Απορίες για λαμπραντορ

kiouspas

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2013
81
3
Γεια σας παιδιά έχω μερικές απορίες και θα ήθελα καμια συμβουλή. Έχω μια λαμπραντοριτςα η οποία θα γίνει 5 μηνών σε λίγες μέρες και ενώ ειναι υπακουη μεσα στο σπίτι και οταν είμαστε οι δύο μας έξω κανει οτι της ζητάω της περισσότερες φορές, ενώ αν ειναι με αλλα σκυλιά δε με ακούει καθολου όσες φορές και αν την φωνάξω να έρθει προς το μέρος μου αδιαφορεί πλήρως με αποτέλεσμα να πηγαίνω εγω προς το μέρος της για να τη μαζέψω πως θα μπορώ να το αλλάξω αυτό ώστε να με ακούει οταν την φωνάζω και να ρχεται σε μένα? Επίσης οταν τη βγάζω βόλτα τρώει η προσπαθεί να φάει οτι βρει στο δρόμο και αμα πάω να της το παρω τρέχει μακριά μου, επίσης μου εχει φάει ςκατα αρκετές φορές αυτό πως θα γίνει να κοπεί; Και ενα τελευταίο ΚΟΚΚΑΛΑ μπορώ να της δωσω να εχει να ασχολείται αν ναι τι; Ώμο η βρασμένο;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Χιλιοαπαντημένες απορίες, φίλε kiouspa.

Και η απάντηση σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις σου, είναι μία.
ΠΟΤΕ το σκυλί σου λυτό έξω.

Τόσο απλά.

kiouspas

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2013
81
3
Γιατι ειναι τόσο απλό εσύ δλδ το σκυλί σου το έχεις όλη την ωρα με το λουρί δεν το αφήνεις να παίξει με αλλα σκυλιά να παει να τρέξει να μυρίσει αλλα πάντα με την επιβλέψει σου;

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Μόνο επίβλεψη δεν περιέγραψες στο αρχικό σου ποστ. Βάλε λουρί και θα έρθει ο καιρός για αυτό που λες...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Γιατι ειναι τόσο απλό εσύ δλδ το σκυλί σου το έχεις όλη την ωρα με το λουρί δεν το αφήνεις να παίξει με αλλα σκυλιά να παει να τρέξει να μυρίσει αλλα πάντα με την επιβλέψει σου;
Ούτε για πλάκα.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Mόνο σε περιφραγμένο χώρο. Αλλιώς θα έχεις πρόβλημα κάποια στιγμή, όταν θα χάσεις τον σκύλο σου. Αν ένας σκύλος θεωρείς ότι έχει πολύ καλή υπακοή τότε αυτό φαίνεται ακριβώς σε συνθήκες που υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί όπως άλλα σκυλιά. Το δικό σου σκυλάκι είναι ακόμη πολύ μικρό για να είναι σε αυτό το επίπεδο κι επιπλέον θέλει πολύ δουλειά από σένα ώστε κάποια στιγμή να το πετύχεις.
Όταν ο δικός μου ήταν 5-6 μηνών τον πήγαινα κι εγώ στο δάσος και τον είχα χωρίς λουρί. Δεν απομακρυνόταν εκτός αν έβλεπε άλλο σκύλο που λύσαγε στο παιχνίδι. Τώρα που είναι 2.5 ετών όμως ξέρω ότι αν θα δει κάποια θηλυκιά θα απομακρυνθεί και ίσως με χάσει . Οπότε δεν διακινδυνεύω τέτοια πράγματα εκτός αν είμαι με παρέα με άλλα σκυλιά γιατί τότε γίνονται όλα μία αγέλη και δεν απομακρύνονται. Θέλει πολύ προσοχή. Κάποιοι είχαν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση για τους σκύλους τους μέχρι που τους έχασαν.
Σε περιφραγμένο μέρος είναι αλλιώς φυσικά.

kiouspas

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2013
81
3
ναι κι γω δεν την αφηνω οπου να ναι χωρις λουρι τα μοναδικα μερη που την αφηνω ειναι σε ενα παρκο το οποιο ειναι αρκετα μεγαλο και εχει και αδεσποτα για να παιξει αλλα δεν μπορει να φυγει η να βγει, η μαλλον μπορει αλλα ειμαστε μακρια απο την εισοδο του παρκου οταν παιζει ωστε να την προλαβαινω αμα παει προς την εξοδο. και σε ενα δασακι που την παω την αφηνω αλλα εκει ειμαστε μονοι μας οποτε δεν απομακρυνεται πολυ απο εμενα κι ακουει οταν την φωναζω (αν καταλαβα καλα ειναι κατι που θα διορθωθει μεγαλοντας?) κιβελι τι να κανω δλδ για να μπορει να με ακουει οταν θα εχει αντιπερισπασμους καμια ιδεα? επισης αυτο που μου προσπαθει να φαει οτι να ναι απο κατω? και με τα σκατα γι αυτο τι μπορω να κανω? ευχαριστω

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Από το "τελείως ελεύθερος ο σκύλος" μέχρι το "όλη την ώρα στο λουρί" υπάρχει και μια ενδιάμεση κατάσταση που λέγεται "ημιελεύθερος".
Και σε αυτό το πράγμα θα σε βοηθήσει ένα πολύτιμο εργαλείο που λέγεται "ιμάντας"!

Αυτό το εργαλείο έχει την χάρη να θέτει όρια στον σκύλο αλλά και να του ασκείται μια είδους επίβλεψη εξ'αποστάσεως έχοντας στην άλλη άκρη του...εσένα.

Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση σου, ναι ο σκύλος πρέπει να έχεις την επίβλεψη σου παντού και πάντα!

Επίβλεψηκαταπίεση!

Εσύ αγαπητέ έχεις 2 προβλήματα να λύσεις!Μπορείς να τα αναγνωρίσεις βάσει των γνώσεων σου?
• Η σκύλα δεν σέβεται εσένα γιατί εσύ δεν της δίδαξες την πολυ χρήσιμη εντολή "έλα", πρώτα σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα και μετά με γενίκευση.
• Η σκύλα σου επειδή δεν έχει καλή σχέση* με σένα και δεν έχει προϋπάρξει με όρια στο περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα που αναφέρω επάνω, δεν σε σέβεται και στην γενίκευση που της δίνεις.

*καλή σχέση δεν σημαίνει γούτσου γούτσου μαγουλάκια και χαδάκια. Σημαίνει σεβασμός, σημαίνει εκπαίδευση, σημαίνει πειθαρχία!

Ξανά πειθαρχία καταπίεση!

Βασική Υπακοή με λουρί σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα.
Εφόσον ο σκύλος έχει κλειδώσει καλά τι πρέπει να κάνει όταν του ζητείται προχωράς, δοκιμάζουμε χωρίς λουρί ξανά σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα.

[video=youtube;5pp6MxKY7g0]http://www.youtube.com/watch?v=5pp6MxKY7g0[/video]

[video=youtube;qPLSvoHyHt4]http://www.youtube.com/watch?v=qPLSvoHyHt4&feature=c4-overview&list=UUAhXGIm5xoLx3P91w6kw8rg[/video]

[video=youtube;1iAMTwPjdcc]http://www.youtube.com/watch?v=1iAMTwPjdcc&list=UUjddsOukzLmTfHuWg1AmqpQ[/video]

Εφόσον ο σκύλος έχει κλειδώσει τι πρέπει να κάνει όταν του ζητείται προχωράς και αρχίζεις να θέτεις αποστάσεις και εισάγεις την πολύ σημαντική εντολή "έλα", πάλι σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα. Αναπόφευκτα η εντολή "έλα" έχει μέσα της απόσταση. Γιατί για να έρθει ο σκύλος θα πρέπει κάπου να είναι:D. Πχ 5 μέτρα κακριά μας!

[video=youtube;QonpHq930Rk]http://www.youtube.com/watch?v=QonpHq930Rk[/video]

Πραγματικά το λουρί δεν παίζει καμία σημασία όταν έχεις κερδίσει την προσοχή του σκύλου σου!
Ο ρόλος που παίζει είναι καθαρά θέμα πρόληψης και ασφάλειας!

Πρόσεξε στο 3° βίντεο στο 0:40 τι κάνει ο χειριστής.

Last edited: