Αντιπετώπιση φόβου σε κουτάβι

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Η τελευταία φώτο είναι πριν από κανα μήνα-αυτή με το χιόνι. Τώρα είναι 13,5 14 κιλά κάτι τέτοιο.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
To κουτάβι δεν φοβάται το σκοτάδι αλλά εσένα.

Επίσης δεν παρεξηγιέται - ούτε κρατάει μούτρα. Εντείνεις την ανασφάλειά του συμπεριφερόμενος "περίεργα" για αυτόν, και αυτός σε κάνει να συμπεριφέρεσαι ακόμα πιο "αδικαιολόγητα" περίεργα, κοιτάζοντάς τον, τραβώντας το λουρί, και τέλος βάζοντάς του τις φωνές. Η ένταση / στρές μεταφέρεται με το λουρί, γι'αυτό και τραβάει, και βγάζοντάς το - άρα μειώνοντας τον άτσαλο έλεγχο πάνω σε αυτόν - την σύνδεση που του δημιουργεί ανασφάλεια, χαλαρώνει γι'αυτό δεν απομακρύνεται.

Για το κουτάβι δηλαδή η κατάσταση είναι "δεν μ'αρέσει η βόλτα στο σκοτάδι, όταν με βγάζουν με σκοτάδι κάτι παθαίνουν" και όχι "φοβάμαι το σκοτάδι, προσπαθούν να με βοηθήσουν το ξέρω αλλά το σκοτάδι δεν παλεύεται"

Πώς το λύνεις.

Τις πρώτες 2-3 μέρες βγάζεις τον σκύλο μόνο μέρα, μιλώντας του και παίζοντας μαζί του, χρησιμοποιείς φαγητό για να τον κατευθύνεις και όχι το λουρί. Συγχρόνως παραλείπεις ένα γεύμα, ώστε να είναι πεινασμένος λίγο πρίν νυχτώσει τελείως, και εκείνη την ώρα βγαίνεις σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι πχ) και ταίζεις οκλαδόν με το πιάτο στα χέρια σου, αν για την ξηρά τροφή χρειάζεσαι πολύ ώρα βάλε κάτι άλλο.

Τις επόμενες 2-3 μέρες βγάζεις τον σκύλο μέρα μία βόλτα τηρώντας τα ίδια, και δεύτερη βόλτα την ώρα που νυχτώνει, ώστε να βγαίνεις μέρα και να γυρνάς νύχτα. Μόλις γυρίσεις ταίζεις όπως πρίν, πάλι έξω απλά τώρα είναι τελείως σκοτεινά.

Και τις τελευταίες 2-3 βγάζεις νύκτα, πάλι νηστικός, προσέχοντας πολύ μην αλλάξεις την συμπεριφορά σου. Αν κοντοσταθείς να δέις αν φοβάται το'χασες ... έχεις φαγητό πάνω σου και δίνεις κατά βούληση, ξεχνώντας την τουαλέτα (αυτό ισχύει για όλες αυτές τις 6-8 μέρες) κατευθύνοντάς τον με αυτό - χωρίς το λουρί να του ασκεί καμία πίεση.

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Για να ειμαι ειλικρινής και εγώ είχα ξαφνιαστεί, ειδικά τον προηγούμενο μήνα μεγάλωσε ραγδαία, αλλά μίλησα με τον εκτροφέα και μ είπε άντε να φτάσει 20 κιλά. Μακάρι! Θα ναι μεγαλώσομος για σταφακι :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Παρακαλώ :)

Τα βασικά είναι αυτά που σου είπε και ο Αρης.

- τάισμα και δή με το ημίφως και την ώρα που νυχτώνει
- ηρεμία - παιχνίδι αντί έντασης - αναμονής για τον φόβο εδώ πρέπει να συνηδειτοποιήσεις ότι μεταδίδεις εσύ πολλά στον σκύλο.
- τάισμα στην βόλτα - όχι φωνή

Η διαφωνία μας είναι αν αντλεί σιγουριά ή ανασφάλεια από το λουρί, αν κάνεις αυτά δεν έχει σημασία γιατί τραβάει στην πράξη.

Επίσης σε αυτό το σκυλί αν αρχίσεις κάποιες προσπάθειες εκπαίδευσης - εντολών κλπ ή έχεις αρχίσει τώρα, δεν θα το κάνεις βράδυ. Αλλού θα βοήθαγε, τώρα θα μπλέξεις.

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Παιδια και εμενα μου εκανε παρομοια συμπεριφορα ο Λοκο (3 μηνων ροτβαιλερ) στις πρωτες του βολτες στη γειτονια, ομως παρατηρησα οτι το εκανε μονο οταν πλησιαζαμε σημια οπου υπηρχαν μυρωδιες απο αλλα ζωα...
Τι λιχουδιες του εδινα, τι ''παμε'' με ελαφρυ τραβηγμα στο λουρι του εκανα, τι του μιλαγα τιποτα...ξαπλωνε κατω και κοιταγε το σημειο που του μυριζε...μια δυο τρεις το πηρα χαμπαρι και τον αφηνα χαλαρο να μυρισει για 10-20 δευτερολεπτα ανα σημειο και μετα τον πηγαινα κοντα στις αυλοπορτες των σπιτιων που εχουν σκυλο και τον αφηνα να μυριζει...
Πλεον οχι μονο δεν κολωνει σε εκεινο το δρομο αλλα και πουθενα αλλου εχουμε παει βολτα..
Πιστεψα οτι ''κολωνε'' επειδη βγηκε σε ενα περιβαλλον γεματο μυρωδιες οι οποιες του ειχαν κατακλισει την μυτη και ηθελε λιγο χρονο για να φτιαξει στο μυαλο του το παζλ του..

Επισης στο βολτα οταν ειμαστε σε κανα ηρεμο σημειο τον αφηνω με χαλαρο λουρι (συνηθως ειναι διπλα) να κανει τα δικα του και σπανιοτερα τον λυνω και παιζουμε μπαλακι για να αποκτα περισσοτερο ενδιαφερον η βολτα μας.., κανουμε και παυσεις στη βολτα και εξασκουμε τις βασικες εντολες που εχουμε μαθει για να αρχιζει να υπακουει και εκτος σπιτιου γιατι τις πρωτες φορες μας εγραφε στο παλιο του τριχωμα...

Ερωτηση οταν περναμε απο σημεια που ειναι αλλα σκυλια και λυσανε η δικια μου συμπεριφορα ποια πρεπει να ειναι αταραχος και να συνεχιζω την βολτα μου σαν να μην υπαρχουν.... ?
Ρωταω γιατι μια μερα περασαμε απο ενα σημειο που ητανε ενα γερμανικο ποιμενικο σε μια μαντρα πανω και ο τυπος λυσαγε μιλαμε...πρωτη φορα εχω δει λυκοσκυλο να αφριζει..και η αληθεια ειναι οτι ψιλοχεστηκα λεω αν βγει εξω θα κανει κομματια και τον μικρο και εμενα και επειταχυνα τραβοντας τον να φυγουμε απο εκει....Ε οποτε ξαναπερναμε πριν ακομα φτασουμε μπροστα στο σπιτι με το λυκοσκυλο αρχιζει και τραβαει αυτος, μολις το περασουμε τσουπ ξανα διπλα μου..

Θανο πολυχρονος και να σου ζησει ο Ζορο...τρελη φατσα!!!

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Εμενα οταν κολλουσε και δεν ερχοταν,τον ενθουσιαζα με εμενα.Εκανα επιτοπου τροχαδην και καλα παμε να τρεξουμε,η φωνη μου ηταν καταενθουσιασμενη και μολις ερχοταν...τσακ η λιχουδια.Τρεχαμε 5-6 βηματακια τζοκινγκ παιχνιδιαρικο και μετα ηρεμουσα,ηρεμουσε κι αυτο.Αυτο το κρυο-ζεστο τον εκανε να προσκολλαται πανω μου.

Δεν ειναι συμβουλη εκπαιδευτη,τοτε δεν ειχα παει ακομη.Απλα καταθετω τη δικη μου προσπαθεια και εμπειρια.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97