Απορίες...

Λάουρα1

Member
23 Απριλίου 2016
10
1
33
Καλησπέρα σε όλο το Forum.. η μικρούλα μου είναι 4 μηνών και έχω τις εξής απορίες:

1) Δεν κατεβαίνει σκαλιά.. ενώ ανεβαίνει κανονικά φοβάται να κατεβεί. Είναι λόγο ηλικίας? Υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι σαν φοβία? Εχω προσπαθήσει να την δελεάσω με λιχουδιές.. έκανε τουλάχιστον 5 λεπτά να κατεβεί 2 σκαλιά και μετά ανέβαινε πάλι πάνω .. ξανά απο την αρχή.. :(

2) Κάποιες φορές που χρειάζεται να λείψω για επαγγελματικούς λόγους σκέφτομαι να την αφήνω σε ενα ξάδερφο μου.. έχει και αυτός ένα σκυλάκι αρσενικό.. υπάρχει περίπτωση να ζευγαρώσουν? σε ποια ηλικία ξεκινούν ?(επειδή δεν θα το ήθελα αυτό).. Επιπλέον, σε ποια ηλικία γίνεται η στείρωση? Αν της κάνω στείρωση θα είναι επιθετική με τα μικρά σκυλάκια? (έτσι εχω ακούσει και δεν ξέρω πως επηρεάζεται η ψυχολογία του σκύλου μέσα απο αυτό.. δεν μου αρέσει και πολύ η ιδέα της στείρωσης :/ )

3) Ενώ, μέχρι πρόσφατα έδειχνε να ακούει όταν την φωνάζω να έρθει και όταν της λέω να κάτσει, τις τελευταίες 2 εβδομάδες με αγνοεί και κάνει ότι θέλει.. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό? δεν έχω αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά μου.. αλλά δεν με ακούει όπως πριν.. πίστευα όσο μεγαλώνει θα γίνεται πιο υπάκουη. Μάλλον, έκανα λάθος :)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
καλησπέρα, να τη χαιρεσαι τη μικρουλα σου! από αυτά που ρώτας, συγνωμη κιολας που το λεω ετσι ευθεως, μοιαζει να μην εχεις προσπαθησει να βρεις εστω καποιες απαντησεις πριν ρωτησεις. Καλο ειναι να κανεις πρωτα την ερευνα σου.
συνοπτικα
1) δωσε της χρονο. δοκιμασε παλι μετα απο λιγο καιρο, ειναι μικρη ακομα. Μην την πιεζεις παραπανω απο οσο αντεχει. Αφου κατεβηκε δυο σκαλια, επιβραυευσε την, δωστης εσυ το προσταγμα να ανεβει παλι πισω και φυγετε....
2) για όλα αυτα θα σε ενημερωσει ο κτηνιατρος σου. εγω εχω αρσενικο σκυλακι και δεν ξερω, αλλα δεν ειναι παντα διαθεσιμες προς τεκνοποιηση οι θυλικες. Κακως αντιμετωπιζεις αρνητικά τη στειρωση. Ενημερωσου.
3) οσο μεγαλωνει θα εχει και μεγαλυτερη αυτοπεποιηθηση, για αυτο δε σε ακουει. Τα εξωτερικά ερεθισματα ειναι πιο ενδιαφεροντα απο εσενα, και τωρα δεν φοβαται να τα εξερευνησει. Πιο πριν εσυ εισουν ολος της ο κοσμος. Πρεπει με πολυ επιβραυευση και υπομονη να επανερθεις σε αυτο το σταδιο. Τωρα ειναι η στιγμη που η θα κερδισεις το παιχνιδι για παντα η θα το χασεις. Στο λεω εγω που το εχασα... δυστυχως...

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Καλησπέρα και να την χαίρεσαι!

1) είναι τόσο δα μωρό ακόμα, λογικό να φοβάται πολλά πράγματα γύρω της όχι μόνο ''κατέβα'' στις σκάλες. Ακομη και οι κορνες των αυτοκίνητων ή και ένας κάδος σκουπιδιών που θα κλείσει απότομα μπορούν κάλλιστα να την φρικαρουν. Δεν έχει να κάνει με φοβίες αλλά με το άγνωστο που έχει να αντιμετωπίσει ένα 4 μηνών σκυλάκι. Δωστης το χρόνο να ''απολαυσει'' τη φάση της εξερεύνησης ως κουτάβι. Με τον καιρό και καθώς θα μεγαλώνει, επομένως θα ωριμάζει και ως σκύλα, 6α δεις και μόνος σου πως θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση, άνεση και χαρακτηρα! Σίγουρα δεν πρέπει να την πιέζεις..το τρικ με τις λιχουδιές είναι απτα πιο γνωστά για την αντιμετωπιση διαφορων σκυλοκαταστασεων, ομως η επιβολή ενός τόσο νεαρού κουταβιού στην ίδια διαδικασία ξανά και ξανά, θα της προκάλεσε αίσθηση πίεσης και στρες χωρίς ουσιαστικό λόγο όπως προείπα!

2) Το σκυλί του ξαδέρφου σου τι ηλικία έχει? Η δική σου προφανώς και δεν έχει αδιαθετησει ακόμα σε τέτοια ηλικια οπότε δεν μπορεί να τεκνοποιήσει. Μπορεί όμως να υπάρξουν θέματα κυριαρχίας με το άλλο σκυλί...ή αν υπαρχει χάσμα ηλικιών και η κουταβίνα σου ''πειράζει''/ενοχλεί/κεντριζει τον μεγαλύτερο ηλικιακά σκυλο, τότε πιθανό ειναι εκείνος να αντιδράσει επιθετικά. Καλο θα ητσν πρωτα να τα φέρετε σε επαφη εκτός του σπιτιού του ξαδέρφου σου π.χ. σε ένα πάρκο, ώστε να δείτε πως θα τα πάμε και στη συνέχεια να τα πάτε μαζί σπίτι για να παρατηρήσετε τις συμπεριφορες του στον χωρο όπου θα μενούν μαζι. Καλώς όμως είσαι κατά της στείρωσης: γλιτώνει από πολλές ασθένειες (π.χ. καρκίνος μητρας) συν ότι θα αποφύγεις κυριολεκτικά μάχες που θα γίνονται στο δρόμο ανάμεσα στα.αρσενικά κάθε φορά που είναι σε οίστρο. Συν αλλά πολλά, κάνε μια αναζήτηση έχει συζητηθεί στο φορουμ δεκάδες φορές το θέμα της στείρωσης καθώς επίσης θα προφυλαχθεις από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ..Μην άκους τι λένε αριστερά και δεξιά...Διάβασε έγκυρες πληροφορίες και θα δεις ότι θα αλλαξεις γνώμη.

3)Όσο το σκύλο μεγαλώνει να ξέρεις ότι θα σηκώνει μπαϊράκι...Δηλαδή θα τεστάρει κάθε μέρα μέχρι που το παίρνει να κανει τα δικά του. Θα δοκιμάσει να ανεβει στον καναπέ, να βουτήξει φαγητό κλπ και θα τσεκάρει τις αντιδράσεις σου στην κάθε του ενέργεια. Αν εσύ δεινεις ανεχεις το βάλει σε προγραμμα και θα το κανει συνέχεια ενω αν το μαλωσειςκαι επιμείνεις και τη δεύτερη φορά που πιθανότατα θα το δοκιμάσει, τότε θα καταλάβει τα όρια. ΕΣΎ είσαι αυτός που πρέπει να θέσει αυτά τα όρια και να εκπαιδεύσει τον σκύλο στις συνήθειες και τις εντολές που θες να ακολουθεί. Δεν προκειται να μάθει μόνο του να υπακούει. Ως κουτάβι μπορεί να τρόμαξε και λίγο με τον τόνο σου και να υπάκουσε από υποχώρηση. Όσο μεγαλώνει όμως και πλησιάζει σιγά σιγά την εφηβια θα δεις πως θα γίνει πιο διεκδικητικό, προσπαθώντας να ''κερδισει'' και το δυνατόν περισσοτερα θα του επιτρέψεις εσυ. Θεσε όρια, καλμαρε την και δώσε έμφαση όσο μεγαλώνει στην τοποθέτηση κανόνων στους οποίους θα την εκπαιδεύσεις με επιμονή και υπομονή να υπακούει. Μόλις περασεοντη φάση της εξερεύνησης του χώρο και της σχέσης σας ολοκληρωτικά, θα αρχίσει να διεκδικεί φηνθεεη της στην ιεραρχεια του σπιτιού. Εσύ φυσικά ως κηδεμόνας της πρέπει να την μάθεις να σε ακολουθει και όχι το αντίθετο...

Καλη τύχη!

Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
*δείχνεις ανέχεια
**την θέση της στην ιεραρχία

Συγγνώμη για τα ακαταλαβιστικα σημεία , ειμαι απο κινητο.