Ανωτερότητα/Φιλοσοφικές αναζητήσεις: Ανθρωπος και σκύλος

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αντε πάλι με την ανωτερότητα..... μα τι έχετε πάθει??? :)Εσείς μπορείτε να ζήσετε χρονια στην Ανταρκτική μέσα κι έξω απο το νερό?? Ο πιγκουίνος μπορεί!!! Και μάλιστα οπως τον γέννησε η μάνα του! Στο συγκεκριμένο περιβάλλον είνα ανώτερος!

Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο.... τι θα πάθαινε ο πλανήτης αν αύριο εξαφανίζονταν οι άνθρωποι?? Τίποτε απολύτως! Τοσα είναι αυτά που προσφέρει. :)

Last edited:

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
επαναλαμβανω..σε αυτο πιστευω μονο οτι ειμαστε ανωτεροι απο τα ζωα..ενα σκυλακι δυσκολα να επιβιωσει αξιοπρεπως χωρις τη φροντιδα μας ενω εμεις δεν εχουμε τετοια αναγκη..
αυτό το όνομα ο "άνθρωπος" σημαίνει ότι από τα άλλα θηρία που βλέπουν κανένα δεν εξετάζει με το μυαλό ούτε ξανασκέφτεται ούτε αντιπαραβάλλει (συγκρίνει), ενώ ο άνθρωπος συγχρόνως παρατηρεί - αυτό είναι το "όπωπε" - και αντιπαραβάλλει και σκέφτεται αυτό που παρατηρεί. Εξ αιτίας τούτου μόνο ο άνθρωπος απ'όλα τα θηρία σωστά ονομάσθηκε "άνθρωπος", επειδή εξετάζει αυτά που παρατηρεί.
Σωκρατης

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο.... τι θα πάθαινε ο πλανήτης αν αύριο εξαφανίζονταν οι άνθρωποι?? Τίποτε απολύτως! Τοσα είναι αυτά που προσφέρει. :)
εισαι υπερβολικη.

απο το ενα ακρο παμε στο αλλο.

οι ανθρωποι ειναι μικροι Θεοι τοσο στα θετικα τους οσο και στα αρνητικα τους.

ειναι κατι σας τους μυθολογικους 12 Θεους του Ολυμπου,ικανοι για το χειροτερο και το καλυτερο.

οι ανθρωποι εχουν κανει μεγιστα και τελεια,οπως και μεγιστα και κακιστα-ασχημα.

τα ζωα ειναι στασιμα.

αυτο και μονο,μας κανει τελειους απεναντι τους.

εχουμε τα απολυτα ακρα,εχουν μια βαρετη "μεση".

Last edited:

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
Η ανθρωπινη σκεψη και διεργασια ειναι πολυ ανωτερη αποδεδειγμενα. Καποτε ενα παιδι ρωτησε τον καθηγητη κυριε ο θεος μπορει να κανει τα παντα και ο καθηγητης απαντησε αμεσως ναι βεβαιως τοτε το παιδι του απαντησε μπορει να φτιαξει μια τοσο μεγαλη πετρα που να μην μπορει να τη σηκωσει;
Ο δασκαλος εμεινε αγαλμα. Αυτο το παιδι ειναι σημερα απο τους μεγαλυτερους ελληνες φυσικους

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
εισαι υπερβολικη.

απο το ενα ακρο παμε στο αλλο.

οι ανθρωποι ειναι μικροι Θεοι τοσο στα θετικα τους οσο και στα αρνητικα τους.

ειναι κατι σας τους μυθολογικους 12 Θεους του Ολυμπου,ικανοι για το χειροτερο και το καλυτερο.

οι ανθρωποι εχουν κανει μεγιστα και τελεια,οπως και μεγιστα και κακιστα-ασχημα.

τα ζωα ειναι στασιμα.

αυτο και μονο,μας κανει τελειους απεναντι τους.

εχουμε τα απολυτα ακρα,εχουν μια βαρετη "μεση".
Η συζήτηση είναι φιλοσοφική και απαιτεί μάλλον αλκοολ για να συνεχιστεί, αλλά διαφωνούμε κάθετα σ'αυτο το θέμα! :)

Σε καμία περίπτωση δεν είναι στάσιμα τα ζώα. Εξελίσσονται με εξαιρετικά πολύπλοκους τρόπους όπως και ο άνθρωπος. Γι'αυτό και έχουν πετύχει τέτοιο τεράστιο βαθμό ποικιλομορφίας και εξελιγμένης λειτουργίας.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όλα όσα γράφουμε είναι με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα!;)

Απόλυτα σίγουρος δεν μπορεί να είσαι ποτέ και για τίποτα!

Τα ζώα παντως όχι μόνο δεν είναι στάσιμα, αλλά κάποια είδη διάβαζα, εξελισσονται με ταχύτερους ρυθμούς απο ότι εμείς ως είδος!

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Εγώ δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί αυτή η σύγκριση, τουλάχιστον για μένα...

Ο σκύλος είναι σκύλος κι ο άνθρωπος είναι άνθρωπος...

Όταν πέθανε η σκύλα μου έλιωσα...
Πέντε μέρες μετά πέθανε η γιαγιά μου....
Την σκύλα μου την ξέχασα...
Όποιος θέλει μπορεί να το κρίνει όπως θέλει....
Kι εγώ το βλέπω ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Για ποιό λόγο πρέπει να συγκρίνεις και με ποιά κριτήρια; Και ποιός είναι ο άνθρωπος ώστε να καθορίζει ποιό πλάσμα είναι σημαντικότερο; Ποιός τον όρισε ανώτερο για να κρίνει;

Ναι ο σκύλος είναι σκύλος και ο άνθρωπος άνθρωπος. Γιατί πρέπει να συγκρίνονται;

Όταν πέθανε η γιαγιά μου έκλαψα ελάχιστα (κι ας ήταν σα μάνα μου και ζούσα μαζί της, οι δυό μας). Κοντεύουν 3 χρόνια που έχασα τη σκύλα μου και κλαίω ακόμα. Αυτό σημαίνει κάτι στην αξία μεταξύ τους;

Αν πάθαινε κάτι ο σκύλος μου και πάθαινε κάτι κι ένας γνωστός μου, φυσικά και θα στεναχωριόμουν πιο πολύ για τον σκύλο μου γιατί είναι στην οικογένειά μου και δεκάρα δε δίνω για τη σκέψη, τη βιολογία και την ανατομία.

"Στο μυαλό μου η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου"
Μαχάτμα Γκάντι

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
νοελα ετσι οπως γραφουμε κατι και απο κατω σωκρατης εγω η γκαντι εσυ μου ηρθε εκεινος απο το big brother απο το wall δε θυμαμαι που ελεγε κατι και μετα ελεγε αλεχαντρο. Οι αποψεις διαφερουν δεν αμφιβαλλω οτι πολλοι ειναι αυτοι που στενοχωριουνται για τα ζωα περισσοτερο παντως στη σκεψη ο θανατος ενος παιδιου η ενος κουταβιου δε θα μου επαιρνε πανω απο 1 χιλιοστο του δευτερολεπτου για να απαντησω

Μιχαελα

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2009
412
0
εγω συμφωνω με το γκαντι λοιπον.αν παθει κατι το σκυλακι μου και αν παθαινε κατι ενας συγγενης μου θα στεναχωριομουν εξησου και αυτο γιατι οσο χαζο και να ακουγεται δεν αγαπαω τον αλλον με βαση την ανατομια του αλλα με βαση αυτο που μου προσφερει και με τον τροπο που με κανει να νοιωθω

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Ρε παιδιά τέτοιες συζητήσεις δε βγάζουν ποτέ άκρη, κάθε άτομο έχει τις δικές του απόψεις και φιλοσοφία, δεν υπάρχει σωστό και λάθος.
Σαν άνθρωποι θα θεωρούμε και θα βάζουμε το είδος μας πάνω απ' όλα τα υπόλοιπα όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν (όταν είναι δηλαδή ζήτημα ζωής και θανάτου), είναι απόλυτα φυσιολογικό και δε χρειάζεται να έχει κανείς ενοχές.
Το ίδιο κάνει κάθε ζωντανός οργανισμός πάνω στη γη, δε γνωρίζω κανένα σκυλί ας πούμε που θα θυσίαζε το κουτάβι του για να σώσει ένα γατάκι, ή κανένα σπουργίτι που θα άφηνε τα μικρά του να πεθάνουν από την πείνα προκειμένου να ταίσει ορφανά χελιδονάκια, αυτά τα πράγματα είναι έμφυτα και γονιδιακά προδιαδεγραμένα.
Εμείς απλά σαν σαφώς πιο εξελιγμένα όντα έχουμε την πολυτέλεια να θέτουμε στους εαυτούς μας τέτοιου είδους διλήματα για να περνάμε την ώρα μας περισσότερο, χαλαρώστε...:)

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
ς.
Σαν άνθρωποι θα θεωρούμε και θα βάζουμε το είδος μας πάνω απ' όλα τα υπόλοιπα όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν (όταν είναι δηλαδή ζήτημα ζωής και θανάτου), είναι απόλυτα φυσιολογικό και δε χρειάζεται να έχει κανείς ενοχές.
Το ίδιο κάνει κάθε ζωντανός οργανισμός πάνω στη γη, δε γνωρίζω κανένα σκυλί ας πούμε που θα θυσίαζε το κουτάβι του για να σώσει ένα γατάκι, ή κανένα σπουργίτι που θα άφηνε τα μικρά του να πεθάνουν από την πείνα προκειμένου να ταίσει ορφανά χελιδονάκια, αυτά τα πράγματα είναι έμφυτα και γονιδιακά προδιαδεγραμένα.

Έχεις δίκιο είναι πολύ θεωρητική η συζήτηση αυτή και το παράδειγμα σου αρκετά εύστοχο.

Προσωπικά αν πάθαινε κάποιος από την οικογένεια μου καρκίνο στο συκώτι (φτου φτου σκόρδα) θα τον πήγαινα στην Αμερική για θεραπεία. Αν το ίδιο συνέβαινε στο αγαπημένο μου σκυλάκι μάλλον όχι :(

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Εξελιγμένα όντα ε; Έχουμε κάνει φοβερή εξέλιξη. :D Έχουμε γεμίσει το περιβάλλον πολυκατοικίες, τσιμέντο και άσφαλτο, χρειαζόμαστε τεχνικά μέσα για να μετακινηθούμε, δουλεύουμε 10 ώρες την ημέρα για να έχουμε τα "απαραίτητα", μολύνουμε τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε/κολυμπάμε, καταφέραμε να καταστρέψουμε και την ατμόσφαιρα, τρεφόμαστε άθλια, είμαστε γεμάτοι αρρώστιες λόγω τρόπου ζωής, εξαρτιόμαστε από τσιγάρο, ποτό, ναρκωτικά και καθένας μας έχει δεκάδες χιλιάδες πράγματα στο μυαλό του για να επιβιώσει. Όμως είμαστε 'ανώτεροι'.
Θα προτιμούσα την ανέμελη ζωή ενός σκύλου σε καλά χέρια. :rolleyes:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
.....
Εμείς απλά σαν σαφώς πιο εξελιγμένα όντα.....
Βάση ποιού μέτρου?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που για να διατηρηθεί στη ζωή χρειάζεται να τραφεί μόνο 1 φορά το χρόνο?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να δημιουργήσει απογόνους σε 2 μήνες, αντί για 9?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να δημιουργήσει 100.000 απογόνους με μιας, αντί για 1?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να θαφτεί στο χώμα και να ξαναξυπνήσει μετά από 7 χρόνια?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί απλά να κοιμηθεί στο πάγο, να καταψυχθεί από το κρύο και να ξαναέρθει στη ζωή μόνο του όταν ο πάγος λειώσει?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να στηρίξει τη θρέψη του μόνο στον εαυτό του, χωρίς να έχει την ανάγκη άλλων οργανισμών?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια εμβρυακή μορφή, η οποία μπορεί να αντέξει την κοσμική ακτινοβολία, ακραίες θερμικές καταπονήσεις (πολύ πάνω από 400οC) και μετά από 40-100 χρόνια να επωαστεί?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να πιεί θαλασσινό νερό και να επιβιώσει?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί να παράγει και να ελέγχει τον ηλεκτρισμό?

Μήπως πιό εξελιγμένο είναι ένα ζώο που μπορεί και να παράγει και να ελέγχει το φως?

Μήπως ΤΕΛΙΚΑ το πιό εξελιγμένο από όλα τα οργανικά όντα είναι ο ιός, ο οποίος μπορεί να υπάρξει παντού & για πάντα, μέχρι να ξαναχρησιμοποιήσει ένα άλλο οργανικό όν?

Μήπως μπορώ να γράψω άλλες 200 σειρές με ΠΙΟ εξελιγμένα βιολογικά συστήματα, από αυτά του ανθρώπου?

Μήπως ΤΕΛΙΚΑ το σημαντικό είναι να είσαι απλός & όχι σύνθετος?

Μήπως τελικά, όταν όλα εκλείψουν και η Ζωή μπει στο τέλος του κύκλου της, ΜΟΝΟ τα πιό απλά θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι της επιβίωσης?

Το μόνο θαυμαστό στον άνθρωπο, είναι το μέγεθος της υπεροψίας του σαν είδος...

άντε.... και καλώς σας βρήκα!!

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
Είδος πρωτευόντων. Το ανώτερο των θηλαστικών ζώων και επομένως όλου του ζωικού βασιλείου της γης.
Είναι κοινωνικό ον και αποτελεί την ανώτατη βαθμίδα της ανάπτυξης όλων των ζωντανών οργανισμών που ζουν πάνω στη γη. Από τα άλλα ζωντανά όντα (που ζουν πάνω στη γη), ο άνθρωπος διαφέρει βασικά, γιατί διαθέτει την ικανότητα να σκέφτεται και να ενεργεί λογικά. Αυτό πάλι του επιτρέπει να κατασκευάζει (συνειδητά) εργαλεία, με τα οποία δημιουργεί, όπως αυτός θέλει, το περιβάλλον στο οποίο ζει.
http://www.livepedia.gr/index.php/Άνθρωπος
Εκτος της υπεροψιας υπαρχει και η μετριοφροσυνη καθως και πολλες αλλες αρετες μοναδικες για το ανθρωπινο ειδος.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Όλα αυτά τα παραπάνω δεν είναι πιο εξελιγμένα (σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης - μιας και χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη) αλλά πιο προσαρμόσιμα, λιγ΄ποτερο ευάλωτα κτλ.

Γιατί δεν έχω δει ακόμα ούτε μονοκύτταρο οργανισμό, ούτε ιό, ούτε αμφίβιο, ούτε ψάρι, ούτε ερπετό ούτε άλλο θηλαστικό (πλην του ανθρώπου) να ανακαλύπτει τη γραφή, τον τροχό, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη φιλοσσοφία, τις τέχνες, τη "μηχανική", να ταξιδεύει στο διάστημα και να μπορεί να επικοινωνεί από τη μια άκρη της γης στην άλλη (just to name a few ;) ).

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος (που θέλει 9 μήνες για να έρθει στον κόσμο, άλλο 1 χρόνο για να σταθεί στα πόδια του και τουλάχιστον άλλα 3-4 για να μπορεί στοιχειωδώς να επιβιώσει) είναι το μοναδικό ον στον πλανήτη που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να εδραιωθεί στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας (από το κάτω μέρος που κανονικά είναι).

Δεν υποστηρίζω ότι όλα καλά και όλα ωραία. Το αντίθετο μάλλιστα.

Απλά, η εξέλιξη δε μπορεί να εξεταστεί με μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά στο σύνολο.

Οι παρενέργειες της (οικολογική καταστροφή κατά κύριο λόγο) είναι μια άλλη κουβέντα...

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Μήπως μπορώ να γράψω άλλες 200 σειρές με ΠΙΟ εξελιγμένα βιολογικά συστήματα, από αυτά του ανθρώπου?

Μήπως ΤΕΛΙΚΑ το σημαντικό είναι να είσαι απλός & όχι σύνθετος?

Μήπως τελικά, όταν όλα εκλείψουν και η Ζωή μπει στο τέλος του κύκλου της, ΜΟΝΟ τα πιό απλά θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι της επιβίωσης?

Το μόνο θαυμαστό στον άνθρωπο, είναι το μέγεθος της υπεροψίας του σαν είδος...

άντε.... και καλώς σας βρήκα!!
Δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα. Με εκφράζουν απολύτως τα γραφόμενα σου στο θέμα.

Καλώς (ξανα)ήρθες, κι ελπίζω να κάτσεις. :)

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Είδος πρωτευόντων. Το ανώτερο των θηλαστικών ζώων και επομένως όλου του ζωικού βασιλείου της γης.
Είναι κοινωνικό ον και αποτελεί την ανώτατη βαθμίδα της ανάπτυξης όλων των ζωντανών οργανισμών που ζουν πάνω στη γη. Από τα άλλα ζωντανά όντα (που ζουν πάνω στη γη), ο άνθρωπος διαφέρει βασικά, γιατί διαθέτει την ικανότητα να σκέφτεται και να ενεργεί λογικά. Αυτό πάλι του επιτρέπει να κατασκευάζει (συνειδητά) εργαλεία, με τα οποία δημιουργεί, όπως αυτός θέλει, το περιβάλλον στο οποίο ζει.
http://www.livepedia.gr/index.php/Άνθρωπος
Εκτος της υπεροψιας υπαρχει και η μετριοφροσυνη καθως και πολλες αλλες αρετες μοναδικες για το ανθρωπινο ειδος.
....αυτοαναιρείσαι....???

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
Όλα αυτά τα παραπάνω δεν είναι πιο εξελιγμένα (σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης - μιας και χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη) αλλά πιο προσαρμόσιμα, λιγ΄ποτερο ευάλωτα κτλ.

Γιατί δεν έχω δει ακόμα ούτε μονοκύτταρο οργανισμό, ούτε ιό, ούτε αμφίβιο, ούτε ψάρι, ούτε ερπετό ούτε άλλο θηλαστικό (πλην του ανθρώπου) να ανακαλύπτει τη γραφή, τον τροχό, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη φιλοσσοφία, τις τέχνες, τη "μηχανική", να ταξιδεύει στο διάστημα και να μπορεί να επικοινωνεί από τη μια άκρη της γης στην άλλη (just to name a few ;) ).

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος (που θέλει 9 μήνες για να έρθει στον κόσμο, άλλο 1 χρόνο για να σταθεί στα πόδια του και τουλάχιστον άλλα 3-4 για να μπορεί στοιχειωδώς να επιβιώσει) είναι το μοναδικό ον στον πλανήτη που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να εδραιωθεί στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας (από το κάτω μέρος που κανονικά είναι).

Δεν υποστηρίζω ότι όλα καλά και όλα ωραία. Το αντίθετο μάλλιστα.

Απλά, η εξέλιξη δε μπορεί να εξεταστεί με μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά στο σύνολο.

Οι παρενέργειες της (οικολογική καταστροφή κατά κύριο λόγο) είναι μια άλλη κουβέντα...
Ακριβως ολα τα παραπανω που αναφερθηκαν οπως λεει και κκρανισ δεν ειναι θεματα εξελιξης συμφωνω οτι ο καθενας εχει την αποψη του αλλα υπαρχουν και καποια αξιωματα με βαση τα οποια πρεπει να κινουμαστε