρατηρισει σε αυτο γιατι προσπαθουσα να καταβω αν μπερδευεται καπου κ το κανει η το κανει επιτηδες, το pace το κανει μονο οταν ειναι χαλαρος. Οταν τον κινητοποιω εγω η κατ εντολη, παντα τροχαζει κανονικα.

Πως μπορω να καταλαβω αν οι γωνιωσεις του ειναι λαθος;;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Έτσι όπως το περιγράφεις, πιο πολύ για βαριεστημαρα μου κάνει, παρά για κάτι άλλο.
Αν για παράδειγμα δεν βλέπεις προσπεράσεις των πίσω ποδιών και να πηγαίνει σαν κάβουρας στο trot, είναι απλά θέμα τεμπου, μέχρι να βρει το βήμα του. Το έχω δει πολλές φορές, ειδικά σε μεγαλοσωμες φυλές τύπου Κεντρικής Ασίας πχ. που γουστάρω να χαζεύω.

Σίγουρα μια φωτογραφία ή ένα
βιντεάκι, θα ήταν το ιδανικό.

Γενικά το μήκος συγχωρεί.
Αντίθετα ενας σκύλος compact, χρειάζεται πιο τσίτα κατασκευή. Ακρίβεια χιλιοστού. Πλήρης αρμονία μπροστά και πίσω γωνιωσεων, timing για σεμινάριο...

Όσον αφορά τις γωνιώσεις, πρέπει τον σκύλο να τον στήσεις σωστά. Τα μπροστινά πόδια κάθετα και παράλληλα και τα πίσω παράλληλα με τους ταρσούς κάθετους στο έδαφος.
Ενδεικτικά

Στην προκειμένη περίπτωση δεν σε νοιάζει αυτό, αλλά η αρμονία μπροστά και πίσω γωνιωσεων σε σχέση πάντα με το υπόλοιπο σώμα. Κάτι που το βλέπεις στο trot.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Πίσω είναι ψηλότερος απ ό,τι μπροστά;
(Αν θυμάμαι καλά σε παλιότερη κουβέντα κάποιος είχε γράψει πως το κάνουν και κάποια σκυλιά όταν βαριούνται, αν και είμαι λίγο δύσπιστος ως προς αυτό)

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Το έχω παρατηρήσει κι εγώ Παναγιώτη σε σκυλιά εξαιρετικής κατασκευής και αρμονίας. Είναι αρκετά ξεκούραστο.
Αναφέρομαι σε αργό βηματισμό.

Αν αυξηθεί έστω και ελάχιστα η ταχύτητα, αυτόματα επανέρχονται στο νορμάλ, διαγώνια δλδ.
Βρίσκουν τον ρυθμό τους.
Αν δεν αλλάξει, υπάρχει θέμα.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@ptf οχι η ραχη του ειναι ολοισια παραλληλη με το εδαφος.

@Yorkaddict.
Απο τις παραπανω φωτο ποιο πολυ straight angulation θα το ελεγα. Το extended trot του ειναι φυσιολογικοτατο κ πολυ ωραιο οπτικα κ ανατομικα.
Επισης ειναι εξαιρετικης αντοχης σκυλος.
Κι εμενα για βαριεστημαρα μου κανει γιατι το κανει μονο χαλαρος η αφηρημενος.
Μολις συγκεντρωθει η του μιλησω επανερχεται κανονικα.

Το βιντεο ειναι λιγο δυσκολο γιατι το κανει σε ανυπτους χρονους, οχι σπανια, αλλα κυριολεκτικα οποτε να ναι....

Παντως δεν ξερω αν το εχετε δει live αλλα ειναι γελοιο ειδικα απο τετοιο μεγαλο σκυλο!!
Κι εγω θα ελεγα αοριστα οτι τσοπανοφερνει, κυριως λογο μεγεθους κ γιατι ειναι ποιο νορμαλ το τσοπανο-ημιαιμο απο το fila-ημιαιμο. :D

Εσεις οσοι το εχετε συναντησει σε τι σκυλια ηταν;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Χμμ...
Ολοισια, επίπεδη ράχη...
Πίσω ευθύς...
Λίγο μακρύτερος από το ύψος του...

Αναρωτιέμαι μπροστά πως θα είναι.

Πιθανολογώ πως και μπροστά ευθύς θα είναι, κρίνοντας από την επίπεδη ράχη.
Αν μπροστά δλδ ήταν καλός, πίσω θα σηκωνόταν, θα είχε καμπουριτσα, κάτι θα έβλεπες στην πλάτη του.

Άρα, μιλάμε για μια αρμονική κατασκευή, για αυτό και το ωραίο οπτικά αποτέλεσμα του extended trot.

Εικασίες βέβαια κάνω...:coffee:

Όσον αφορά την αντοχή πρωταρχικό ρόλο παίζει ο χώρος για τα πνευμόνια και την καρδιά. Άρα το rib cage, ο θώρακας, και σε εύρος και σε βάθος.

Βάλε μια φωτογραφία να δούμε το γομαρι :)

Εσεις οσοι το εχετε συναντησει σε τι σκυλια ηταν;
Το έχω δει σε πολλά. Ακόμα και γιόρκι.
Πιο συχνά το έχω δει σε μεγαλόσωμα.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
kalhspera επιτελους μπροστα σε πισι..
καταρχην για το βηματισμο τα εχει πει κι εχει βαλει λινκ σε ολα ο γιορκαντικτ...
απορω με εσας που το εχετε δει πολυ σπανια...
το εχω παρατηρησει αρκετρα συχνα σε πολλα σκυλια στο δρομο και σε εκθεσεις...
ισως επειδη ακριβως ασχολουμαι με εκθεσεις να εχει τριφτει λιγο το ματι παραπανω....
ιστ καταρχην να σου φυγει η απορια αν και πιστευω οτι μεχρι τωρα το εχεις συνειδητοποιησει...
μπορει να ειναι απο βαρεμαρα η τεμπελια.... κοινως σερνει τα ποδια του.... οποτε με ενα τριοταρισμα σε μεγαλυτερη ταχυτητα διορθωνεται αμεσα...
ειτε λογω μορφολογιας...
αν υπαρχει κι οφειλεται σε καποιο προβλημα δεν σημαινει οτι το σκυλι ειναι δυσπλασικο αναπηρο κλπ κλπ κλπ ...
οι τελειεςς γωνιωσεις , πλατες ευθειες κλπ συναντυνται σε τελεια σκυλια ... κι ολα αυτα περιγραφονται μεσω του προτυπου της φυλης και ειναι ιδανικα για την εργασια που προοριζονται...
κι αυτα δεν υπαρχουν παντα.
εκτρεφουμε προσπαθωντας να πλησιασουμε το τελειο ....
λιγο ενας βραχιωνας μακρυτερος η κοντυτερος...
λιγο μια γωνια λιγο μεγαλυτερη η λίγο μικροτερη .... λιγο ενας ταρσος μακρυτερος λιγο η γωνιωση της λεκανης οχι οσο πρεπει η λιγο ολα αυτα μαζι να κι εμφανιζεται ευκολα το πασσαρισμα....
απο την αλλη μπορει να εχει καλη γωνιωση εμπρος καλη γωνιωση πισω αλλα η αντιστοιχια μηκους - υψους να μην ταιριαζει με τιος συγκεκριμμενες γωνιες να κι εμφανιστηκε ευκολα...
στη συγκεκριμμενη δικη σου περιπτωση μην ξεχνας και την ηλικια του σκυλου η αναπτυξη του μπορει να μην εχει τελειωσει ακομα κι να ειναι αποτελεσςμα μη αρμονικης αναπτυξης....

Last edited:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@Yorkaddict
Ναι μπροστα ειναι ολοισιος κ αρκετα στητος, καθετο επιπεδο στερνο (οπως τον βλεπεις απο το πλαι δλδ) ΠΟΛΥ ανοιχτο κ φαρδυ, οπως κ πολυ "φουσκωτο" ειναι το μπροστινο κομματι του κορμου του.
Δεν τον παιρνω αγκαλια ευκολα......
Επισης πολυ εντυπωσιακα ειναι τα καλαμια του κ τα πελματα του.
Βασικα το εντυπωσιακο του τυπου ειναι οτι για τα κιλα κ το μεγεθος του ειναι πολυ πολυ "σωστος", δλδ δεν χυνεται, δεν ανοιγουνε τα ποδια του, δεν κοιτανε προς τα εξω η προς τα μεσα.....
Στο ματι ειναι πολυ αρμονικος, στο free stalking του καλυτερος κ απο την ποιο στημενη εκθεσιακη φωτογραφια.

@GRDANE
Κι εγω στην βαρεμαρα κλεινω, απλα δεν το ειχα ξαναδει ποτε..... Ειναι βεβαια τοσο εντονο που αποκλειεται να το εχω ξανασυναντησει κ να μην το εχω παρατηρησει.....
Αυτο με την αναπτυξη δεν το ειχα σκεφτει...... (y)

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Αχ αυτή η ανάπτυξη:LOL:
Θα είχαμε γλυτώσει τουλάχιστον 4 εγκεφαλικά ΑΝ γνωρίζαμε ΤΟΤΕ.:D

Αλλά λένε πως η εμπειρία είναι μια χτένα που σου δίνει η ζωή ΑΦΟΥ σου έχουν πέσει όλα σου τα μαλλιά...:cool:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Ρε παιδια δλδ το τελικο μεγεθος ποσο το υπολογιζετε;
Αν ειναι μην αγορασω λουρια κ ιστοριες να παρω κατευθειαν σαμαρι......

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος